Skocz do zawartości
IGNORED

dobra karta dzwiekowa czy cd?

kubamzk

Rekomendowane odpowiedzi

mam h/k pm655 i kolumny diy na USHERACH 8945A + 9930 narzazie słucham muzyki z laptopa ze zintegrowanej karty hd na kablu 2x rca 1x jack, i zastanawiam się nad kupnem albo cd albo dobrej karty dźwiękowej, osobiście wolałbym kartę bo da mi więcej możliwości a cd to tylko muzyka na płycie (a dodatkowo używane cd może nie mieć lasera w dobrej kondycji).

interesowałaby mnie jakaś uczciwa karta muzyczna stereo na usb, ostatecznie jakieś cd, jednak nie chciałbym za żadne rozwiązanie wydać więcej niż 400zl, proszę o jakieś konkretne propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/88430-dobra-karta-dzwiekowa-czy-cd/

Skoro słuchasz z PCta, zakłądam, że korzystasz głównie z MP3, FLAC...

Dlatego proponuję:

Hyundai TP01 - odtwarzacz multimedialny z wbudowanym wyświetlaczem LCD

Urządzonko, prócz możliwości dekodowanie kontenerów A/V (mkv, avi...), odtwarza ww. formaty.

Tor audio - nie oszukujmy się - do najwyższych lotów, nie należy ;)

Jednak, jak dla mnie ma tą super-możliwość, że pozwala na odsłuch i nawigację po folderach/utworach bez konieczności włączania TV.

Inwestując w zewnętrzną kartę muzyczną, pewnie polepszysz jakość odbioru, jednak cały czas będziesz zmuszony do uruchamiania laptopa.

Kupując CD uzyskasz potencjalnie (zależy co kupisz - zakłądamy, że budżet będzie ten sam, co co na zew. kartę) największą korzyść.

Jak dla mnie - jeśli zależy mi na top quality - konwertuję FLACki do WAV i na CD.

Jednak, jak nietrudno zauważyć - znów zmuszony jesteś do dodatkowych czynności - konieczność konwersji do WAV, by móc odsłuchiwać z odtwarzacza CD.

Dlatego:

- dla top quality - only CD player

- dla wygody, kosztem jakości (ale bez przesady...) ww. Hyundai TP01

...czekam na dostawę playera :)

Skoro słuchasz z PCta, zakłądam, że korzystasz głównie z MP3, FLAC...

Dlatego proponuję:

Hyundai TP01 - odtwarzacz multimedialny z wbudowanym wyświetlaczem LCD

Urządzonko, prócz możliwości dekodowanie kontenerów A/V (mkv, avi...), odtwarza ww. formaty.

Tor audio - nie oszukujmy się - do najwyższych lotów, nie należy ;)

Jednak, jak dla mnie ma tą super-możliwość, że pozwala na odsłuch i nawigację po folderach/utworach bez konieczności włączania TV.

Inwestując w zewnętrzną kartę muzyczną, pewnie polepszysz jakość odbioru, jednak cały czas będziesz zmuszony do uruchamiania laptopa.

Kupując CD uzyskasz potencjalnie (zależy co kupisz - zakłądamy, że budżet będzie ten sam, co co na zew. kartę) największą korzyść.

Jak dla mnie - jeśli zależy mi na top quality - konwertuję FLACki do WAV i na CD.

Jednak, jak nietrudno zauważyć - znów zmuszony jesteś do dodatkowych czynności - konieczność konwersji do WAV, by móc odsłuchiwać z odtwarzacza CD.

Dlatego:

- dla top quality - only CD player

- dla wygody, kosztem jakości (ale bez przesady...) ww. Hyundai TP01

...czekam na dostawę playera :)

to ze bede musial wlaczac komputer zeby sluchac muzyki nei jest dla mnie problemem bo i tak prawie caly czas mam go wlaczonego, bardziej zalezy mi na jakosci, wszystkie dobre kardy dziwiekowe z tego co widze sa na pci i w dodatku 5.1/7.1 a ja nie chcialbym placic za cos czego nie bede uzywal, chcialbym konkretne propozycje dobrych kart dzwiekowych w stereo na usb i alternatywe do tego odtwarzacz cd zeby to przyjemnie gralo, budzet jw do 300zl

to ze bede musial wlaczac komputer zeby sluchac muzyki nei jest dla mnie problemem bo i tak prawie caly czas mam go wlaczonego, bardziej zalezy mi na jakosci, wszystkie dobre kardy dziwiekowe z tego co widze sa na pci i w dodatku 5.1/7.1 a ja nie chcialbym placic za cos czego nie bede uzywal, chcialbym konkretne propozycje dobrych kart dzwiekowych w stereo na usb i alternatywe do tego odtwarzacz cd zeby to przyjemnie gralo, budzet jw do 300zl

Kup jakiegoś daca na usb np v-dac.Możesz go też podłączyć przez wyjście spdif w laptopie.

