Skocz do zawartości
IGNORED

uzywany Wzmacniacz do kina domowego i do muzyki 4500,-

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegow.

Potrzebuje dla znajomego wzmacniacz najlepiej 5+1, uzywany w budrzecie 4500,- cos porzadnego z prawdziwym dzwiekiem!!

Chcial by go uzywac na poczatku w kwadrofonii rowniez do sluchania muzyki. Kupuje sukcesywnie piekny zestaw z lakierem fortepianowym ;]

Wiem ze nie istnieje takie cos jak uniwersalnosc, sam jestem zagorzalym zwolennikiem zwyklego stereo, ale jemu zalezy na tym zeby uwywac do ogladania filmow i sluchania muzy, wiec chcial bym doradzic jak najlepiej, a tym temacie zupelnie malo wiem.

W tym budrzecien ze sprzetem uzywanym mozna juz miec spory wybor.

Jeste szansa ze nie bedzie potrzebowal suba, bo fronty maja spory bas, czy jest mozliwosc ogladania filmow w systemie 4ry + front??

A jak z przestrzennym dzwiekiem w kwadrofonii, bo jesli bedzie dobry efekt to w ogole nie bedzie sie przejmowal rowniez centralnym.

jesli ktos poradzi, osobny zestaw do muzyki i osobny do filmow, to wlasnie sam tak mu poradzilem...

prosze o rzeczowe wpisy.

serdecznie dziekuje.

B.

Witam kolegow.

Potrzebuje dla znajomego wzmacniacz najlepiej 5+1, uzywany w budrzecie 4500,- cos porzadnego z prawdziwym dzwiekiem!!

Chcial by go uzywac na poczatku w kwadrofonii rowniez do sluchania muzyki. Kupuje sukcesywnie piekny zestaw z lakierem fortepianowym ;]

Wiem ze nie istnieje takie cos jak uniwersalnosc, sam jestem zagorzalym zwolennikiem zwyklego stereo, ale jemu zalezy na tym zeby uwywac do ogladania filmow i sluchania muzy, wiec chcial bym doradzic jak najlepiej, a tym temacie zupelnie malo wiem.

W tym budrzecien ze sprzetem uzywanym mozna juz miec spory wybor.

Jeste szansa ze nie bedzie potrzebowal suba, bo fronty maja spory bas, czy jest mozliwosc ogladania filmow w systemie 4ry + front??

A jak z przestrzennym dzwiekiem w kwadrofonii, bo jesli bedzie dobry efekt to w ogole nie bedzie sie przejmowal rowniez centralnym.

jesli ktos poradzi, osobny zestaw do muzyki i osobny do filmow, to wlasnie sam tak mu poradzilem...

prosze o rzeczowe wpisy.

serdecznie dziekuje.

B.

kolejny raz ten sam temat na forum.

zainteresuj sie na poczatek samym stereo - do kina na starcie tez wystarczy. a jak rozdrobnisz sie i bedziesz chcial i jedno i drugie miec dobre, to w sumie w tym budzecie zakupisz same smieci.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

kolejny raz ten sam temat na forum.

zainteresuj sie na poczatek samym stereo - do kina na starcie tez wystarczy. a jak rozdrobnisz sie i bedziesz chcial i jedno i drugie miec dobre, to w sumie w tym budzecie zakupisz same smieci.

Przepraszam za powtarzanie sie,

To dla mojego znajomego.

zastanawial sie nad harmanem 460 lub yamaha serii 1010/2010/3010 jesli nnic nie przekrecilem. dla mnie nic nie mowia te modele.

Prosze wiec o pomoc.

Dziekuje

No i tu się kolega myli bo za 4500zł z używek spokojnie znajdziesz procesor i końcówkę mocy, które zagrają zarówno w kinie jak i stereo.

masz racje, jednak w przypadku takiego formulowania potrzeb "cos porzadnego z prawdziwym dzwiekiem!!" / "Jeste szansa ze nie bedzie potrzebowal suba, bo fronty maja spory bas" nadal uwazam, ze lepiej na poczatek kupic jak nalepszy wzmacniacz stereo i cieszyc sie dzwiekiem i w muzyce i w kinie, a pozniej w miare mozliwosci rozbudowac to do kina domowego, tak jak wspomaniales np. dokladajac procesor.

