Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - proszę o wytłumaczenie

Aggie

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pojawia się w różnych recenzjach sporo przetworników DAC. Ogólnie wiem do czego to służy - przetwarza sygnał z dowolnego cyfrowego źródła - może być płyta audio lub pliki z komputera... ale czy możecie mi wyjaśnić czy na prawdę warto kupować DACa??

Podejrzewam, że jeśli chodzi o odtwarzanie mp3 czy jakichś bezstratnych formatów z PC/laptopa, to DAC bardzo poprawia jakość brzmienia (jeśli dobrze rozumiem, to podłącza się w ten sposób: komputer -> DAC -> wzmacniacz i dopiero kolumny?), ale co w przypadku płyt CD? Czy rzeczywiście lepiej mieć osobno odtwarzacz, czy to dedykowany jedynie do płyt audio, czy to Blu-ray, i do tego osobno DACa?

Wiem, że pytanie może się wydać głupie, ale jednak mam nadzieje, że nie zostanę tutaj zasypana jedynie przykrymi komentarzami, a dostanę jakąś konkretną odpowiedź ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/88230-dac-prosz%C4%99-o-wyt%C5%82umaczenie/

Chodzi o to, że w większości przypadków zastosowania oddzielnego przetwornika DAC uzyskuje się poprawę brzmienia dzięki zamianie wbudowanego w urządzenie prostego przetwornika na lepszy, zewnętrzny. Często motorem zakupu DAC'a jest możliwość podpięcia np 3-ch źródeł cyfrowych, ich wybór, i po przetworzeniu sygnału na analogowy, podłączenia do jednego wejścia wzmacniacza, który (jako że audiofilski) dysponuje niewielką ilością wejść (nierzadko widuje się "lampiaki" z trzema wejściami).

Dobrze kombinujesz.

Z mojego doświadczenia można sobie podarować formaty stratne np MP3. Tu nie będzie rewelacji.Bezstratne FLAC, WAV itp. odtwarzane z plików z kompa, to nie będzie większej

różnicy jakościowej niż z płyty z CD playera. W tym przypadku CD player musi mieć wyjście sygnału cyfrowego SPDIF, najczęściej tzw czincz(RCA), lub optyczne. Łączy się tym z DAC i dalej wzmacniacz, kolumny.

Dedykowany osobny DAC zagra najczęściej lepiej niż odtwarzacz CD w tej samej cenie, a czasem jest to nawet kilku krotność ceny.

Osobny DAC ma niezależne zasilanie (rzecz niezwykle istotna dla dźwięku) i znacznie większą uniwersalność.

Łatwo tez z czasem wymienić na lepszy bez odsprzedawani pozostałych urządzeń.

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to DAC podłączony do CD zagra lepiej niż samo CD ze względu na niezależne zasilanie, a także w przypadku starszych lub tańszych odtwarzaczy CD ze względu na zastosowanie nowocześniejszego/lepszego przetwornika niż ten wbudowany w odtwarzacz?

Czy para DAC i CD zawsze zagra lepiej niż samo CD? Czy np. DAC'a warto kupić do odtwarzaczy z niższej półki cenowej (2-3 tyś. zł), a te droższe modele (ale nadal nie najdroższe, czyli załóżmy 3-7 tyś) moją już wbudowany wysokiej klasy przetwornik i podłączając do nich DAC'a nie usłyszymy znaczącej różnicy?

Czyli jeśli dobrze rozumiem, to DAC podłączony do CD zagra lepiej niż samo CD ze względu na niezależne zasilanie, a także w przypadku starszych lub tańszych odtwarzaczy CD ze względu na zastosowanie nowocześniejszego/lepszego przetwornika niż ten wbudowany w odtwarzacz?

Czy para DAC i CD zawsze zagra lepiej niż samo CD? Czy np. DAC'a warto kupić do odtwarzaczy z niższej półki cenowej (2-3 tyś. zł), a te droższe modele (ale nadal nie najdroższe, czyli załóżmy 3-7 tyś) moją już wbudowany wysokiej klasy przetwornik i podłączając do nich DAC'a nie usłyszymy znaczącej różnicy?

Odpowiedź na pierwsze pytanie jest - TAK, choć nie tylko chodzi o nowoczesność zastosowanych przetworników, ale o optymalne wykorzystanie ich potencjału.

Sprawa nie jest taka jednoznaczna jeśli chodzi o drugie pytanie.

Cena nie determinuje wszystkiego w audio. Dźwięk z DACa jest uzależniony od kilku czynników m.in. od jakości wyjścia cyfrowego w CD. Znanym anty przykładem jest tu seria Denon DCD-1500AE i 2000AE. Być może specjalnie, być może nie, ale każdy DAC z tymi CD gra gorzej niz samo CD. Dźwięk jest zduszony, bez przestrzeni, bez dynamiki - to ewidentny objaw słabej jakości sygnału cyfrowego.

Dlatego trzeba za każdym razem testować

Tez nie wiem wystarczająco o DACach.

Jest taki DAC-20 Accuphase za ok. 3 tys. zł. Czy jak się go (albo inny znany piszącemu DAC, jesli DAC-20 nieznany co wielce prawdopodobne przecie) podłączy do wzmacniacza (tak piszą że się robi - podłącza na jednym z wyjść wzmacniacza Accuphase) to można właściwie każdy odtwarzacz zastosować bo on działa wówczas tylko jako napęd i będzie good music?

ps. Specjalnie doprecyzowałem że DAC podłączony do wmacniacza, bo ktoś wczesniej napisał o "dedykowanym DAC" więc oczywiście nie wiem za bardzo czym się różni dedykowany od niededyk.

Tez nie wiem wystarczająco o DACach.