Poczekaj aż będziesz dysponował budżetem 500-600pln i zainteresuj się Audinstem (albo szukaj takiego używanego), wynalazki za 300pln dadzą Ci jedynie iluzoryczną poprawę w stosunku do karty wbudowanej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego wymiana op-ampa oraz zasilania na lepsze.

Ukryta Zawartość

czy ten Audinstem który jest na usb jest w stanie puścić dobry sygnał przez ten cienki i wolny kabel usb?? bo 600zl to nie mało i nie chciałbym wtopić, a co do tej propozycji z ebaya to inne połączenie może i to nie byłoby złe rozwiązanie tylko powiedz gdzie muszę wymienić ten op-amp, i to zasilanie to muszę w laptopie zmienić czy wystarczy tylko dla tego dac'a, jeszcze jedno pytanie gdzie i jak podłączyć do laptopa to wejście coaxial

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

czy ten Audinstem który jest na usb jest w stanie puścić dobry sygnał przez ten cienki i wolny kabel usb??...

Zdefiniuj może co rozumiesz pod pojęciem "ten cienki" i "wolny".

480 Mbit/s, w obie strony licząc, to jest wolno? Takim kablem można puścić strumienie danych video i audio z dwóch filmów Blu Ray jednocześnie. Uważasz, że to za mało, żeby przepuścić strumień audio ze zwykłej płyty CD?

A co do "cienkości", to od kiedy wyznacznikiem czegokolwiek jest grubość nośnika danych. Widziałeś kiedyś przemysłowy-telekomunikacyjny kabel optyczny w środku? Pewnie nie widziałeś, bo go w zasadzie nie widać gołym okiem, taki jest cienki :).

Poza tym odpowiedzi na Twoje wątpliwości przewijały się już na forum w bieżącym dziale nie raz, wystarczy poszukać. Wałkowaliśmy to, także z uwzględnieniem konkretnych aspektów technicznych i analizy przepływności przy transmisji USB.

W dużym skrócie, teoretyczna przepływność tego "wolnego" interfejsu USB jest wystarczająca, aby zawartość całej przeciętnej 70 minutowej płyty CDDA, przesłać w niecałe 30 sekund. Faktycznie wolno jak jasny gwint :).

Zdefiniuj może co rozumiesz pod pojęciem "ten cienki" i "wolny".

480 Mbit/s, w obie strony licząc, to jest wolno? Takim kablem można puścić strumienie danych video i audio z dwóch filmów Blu Ray jednocześnie. Uważasz, że to za mało, żeby przepuścić strumień audio ze zwykłej płyty CD?

A co do "cienkości", to od kiedy wyznacznikiem czegokolwiek jest grubość nośnika danych. Widziałeś kiedyś przemysłowy-telekomunikacyjny kabel optyczny w środku? Pewnie nie widziałeś, bo go w zasadzie nie widać gołym okiem, taki jest cienki :).

Poza tym odpowiedzi na Twoje wątpliwości przewijały się już na forum w bieżącym dziale nie raz, wystarczy poszukać. Wałkowaliśmy to, także z uwzględnieniem konkretnych aspektów technicznych i analizy przepływności przy transmisji USB.

W dużym skrócie, teoretyczna przepływność tego "wolnego" interfejsu USB jest wystarczająca, aby zawartość całej przeciętnej 70 minutowej płyty CDDA, przesłać w niecałe 30 sekund. Faktycznie wolno jak jasny gwint :).

wybaczcie, jednak rozmawialem z czlowiekiem ktory od lat siedzi w temacie audio i jego zdaniem usb nie ma odpowiedniej transmisji jak np 2x RCA w cd odtwarzaczu

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Że co? Co ma 2 x analogowe RCA do transmisji cyfrowej po USB. Wybacz również, ale coś takiego trudno nawet skomentować. Co za RCA, o jakiej impedancji falowej, do czego i jak podłączone?

Może chodziło o połączenie kablem spdif koaksjalnym? A jeśli tak, to prosta sprawa, ja podałem ile wynosi przepustowość złącza USB2.0 i ile razy jest nadmiarowa w stosunku do wymagań transmisji cyfrowej audio dla płyty CDDA.

