Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon czy Audio Academy

Boras1

Rekomendowane odpowiedzi

jakby nie patrzeć Pylon ma ambicje Bila Gejtsa :) mozna wykorzystać istniejącą sieć marketów Tesco, Real, Auchan, Biedronka i Lidl, w kazdym otworzyc stoisko "od mebelków do kabelków"

Co więcej, czytając twoje ostatnie wpisy dotyczące kolumn AA (w różnych watkach) nie sposób oprzeć się opinii, że za wszelką cenę próbujesz zdyskredytować firmę AA, w imię jakiś osobistych porachunków / animozji.

haters-gonna-hate-dog.jpg

Alez oczywiscie ,ze glosniki same nie graja a aplikacja ich do paczek to najwazniejsza sprawa co udowadnia kilku geniuszy z dziedziny kolumn glosnikowych np Proac ,AP i wlasnie AA czy RLS.

Pamietam Audio Academy z czasow kiedy ceny mialo naprawde smieszne i wtedy z cala odpowiedzialnoscia moge powiedziec iz byly to hity w swoich kategoriach,czy teraz tak jest nie mam pojecia poniewaz nie sledze juz rynku tak wnikliwie a moje zainteresowanie audio mocno spadlo.

robix

Radul trzeba będzie jednak zrobić jakąś zrzutę na terapię dla Ciebie - bo trzyma Cię chłopie ta destrukcyjnie zawistna postawa, że ręce opadają! Tendencyjne wpisy innych w stosunku do Twoich to mały pikuś! ;) Ech! :))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu są fotki tych nowych pylonów, cena ma być 2400 zł. Podobno ma być też fornir ale cena wzrośnie.

Grało to z elektroniką Lector

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Słuchałem Pylony Pearl z systemem Simaudio Moon i.5 i też żadnego wstydu nie było. Wybitne kolumny jak na swoją cenę 1000zł!

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ukryta Zawartość

tu są fotki tych nowych pylonów, cena ma być 2400 zł. Podobno ma być też fornir ale cena wzrośnie.

Prezentują się całkiem zacnie, zdecydowanie lepiej niż Perle, ale brzmienie gdzieś wyczytałem, że już tak nie uwodziło. TO prawda?

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Pearle mają od Phoebe lepszy midwoofer - za to gorszy tweeter.

Czyli idąc Twoim tokiem rozumowania jest remis. Albo wiem... wymienie sobie midwoofer w Phoebe na taki jak jest e pearlach i zmiote Phoebe i Pearle razem wzięte we wspomniany przez Ciebie kosmos cenowy...

Cena nie gra - ten Visaton powinien kosztować max. 50zł.

Taniej od tego gównianego Visatona na koszu z blaszanej wytłoczki i mikroskopijnym magnesiku można kupić kupić porządne AWX z STX - technologiczna i jakościowa przepaść....

Coś jeszcze miszczu? Widzę, że jesteś za gospodarkę centralnie sterowaną, gdzie mógłbyś ustalać ceny: Phoebe tyle, Visaton tyle...

A może jesteś sknerą? Miałem takiego znajomego w pracy, co zupę i drugie danie na stołówce wybierał nie po smaku i na co miał ochotę, ale tą

którą bardziej się opłaci - bo np. więcej mięsa, albo można nabrać dużo chleba i się najeść... Widzę tutaj pewną analogię.

Co więcej, czytając twoje ostatnie wpisy dotyczące kolumn AA (w różnych watkach) nie sposób oprzeć się opinii, że za wszelką cenę próbujesz zdyskredytować firmę AA, w imię jakiś osobistych porachunków / animozji.

Pewnie długo musiał sobie od ust odejmować, że nie może przeboleć "promocji". Zamiast cieszyć się, że inni też mogli z niej długo korzystać. To jak typowa sknera zaczął to wypominać. Teraz prowadzi krucjatę i na każdym kroku się ośmiesza. Chłopie zrób kolumny z plastiku, wpakuj tam kosze z ABSu czy innego gówna i sprzedawaj po 10tysięcy jak tak komuś żałujesz, że robi to co lubi, robi to dobrze i jeszcze na tym zarabia.