Przepraszam za powtarzanie sie,

To dla mojego znajomego.

zastanawial sie nad harmanem 460 lub yamaha serii 1010/2010/3010 jesli nnic nie przekrecilem. dla mnie nic nie mowia te modele.

Prosze wiec o pomoc.

Dziekuje

w przypadku yamaha 2010/3010 - bo to wg mnie jest godne zainteresowania (z tych 3 typow yamahy, ktore podales), to wybral bym 2010

2010 ma wieksza moc od 1010, ma tez lepszy procesor wizyjny, bardziej rozbudowane mozliwosci ukladu pomiarowego YPAO.

"Wybór modelu RX-A3010 trudniej już uzasadnić w praktyce. Tor sygnałowy jest – uwaga – 11.2-kanałowy (na szczęście wbudowanych wzmacniaczy jest „tylko” 9, dodatkowe przydają się przy konfiguracjach wspomaganych DSP lub do zasilenia kolejnych stref). Liczba wejść, złączy i funkcji jest praktycznie ta sama. Sekcja wideo pozwala na korekcje parametrów obrazu. Moc jest tylko nieznacznie wyższa." - cyt. hd-opinie.pl

czyli za 3010 nie warto doplacac takiej kasy, bo wiekszosc funkcji jest praktycznie ta sama, co w 2010

przy czym ani 2010 ani tym bardziej 3010 nie mieszcza sie w podanym przez ciebie budzecie - ceny oficjalne 2010- 5900 pln i 3010 8800 pln (tophifi)

To są tyko amplitunery,te Yamahy trochę spuściły z tonu,podobnie jak i inni producenci.Nic specjalnego.Lepiej będzie kupić jakiegoś Rotela dzielonego niż te nowe amplitunery.

To są tyko amplitunery,te Yamahy trochę spuściły z tonu,podobnie jak i inni producenci.Nic specjalnego.Lepiej będzie kupić jakiegoś Rotela dzielonego niż te nowe amplitunery.

Jabym spojrzał łaskawym okiem na amplitunery Pioneera serii LX-7X lub 8X.

Za 5000 można dostać nowe starsze modele.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Jabym spojrzał łaskawym okiem na amplitunery Pioneera serii LX-7X lub 8X.

Za 5000 można dostać nowe starsze modele.

Jeżeli koniecznie musi być amplituner to również jestem w tej cenie za LX z serii 7 lub 8.

Jednak jak już pisałem za 4k zł możesz mieć np. Rotela RSP 1066 z końcówką RMB 1075 i taki zestaw zagra dużo lepiej

od wszystkich dostępnych amplitunerów KD. Powiem nawet, że stereo w takim zestawie nie ma się czego wstydzić w

porównaniu do nowych wzmacniaczy zintegrowanych za 4-5k zł.

Jednak jak już pisałem za 4k zł możesz mieć np. Rotela RSP 1066 z końcówką RMB 1075

Teoretycznie tak. A jak praktycznie z dostępnością ?

Pioneera LX w dobrej cenie można mieć od ręki ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

masz racje, jednak w przypadku takiego formulowania potrzeb "cos porzadnego z prawdziwym dzwiekiem!!" / "Jeste szansa ze nie bedzie potrzebowal suba, bo fronty maja spory bas" nadal uwazam, ze lepiej na poczatek kupic jak nalepszy wzmacniacz stereo i cieszyc sie dzwiekiem i w muzyce i w kinie, a pozniej w miare mozliwosci rozbudowac to do kina domowego, tak jak wspomaniales np. dokladajac procesor.

w przypadku yamaha 2010/3010 - bo to wg mnie jest godne zainteresowania (z tych 3 typow yamahy, ktore podales), to wybral bym 2010

2010 ma wieksza moc od 1010, ma tez lepszy procesor wizyjny, bardziej rozbudowane mozliwosci ukladu pomiarowego YPAO.

