Skocz do zawartości
IGNORED

CD Kenwood który model warto?

heiser092

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam CD Kenwood DP-5090 i myślę nad wymianą na wyższy model. Który z modeli, wyłączając DP-7090 jest godnym następcą mojego obecnego CD?

Zastanawiałem się nad modelami:

Kenwood DP-5020

Kenwood DP-7010

Kenwood DP-7050

Warto wymieniać mój obecny CD na któregoś z powyższych?

https://www.audiostereo.pl/topic/88299-cd-kenwood-kt%C3%B3ry-model-warto/

7090 gra zupełnie inaczej niż 7050. 7050 jest ciepły i dostojny. 7090 byłby dobrym odtwarzaczem gdyby nie mocno zaburzony balans tonalny - ma za dużo wysokich tonów. Do jasnych systemów da dźwięk typu "krew z uszu". Nadaje się wyłącznie do zmulonych, za ciepło grających systemów. Albo ... nadaje się też świetnie do tuningu.

Ale to zależy jaki masz sprzęt. 5090 gra ładnym, czytelnym i dużym pierwszym planem. Nie ma sceny wgłąb, za to ładną wszerz. 7050 ma scenę wgłąb, mikrodetale, nawet trochę powietrza. Jeżeli masz tani sprzęt towarzyszący - to 5090, bo i tak nie usłyszysz na nim głębi sceny czy powietrza. Jeżeli dobry sprzęt - to zdecydowanie 7050 bo reszta elektroniki będzie w stanie przetworzyć mikrodetale i głęboką scenę.

Do dobrych słuchawek to tylko 7050 / 7060. 5090 będzie za słaby. Oba mają identyczny, ciepły dźwięk - ale 5090 odfiltruje za dużo szczegółów jak do słuchawek.

• 3 miesiące później...

Mam 5050 i 3060. DP 5050 gra mniej "blaszanym"/cyfrowym dźwiękiem ,ale różnica na Monitor Audio BX2 + NAD 316 jest na tyle malo istotna że jezeli ktoś ma już 3060 to chyba nie warto dokupować 5050. Ja tak zrobiłem myśląc że różnica będzie wyraźniejsza. Ciekawe czy przyczyną jest mała różnica między odtwarzaczmi czy zbyt tanie głośniki i wzmacniacz (1300zł+1300zł).

A Ty te wszystkie Kenwoody miales, czy tak z jakiejs tabelki cytujesz ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.