Więc niech ten "siedzący człowiek" odwzajemni się tym samym i poda odpowiednie wartości w odniesieniu do tej, jego zdaniem, "odpowiedniej transmisji" za pomocą, sic, dwóch kabli RCA, cokolwiek by to miało znaczyć. Konkrety niech poda, a nie że gdzie coś dzwoni, tylko nie wiadomo w którym kościele. Rzucać sloganami to każdy potrafi. Ale trudno to nazwać rzeczową dyskusją. "Siedzenie od lat" to trochę za mało, żeby uznawać czyjąś wypowiedź za aksjomat i przyjmować na wiarę. Konkrety się liczą.

Że co? Co ma 2 x analogowe RCA do transmisji cyfrowej po USB. Wybacz również, ale coś takiego trudno nawet skomentować. Co za RCA, o jakiej impedancji falowej, do czego i jak podłączone?

Może chodziło o połączenie kablem spdif koaksjalnym? A jeśli tak, to prosta sprawa, ja podałem ile wynosi przepustowość złącza USB2.0 i ile razy jest nadmiarowa w stosunku do wymagań transmisji cyfrowej audio dla płyty CDDA.

Więc niech ten "siedzący człowiek" odwzajemni się tym samym i poda odpowiednie wartości w odniesieniu do tej, jego zdaniem, "odpowiedniej transmisji" za pomocą, sic, dwóch kabli RCA, cokolwiek by to miało znaczyć. Konkrety niech poda, a nie że gdzie coś dzwoni, tylko nie wiadomo w którym kościele. Rzucać sloganami to każdy potrafi. Ale trudno to nazwać rzeczową dyskusją. "Siedzenie od lat" to trochę za mało, żeby uznawać czyjąś wypowiedź za aksjomat i przyjmować na wiarę. Konkrety się liczą.

spokojnie, co do mnie jestem tylko amatorem i nie zawsze potrafię nazwać rzeczy po imieniu, chodziło mi o zwyczajny cd Player który ma połączenie ze wzmacniaczem 2x cinch/2x cinch (te końcówki nazywa się RCA prawda??)

czyli wnioskuje z pana wypowiedzi ze rozwiązanie z cd Playerem nie jest lepsze od połączenia laptopa z dac'iem(czy tez karta dźwiękową)?? w takim wypadku jak mógłby mi pan przedstawić różnice miedzy jednym a drugim połączeniem, wady i zalety bardzo byłbym wdzięczny i przepraszam jeszcze raz za moje błędy spowodowane brakiem wiedzy w temacie.

wybaczcie, jednak rozmawialem z czlowiekiem ktory od lat siedzi w temacie audio i jego zdaniem usb nie ma odpowiedniej transmisji jak np 2x RCA w cd odtwarzaczu

Nie, głupoty się nie wybacza.

Ani temu "siedzącemu" ani temu powtarzającemu te bzdety.

Nie, głupoty się nie wybacza.

Ani temu "siedzącemu" ani temu powtarzającemu te bzdety.

ci którzy tak uważają należą do grona ludzi bardzo ograniczonych i pozamykanych na jedno własne 'ja' nie dopuszczacie do siebie myśli ze ktoś może czegoś nie wiedzieć lub czasem myśleć inaczej, to tak jakby zapytać kogoś kto nie ma pojęcia o komputerach co to jest format rmvb, i gdyby nie wiedział powiedzieć o nim ze jest głupi, ludzie niby macie takie ścisłe i otwarte umysły a jednak zamykacie się w takich wąskich 'tunelach myślowych' ja wiem ze w dziedzinie audio mam spore braki jednak to mnie nie powstrzymuje od skompletowania fajnego zestawu, to ze ktoś ma wiedzę w jakimś temacie nie czyni go lepszym na starcie, chłopcy trochę pokory do własnej osoby..wy tez nie wiecie wszystkiego;)

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Proponuję uspokojenie emocji. Koledzy całkiem niepotrzebnie podgrzewają atmosferę. Pyskówka nie jest nikomu potrzebna. Nie sobie goście "koty drą" w innych działach. Postarajmy się chociaż ten uchronić od słownych wojenek.

A wracając do tego co napisałeś, to po części rozumiem irytację dyskutujących, faktycznie nieco za sprawą Twojej wypowiedzi i już tłumaczę dlaczego. Otóż zestawiłeś niejako dwa różne media transportowe, to tak jakby porównywać co lepsze "płynięcie kajakiem, czy jazda na łyżwach po zamarzniętym lodzie" :).

Dwa kable RCA służą do przeniesienia sygnału audio analogowego, a są kable dwa, bo każdy przenosi sygnał dla osobnego kanału, lewego i prawego.