"Wybór modelu RX-A3010 trudniej już uzasadnić w praktyce. Tor sygnałowy jest – uwaga – 11.2-kanałowy (na szczęście wbudowanych wzmacniaczy jest „tylko” 9, dodatkowe przydają się przy konfiguracjach wspomaganych DSP lub do zasilenia kolejnych stref). Liczba wejść, złączy i funkcji jest praktycznie ta sama. Sekcja wideo pozwala na korekcje parametrów obrazu. Moc jest tylko nieznacznie wyższa." - cyt. hd-opinie.pl

czyli za 3010 nie warto doplacac takiej kasy, bo wiekszosc funkcji jest praktycznie ta sama, co w 2010

przy czym ani 2010 ani tym bardziej 3010 nie mieszcza sie w podanym przez ciebie budzecie - ceny oficjalne 2010- 5900 pln i 3010 8800 pln (tophifi)

dzieki za opinie,

miesci sie w budrzecie jesli bedzie uzywane.

a do rotela to moj znajomek jeszcze nie dorosl i trzeba mu cos z marek ktorych nazwa nie brzmi jak angielska arystokracja w dobie ludwika 16stego hihihi ;]

Teoretycznie tak. A jak praktycznie z dostępnością ?

Pioneera LX w dobrej cenie można mieć od ręki ...

Fakt, trzeba by poszukać i może troszkę poczekać :-)

Ostatnio Audio Video bardzo chwaliło Yamahę RX-A2010 jako idealną do kina i do muzyki.

A dokładnie tak stwierdzili:Amplituner AV, który śmiało polecamy każdemu, kto ma dylemat: stereo czy kino domowe...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

na allegro masz i Onkyo 905 i właściwie to samo 875. Rzadko do trafienia z drugiej ręki.

Ja używam 905 i polecam jako uniwersalny sprzęt.

był taki wątek gdzie dyskutowano na ten temat. Wnioski mniej więcej były takie że centralny jest dobrze kreowany przez fronty ale głównie dla jednego, centrlanego miejsca odsłuchu (podobnie jak w stereo). Dla widzów siedzących szerzej dialogi przesuwają się do bliższego frontu.

pozdrawiam

Ostatnio Audio Video bardzo chwaliło Yamahę RX-A2010 jako idealną do kina i do muzyki.

A dokładnie tak stwierdzili:Amplituner AV, który śmiało polecamy każdemu, kto ma dylemat: stereo czy kino domowe...

Idealną ??? Musze przejrzeć ten artykuł ale z tego co pamiętam to aż tak dobrze to nie było.

dzieki za opinie,

miesci sie w budrzecie jesli bedzie uzywane.

no ale wymienione przez ciebie amplitunery yamahy to nowosci, na uzywki w sensownej cenie trzeba by troche poczekac;-/

Ponieważ stoję przed bardzo podobnym wyborem, tzn KD + stereo najlepiej z jednego pudełka, to chciałbym zapytać w tym wątku o opinie na temat Cambridge Audio 650R.

bart-azazel brałeś pod uwagę ten sprzęt, z tego co widzę na allegro, nowy można mieć w twoim budżecie.

Jakbyście go ocenili względem już omawianych np. HK 460 czy Yamahy?

na allegro masz i Onkyo 905 i właściwie to samo 875. Rzadko do trafienia z drugiej ręki.

Admin " Gmeru " z tego forum ma do sprzedania czarne Onkyo 905 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jeszcze aktualne .

Ukryta Zawartość

Admin " Gmeru " z tego forum ma do sprzedania czarne Onkyo 905 .

Ukryta Zawartość

Może jeszcze aktualne .

Takich Onkyo 905 ostatnio było sporo na allegro jedno sprzedało się za 2 tysiące, drugie za 2,5, a trzecie też za 2,5 nie zeszło. W mojej ocenie za takie Onkyo warto dziś dać nie więcej niż 2 tys.Radzę szukać Rotela jak radzi kolega.

