Skocz do zawartości
IGNORED

Pomieszczenie dla kina domowego

froolk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czytam archiwum i nowe posty i regularnie pojawiają się teksty "... pomieszczenie ma około 15m2 powierzchni..."

i odpowiedzi "... to daj spokój sobie z tym wzmacniaczem, dvd, czy tez kolumnami, bo zapłacisz masę kasy a tego nie usłyszysz..."

Stąd moje pytanie:

Mam pomieszczenie 16m2, proporcje 2,8 wys x 3,5 szer x 4,5 dł. Wygłuszone, z elementami rozpraszającymi, w rogach pułapki basowe, słowem robiłem co mogłem aby pomieszczenie miało jak najlepszą akustykę. Elementy wygłuszające montowane były w ten sposób, że proporcje pomieszczenia są identyczne jak jeda z 20 złotych proporcji akustycznych 1:1,3:1,7 sufit nierównoległy do podłogi, a na podłodze gruby dywan. (Wszystko to w czasie przyszłym - pytam teoretycznie zanim wydam pieniądze, narazie mam tylko pokój i plany :))

Zaznaczam, że pokój służy tylko i wyłącznie do oglądania KD i słuchania muzyki, nikt tam nie śpi, nie je ani nie robi innych rzeczy ;0

Po przydługim wstepie ;-) PYTANIE:

Przymierzam sie do wymiany sprzetu na dużo wyższej klasy niz dotychczas (szczerze mówiąc juz zacząłem to robić) i chciałem się zapytać czy warto. Czy pomieszczenie jest faktycznie zamałe i nic mu nie pomoże?

Czy sprzęt wyższej klasy nie zagra lepiej? Czy kolumny surround z konieczności stojące w odległosci nie wiekszej od miejsca odsłuchu niż 1,2-1,4 metra dla bocznych surroundów i 1 metr dla tylnych nie zabrzmia sztucznie i nie bedą zbyt mocno zlokalizowane (narazie mam tylko dwa surroundy i system 5.1)

Krótko mówiąc piszecie że pomieszczenie 16m2 to zamało jeśli służy równocześnie jako salon, living room czy cos tam jeszcze? Czy tez nawet pomieszczenie 16m2 z założenia tylko do odsłuchu i KD, wygłuszone i dostosowane jak sie tylko da równiez jest skazane na niepowodzenie.

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/8825-pomieszczenie-dla-kina-domowego/

Uwazam, ze wcale nie za male. Mam podobnej wielkosci sypialnie, w ktorej ogladam filmy. Coprawda w moim wypadku zamiast 5.1, stosuje system stereofoniczny z dekoderem 5.1 symulujacym surround. Jesli masz za tylnia sciana (za widzami) nastepne pomieszczenie, dobrze wydlubac jest tam otwor na projektor przy tych wymiarach pokoju. Polecilbym zestaw Nautilusow (lub podobnych), tych mniejszych i niestety nie wiecej niz dwa fotele.

>Jesli masz za tylnia sciana (za widzami) nastepne pomieszczenie, dobrze wydlubac jest tam otwor na projektor przy tych wymiarach pokoju

pomysl jest bardzo dobry, ale wymaga stosowania projektorow o dlugiej ogniskowej (maly obraz przy duzej odleglosci) typu Sharp 91/201-> 2.1m szerokosci przy 5.5m odlegosci

xajas

www.jaschiks.com

Ja mam HS20 i z odległości 4,5 m obraz byłby za duży. Ja chcę mieć obraz o podstawie 2,1m. Taki mam teraz i jest ok. Ale Panowie odbiegamy od tematu ;)

Mnie w tym wątku interesuje dzwięk, akustyka itp.

Adam

jeżeli obraz z projektora puszczasz po dłuższym boku to nie widzę problemów z ustawieniem kolumn...

mam identyczny w zasadzie pokój i jak teraz na niego patrzę to da się to zrobić.

u mnie sytuacja jest odwrotna - projektor po krótszym boku (3,5m - obraz ma podstawę 1,75m).

projektor ustawiony na półeczce. po drugiej stronie po ekranem mam zestaw stereo i kolumny (monitory).

oglądam z kanapy, projektor prawie, że wisi mi nad głową. za sobą mam ścianę więc nie ma możliwości ustawienia tam kolumn :). bliżej nie da się oglądać bo ekran jest juz za duży. zastanawiałem się czy nie zmienić układu, ale musiałbym przemeblować cały pokój. przy obecnym stanie tylko zamontowałem półeczkę i ekran.