Bo jak dobrze pamiętam, to o tą promocję masz żal Panie RADUL.

System gra dobrze, albo nie....

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Gdy postawić wybór między Phoebe III- Shaphire nie wybieram żadnej. Albo Pearle i długo się alkoholizuje za zaoszczędzone pieniądze, albo zbieram dalej, albo Dragon Audio King 10 WD za 1800 plus standy 400zł ( czasem podają 500 :).

Pamietam Audio Academy z czasow kiedy ceny mialo naprawde smieszne i wtedy z cala odpowiedzialnoscia moge powiedziec iz byly to hity w swoich kategoriach,czy teraz tak jest nie mam pojecia poniewaz nie sledze juz rynku tak wnikliwie a moje zainteresowanie audio mocno spadlo.

Kupiłem AA pół roku temu, porównywałem bezpośrednio z kolumnami z tej samej półki cenowej (MA), które właśnie dostały nagrodę roku w jakimś piśmie i po odsłuchu odechciało mi się szukać dalej, a owe MA powinny kosztować połowę. No ale nie wiedziałem co tam w środku w tych AA udaje głośnik. ;)

To raz - a dwa, podejście twórcy AA do klienta nie da się porównać z żadnym masowym producentem, i to jest też coś, o czym warto pamiętać.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Stachu >>> Znam Michala wiele lat ,jego konstrukcje tez ,ba nawet z kilkoma innymi ludzmi z forum na spotkaniach ksztaltowalismy brzmienie pierwszych ,,Dione,,i innych (na opini uczestnikow takich spotkan stroil swoje kolumny) wiec nie przekonuj mnie do czegos co znam byc moze lepiej niz Ty sam:)

robix

Paździerz nie jest gorszy od czegokolwiek innego. Z taka opinia spotkałem się już dawno w pewnym warsztacie stolarskim. Stolarz na moje dywagacje o MDF przytomnie stwierdził że wiórówka szlifowana jest chyba jednak lepsza bo jak sie ją opukuje to odpowiada głucho a MDF troche rezonuje. W praktyce niema to większego znaczenia jesli obudowa jest drozsza to bez wzgledu na materiał ma odpowiednie usztywnienia. Zastosowanie MDF ma tylko znaczenie w obróbce przy konieczności uzyskiwania bardziej skomplikowanych kształtów.

Pylon to niestety nie sa meblarze z zamiłowaniem audio. Ich związek z audio wynika chyba jedynie z tego że jeden z akcjonariuszy jest także akcjonariuszem Tonsil Acoustic Company gdzie przez pewien czas pracował na stanowisku nie związanym z techniką audio. Nie ma nawet orientacji w branży głośnikowej. Znalazł się tam dzieki swoim rodzicom majacym duzo wspólnego z Jarocińskimi Fabrykami Mebli i Tonsil-Meble. Stąd sa personalne związki spólek Pylon, JFM i Tonsil-Meble/Meble-Polskie. Całkiem też moliwe że projektantami kolumn Pylon są obecni lub byli pracownicy Tonsil-Technologie Sp. z o.o.

Gdy postawić wybór między Phoebe III- Shaphire nie wybieram żadnej. Albo Pearle i długo się alkoholizuje za zaoszczędzone pieniądze, albo zbieram dalej, albo Dragon Audio King 10 WD za 1800 plus standy 400zł ( czasem podają 500 :).

a co z basem ?

Wnioskuję ze uważasz Sapphire za nieco zbyt drogi produkt do osiągniętego wyniku ? Ale co dokładnie w nich Ci nie podpasowało, jeśli chciałbys szerzej opisać ?

A swoją drogą może ktoś podesłać link do zdjęć tych szafirów, bo na stronie Producenta jakoś nie mogę odnaleźć.