Łączy się w ten sposób, choćby wyjście wspomnianego CD ze wzmacniaczem. Ale to połączenie wymagane jest także aby połączyć DACa ze wzmacniaczem, bez tego ani rusz. Jak widać to połączenie występuje zarówno w przypadku CD jak i DACa/karty muzycznej. Dodatkowo, przy DACu zewnętrznym, z wejściem USB, trzeba tez połączyć jego wejście z wyjściem komputera, aby do DACa przesłać cyfrowo sygnał z tegoż komputera. Reasumując: DAC wymaga kabla USB na wejściu i dwóch kabli RCA na wyjściu, do wzmacniacza. Odtwarzacz CD wymaga dwóch kabli RCA na wyjściu, a wejściem dla niego jest jego własny napęd CD.

Jak widać z tego, zestawianie wejściowego kabla USB z DACa z wyjściowymi kablami RCA, służącymi do tego do transmisji innego typu danych, bo analogowych, a występującymi zarówno w przypadku DACa jak i CD, stanowi swoisty błąd logiczny. Stąd też irytacja co poniektórych dyskutujących. Mam nadzieję że wyjaśniłem to wystarczająco jasno i załapałeś w czym rzecz.

Możemy tylko przypuszczać, że Twój znajomy miał na myśli połączenie cyfrowe za pomocą (jednego) specjalnego kabla RCA i postawił je w opozycji do połączenia USB. Ale wtedy nadal pozostaje w mocy to co napisałem wcześniej, czyli prośba o konkrety w postaci danych liczbowych, na potwierdzenie takiej tezy.

Ja ze swej strony napiszę, iż twierdzę że kabel USB, przy odpowiedniej implementacji transmisji danych, jest spokojnie wystarczający do przesłania danych audio, wystarczający i to z dużym zapasem, a dlaczego to już napisałem wcześniej. Zaznaczam, jest to moja prywatna opinia, jeśli ktoś przedstawi inną i mnie do niej przekona logicznymi faktami i danymi liczbowymi, jestem skłonny go wysłuchać, po to jest w końcu forum dyskusyjne, aby na nim dyskutowac. Ba, jeśli fakty mnie przekonają, to się z nim zgodzę. Staram się logicznie i bez emocji podchodzić do zagadnienia. Ale jak na razie przeciwstawnych faktów brak, więc nie bardzo jest o czym dyskutować...

Proponuję uspokojenie emocji. Koledzy całkiem niepotrzebnie podgrzewają atmosferę. Pyskówka nie jest nikomu potrzebna. Nie sobie goście "koty drą" w innych działach. Postarajmy się chociaż ten uchronić od słownych wojenek.

A wracając do tego co napisałeś, to po części rozumiem irytację dyskutujących, faktycznie nieco za sprawą Twojej wypowiedzi i już tłumaczę dlaczego. Otóż zestawiłeś niejako dwa różne media transportowe, to tak jakby porównywać co lepsze "płynięcie kajakiem, czy jazda na łyżwach po zamarzniętym lodzie" :).

Dwa kable RCA służą do przeniesienia sygnału audio analogowego, a są kable dwa, bo każdy przenosi sygnał dla osobnego kanału, lewego i prawego.

Łączy się w ten sposób, choćby wyjście wspomnianego CD ze wzmacniaczem. Ale to połączenie wymagane jest także aby połączyć DACa ze wzmacniaczem, bez tego ani rusz. Jak widać to połączenie występuje zarówno w przypadku CD jak i DACa/karty muzycznej. Dodatkowo, przy DACu zewnętrznym, z wejściem USB, trzeba tez połączyć jego wejście z wyjściem komputera, aby do DACa przesłać cyfrowo sygnał z tegoż komputera. Reasumując: DAC wymaga kabla USB na wejściu i dwóch kabli RCA na wyjściu, do wzmacniacza. Odtwarzacz CD wymaga dwóch kabli RCA na wyjściu, a wejściem dla niego jest jego własny napęd CD.

Jak widać z tego, zestawianie wejściowego kabla USB z DACa z wyjściowymi kablami RCA, służącymi do tego do transmisji innego typu danych, bo analogowych, a występującymi zarówno w przypadku DACa jak i CD, stanowi swoisty błąd logiczny. Stąd też irytacja co poniektórych dyskutujących. Mam nadzieję że wyjaśniłem to wystarczająco jasno i załapałeś w czym rzecz.