Meloman>>Taką, bez obrazy, "prowizorkę" to ja mam teraz, a że pokój z założenia jest tylko do kina domowego to postanowiłem zrobić to lepiej. Tak jak piszę powyżej. I znowu bez obrazy, ale nie oczekuję opinii zwykłego użytkownika "kina domowego" bo sam takim jestem. Oczekuję raczej wypowiedzi ludzi którzy w swoje kino włożyli "duszę" ;-) Dla których oglądanie filmów to nie tylko jakaś tam rozrywka, lecz coś więcej niż hobby. Chciałbym w ten pokój włożyć trochę pieniążków i własnego potu, więc wolałbym aby miało to jakiś sens.

Bo to, że mozna miec w takim pokoju jakieś tam lepsze czy gorsze kino domowe to wiem, sam taki mam od kilku lat.

Ja tam chcę mieć salę kinową ;-)

Pozdrawiam

Adam

froolk: jeżeli chcesz popracować nad akustyką, to gdzieś mam namiar na człowieka z Łodzi który problemami akustyki (i projektowaniem pomieszczeń) zajmuje się profesjonalnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Chciałbym, ale całe "klou" tego watku zawiera się w pytaniu " CZY W TAKIM POMIESZCZENIU WARTO POPRACOWAĆ NAD AKUSTYKĄ I WYMIANĄ SPRZĘTU NA WYŻSZEJ KLASY KD"

Bo może gra nie warta świeczki? I tu upatruję waszej pomocy :-)

Na namiary na goscia bym się nie obraził, aczkolwiek do mnie z Łodzi jest niezły kawałek.

Adam

Nawet z 16m2 trzeba okreslic calkowity budzet jaki chcesz przeznaczyc na kino. To kino domowe mozesz zbudowac w przedziale od powiedzmy od 15tys zl do 500tys zl i powyzej. Czy bedziesz kupowal kanape z Roche Bobois za 20tys czy z Ikea za 1,5 tys? Akustycznie mozesz podejsc do projektu w formie surowej instalujac strategicznie panele kosztem powiedzmy rzedu 3tys zl. Teraz, sa firmy, ktore te same panele obloza ci perforowana piekna skora, ale juz w cenie 3-6tys za m2. Wszystko zalezy ile przeznaczasz pieniedzy i czy chcesz to budowac w sposob modularny tzn z uwzglednieniem zachowania inwestycji przy ewentualnej przeprowadzce i ponownego uzycia elementow w wiekszym, innym pomieszczeniu? Czy chcesz np zainwestowac w programowane oswietlenie pomieszczenia? W elektrycznie sterowane zaluzje do okien? Ma byc to male Barco, czy male Sanyo, czy Dwin za 80tys zl? Najpierw okresl budzet. Nastepnie zacznij przegladac gotowe projekty i stwierdz co ci sie podoba i na co pozwala ci budzet. W nastepnym etapie bedziesz szukal materialow, urzadzen i podwykonawcow.

jeżeli możesz przeznaczyć pokój do KD to tylko pozazdrościć

jeżeli już masz projektor i stać Cię na porządny system wieloknałowy to ja bym się nawet nie zastanawiał

tak jak dobre stereo daje mi lepszą satysfakcję niz gdybym słuchał na bomboxie tak pewnie dobry zestaw do KD dawałby mi satysfakcję w KD

jeżeli jest chodź po troszeczku audiofilem i potrafisz różnić brzmienie np. Creeka od Musical Fidelity to powinieneś pomyśleć o dobrym zestawie

wiele firm, do tej pory uznawanych za konserwatywnie audiofileskie od jakiegoś czasu zaczęły uwzględniać obowiązujace trendy

chodź ja osobiście więcej oglądam filmów nazwijmy to obyczajowych. tu dzwięk nie jest najważniejszy. a takie tam Troje czy Pojutrze oglądam sporadycznie. dla tego typu kina warto inwestować w zestaw KD

ale jeżeli oglądasz filmy Allena, Almodovara? hmmmm - no nie wiem

Jazz :-) >> Mam dziwne wrażenie, że albo ja nie potrafię wyartykułować swojego pytania albo ty nieuwaznie czytasz :) Nie proszę forumowiczów o wybranie mi sprzętu - to lepiej lub gorzej ale potrafię zrobić sam.

