Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Marantz....tylko jaki?

TRIBUL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Czekam na dostawę kolumn Monitor Audio BX6, gdy już przyjdą mam zamiar pożyczyć od znajomego wzmacniacz Marantz PM6010 OSE, aby zobaczyć jak to będzie grało z tą elektroniką, ponoć dobrze zgrywa się z MA. Obecnie mam Harmana HK980 + HD980. Załóżmy że takie zestawienie spodobałoby mi się, to który z wymienionych modeli będzie lepszy: Marantz PM7001 KI, PM7200 czy nowy PM7004? Z tego co zauważyłem PM7004 nie ma wyjścia PRE-OUT do którego zamierzałbym podłączyć subwoofer, czy w takim wypadku mógłbym użyć wyjścia słuchawkowego w wzmacniaczu aby podłączyć subwoofer? Chodzi o to żeby sterować głośnością zarówno w kolumnach jak i subie za pomocą wzmacniacza. Sub nie ma wejść głośnikowych jak to jest w niektórych modelach, są w nim tylko wejścia na chinch.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/88403-wzmacniacz-marantztylko-jaki/

To wiem:) Jednak PM7004 to ostateczna i najdroższa opcja:) Dlatego wcześniej chciałbym rozważyć PM7001KI, oraz PM7200 który nie ma PRE-OUT ale jest najtańszy i łatwiej dostępny. Zastanawiam się jak jest z tym wyjściem słuchawkowym, czy wzmacniacz odcina wtedy sygnał na kolumny, a jeżeli nie to czy sygnał z tego wyjścia będzie dobry dla suba.

Akurat ta miedź to ma znaczenie głównie marketingowe.

Podstawowa różnica wersji z końcówką KI jest inny zasilacz (toroid zamiast rdzeniowego) oraz kondensatory o wyższych pojemnościach i lepszy potencjmetr.

Jak się ma brzmienie pm7001 do pm7001ki? gdzies wyczytałem że "ładniej gra" wersja bez "ki", że bardziej muzykalnie. Porównywał ktoś je może z pm6010 OSE? Bo ten będę miał na odsłuch i to on zaważy czy wogóle będę podchodził do zmiany wzmacniacza, będę go porównywał z moim hk980.

Rozumiem. To już coś wiem, jednak i tak go posłucham, będę miał porównanie w jaki sposób gra Marantz w stosunku do Harmana, i czy mi się to spodoba. A jak jest z PM 7200? Jest w jakiś sposób lepszy "wyższy model" od PM 7001? Sądząc po cyferkach to powinno tak być ;)

Nie mialem stycznosci z PM7001. Mialem kilka sztuk PM7000 jak i PM7200 i zlego slowa o nich nie moge powiedziec. Niedawno sprzedalem PM7200 za 1000zl. A jak kupowalem swoje pierwsze PM7000 to za 50zł mniej moglem kupic PM7001, bo stal doslownie obok PM7000. Wzielem PM7000. Oba wzmacniacze nowe kosztowaly praktycznie tyle samo. Ale jakos PM7001 nie przekonalo mnie stylistycznie i byl jakis lekki.

?👈

Jak się ma brzmienie pm7001 do pm7001ki? gdzies wyczytałem że "ładniej gra" wersja bez "ki", że bardziej muzykalnie. Porównywał ktoś je może z pm6010 OSE? Bo ten będę miał na odsłuch i to on zaważy czy wogóle będę podchodził do zmiany wzmacniacza, będę go porównywał z moim hk980.

Witam! Posiadałem PM 7001 zarówno w wersji KI oraz bez KI (nadal posiadam)- z MA RX 6 - krótko:wersja bez KI jest łagodniejsza i bardziej melodyjna, płynna. Zamiana z mojej strony była celowa - dla mnie KI akurat z tymi kolumnami grał zbyt dosadnie, dynamicznie, wyraziście kosztem ogólnie pojętej melodyjności. PM 7001 jest przyjemniejszy, ma nieco mniej poweru na basie , ale też ciut mniej szlachetną górę. Jakbym miał robić zamianę na Kolegi miejscu brałbym 7004.

Co do lepszego potka: w wersji KI - przy cichym słuchaniu ewidentnie głośniej grał prawy kanał, w obecnym modelu bez KI tego problemu nie zauważam. W obu siedzą Alpsy - w wersji KI - niebieski, w zwykłej - czarny. Pzdr.

