Skocz do zawartości
IGNORED

Wave 24 bit 192kHz na Flac

KoFi

Rekomendowane odpowiedzi

Śpiewam sobie piosenki i nagrywam je w najlepszej jakości wave 24bit 192 kHz

Nazbierało mi się już ponad 20GB, jedna piosenka zajmuje po 300 - 400mb, zaczyna mi brakować miejsca na dysku : (

Chce przerobić te wszystkie piosenki z wave na FLAC ale nie chce ich pogarszać na 44100 16bit tylko zatrzymać 24bit i może 96kHz najmniej a lepiej jak by nie było naruszone wcale i pozostało 192kHz.

Jakim programem tego dokonać ? FLAC 1.2.1b nie chce ruszyć wave'ów w takiej jakości : (

https://www.audiostereo.pl/topic/88348-wave-24-bit-192khz-na-flac/

A jaki błąd wywala?

Masz możliwość wrzucenia gdzieś jakiejś krótkiej nagranej przez Ciebie próbki 24/192, wtedy można by może łatwiej znaleźć jakieś rozwiązanie.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dlatego właśnie chodzi o sprawdzenie. Może się okazać, że soft albo urządzenie zapisujące dodanej jakieś metadaty, na których się kodek flac wywala.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Sample wave stereo 24Bit 192 kHz 10mb

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdjęcie ekranu - w programie pisze że ma jakiś problem z sample rate 192000

Zwykłe wave'y 16 Bit i 44100 przerabia na flac normalnie.

Ukryta Zawartość

Wiem że się da flac 24 bitowy zrobic bo mam piosenkę z winylu Jimiego Hendrixa w takiej jakości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie flac coś tam się pluje (podobnie jak u Ciebie, że "format type 1 but bits-per-sample 24" i że pomija jakieś metadaty). Ale się kompresuje prawidłowo.

Czy oryginalny plik .wav trzymasz podczas kompresji na jakimś dodatkowym dysku (np. na zewnętrznym USB)? Bo w sumie u Ciebie się pluje o to, że z jakiegoś powodu najprawdopodobniej kodek nie ma dostępu do pliku, który chcesz skompresować.

KoFi, przede wszystkim powinieneś wyłączyć (odznaczyć) we flac fronted "add tags" i "replaygain" (ewentualnie tylko "replaygain"). Wtedy spróbuj.

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Obydwa programy, czyli foobar i flac fronted, korzystają z tego samego kodeka flac.exe, czyli różnica między nimi jest tylko w wyglądzie i sposobie użytkowania :) . Foobar w komendach dla flac.exe ma wyłączone właśnie "replaygain".

Przewaga foobara jest taka, że można konwertować na wiele innych formatów (pomijam fakt, że to bardzo dobry odtwarzacz, z którego korzystam ;) :) ).

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

• 2 tygodnie później...

Ja od siebie polecić mogę program FairStars Audio Converter. Bardzo prosty interfejs. Konwertuje pomiędzy formatami AAC, AMR, APE, FLAC, MP3, OGG, VQF, WAV, WMA. Zamieszczoną próbkę wav 24/192 przemielił bez zająknięcia - sprawdziłem.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• 2 tygodnie później...

Dla użytkowników Mac OSX polecam do takich zadań

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) niezawodny konwerter, niesamowicie szybki i niezawodny z bardzo prostym interfejsem

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.