Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz Bluray i brak HDMI w Amplitunerze?

KotSylwester

Rekomendowane odpowiedzi

Witka!

Zastanawiam się nad zakupem jakiegoś odtwarzacza BD.

W moim Amplitunerze nie ma jednak wejść HDMI. Są za to: Coaxial, optyczne i Multi CH input (6 chinchy) 5.1.

Czy jest sens zakupu Bluray? Czy dźwięk będzie działał jak podłączę coaxem lub optykiem? Kolega mnie uświadamia że chyba wzmacniacz Yamaha V550 (specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) nie ma odpowiednich dekoderów?

Odtwarzacz byłby podłączony do projektora, nie do tv.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jaki masz amplituner?

Generalnie odtwarzacze Blu-ray (nie wiem, czy wszystkie, ale wszystkie, z którymi się spotkałem) robią taki myk, że nowe bezstratne formaty dźwięku, których nie da się przesłać przez SPDIF (czyli Dolby TrueHD i DTS-HD) są dekodowane do wielokanałowego PCM, a następnie kodowane do dts. I w takiej postaci sygnał wysyłany jest cyfrowo do amplitunera.

Jeśli chcesz móc odtwarzać płyty BR ze względu na bezstratny zapis dźwięku - to nie warto kupować odtwarzacza BR. Ale jeśli dla obrazu FullHD - to jak najbardziej warto.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dzięki za odp. Mój ampli opisałem powyżej. Głównie chodzi mi o Full HD, z czasem na pewno kupię ampli z HDMI ale nie wszystko na raz i zastanawiam się czy jak kupię Bluray to nie będę zmuszony do dźwięku stereo dopóku nie kupię ampli a to już trochę lipa :)

Z tego co mówisz wynika że mogę się cieszyć 5.1 bez hdmi, tyle że w DTS, dobrze rozumiem?

Twój kolega ma rację ta yamaszka nie posiada dekoderów hd ale ma analogowe wejścia 5.1 Poszukaj blue raya z analogowymi wyjściami 5.1 i spokojnie posłuchasz formatów hd które zdekoduje odtwarzacz.Po optyku /coaxialu poleci max dts es ,dd ex więc odtwarzacz nie będzie maksymalnie wykorzystany.

Z tego co mówisz wynika że mogę się cieszyć 5.1 bez hdmi, tyle że w DTS, dobrze rozumiem?

Dokładnie. Dla Dolby TrueHD i DTS-HD będzie to dts, "normalne" Dolby Digital i "normalne" dts przesyłane są bez zmian (przynajmniej w moim odtwarzaczu).

Poszukaj blue raya z analogowymi wyjściami 5.1 i spokojnie posłuchasz formatów hd które zdekoduje odtwarzacz.Po optyku /coaxialu poleci max dts es ,dd ex więc odtwarzacz nie będzie maksymalnie wykorzystany.

Nie należy zapominać o kwestii jakości dekoderów i przetworników cyfrowo-analogowych w odtwarzaczach, które w budżetowych modelach mogą pozostawiać sporo do życzenia.

Poza tym kto usłyszy różnicę między zapisem bezstratnym, a dobrym dts w często przecież miernie zrealizowanych dźwiękowo filmach?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Może jakiś nie kumaty jestem... ale mam szukać z analogowym 5.1 czy coaxialem i optykiem? Analogowy sygnał to osobne chinche na każdy kanał, czy się mylę? Czy np ten odtwarzacz się nada? Dodam że to będzie rozwiązanie na jakiś czas, potem kupię ampli z hdmi.

22010_SWATCH.jpg

Ten odtwarzacz Onkyo nie ma wyjść analogowych 7.1 Tył takiego, co już ma, jest na zdjęciu poniżej. Bez problemu podłączysz coaxialem lub optykiem KAŻDY model bluraya do swojej Yamahy RX-V 550.

Na tym etapie możesz sobie spokojnie odpuścić temat dźwięku HD. Nie obraź się, ale ten amplituner to naprawdę nic specjalnego. Nawet jakby miał dekodery HD to i tak w żaden sposób nie ukazałby w pełni zalet gęstych formatów. To nie ta półka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dźwięk po analogu w niskobudżetowych BR jest słaby. A kupowania drogiego aby podłączyć go do Twojego ampli nie ma sensu. Podłącz cyfrowo dowolny BR jak radzi konradaskala, będziesz miał obraz Full HD i na pocieszenie dźwięk DTS core (rdzeń wyciągnięty z DTSHD MA) ktróy ma większą częstotliwość niż DTS z płyt DVD.

pozdrawiam

Dzięki za info, to już wiem co kupować. Nie ma sensu szukać za wszelką cenę BR z wyjściami analogowymi.

Z ampli jestem bardzo zadowolony. Na moje "ucho" spełnia w pełni oczekiwania. Nie oczekiwałem dźwięku HD, tylko obrazu HD, na dźwięk poczekam do zakupu nowego wzmacniacza, obawiałem się jedynie że w głośnikach może być CISZA.

Sprzętu z "wysokiej półki" nie mam w planach zakupu, mam inną pasję w życiu :)

• 2 tygodnie później...

A więc tak:

Podpiąłem wczoraj pożyczone PS3 do amplitunera za pomocą kabla optycznego.

Włożyłem płytę z Avatarem, który wg. etykiety ma dźwięk angielski tylko w DTS 5.1 MA HD.

Bez problemu ampli pokazał ikonki 5.1 i wszystko działa. Oczywiście nie w Master Audio ale jednak w 5.1.

Wydaję mi się że nie ma po co szukać odtwarzacza BD z wyjściami analogowymi 5.1, wystarczy podpiąć optykiem. :)

Włożyłem płytę z Avatarem, który wg. etykiety ma dźwięk angielski tylko w DTS 5.1 MA HD.

Bez problemu ampli pokazał ikonki 5.1 i wszystko działa. Oczywiście nie w Master Audio ale jednak w 5.1

uzyskałeś jak pisałem DTS core 5.1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.