Witam! Posiadałem PM 7001 zarówno w wersji KI oraz bez KI (nadal posiadam)- z MA RX 6 - krótko:wersja bez KI jest łagodniejsza i bardziej melodyjna, płynna. Zamiana z mojej strony była celowa - dla mnie KI akurat z tymi kolumnami grał zbyt dosadnie, dynamicznie, wyraziście kosztem ogólnie pojętej melodyjności. PM 7001 jest przyjemniejszy, ma nieco mniej poweru na basie , ale też ciut mniej szlachetną górę. Jakbym miał robić zamianę na Kolegi miejscu brałbym 7004.

Co do lepszego potka: w wersji KI - przy cichym słuchaniu ewidentnie głośniej grał prawy kanał, w obecnym modelu bez KI tego problemu nie zauważam. W obu siedzą Alpsy - w wersji KI - niebieski, w zwykłej - czarny. Pzdr.

Na 6010 to szkoda czasu,straszny słabiak ,gorszy od PM40 którego można wychatrzyć za 200 pln.Wizualnie faktycznie Pm 7000,7200,8000,Ładniesze od 7001,ale 7001 potrafi zadziwić i ma przewagę pre-out i main-in.

Alpsy niestety tak często mają - to loteria na jaki potencjometr akurat trafisz. Np w odsłuchiwanym kiedyś przeze mnie Denonie PMA 1500AE też grał ciszej jeden kanał.

Akurat ta miedź to ma znaczenie głównie marketingowe.

Podstawowa różnica wersji z końcówką KI jest inny zasilacz (toroid zamiast rdzeniowego) oraz kondensatory o wyższych pojemnościach i lepszy potencjmetr.

Dodałbym jeszcze bardziej rozbudowany pre gramofonowy, lepszy niż niektóre osobne przedwzmacniacze znanych producentów(oczywiście budżetowe.

Co do PM 7004 nie kupiłbym go - o ile oczywiście mówimy o sprzęcie nowym - ze względu na cenę prawie 3 tys. zł, która jest zdecydowanie za wysoka, mimo znaczka made in Japan...PM 7001 (bez KI) kosztował nowy prawie 1000 zł mniej. I nie miał tego badziewnego plastikowego frontu.

Matantz PM7004 stoi na allegro za 2199zł nowy, a pewnie idzie go dorwać jeszcze taniej tylko trzeba podzwonić. Na allegro stoi też PM7200 w ładnym stanie sądząc po zdjęciach za 1050 zł plus 100zł przesyłka bo to z Anglii, a PM7001KI używany był jeszcze niedawno za 1500zł, trochę drogo mi się wydaje. Podoba mi się PM7200 (wizualnie), ale nie wiem jak z tym subem pod wyjście słuchawkowe, no i nie mam jak go posłuchać żeby porównać z HK980;/ Wbrew temu co piszą niektórzy na tym forum HK980 gra bardzo dobrze(chyba ze ktoś słucha ćwierkania, chrząszczy i rybek w akwarium bądź innego plumkania),więc albo go nigdy nie słyszeli i powtarzają po kimś, albo nie trawią tej marki za np podświetlone pokrętło:) Bo to mało audiofilskie:) Bądź dla nich sprzęt dobrze grający zaczyna się od 4 tyś za klocek i musi wyglądać jak pasmanteryjka mojej babci, piec kaflowy albo spawarka...Strasznie mnie zastanawia jak on się ma jakościowo do wyżej wymienionych wzmacniaczy, czy w ogóle byłoby warto.

Ile można dać za PM7001,oraz PM7001KI tak żeby nie przepłacić? Bardziej interesuje mnie wersja z KI. I czy mógłby ktoś sprawdzić czy podpięcie słuchawek w Modelu PM7200 odcina sygnał na kolumny?

800-850 za 7001 1200-1300 za 7001ki.

600-700 za 5003 900-1100 za 6003 1400-1500 za 7003.Miałem prawie wszystkie i tak mniej więcej się za nie płaciło.

Dzięki za szczegółową wycenę.

Ile można dać za PM7001,oraz PM7001KI tak żeby nie przepłacić? Bardziej interesuje mnie wersja z KI. I czy mógłby ktoś sprawdzić czy podpięcie słuchawek w Modelu PM7200 odcina sygnał na kolumny?

Nie odcina. Raczej po to masz guziki Speakers 1 i 2.