Przesadzili "THX Ultra 2" i kto jak kto, ale Ty wiesz o tym najlepiej.

Ukryta Zawartość

Takich Onkyo 905 ostatnio było sporo na allegro jedno sprzedało się za 2 tysiące, drugie za 2,5, a trzecie też za 2,5 nie zeszło. W mojej ocenie za takie Onkyo warto dziś dać nie więcej niż 2 tys.Radzę szukać Rotela jak radzi kolega.

Myślę, że historia powtarza się kolejny raz. Najpierw wielki zachwyt na forach. Wszyscy pieją jaki to dany model jest super a później na allegro ląduje nagle kilka sztuk "super flagowca ONKYO"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie super wypas nawet za 2000 pln nie chcą go kupować.Pojawiło sie mnóstwo 905 i też 805.Ciekawe czemu..........Zobaczcie jak rzadko można dostać używaną RX-V3800,3900,czy Marantza SR-6003,6004.Daje do myslenia,czy ktos sprzedaje używane Cambrigde Audio 650 tez nie.

Ukryta Zawartość

Faktycznie super wypas nawet za 2000 pln nie chcą go kupować.Pojawiło sie mnóstwo 905 i też 805.Ciekawe czemu..........Zobaczcie jak rzadko można dostać używaną RX-V3800,3900,czy Marantza SR-6003,6004.Daje do myslenia,czy ktos sprzedaje używane Cambrigde Audio 650 tez nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dariusz964 co twoim zdaniem lepiej kupić używane Onkyo 905 , czy nową Yamahę RXV 1900 , oba w cenie 2500 PLN ?

Dodam ,że amplituner ma grać w kinie w konfiguracji : kolumny frontowe i surrandu zasilane są z dwóch wzmacniaczy stereo podpiętych pod pre-out amplitunera .

Oprócz HDMI i nowych formatów Audio HD nic mnie więcej nie interesuje .

Gdzie jest lepsze pre-out w Onkyo , czy Yamasze ?

W kinie lepsze czy gorsze pre-out ma takie znaczenie jak w stereo ?

Mam w tej konfiguracji Yamahę RXV 750 , wydaję mi się , że kino jest OK .

Czy sekcja przedwzmacniacza mojej Yamahy jest gorsza od Yamahy RXV 1900 ?

Czy w "przyrodzie" występuje w ogóle ampli KD ,które gra dobrze w stereo /w normalnej cenie/ ? :-)

Nie występują takowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dariusz z całym szacunkiem, ale bez przesady takich przykładów mógłbym ci podać też kilka z Marantza i Cambridge Audio to tylko kwestia obserwacji. Jakiś sklep ostatnio puścił wymienione przez ciebie Marantze od 1 zł i szału nie było zeszły za grosze. Ktoś prywatnie sprzedawał Marantza 5003 i poszedł za 900 złotych. Cambridge Audio 640 bodajżę za 800 a wcale nie oznacza to, że są to złe klocki prawda.

Nie występują takowe

Dariusz z całym szacunkiem, ale bez przesady takich przykładów mógłbym ci podać też kilka z Marantza i Cambridge Audio to tylko kwestia obserwacji. Jakiś sklep ostatnio puścił wymienione przez ciebie Marantze od 1 zł i szału nie było zeszły za grosze. Ktoś prywatnie sprzedawał Marantza 5003 i poszedł za 900 złotych. Cambridge Audio 640 bodajżę za 800 a wcale nie oznacza to, że są to złe klocki prawda.

Poza tym Onkyo się lepiej sprzedawało od Cambridege Audio i marantza zobacz ile jest aukcji wśród nowych więc i urzywanych jest mniej,

Nie występują takowe

Poza tym Onkyo się lepiej sprzedawało od Cambridege Audio i marantza zobacz ile jest aukcji wśród nowych więc i urzywanych jest mniej,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślę, że historia powtarza się kolejny raz. Najpierw wielki zachwyt na forach. Wszyscy pieją jaki to dany model jest super a później na allegro ląduje nagle kilka sztuk "super flagowca ONKYO"

Ja swoje Onkyo też już bym chętnie sprzedał, jak wszystko co miałem i użytkowałem jakiś czas. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. A przesiadkę wyżej ograniczają tylko fundusze a nie rozczarowanie sprzętem. Wszytko co miałem spełniało moje oczekiwania do momentu kiedy przestało spełniać moje oczekiwania bo te, z czasem, stawały się coraz wyższe.

