Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 5005 -> Usher v-604 - problem z basem

Stalker72

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ze wzgledu na zmianę pomieszczenia odsluchowego na większe (obecnie 40m2 przy 3m wysokości) konieczna była wymiana kolumn. Zmieniłem Dali 5005 na ushery v-604 - w testach o wiele lepiej wypełniały dźwiękiem pokój i budowały duużo lepszą scenę. Jednak grają słabszym niż dali basem (jest bardziej zróżnicowany ale nie schodzi tak nisko i gubi się przy większych składach). Elektronika jakiej używam: wzmak nad c372 i zalampizowany cd nad c542; a okablowanie: ultralink. Myślałem że kolumny zaczną grać pełniejszym dźwiękiem po wygrzaniu ale minęło kilka tygodni i nie jest lepiej.

Może zmiana okablowania lub inne propozycje? Słucham głównie jazz-u, klasyki i starego rock-a.

pzdr,

Stalker72.

https://www.audiostereo.pl/topic/88372-dali-5005-usher-v-604-problem-z-basem/

Pokombinuj jeszcze z ustawieniem kolumn i akustyką, gdyż NAD c372 pompuje dołem jak zły i w większości systemów w których go słyszałem dawał więcej basu niż potrzeba ;) Kablami oczywiście zawsze można dodać basu (np. wpinając jakieś Monstery), jednak nie tędy droga myślę.

120m3 , do tego 17 czy 18 cm na basie ? No pokombinuj z ustawieniem , ale optymistą nie jestem

M

dzięki, rozumiem ale dali 5005 w tej samej akustyce przywalił konkretnym basem. no moze nie był tak zróżnicowany, kontrolowany i sprężysty ale był mocny, zawsze wyraźny i przede wszystkim schodził niżej czyli miał coś czego mi teraz brakuje a przecież nie miał wiekszych membran niż usher.

pokombinuję z ustawieniem i jeszcze poprawię akustykę (zakup dywanu i różnych pierdół na ściany i parapety) ale co polecasz do 8tysi z większymi membranami i ile wg Ciebie powinny one mieć cm?

pzdr,

dzięki, rozumiem ale dali 5005 w tej samej akustyce przywalił konkretnym basem. no moze nie był tak zróżnicowany, kontrolowany i sprężysty ale był mocny, zawsze wyraźny i przede wszystkim schodził niżej czyli miał coś czego mi teraz brakuje a przecież nie miał wiekszych membran niż usher.

pokombinuję z ustawieniem i jeszcze poprawię akustykę (zakup dywanu i różnych pierdół na ściany i parapety) ale co polecasz do 8tysi z większymi membranami i ile wg Ciebie powinny one mieć cm?

pzdr,

Pomyśl o tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę, że w tej cenie to superokazja, a basów będziesz miał wystarczająco dużo ( 2 woofery po 20cm)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 lata później...

Moim zdaniem problem tkwi w połączeniu wzmacniacz/kolumny, ten NAD ma moc, ale nie panuje do końca nad tym basem u Ushera bas jest miękki co może też nie do końca zgrywać się z tym NADem i tym samym dół jest rozmyty. Bas z V-604 schodzi w okolice 30Hz, więc coś musi być nie tak, ja bym spróbował z innym wzmacniaczem i źródłem, kable sobie podaruj... Powierzchnia pokoju spora, można by było popracować nad akustyką niektóre kolumny są na to bardziej wyczulone. Inna opcja to to, że bas w Dali był po prostu wyeksponowany i tym samym masz wrażenie, że u Ushera jest mniej słyszalny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.