Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  65 członków

Jamo Klub
IGNORED

Klub Jamo Concert i serii D8...

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe co wy na to:

Wczoraj byłem u znajomego, który 4 lata temu kupił na wyprzedaży w EURO (Warszawa, ul. Kasprzaka - hala ze "starzywami") parę D870 za 2999zł!!!

(jedyną wadą był brak zworek głośnikowych).

Para D830 kosztowała 1999zł (te, również bez zworek, sam chciałem wtedy tam kupić ale nie zdążyłem).

Znajomy ma je podłączone do taniego amplitunera kina domowego Onkyo TX-SR600, a za źródło służy mu dekoder "n" i odtwarzacz DVD esy za stówę...

Cena nowych na wyprzedaży 3 tysiaki - a na allegro ktoś wystawia używane za 6...

Regularna cena rynkowa Concert 11 wynosiła 11.000zł, a Concert 8 bodaj 7.000zł

i od tego średnio się liczy 50% za używki w idealnym stanie wizualnym oraz technicznym.

A że były jakieś wyprzedaże, to też słyszałem, tylko jakoś nigdzie ich po tyle nie widziałem.

Chociaż swego czasu pamiętam jak ktoś rzucił na allegro chyba 40 par JAMO D-590 w cenie 2.500zł za parę

podczas gdy w sklepach jeszcze stały po 4.500zł i z tego co z gościem gadałem,

to razem z dwoma wspólnikami wykupił całą końcówkę produkcji z fabryki i na pniu wszystko sprzedali,

sam się załapałem w ostatniej chwili, bo w dwa tygodnie wszystko im zeszło.

Ale dzisiaj za używane D-590 też trzeba zapłacić normalnie 50% katalogowej ceny, tak samo jak w przypadku Concertów.

P.S.

Tak swoją drogą to nie bardzo chce mi się wierzyć w te promocyjne ceny, chyba że za jedną sztukę, to OK.

Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, żeby para kolumn D-830 kosztowała w detalu mniej niż same głośniki, które w nich siedzą.

Takich promocji, to nawet w Erze nie mają, ale cholera tam wie, ja osobiście takich cudów nie widziałem.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

W EURO kilka lat temu wychodzili z droższego sprzętu audio - teraz sprzedają tylko najtańsze serie Jamo Sxx.

Sam widziałem te D830 na Kasprzaka za 1999zł (nawet w ich sklepie internetowym za tyle "stały").

Znajomy mówił, że oprócz pary, którą kupił była jeszcze jedna ale na tamtej już widać było "ślady łap klientów-macaczy".

Edytowane przez RADUL

Możliwe, możliwe.

Pamiętam jak jakieś dobre 6 lat temu w Euro w Jankach stały Concerty 11 ale za 6000 zł. Parę tygodni później już ich nie było, ale stały za to Concerty 8 za... 1600 zł para! Oczywiście chciałem je kupić. Poprosiłem tylko sprzedawcę, aby je pod coś podłączył aby upewnić się, że są sprawne. No i podłączył... cicho grały świetnie, ale jak podkręcił potencjometr to prawy głośnik zaczął delikatnie trzeszczeć. Co się okazało? Przy podłączaniu facet pomylił kabelki! Nie wiem czy to było przyczyną, ale niestety ten głośnik nie był już sprawny. Wkurzyłem się strasznie. A jakby tego było mało na koniec koleś śmiejąc się odpalił: "Szkoda, że pan nie przyszedł w poprzednim tygodniu. Mieliśmy większe (11) za 3000 zł za parę" Tego uśmieszku nie zapomnę do końca życia!