Uwielbiam wprost taką gadkę - "patrzcie ile się 905-tek pojawiło ostatnio, ciekawe czemu?"

Oczywiście w domyśle - dlatego bo takie słabe...

To nic, że pewnie się ich sprezedało w Polsce pewnie 200 albo 300 albo więcej, a pojawiło się dajmy na to 5 w ostatnim półroczu.

To nic, że zakupy 905-tek były przeważnie 3-4 lata temu i naturalne jest, że część osób je wymienia po prostu dla samej wymiany, powiewu świeżości.

To nic że w zasadzie pierwszym-drugim roku od pojawienia się 905-tek w ogóle nie było ich na rynku wtórnym (a to jest okres ewentualnego miłosnego zawodu, a nie po 3-4 latach), a jak były to ceny miały wysokie.

To wciąż jest bardzo dobra maszyna a problem z nią mam taki, że za bardzo nie ma jej na co wymienić w cenie poniżej 10 000 zł.

Myślę, że w bezpośrednim porównaniu z chwaloną ostatnio Yamahą 2010 pokazałaby swoją wyższość bez żadnego problemu. Nie dziwi niektórych, że tylko w tym wątku pisze co najmniej 3-ech użytkowników 905-tki i każdy z nich napędza nim kolumny raczej wysokiej klasy/wymagające i każdy jest co najmniej zadowolony?

Panowie znawcy allegrowych szrotów, nie wyciągajcie błędnych wniosków i nie twórzcie atmosfery nagonki, gdyż zwyczajnie nie macie racji.

ps. były na ostatnim AS takie śmieszne głośniki w kształcie jajka za parędziesią tysięcy, wiele relacji bardzo pochlebnych. Mało kto zwrócił uwagę, że były napędzane niejaką szczytową Integrą czyli de facto tą samą końcówką co w onkyo 905.

dariusz964 co twoim zdaniem lepiej kupić używane Onkyo 905 , czy nową Yamahę RXV 1900 , oba w cenie 2500 PLN ?

Dodam ,że amplituner ma grać w kinie w konfiguracji : kolumny frontowe i surrandu zasilane są z dwóch wzmacniaczy stereo podpiętych pod pre-out amplitunera .

Oprócz HDMI i nowych formatów Audio HD nic mnie więcej nie interesuje .

Gdzie jest lepsze pre-out w Onkyo , czy Yamasze ?

W onkyo 905 masz bardzo dobre wyjście pre-out (sprawdzone z Usherem R1.5), sekcja przedwzmacniacza ma swoje własne zasilanie.

Aukcja Marantza SR trwa licytacja i nie pójdzie taniej niż 2000 PLN.Pewnie masz trochę racji bo dużo ludzi kupowało i nadal kupuje Onkyo,potem jedni sprzedają inni nie.Sporo ludzi kupiło te amplitunery bo każdy je polecał i były modne trochę tańsze niż konkurencja.Ja nadal twierdze że to lipa, ale modele 805,905 warte są kupna jeszcze w cenie 2000 PLN to na pewno,pod warunkiem że z Polski.Tak więc do autora wątku.Jak masz możliwość kupna Yamahy używanej RX-V 1900,czy 3800,3900, za 1500,2000 PLN.To warto,jak nie to lepiej Onkyo 905 w cenie 2000-2300.Myślę że jako używki za 2000 PLN to i Yamaha 3800 3900 i Onkyo 905 to oferty nie do przebicia.Nic lepszego nie ma.Harman Avr-645,i 745 jest jednak przestarzały a 460,660 w tej cenie nie trafi się.SR 6003 też wart tych 2000 PLN.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.