?👈

Nie odcina. Raczej po to masz guziki Speakers 1 i 2.

Czyli jest możliwość podłączenia subwoofera pod słuchawki. Ciekawe jak by to grało, zraz sprawdzą w harmanie jak to wygląda, czy jest różnica w dźwięku w porównaniu do pre-out.

Dobra, stoję przed wyborem Marantz PM7004 nówka, CA Azur 650A też nówka. Cena nie gra roli w tym momencie bo są podobne. Który z nich do MA BX6? Podkreślam że CA mi się nie podoba wizualnie:))

No i od kilku dni jest PM7004;) Jak go już dobrze osłucham to napisze co i jak. Pierwsze wrażenia po podłączeniu, (co mnie zdziwiło) nie ma ani grama mniej basu niż Harman, powiedziałbym ze nawet więcej, góra jaśniejsza i bardziej szczegółowa niż w harmanie no i średnica mnie powaliła, stereofonia. Na razie testuję i świeży wzmacniacz i świeże BX6 ;)

Tribul,

w takim razie czekam na opinie, bo też planuję podobny zakup

Koledzy,

czy pm7004 albo używki pm7000, pm7200 zgrają się dobrze z Dynaudio Audience 50? chodzi o klasycznego rocka i trochę (dla żony) muzyki pop i latino.

sygnał puszczę przez amplituner, czyli muszę mieć wzmaka działającego w trybie końcówki mocy - te chyba mają ten tryb?

Marantze to ogólnie dobre wzmaki, oferują dobre brzmienie za stosunkowo dobre pieniądze, oczywiście odradzam Marantza PM6010 OSE - miałem, więc wiem co to za cudo:) Ze starszych modeli dobrze brzmi PM-50, mała kasa, a ciepełko na zimę zagwarantowane:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Tribul,

w takim razie czekam na opinie, bo też planuję podobny zakup

Koledzy,

czy pm7004 albo używki pm7000, pm7200 zgrają się dobrze z Dynaudio Audience 50? chodzi o klasycznego rocka i trochę (dla żony) muzyki pop i latino.

sygnał puszczę przez amplituner, czyli muszę mieć wzmaka działającego w trybie końcówki mocy - te chyba mają ten tryb?

Marantz PM7000 i 7200 nie mają opcji podpięcia jako końcówki, możesz ewentualnie puścić sygnał z PRE-OUT amplitunera i wpiąć się w np. wejscie CD,tuner,aux w wzmacnaiczu, ustawić na nim odpowiednio głośność i gra. Jeżeli chodzi o stereo to odradzam puszczania sygnał przez ampli, będzie kiszka, wiem bo sprawdzałem, jednak jako końcówka do kina jest jak najbardziej ok. Chociaż nie wiem jak działa w nich PROCESOR IN/OUT, może pod to się uda. Niech koledzy co je mieli potwierdza lepiej. W PM7004 masz wyjście na końcówke.

Jarex,

ten pm-50 jest teraz na allegro, cena faktycznie spoko, na tylnym panelu jest napisane 8-16ohm - zatem czy do Dynaudio 4ohm mogę go podłączyć? Czytałem też coś o pm-80, że dobre, ale chodzą po 800-1000zł, to chętnie zacznę przygodę od pm-50 - tylko czy tracę mocno na parametrach lub jakości dźwięku?

Tribul,

dzięki za info. Nie wiem tylko co oznacza to PROCESOR IN/OUT?

czyli skoro nie puszczać stereo przez ampli, to może taka koncepcja:

a) kino domowe puszczam: DVD --> ampli --> wzmak --> fronty , ORAZ DVD --> ampli--> reszta 5.1

b) stereo puszczam: CD--> wzmak --> fronty

chyba tak można?

a wie ktoś może, czy te Dynaudio Audience 50 dadzą mi faktyczną przewagę w odsłuchu rocka nad B&W DM 602? mam je "w zanadrzu" ale są większe i trochę mi to nie pasuje z innych względów.

Pozdrawiam

Tribul kupił 7004

ja nie mam wzmaka, puszczam muzykę przez amplituner yamahy - nie jest źle, ale jak posłucham wzmaka (a właśnie nówkę 7004 niedawno słuchałem) to w porównaniu do ampli jednak różnica

dlatego szukam wzmaka do Dynaudio Audience 50 (ale ciche słuchanie, wielkiego pieca nie potrzebuję)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.