To wiele mówi o żeczywistych kosztach i marżach producentów i dystrybutorów. W Szczecinie w Media Markt zaraz po otwarciu, jakieś 12 lat temu, stały na półce Koncerty 8 za 6000zł, po dwóch miesiącach cena spadła na 3000 zł za parę i kolumienki zniknęły.

cicho grały świetnie, ale jak podkręcił potencjometr to prawy głośnik zaczął delikatnie trzeszczeć. Co się okazało? Przy podłączaniu facet pomylił kabelki! Nie wiem czy to było przyczyną, ale niestety ten głośnik nie był już sprawny.

No jak to takie były okazy w tej promocji, to ja za darmo nawet bym ich nie chciał.

Trzeszczący głośnik, to nic innego jak tarcie cewki o magnes, więc albo głośniki miały fabryczny defekt

albo jakiś młot przekręcił gałę wzmacniacza tak, że spłaszczył cewkę głośnika.

Kiedyś pamiętam w jakimś markecie pojawiły się konsole PSX w cenie 99zł podczas gdy normalnie kosztowały 299zł

Oczywiście ludziska w dwa dni wszystko wyczyścili i oczywiście sam kupiłem jedną dla dzieciaka.

Dopiero w domu po wyjęciu z pudełka dojrzałem naklejkę z tekstem po angielsku, że coś tam servised bla bla,

ale to zlałem podjarany zakupem za 1/3 oficjalnej ceny.

Konsola od początku nie czytała piratów, a po trzech miesiącach przestała czytać cokolwiek.

Poszperałem trochę na necie i co się okazało?

Że cała partia tych tanich konsol to były egzemplarze fabrycznie wadliwe, wycofane ze sprzedaży "na zachodzie"

gdzieś tam niby naprawione i ponownie wprowadzone do handlu, ale już tylko na terenie wschodniej europy.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby te okazyjne Concerty, to była jakaś partia z kontenera, który wpadł do morza

albo skatowane egzemplarze ex demo pościągane z całej europy, gdzie już nie szło tego sprzedać, to wio do Polski :)

A propos Concert 11, to miałem dwie pary, obecnie mam trzecią i dopiero w tej trzeciej obie kolumny są takie same.

W poprzednich dwóch parach zawsze obie kolumny wyglądały jakby każda była z innej parafii, chodzi o fornir.

Zawsze mnie zastanawiało jak to możliwe, skoro w tak potężnych zakładach, jakimi przecież dysponuje JAMO

produkcja leci jednym ciągiem i w każdej parze kolumn, obie sztuki powinny wyglądać identycznie, a tu nie były.

Teraz jak tak czytam o tych wyprzedażach i sobie pomyślę co to mógł być za towar, to sobie o tym przypomniałem

i chyba znam już odpowiedź...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Fakt. Raptem z trzy godziny tam powisiały.

Gdyby nie to paskudne obicie na rogu sam bym je wciągnął.

Ale muszę przyznać, że w takim wykończeniu prezentują się wybitnie obleśnie.

Przygarnąłem te drugie. Kolega loczeokos ma ode mnie piwo. Jestem ciekaw jak będą u mnie grały.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Przygarnąłem te drugie. Kolega loczeokos ma ode mnie piwo. Jestem ciekaw jak będą u mnie grały.

Gratuluję, czekam na opis z odsłuchów.

Ale muszę przyznać, że w takim wykończeniu prezentują się wybitnie obleśnie.

Kwestia gustu, widziałem kiedyś je w tym wykończeniu i wyglądały ciekawie.

Gratuluję! Gdyby nie kolor obudowy to byłyby moje :) to jest zwykła okleina czy fornir?

Chociaż swego czasu pamiętam jak ktoś rzucił na allegro chyba 40 par JAMO D-590 w cenie 2.500zł za parę

podczas gdy w sklepach jeszcze stały po 4.500zł i z tego co z gościem gadałem,

to razem z dwoma wspólnikami wykupił całą końcówkę produkcji z fabryki i na pniu wszystko sprzedali,

1,5 roku temu załapałem się na końcówkę serii Sub D6 THX Ultra, to są solidne subwoofery ze starej szkoły, 15 cali w obudowie zamkniętej. Przed obniżką chodziły po 4,5 tys, dokładnie tyle dałem, tyle że ... za 2 sztuki. Oczywiście nowe, z gwarancją dystrybutora.