Możemy tylko przypuszczać, że Twój znajomy miał na myśli połączenie cyfrowe za pomocą (jednego) specjalnego kabla RCA i postawił je w opozycji do połączenia USB. Ale wtedy nadal pozostaje w mocy to co napisałem wcześniej, czyli prośba o konkrety w postaci danych liczbowych, na potwierdzenie takiej tezy.

Ja ze swej strony napiszę, iż twierdzę że kabel USB, przy odpowiedniej implementacji transmisji danych, jest spokojnie wystarczający do przesłania danych audio, wystarczający i to z dużym zapasem, a dlaczego to już napisałem wcześniej. Zaznaczam, jest to moja prywatna opinia, jeśli ktoś przedsawi inną i mnie do niej przekona logicznymi faktami i danymi liczbowymi, jestem skłonny go wysłuchać, ba jeśli fakty mnie przekonają, to się z nim zgodzę. Staram się logicznie i bez emocji podchodzić do zagadnienia. Ale jak na razie przeciwstawnych faktów brak, więc nie bardzo jest o czym dyskutować.

dzięki Sławek, widzisz o to chodzi jak się spotyka na swojej drodze kogoś niedoinformowanego to się powinno mu pomoc i mieć z tego satysfakcję zamiast, mówić ze jest głupi i iść dalej:D

co myslicie o czyms takim??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z DIY jest tak, że może być super a może być kicha, szczególnie jeśli ulegnie awarii. A jak nie jesteś elektronikiem (nawet amatorem) to tego sam nie połatasz. Druga sprawa - masz cyfrowe wyjście po miedzi w komputerze? Bo ten DAC nie ma USB.

Z DIY jest tak, że może być super a może być kicha, szczególnie jeśli ulegnie awarii. A jak nie jesteś elektronikiem (nawet amatorem) to tego sam nie połatasz. Druga sprawa - masz cyfrowe wyjście po miedzi w komputerze? Bo ten DAC nie ma USB.

fakt cenne uwagi, a np tego coaxiala nie da sie podlaczyc pod wyjscie video jakas przejsciowka?

a ten?? czy moc zasilania jest wystarczajaca??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fakt cenne uwagi, a np tego coaxiala nie da sie podlaczyc pod wyjscie video jakas przejsciowka?

Ech... to zupełnie inna bajka. Tu nie chodzi o rodzaj kabla tylko o rodzaj interfejsu.

P.S. Ten z linka z tego co widzę nie ma trafa w komplecie. Naprawdę nie bierz się za DIY jak nie masz o tym pojęcia albo znajomka na podorędziu który to pojęcia ma.

Ech... to zupełnie inna bajka. Tu nie chodzi o rodzaj kabla tylko o rodzaj interfejsu.

P.S. Ten z linka z tego co widzę nie ma trafa w komplecie. Naprawdę nie bierz się za DIY jak nie masz o tym pojęcia albo znajomka na podorędziu który to pojęcia ma.

czyli proponujesz zebym zaplacil 1000zl wiecej i tylko za marke i transport?? chyba te projekty diy tez musial zrobic ktos kto ma pojecie a nie pierwszy lepszy rolnik:) tak mi sie bynajmniej wydaje:) jakby co to mam kilku znajomych tylko nie na miejscu

czyli proponujesz zebym zaplacil 1000zl wiecej i tylko za marke i transport?? chyba te projekty diy tez musial zrobic ktos kto ma pojecie a nie pierwszy lepszy rolnik:) tak mi sie bynajmniej wydaje:) jakby co to mam kilku znajomych tylko nie na miejscu

Chcesz - walcz. Nie wyjdzie - pamiętaj, żeby mieć pretensje do siebie :) Do ceny dolicz tylko sobie trafa i obudowę. DIY robi się dla przyjemności a nie dla oszczędności... coś o tym wiem. Mam kilka odpalonych nawet projektów które nigdy nie doczekały się np. obudowy.

Kupując sprzęt nowy - gotowy płacisz nie tylko za urządzenie ale też np. gwarancję.

P.S. Z wykształcenia (mgr inż) jestem rolnikiem.

Chcesz - walcz. Nie wyjdzie - pamiętaj, żeby mieć pretensje do siebie :) Do ceny dolicz tylko sobie trafa i obudowę. DIY robi się dla przyjemności a nie dla oszczędności... coś o tym wiem. Mam kilka odpalonych nawet projektów które nigdy nie doczekały się np. obudowy.

Kupując sprzęt nowy - gotowy płacisz nie tylko za urządzenie ale też np. gwarancję.

P.S. Z wykształcenia (mgr inż) jestem rolnikiem.

hehe:D dzięki bardzo za informacje, przemyśle to jeszcze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.