Nie pytam też o desing mojego kina domowego, jego wystrój itp, nie pytam nawet jakie mam użyć materiały do poprawy akustyki.

Pytam poprostu czy ktoś o zacięciu audiofilskim (ale bardziej w kierunku KD, muzyka jest dla mnie ważna, ale raczej na drugim miejscu) ma podobne pomieszczenie lub chociaż doświadczenie z takim i powie mi czy warto w nie inwestować. Koniec kropka.

Adam

Będzie to inwestycja docelowa - tzn. tytułowe pomieszczenie do kina domowego. Mieszkam w domu, raczej sie nie wyprowadzę więc sprzet pewnie od czasu do czasu zmienię natomiast pomieszczenia raczej nie :)

Stąd z uporem próbuję sie dowiedzieć czy może to być ten 16m pokój o wym. 2,8wys x 3,5szer x 4,5 dł, czy też mam adoptować na to strych, który w moim domku jest nieużytkowy i koszt byłby duzo większy.

Adam

Hej Froolk

z góry Ci mówię - warto, ale - przecież nie wstawisz dużych Nautilusów do pomieszczenia 16 m2, nie mówiąc o np Atlantisach - tak więc przymierz sprzęt do wielkości pokoju, żeby ani się dusił ani nie wypełniał przestrzeni.

Ja mam jeszcze mniejsze pomieszczenie (ca 12 m2) i nie narzekam.

pzdr

Zestaw jaki posiadam to: 4 x B&W 602 S3 plus central też z serii 600 no i sub ASW 600 : jestem z nich bardzo zadowolony. Dotychczas grały z Sony DB 940 QS i Sony DVD STR7700, od niedawna mam Yamahę 540 ale do 7700 się nawet nie umywa (czyta za to wszystko jak leci). Teraz mam też nowy amplituner Denon AVR 3805 :)

To tyle. Piszę to aby uzmysłowić wam, że kiedy piszę o pomieszczeniu do kina myślę o :

murach, rozpraszaczach i pułapkach basowych niesymetrycznym suficie a nie o :

amplitunerach, głośnikach czy jak pisał Jazz ;-) sofie Nie mam zamiaru zbytnio zmieniać zestawu pod względem sprzętowym, kupię tylko nowe DVD, ale jeszcze nie wiem jakie.

Muzyki słucham w salonie i tam mam do tego oddzielny zestaw.

Adam

froolk - chyba masz gorszy dzień

o niesymetrycznym suficie piszesz po raz pierwszy - kto na forum o tym miał wiedzieć?

nie obraź się, ale popularne marki do KD nie cieszą się wśród audiofilów najlepszą renomą

Sony, Yamaha, Denon i inne Onkyopodobne to firmy, które nie potrafią (a raczej nie chcą?) wyprodukować porządznie grającego zestawu stereo to dlaczego w KD ma być inaczej?

słuchałem wiele zestawów powiedzmy że średniej półki i pod względem dzwięku to była dla mnie porażka

oczywiście nie mówię, że w kinie domowym nie da się złożyć porządnego zestawu, ale aby zadowolić moje ucho pewnie musiałby już kosztować w cenie np. Szkody Fabii?

mam zestaw Arcama i słuchałem jego zestawu topowego do KD (także seria FMJ)

oczywiście, że było lepiej od Yamah i Denonów, ale wciąż duuużo słabiej niż gra mój wzmacniacz

zresztą i tak nie źle - kino to obraz, obraz to tylko projektor

ja do końca nie mogę zrozumieć co ludzi pcha do wydania kasy na tandentne zestawy wielokanałowe, gdy źródłem obrazu pozostaje wciąż jakiś 32 czy nawet 36 calowy telewizorek

Frool. Nalezy znalezc granice racjonalnej inwestycji. Tak jak pisze ci kolega powyzej, nie wstawisz B&W 800, poniewaz nie mialoby to sensu. Pytasz sie czy oplaca sie inwestowac? Inwestowac co i w co? Z 16metrow mozna zrobic kamerelne pomieszczenie wg mnie na nie wiecej niz 2-3 osoby, osoby ktore w komforcie obejrza 2 godzinny film. Ale jak ze wszystkim, pozostaje nadal pytanie ile chcesz zainwestowac i czy to ma sens. Zrob sobie pewne zalozenia. Chcesz miec w kinie lodowke z napojami dla gosci i ilu?, chcesz miec dwa egipskie posagi przy wejsciu? Jaki lubisz styl wnetrz? Ja mam 16 metrowa sypialnie w Polsce i w niej ogladam filmy, poniewaz lubie lezec ogladajac filmy przy slicznej mlodej kobiecie. To bylo moim zalozeniem. Natomiast 2 kanalowy koszt przedsiewziecia do lezenia z panienka i ogladania filmow byl z gory zaprojektowany i kosztowal mnie w przyblizeniu z umeblowanien okolo 60tys zl, a pierwotnie przeznaczalem na to okolo 40 tys.