1,5 roku temu załapałem się na końcówkę serii Sub D6 THX Ultra, to są solidne subwoofery ze starej szkoły, 15 cali w obudowie zamkniętej. Przed obniżką chodziły po 4,5 tys, dokładnie tyle dałem, tyle że ... za 2 sztuki. Oczywiście nowe, z gwarancją dystrybutora.

To prawda były do zakupienia u dilerów, o ile pamiętam tylko srebrne.

tak się zastanawiem, czy ten D8SUB będzie lepszy, bardziej wydajny, od mojego ASW CDM?

B&W ma w obudowie zmkniętej 1000W mocy ciągłej, niby sporo. Potrzebuję jak najniższego zejścia, brakuje mi trochę najniższych pomruków, bardziej odczuwalnych niż słyszalnych.

pomijam, że komplecik byłby fajny

pzdr

Powiem tak, 15 cali robi różnicę, jest zejście, jest kopniak, za tamte śmieszne pieniądze to była prawdziwa okazja. Miałem wielkie Paradigmy S8 signature z 4 osiemnastkami na stronę i w zakresie swobody dynamicznej basu nie ma porównania z tymi dwoma subami (nawet z jednym ...). Komplet wygląda tak (zdjęcie z netu):

post-17029-0-87875100-1360707096_thumb.jpg

tak się zastanawiem, czy ten D8SUB będzie lepszy, bardziej wydajny, od mojego ASW CDM?

B&W ma w obudowie zmkniętej 1000W mocy ciągłej, niby sporo. Potrzebuję jak najniższego zejścia, brakuje mi trochę najniższych pomruków, bardziej odczuwalnych niż słyszalnych.

pomijam, że komplecik byłby fajny

pzdr

Zastanawiam się nad tym samym :)

Jest perełka do zdobycia...

Edytowane przez kamlot01

zastanawiałem się mocno na D6SUB, był wtedy jeszcze do kupienie na stronie jamo za 2500zł, ale czas mijał, nie zdecydowałem się i w końcu nabyłem B&W.

U mnie 2 suby to już byłaby przesada, miejsca mało.

Za bardzo nie mam gdzie postawić aby sprawdzić czy w innym miejscu byłoby lepiej. Korzystam z korekcji w Onkyo.

mczaj, sam regulowałeś, czy też z automatu?

Powiem tak, 15 cali robi różnicę, jest zejście, jest kopniak, za tamte śmieszne pieniądze to była prawdziwa okazja. Miałem wielkie Paradigmy S8 signature z 4 osiemnastkami na stronę i w zakresie swobody dynamicznej basu nie ma porównania z tymi dwoma subami (nawet z jednym ...). Komplet wygląda tak (zdjęcie z netu):

post-17029-0-87875100-1360707096_thumb.jpg

Gratuluję, ciekawy zestaw :)

U mnie 2 suby to już byłaby przesada, miejsca mało.

Za bardzo nie mam gdzie postawić aby sprawdzić czy w innym miejscu byłoby lepiej. Korzystam z korekcji w Onkyo.

mczaj, sam regulowałeś, czy też z automatu?

Szczerze powiedziawszy, to 1 wystarczy w zupełności, ja dokupiłem drugi, bo sobie jakoś nie mogłem odmówić, a miałem obiecany jeszcze rabat od tych 2.5kPLN ... Regulowałem sam, metodą prób i błędów. Teraz mam jeden podpięty pod pre-out dla L i R, a drugi do wyjścia suba.

Gratuluję, ciekawy zestaw :)

to nie mój, zdjęcie znalazłem w necie, jak zaznaczyłem wcześniej.

z 15 calowych to teraz można szukać dobrej ceny na następcę D6 o symbolu D600: http://www.whathifi.com/review/jamo-d-600

Ten D8 sub wygląda stylowo, tylko zdaje się, że głośnik ma 12 zamiast 15 cali.

