Skocz do zawartości
IGNORED

Illuminaror D3004/602010

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy ktoś słyszał ten głośnik? Jakiego dźwięku można się po nim spodziewać?

Punktem odniesienia jest dla mnie Peerles SR-19 DT, którego słucham już 13 rok i brakuje mi w nim szczegółowości oraz znaczny spadek efektywności powyżej 13-14 kHz.

----------------

https://www.audiostereo.pl/topic/88311-illuminaror-d3004602010/

Oznacza mariaż klasycznej kopułki (która ma cewkę przyklejoną na swej krawędzi, tworząc w przekroju jakby bardzo grubą soczewkę jednostronną) z głośnikiem pierścieniowym. Nie wiem, skąd wziąć rysunek, więc naprędce sam zrobiłem i załączam ( sorry za jakość, ale może coś da się zobaczyć). Sam używam od kilku lat Vify XT i jak dotychczas widzę same jej zalety, ceny (dzisiejszej oczywiście, bo mnie kosztowała jedna 400 zł) nie wspomnę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Aż szkoda, że pewnie się nie upowszechnił. A może znów zabrakło technologii, żeby powielić, marketingu itd. A może nikt nie uwierzył, że polski, a może dobrze grać. Rzeczywiście idea taka sama. Ciekawe, jak gra (a może grał), bo jak kojarzę autora postu, to obmierzył go na wszystkie strony. Bardzo ciekawa sprawa, nawet pod kątem patentowym. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Takiego, jaki wyprodukuje reszta toru, jak z dobrych słuchawek wetkniętych we wzmacniacz, pomijając zmiany kierunku. Moim zdaniem, a mam XT od kilku lat, Illuminator powinien być jeszcze lepszy, bardziej zwiewny, z powietrzem wszędzie wokół kolumny, bo o pasmie to w ogóle nie ma o czym gadać, zarówno przy jednym, jak i przy drugim. Ma jednak taki głośnik wadę, potrafi obnażyć, tak jak dobra taśma czy solid wszystkie wady i zalety reszty systemu. Moim zdaniem (posiadacza XT) jest bez właściwości i wytrzymuje porównania z odsłuchem słuchawkowym. Myślę, że jeśli coś jest nie tak z dźwiękiem z XT, czy tym bardziej z illuminatora (oczywiście z przyzwoitymi kondensatorami i kablami - również w kolumnach), to przyczyn należy szukać poza przetwornikiem. Mam oczywiście świadomość, że to jest subiektywne, a w stosunku do illuminatora na wyrost, ale MUSI to być głośnik lepszy od Vify XT, choć historia notuje również przypadki "nurkowania" producentów wielu dobrych podzespołów, więc może nie mam racji, kto wie...Poza tym poprawa w stosunku do XT może być na granicy percepcji i do wychwycenia na naprawdę odjazdowych klockach, więc sam tego nie sprawdziłem, uprzedzam. AB.

audioburak,

dziękuję za szczegółowy opis. Szykuję się na NE3 z akustyka, a tam "siedzi" ten przetwornik.

Mój zestaw głośnikowy jest, niestety, ułomny jeśli chodzi o przetwarzanie wysokich częstotliwości. Natomiast wysokie w DT990 Pro - miód malina. Jeśli ten głośniczek zbliży się do tych słuchawek, to na wiele lat będę dźwiękowo spełniony.

----------------

Jeśli mógłbym zabrać głos, to raczej powiem tak: niskie tony - tak, illuminator - tak, ale po co w to mieszać jeszcze coś? Ja bym pozostał przy dwóch, jakoś nie lubię trójkątów ;). Można go już ( teoretycznie - 3x F rez ) aplikować od 1,5 kHz, więc dając mu 2 czy 2,5 kHz wykorzystasz cały jego potencjał. Nie do przecenienia jest też brak dodatkowych przygód z fazami w obszarach podziału, falowań impedancji itp. Jasne, że to wszystko można zwalczyć, ale ja używam XT od 2,5 kHz przy podziale 6dB. Wtedy głośniki łączy się w fazie zgodnej. I jak na razie jestem bardzo zadowolony. Kiedyś to było niemożliwe, nie było głośników, które mogły tak nisko pracować. Ale od czasu powstania choćby XT, dlaczego tego nie wykorzystać; patrz Sonus Faber, teraz to w paru modelach standard, podobnie już robi B&W. Zrobisz jak uważasz, sugeruję jednak rozwiązanie prostsze i moim zdaniem lepsze. Można jeszcze poszukać innego na dół, który ma mniejsze problemy powyżej 3 kHz, będzie łatwiej. AB.

Zakładam, że piszesz nt. NE3.

Jakoś jestem przyzwyczajony do konstrukcji 3W.

Podziały są ustawione na 150 i 3600 Hz. Co wydaje mi się pod względem fizjologicznym korzystne. Ucho (ludzkie) jest bardzo wrażliwe na zakres od około 1,0 kHz do 3,0 kHz. Stąd dobrze jak podziały nie trafiają w ten zakres - taka moja filozofia. Dlatego daleki jestem od konstrukcji dwudrożnych. Oczywiście coś za coś - jak zwykle ;)

Pozdrawiam

----------------

polecam moj watek, jest tam wzmianka i pan misiomor polcal ten typ glosnika

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do datkowo slyszalem na audioshow wczoraj sporo konstrukcji na tego typu kopulce, a dokladnie na tej kopulce Scan Speak Illuminator D3004-662000, ktora jest pelnowymiarowa wersja ww i naprawde ten glosnik gra super, jest detaliczny i przestrzenny.

wersja bez dziobka mnie nie powalila, ma ladna wyzsza srednice, ale za malo blasku na gorze i detali, nie ma wybrzmien dostepnych przy podobnych cenowo konstrukcjach. a na audioshow byla zastawiana z bardzo dobra elektronika, a wciaz cos brakowalo.

za te pieniazki a nawet mozna miec np morela elite.

wersja o ktora pytasz powinna zagrac podobnie, ma chyba mniejsza skutecznosc, co nie powinno przeszkadzac, kwestia zwrotki. a tutaj sie nie wypowiadam, sam za malo wiem i wciaz dopytuje sie madrzejszych w tej kwestii.

jak chcesz dobra kopulke za rozsadne pieniazki to jest seas metalowy bez ferrofluidu, dokladnie taki sam jak stosuje Qba i HA, i nawet masz projekt zwrotki w watku harpia DIY. tylko podziekowac firmie za swietny pomysl i udostepnie konstrukcji dla amatorow wlasnych paczuszek ;] popieram projekt bardzo.

wielu uwaza ten glosnik za wzor i nie ma rywali w tej cenie, ale musisz polubic metalicznosc brzmienia, natomiast zaden nie da ci tyle przestrzeni i szczegolow a juz napewno nie w tym przedziale cenowych.

wyboru musisz dokonac sam ;]

pozdro

post-33464-0-04300800-1321189875_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.