I ciekawe, jak będą się miały do innego "hitu" budżetowego, czyli STX FX300.

Są do nich bardzo podbne do STX F200. Tak sugestywnie że narzuca się myśl, że producentem głośników do Sapphire jest własnie STX.

taki tonsil w Pearl za 70 zyla jest lepszy od visatona w AA za 170 zyla ?

Ukryta Zawartość

Za 170 złotych to kupi go ktoś nieumiejący posługiwac sie Internetem. W Greltonie jest on za jakieś 118 złotych i to po znacznym wzmocnieniu euro bo jakiś czas temu był poniżej 100 złotych. Ogólnie ten głośnik to żadna rewelacja.

Ukryta Zawartość

Stachu >>> Znam Michala wiele lat ,jego konstrukcje tez ,ba nawet z kilkoma innymi ludzmi z forum na spotkaniach ksztaltowalismy brzmienie pierwszych ,,Dione,,i innych (na opini uczestnikow takich spotkan stroil swoje kolumny) wiec nie przekonuj mnie do czegos co znam byc moze lepiej niz Ty sam:)

robix

Nie miałem absolutnie zamiaru cię pouczać, tylko wcześniej napisałeś: czy teraz tak jest nie mam pojecia poniewaz nie sledze juz rynku - więc odpisalem, że wg mnie tak jest nadal.

Pozdrawiam i dziękuję, że przyczyniłeś się do powstania tak dobrego produktu.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Wielu "audiofili" krytykuje produkty takich polskich firm jak Pylon, Tonsil i STX, a przecież to właśnie w ich konstrukcjach znajdujemy świetne, wyprodukowane w Polsce przetworniki. Nie powinno nikogo dziwić, że w Polsce za mniejsze pieniądze oferują więcej niż AA, w których "siedzą" gorsze, najniższe modele głośników "ceniących się" marek.

Do tego ich kolumny są dostępne w coraz większej liczbie dobrych sklepów.

Kiedyś AA były wyceniane bardziej adekwatnie do swoich "możliwości", ale po tej dziwnej podwyżce w swoich nowych cenach to "RASOWE PRZECIĘTNIAKI", chociaż zdaniem Pana AA to i tak super-taniocha, która powinna kosztować kilkakrotnie więcej - przy takiej polityce cenowej niedługo będą lepsze tylko od Jbli i Kefów.

Sam KONSTRUKTOR AA, aby "wydobyć z nich pełnię możliwości" sugeruje zakup do swoich kolumn kabli w ich cenie i wielokrotnie droższej elektroniki - czyli jak w tej przypowiastce o Cyganie co to świetną zupę na gwoździu ugotował...

Chyba był jakiś interwencyjny telefonik z Łodzi...

Nikt nie musi do nikogo dzwonić, aby widzieć że 2+2 równa się 4. Twoje wpisy są tak tendencyjne, i tak strasznie przewidywalne, że konkluzje co do motywów jakie tobą kierują nasuwają się same.

Piszesz że głośnik Tonsila za 50zl jest lepszy od Visatona za 170zł. To ja się pytam - na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Że niby jego plastikowy kosz lepszy niż blaszany ? Gdybyś uważnie czytał AUDIO, to byś zauważył że nie da się ustalić żadnej korelacji pomiędzy konstrukcją kosza a jakością dźwięku dwóch różnych konstrukcji. W AUDIO bardzo często widuje się rozkręcone kolumny z driverami made in china, mającymi odlewane kosze, wentylacje pod tylnym zawieszeniem i inne wodotryski, które zarówno w pomiarach, jak i w testach odsłuchowych, przegrywają z konstrukcjami znacznie prostszymi, mającymi często właśnie blaszane kosze.