froolk: pochylony sufit to chyba nie najlepszy pomysł. rozmawiałem kiedys o tym z tym akustykiem, o którym pisałem wcześniej, i mówił że to bad idea.

Nie moge teraz znaleźć do niego numeru tel - ale jak chcesz z nim pogadać to zadzwoń do Czarka Wójcikiewicza z Voxala - to jakis jego znajomy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Meloman >> Ja mam gorszy dzień?, a może jednak Ty :)

"o niesymetrycznym suficie piszesz po raz pierwszy - kto na forum o tym miał wiedzieć?"

A oto cytat z postu rozpoczynającego ten wątek :"...sufit nierównoległy do podłogi, a na podłodze gruby dywan..."

"...nie obraź się, ale popularne marki do KD nie cieszą się wśród audiofilów najlepszą renomą..."

nie przypominam sobie abym gdzieś pisał, że mam aspirację zostania audiofilem, chcę poprostu oglądać filmy z jakością dzwięku dobrego kina. Chyba o to chodzi w kinie domowym, nie? Do tego nie jest potrzebny sprzęt audiofilski, i taki audiofil jak Ty powinien o tym wiedzieć. Zainteresuj się jakością kompresji dzwięku do filmu DVD - skąd tu ma się wziąść jakość, średnio 2 godzinna ścieżka dzwiękowa dla pieciu kanałów zawiera 500Mb danych - to chyba mówi samo za siebie? Po co mi do tego Twój zestaw Arcama. Chyba tylko po to by usłyszeć te wszystkie niedostatki kompresji? Po to używa się systemów 5.1 kanałowych z DSP aby oszukać ucho, a jak sam napisałeś "...kino to obraz, obraz to tylko projektor..." Dźwięk ma stanowić dopełnienie.

"...Sony, Yamaha, Denon i inne Onkyopodobne ...[ciach]...słuchałem wiele zestawów powiedzmy że średniej półki i pod względem dzwięku to była dla mnie porażka ..."

Gdzie tego słuchałeś? W mediamarkt :-) Nie rozśmieszaj mnie. Zestrojenie takiego wzmacniacza zabiera dzień, a potem kilka dni poprawek i przerasta możliwości a chyba przede wszystkim chęci sprzedawcy. Zabierz taki wzmacniacz do domu, zestrój go z akustyką pomieszczenia, a uwierz mi, że się zdziwisz. Piszę o tak zwanej przez Ciebie "średniej półce" no i nie o słuchaniu muzyki bo te ampy do tego nie służą co niektórym jest strasznie trudno pojąć.

"...Oczywiście nie mówię, że w kinie domowym nie da się złożyć porządnego zestawu, ale aby zadowolić moje ucho pewnie musiałby już kosztować w cenie np. Szkody Fabii?..."

Żyj dalej w słodkim przekonaniu, że bardzo drogo znaczy bardzo dobrze. Tak jest do pewnej granicy, po niej są już.......przemilczę ;-)

Adam

Jazz:-) >> "...nie wstawisz B&W 800, poniewaz nie mialoby to sensu..."

rany ja o pomieszczeniu, a Ty ciągle o sprzęcie :-(

"...Pytasz sie czy oplaca sie inwestowac? Inwestowac co i w co?..."

Po raz kolejny : pieniądze i w poprawę akustyki pomieszczenia, nie w sprzęt, nie w sprzęt nie w sprzęt nie......

"... i czy to ma sens..."

...i wreszcie, o to właśnie pytam w TYM wątku!

"...Chcesz miec w kinie lodowke z napojami dla gosci i ilu?, chcesz miec dwa egipskie posagi przy wejsciu? Jaki lubisz styl wnetrz?..."