Tak siedzi tam 12'' i pasywne 12'' z tego co pamiętam to w D8 i D6 montowali ten sam wzmacniacz ale różnica była w paśmie D8 - 28-120 a D6 28-200 Hz.

Witam ponownie. W maju chwaliłem się swoimi cackami jakimi są:

Jamo D8 Sub

03086269320581936788.jpg

Jamo D8 Surround

16228533599412532646.jpg

Od tamtej pory słuch po mnie zaginął ale jestem i chętnie podziele się z wami moją historią i napiszę jak wszedłem w posiadanie owego sprzętu. Otóż w latach 2006 i 2009 byłem pracownikiem wymienianej już tutaj sieci EURO :). Pod koniec mojej kariery w tej firmie zaczęły się dość poważne wyprzedaże sprzętu audio. Szczęście chciało, że na obszarze województwa dolnośląskiego głównym sklepem wyprzedażowym wybrano ten, w którym pracowałem :) I tak oto zaczęły się przyjęcia towaru. Na pierwszy strzał przyjechały Jamo E770, które kupiłem dla brata za 270 zł [para]. Następnie przychodziły kolejne egzemplarze z serii E7 [700/750] od centralnych po suby. Brałem wszystko jak leci w dość śmiesznych cenach [mam nawet faktury w szufladzie więc jak ktoś chce je poznać to śmiało pisać ;)] i sprzedawałem dalej, głównie znajomym. Gdy myślałem już, że to koniec przyjechał D8 Cen, którego kupiłem za 90 zł. Następnie przyjechał D8 Sub i D8 Sur, które mam do dnia dzisiejszego. Ceny jakie zapłaciłem za te perełki to odpowiednio 290 zł i 70 zł [nowe nigdy nie odpalane]. W dniu kiedy się zwalniałem dojechały jeszcze kolumny Triangle Zephyr XS, które pełnią u mnie funkcję przodów [cena 200 zł/para].

04986347461909176591.jpg

Nie jestem osobą z grona "audiofilskiego" ale wiem co dobre i tego się trzymam. Nie wydaje ogromnych ilości pieniędzy na klocki ponieważ najprościej w świecie ich nie mam. Przody napędzam skromnym Pioneer'em A-550 a tyły końcówką z przedwzmacniaczem Mitsubishi MA-01 + MP-01. Zajmuje się dj'ką i w skład mojego setupu wchodzą jeszcze mixer KORG KM-402, gramofony Technics SL1210mk2 z wkładkami Ortofon Concorde DJE, kontroler Native Instruments X1 i karta Native Instruments Audio 4. To by było na tyle :) Życzę wszystkiego dobrego!

Gdy myślałem już, że to koniec przyjechał D8 Cen, którego kupiłem za 90 zł. Następnie przyjechał D8 Sub i D8 Sur, które mam do dnia dzisiejszego. Ceny jakie zapłaciłem za te perełki to odpowiednio 290 zł i 70 zł [nowe nigdy nie odpalane].

... i popsułeś nam wszystkim humor... :))

nawet jakbym jedno "0" dopisał do D8SUR czy D8CEN to by było mało jak kupowałem swoje używki :)) ehhh

Gdy myślałem już, że to koniec przyjechał D8 Cen, którego kupiłem za 90 zł. Następnie przyjechał D8 Sub i D8 Sur, które mam do dnia dzisiejszego. Ceny jakie zapłaciłem za te perełki to odpowiednio 290 zł i 70 zł [nowe nigdy nie odpalane]. W dniu kiedy się zwalniałem dojechały jeszcze kolumny Triangle Zephyr XS, które pełnią u mnie funkcję przodów [cena 200 zł/para].

Brzmi to strasznie...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.