Taka uznana kolumna jak Living Voice Avatar-OBX, kosztuje chyba ze 30.000zł i co ? Ma blaszane kosze midwooferów ! Ty byś oczywiście nie kupił, bo raz że 'cena wywalona w kosmos', a dwa, że 'głośniki gorsze niż Tonsile za 50zł' a trzy, że producent musiałby ci dać najpierw 80% rabatu, ucałować w tyłek i jeszcze zapewnić że nikt na całym globie takich kolumn w takiej cenie nie kupi ...

Litości.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Piszesz że głośnik Tonsila za 50zl jest lepszy od Visatona za 170zł. To ja się pytam - na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Ukryta Zawartość

można taniej niż 170zł? - w tej cenie nikt by takiego chłamu nie kupił, w innych sklepach kosztuje 118zł (i tak za drogo).

Ukryta Zawartość

50zł?

Nadal twierdzę, że TEN krajowy Tonsil za 80 zł jest lepszy od TEGO importowanego Visatona w bardzo mocno zawyżonej cenie 100zł.

Kosze odlewane są dużo bardziej "przewiewne" co ma wpływ na kompresję dźwięku (tłoczny ruchu membrany).

Już kiedyś o tym pisałem:

w naszym kraju nie chodzi o to, że coś jest "za tanie" - tylko o to, że coś innego jest o wiele za drogie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Przewiewność" kosza!? Tu już trzeba mieć wyobraźnię :-).

Dodałbym jeszcze jeden parametr, którym chyba również się kierujesz - "promocyjnośc". Widzę po Twoich wpisach, że źle skonfigurowany parametr "promocyjności" miał wyraźny wpływ na percepcję dźwięku. Ile lat to już trwa?

Ale poniższe zdanie to prawdziwa perełka: "w naszym kraju nie chodzi o to, że coś jest "za tanie" - tylko o to, że coś innego jest o wiele za drogie".

Nasuwa się od razu pytanie: "Panie premierze, jak żyć?".

Nadal twierdzę, że TEN krajowy Tonsil za 80 zł jest lepszy od TEGO importowanego Visatona w bardzo mocno zawyżonej cenie 100zł.

Kosze odlewane są dużo bardziej "przewiewne" co ma wpływ na kompresję dźwięku (tłoczny ruchu membrany).

Już kiedyś o tym pisałem:

w naszym kraju nie chodzi o to, że coś jest "za tanie" - tylko o to, że coś innego jest o wiele za drogie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

(...)

Nie musisz tego kupować. Nikt ciebie nie zmusza.

To, że nudzisz na jakimś forum nie spowoduje tego, że ktoś zmieni ceny.

Ten cytat z Radula to akurat fajne zdanie.

Osobiście mam nadzieję, że rynek w dość krótkim czasie zrewiduje ceny kolumn. Nadzieję tę opieram np. na obserwacji segmentu wzmacniaczy lampowych. Chińczycy pokazali, że sensowny wzmacniacz można kupić poniżej 2 tysięcy złotych i nagle wzmacniacz lampowy przestał być czymś wyjątkowym, elitarnym, stał się równie dostępny jak wzmacniacze tranzystorowe. Jeszcze parę lat temu tak nie było. Podobnie dzieje się przecież w innych dziedzinach, nie tylko audio. Oczywiście zawsze można podyskutować o jakosci wykonania itp, ale to chyba tylko kwestia czasu. Zresztą przecież wszystkie firmy, także te uznane i długo zasiedziałe na rynku, "przełamują" się i produkują w Chinach. Stąd tańsze Kefy, Eposy czy AE. No i takie Chiny "nauczyły" naszych rodzimych producentów, że da się produkować tanio i dobrze w Polsce. Więc jako potencjalny kupujący cieszę się, że pojawiają się coraz lepsze i coraz tańsze kolumny, gdzie na dodatek te tańsze są coraz lepiej wykonane i coraz lepiej grają.