Co to ma do jakości dzwięku w danym pomieszczeniu? Nie chcę szpanować kinem domowym, chcę oglądać filmy, poprostu lubię to robić ;-)

"...Ja mam 16 metrowa sypialnie w Polsce i w niej ogladam filmy, poniewaz lubie lezec ogladajac filmy przy slicznej mlodej kobiecie. To bylo moim zalozeniem. Natomiast 2 kanalowy koszt przedsiewziecia do lezenia z panienka i ogladania filmow byl z gory zaprojektowany i kosztowal mnie w przyblizeniu z umeblowanien okolo 60tys zl, a pierwotnie przeznaczalem na to okolo 40 tys...."

Nie interesuje mnie ani Twoje życie erotyczne ani problemy finansowe.

Adam

Chyba pora zakończyć ten wątek.

Jestem trochę rozczarowany.

Wydawało mi się, że zadałem konkretne pytanie : 16metrów - może to mieć dobrą akustykę czy nie?

W odpowiedzi usłyszałem, że muszę kupić lodówkę na napoje, przespać się z panienką na sfinksie, a potem sprzedać swoją szkodę fabię i kupić za to dwu kanałowy zestaw Arcama ;-)

A teraz poważnie: niektórym chyba pomyliło się to forum ze "stereo", nikt kto poważnie myśli o kinie domowym nie może szukać w sprzęcie audiofilskim do stereo, ten (poprawcie mnie jeśli się mylę) z założenia ma jak najwierniej odtwarzać zarejestrowany dzwięk. Ten do kina (przerysowując i upraszczając) wręcz przeciwnie - ma maskować niedoskonałości kompresji.

Myślałem, że jest tu kilku pasjonatów kina, którzy mogli by podzielić się swoimi doświadczeniami, pewnie są ale nie zajrzeli niestety do tego wątku ;(

Kończę go bo nie chcę już zaśmiecać grupy, a pewnie do nikąd by nas to nie zaprowadziło.

Dzięki za dobre chęci, szczególnie wam Elberoth, Otli.

Adam

Adasiu,

Reasumujac jestem juz teraz przekonany, ze chodzilo ci o prosta odpowiedz czy z 16m2 mozna zrobic KD? Mam nadzieje ze odpowiadajac ci ze tak, mozna, bedzie calkowicie wyczerpujaca dla twoich potrzeb odpowiedzia. Powodzenia w nowym kinie domowym.

froolk: czy pozostałe ściany w tym pokoju są równoległe i w miarę proste ? im prostszy kształt pokoju (najlepszy jest prostopadłościan) tym łatwiej wyliczyć mody i zaprojektować zaprojektować przeciwko nim specjalne pułapki basowe. wbrew pozorom, pokoje o nieregularnych ścianach, choć "wyjściowo" lepsze, są później trudniejsze w profesjonalnej adaptacji.

>im prostszy kształt pokoju (najlepszy jest prostopadłościan) tym łatwiej wyliczyć mody

Ja osobiscie wolalbym sytuacje ,w ktorej mody nie powstaja (nieregularne ksztalty) niz powstaja i sa latwe do obliczenia. Zreszta nie trzeba ich liczyc, prostymi srodkami mozna je wyznaczyc (poprzez poniar glosnosci sygnalow wzorcowych albo i po czesci "na ucho")

>wbrew pozorom, pokoje o nieregularnych ścianach, choć "wyjściowo" lepsze, są później trudniejsze w profesjonalnej adaptacji.

dlaczego?

xajas

www.jaschiks.com

Bo łatwiej w nich wyszstko wyliczyć/przewidzieć.

Też uważałem, że jest odwrotnie (na logikę) ale rozmowy z dwoma zawodowymi akustykami wyprowadziły mnie z błędu.

>>froolk

przepraszam, ale czy to moja wina, że gustuję w dobrym dzwięku? czy to źle że potrafię rozróżnić tandetną Yamahę od powiedzmy dobrego wzmacniacza?

przeca masz zestaw KD i to wcale nie tani. nie chcesz rad odnośnie droższego bo jak sam piszesz to umiesz zrobić sam.... więc - w czym leży problem?

przecież nikt na odległość nie doradzi Ci chodźby pod względem akustyki...

"...przepraszam, ale czy to moja wina, że gustuję w dobrym dzwięku?..."

Oczywiście, że nie! Próbuję Ci tylko powiedzieć, że nawet jeśli kupisz wzmacniacz za 20k zł firmy XYZ to nie zagra on w kinie domowym lepiej niż taki za 7k pln (tyle kosztuje denon avr 3805) bo płyta DVD-video jest zbyt ułomnym żródłem dzwieku.

A może inaczej - taki ampli za 20k zagra lepiej niż ten za 7k bo jego zaawansowane DSP lepiej oszuka Twoje ucho. Ale przeciez jest to zaprzeczenie tego do czego dążycie wy, audiofile czyli do idealnego odtworzenia żródła dzwieku.

Wszystko co próbuję Ci powiedzieć sprowadza się do tego, że nie można z konia pociągowego zrobić wyścigowego (i tu się zgadzamy) ale i na odwrót koń wyscigowy nie pójdzie w zaprzęgu.

"...czy to źle że potrafię rozróżnić tandetną Yamahę od powiedzmy dobrego wzmacniacza?..."

I znowu odpowiedż brzmi: bardzo dobrze że potrafisz, tylko z Twojej poprzedniej wypowiedzi odniosłem nieodparte wrażenie, że rozpoznajesz ten tandetny sprzęt po marce, a to juz nie tak dobrze :P

Kazda firma ma bardziej i mniej udane modele ... zgoda, że u niektórych ilość złych przewyższa dobre... ale nadal nie mozna generalizować.

"...przeca masz zestaw KD i to wcale nie tani. nie chcesz rad odnośnie droższego bo jak sam piszesz to umiesz zrobić sam.... więc - w czym leży problem?..."

Mam amplituner KD z którego jestem b. zadowolony :) To co teraz napiszę pewnie sprofanuje Twoje uszy ;) ale nawet stereo z tego zestawu w pełni mnie satysfakcjonuje, wiem, ze audiofil znosiłby u mnie piekielne męki, ale jak pisałem nie mam takich aspiracji. Muzyki słucham w innym pokoju z klasycznego zestwu CD + wzmacniacz, ale wielkiej różnicy nie słyszę ;-)

"...przecież nikt na odległość nie doradzi Ci chodźby pod względem akustyki..."

Może to i racja, ale szczerze mówiąc liczyłem na jakies odpowiedzi typu:

"jest to jak najbardziej mozliwe, ale za kupę kasy" albo"daj se siana, wydasz 100k a i tak z 16m2 nic nie bedzie, szukaj innego pomieszczenia :)" a może "mam podobny pokój, lubie sobie pogrzebać, więc sam wykonałem wygłuszenie, kolega audiofil powiedział, że jest super, pisz na priv to Ci conieco poradzę" i tak dalej, i tak dalej ....

Adam

"Oczywiście, że nie! Próbuję Ci tylko powiedzieć, że nawet jeśli kupisz wzmacniacz za 20k zł firmy XYZ to nie zagra on w kinie domowym lepiej niż taki za 7k pln (tyle kosztuje denon avr 3805) bo płyta DVD-video jest zbyt ułomnym żródłem dzwieku.

A może inaczej - taki ampli za 20k zagra lepiej niż ten za 7k bo jego zaawansowane DSP lepiej oszuka Twoje ucho. Ale przeciez jest to zaprzeczenie tego do czego dążycie wy, audiofile czyli do idealnego odtworzenia żródła dzwieku.

Wszystko co próbuję Ci powiedzieć sprowadza się do tego, że nie można z konia pociągowego zrobić wyścigowego (i tu się zgadzamy) ale i na odwrót koń wyscigowy nie pójdzie w zaprzęgu"

Piękny tekst :D

Melo uspokój się! zaczynasz mnie nudzić. Gdybyś chociaż miał jakiś super sprzęt stereo, ale co ty masz? zejdz na ziemie człowieku.

Pozdrawiam

>> jesko

po pierwsze trzeba by miec posrane kupowac ampltuner za 20kzł, który miałby grać gorzej niż stereo z 7kzł

po drugie mniemam, że jesteś ciągle studentem. ja zaczniesz zarabiać, kiedy forsa będzie Ci także potrzebna aby opłacić czynsz i wszelki opłaty, a nie tylko na piwko z kumplami wtedy pogadamy

zobaczymy jak szybko będzie Cię stać na kupno sprzętu RTV za 40kz zł... czego Ci naprawdę życzę

i boże zmień ten projektor hp - kto Ci go wmówił... przecież to jest zabawka do prezentacji, a nie do KD

aha - słyszałem Waszego Onkyo... jeżeli masz odwagę to idź posłuchaj najtańszego Creeka, a zdziwisz się niezmiernie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.