Jest tylko jeden problem z tymi Chinami i przenoszeniem produkcji do nich... To oddawanie za darmo technologii, osłabianie własnego przemysłu i przysłowiowe strzelanie sobie w kolano. Jak już wszystko będzie w Chinach, skośnoocy moga kiedyś to po prostu przejąć i kazać sobie za to słono płacić... Hegemonia Chin może stać się faktem, a wierzcie mi, że wolę 100 x USA jako globalne mocarstwo. Zresztą USA powoli zaczynają zdawać sobie sprawę do czego zmierza obecny tren. Wystarczy zresztą porównać lata 80-te w USA i obecnie... Nie możliwe? Nie takie rzeczy widziała historia. Przepraszam za offtop.

Właściciel AA, może wykrzesać z siebie trochę litości i może jakoś wspomóc RADULA żeby mógł pójść na psychoterapie, bo zbyt długa promocja AA zniszczyła mu życie i wpędziła w manie. A to musi być straszne cały czas się z czymś męczyć w życiu.

Już to wyjasniałem więc wtrace ponownie.

Tonsil z Pylonów kosztuje w detalu 79 złotych a nie 50

Visaton z AA kosztuje 118 złotych a nie 170.

Visaton jest starsza konstrukcją o bardziej tradycyjnych rozwiazaniach technologicznych jak stalowy kosz (magnetyczny) bez wentylacji pod dolnym resoremi. Parametrycznie porównywalny z Tonsilem w wersji 4omowej (bo 8 omowa wersja Visatona ma parametry jak z chińskich no-namów).

Właściciel AA, może wykrzesać z siebie trochę litości i może jakoś wspomóc RADULA

Mógłby na przykład zacząć robić Hyperiony i Phoebe na głosnikach Tonsila GDN17/40 albo na GDN17/50/2 w jakiejś stale promocyjnej cenie 1700 zł.?

Pierwsze Hyperiony bydował na Vifach TC niemal identycznych jak te Tonsile.

Znając to forum...

Nikt jeszcze nie wpadł, aby klonować Pylony? Będzie jeszcze taniej :)

Raczej jak je stuningowac żeby były lepsze. Tutaj im lepiej oceniany produkt tym chetniej chcą go tuningować :)

Mógłby na przykład zacząć robić Hyperiony i Phoebe na głosnikach Tonsila GDN17/40 albo na GDN17/50/2 w jakiejś stale promocyjnej cenie 1700 zł.?

Ja myślę, że gdyby ten Tonsil wpasował się w brzmienie i w kolumne, to byłby tam właśnie ten Tonsil. Ale akurat dobrze brzmi Visaton i mógłby być nawet z papieru toaletowego skoro gra w tym zestawieniu i pasuje.

Już to wyjasniałem więc wtrace ponownie.

Tonsil z Pylonów kosztuje w detalu 79 złotych a nie 50

Visaton z AA kosztuje 118 złotych a nie 170.

Napisałem, że Rogul 'pisze że tyle kosztuje'. To nie pierwsze fakty które mylą się naszemu koledze (i pewnie nie ostatnie).

Rogul, proponuję Ci abyś pojechał do Visatona i wyjaśnił Panom co i ile powinno kosztować, a firmom które kupują ich głośniki (i jak widać są zadowolone) - że strasznie przepłacają. W drodze powrotnej nie zapomnij zahaczyć jeszcze o Videabeak w Danii, bo Scan Speak to ma dopiero 'ceny w kosmos wywalone'.

Visaton jest starsza konstrukcją o bardziej tradycyjnych rozwiazaniach technologicznych jak stalowy kosz (magnetyczny) bez wentylacji pod dolnym resoremi. Parametrycznie porównywalny z Tonsilem w wersji 4omowej (bo 8 omowa wersja Visatona ma parametry jak z chińskich no-namów).

Porównywanie głośników na podstawie samych parametrów TS, czy nawet wykresu charakterystyki (nie mówiąc już o zastosowanym koszu - co zupełnym jest absurdem) to bardzo śliski temat. Powie ci to każda (słysząca) osoba mająca doświadczenie w projektowaniu głośników.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.