Jest taki DAC-20 Accuphase za ok. 3 tys. zł. Czy jak się go (albo inny znany piszącemu DAC, jesli DAC-20 nieznany co wielce prawdopodobne przecie) podłączy do wzmacniacza (tak piszą że się robi - podłącza na jednym z wyjść wzmacniacza Accuphase) to można właściwie każdy odtwarzacz zastosować bo on działa wówczas tylko jako napęd i będzie good music?

Tak podłącza się z wyjść analogowych DACa do wzmacniacza, a odtwarzacz CD służy jako tzw. transport cyfrowy i przez jego wyjście cyfrowe (najczęściej optyczne lub coaxial) u my mamy też tylko parę uszu

ps. Specjalnie doprecyzowałem że DAC podłączony do wmacniacza, bo ktoś wczesniej napisał o "dedykowanym DAC" więc oczywiście nie wiem za bardzo czym się różni dedykowany od niededyk.

Dedykowany DAC to chodziło o DAC zewnętrzny, osobny. Trochę się może mylić początkującym osobom, bo tak samo przetwornikiem nazywamy całe urządzenie jak i właściwy układ wewnątrz DACa, które dokonuje konwersji cyfrowo-analogowej. A taki układ jest w boomboxie z CD za 300zł, w odtwarzaczu CD za 3000zł tylko różnią się jakością.

W zastosowaniu zewnętrznego przetwornika chodzi o efektywne podniesienie tej jakości właśnie.

Mam nadzieję,że to jest juz bardziej zrozumiałe

Dziękuję GradoFan. Spytam by pogłębić moje i Autorki i czytelników niektórych rozumienie spraw - czy można przyjąć że DAC dobrej firmy, jak Accuphase, jak ten wspomniany wyżej DAC-20 za ponad 3 tys. zł - to dobry, ekonomiczny nabytek np. średnio biorąc oferujący wrażenia odtwarzacza kosztującego 1,5 raza, a może 2,5 raza więcej czyli średnio 2 razy więcej? Czy trzeba za każdym razem sprawdzić bo naprawdę n i e w i a d o m o co to z tego będzie d o p ó k i się nie posłucha w docelowym zestawie??

PS. Aha, jeszcze jedno - czy DACe reprezentują znane klasyczne cechy brzmienia swoich słynnych producentów - jak Accuphase DAC klasyczne brzmienie firmy, Musical Fidelity DAC brzmienie musicalowe i tak dalej?

Dziękuję GradoFan. Spytam by pogłębić moje i Autorki i czytelników niektórych rozumienie spraw - czy można przyjąć że DAC dobrej firmy, jak Accuphase, jak ten wspomniany wyżej DAC-20 za ponad 3 tys. zł - to dobry, ekonomiczny nabytek np. średnio biorąc oferujący wrażenia odtwarzacza kosztującego 1,5 raza, a może 2,5 raza więcej czyli średnio 2 razy więcej? Czy trzeba za każdym razem sprawdzić bo naprawdę n i e w i a d o m o co to z tego będzie d o p ó k i się nie posłucha w docelowym zestawie??

Proszę bardzo.

Z założenia nie wypowiadam się szerzej o sprzęcie, którego nie znam.

Można przyjąć takie założenie, że zestaw z dobrym DACiem będzie grał lepiej niż 1,5 -2 razy droższy CD, ale to nie jest zawsze prawdziwe.

Znów zdarza się tak, że DAC zagra lepiej niż 4 razy droższy CD, ale zawsze polecam odsłuchy, wypożyczanie i odsłuch w swoim systemie.

Proszę bardzo.

Z założenia nie wypowiadam się szerzej o sprzęcie, którego nie znam.

Można przyjąć takie założenie, że zestaw z dobrym DACiem będzie grał lepiej niż 1,5 -2 razy droższy CD, ale to nie jest zawsze prawdziwe.

Znów zdarza się tak, że DAC zagra lepiej niż 4 razy droższy CD, ale zawsze polecam odsłuchy, wypożyczanie i odsłuch w swoim systemie.

Rozumiem, czyli średnio biorąc ma to wielki sens, no a miny zdarzają się (ale nie tak często).

Jeszcze nt. tego jak DAC realizuje firmowe brzmienie (wyżej dopisałem) gdybyś zechciał.

Rozumiem, czyli średnio biorąc ma to wielki sens, no a miny zdarzają się (ale nie tak często).

Jeszcze nt. tego jak DAC realizuje firmowe brzmienie (wyżej dopisałem) gdybyś zechciał.

Tak to własnie wygląda.

Jeśli chodzi o firmowe brzmienie. Uznani producenci, którzy nie korzystają ze cudzych schematów (tak jak większość firm z Chin, ale nie wszystkie), sami mają inżynierów i przez lata wykrystalizowali własne rozwiązania układowe, to jeśli ich DACi robione są w ten sam sposób to firmowe podejście do dźwięku zachowają, bo to wynika z ich wizji dobrego dźwięku, a na dźwięk wpływa właśnie konstrukcja i rozwiązania użyte przy konwersji cyfrowo-analogowej, sposobu filtracji zasilania, rozwiązania stopnia analogowego itd.

Na technice znam się słabo. Słucham muzyki :-)

U mnie odtwarzacz CD za prawie 9.000,- zdetronizowany został przez Squeezeboxa (1.200,-) i DAC -a za niewiele ponad 2.500,- . Słyszałem teź o jeszcze bardziej dramatycznych przesiadkach, z odtwarzaczy za pięciocyfrowe kwoty :-)

Różnica nie była wielka, ale była! Dodatkowo doszła wygoda korzystania ze źródła, jakim jest serwer plików, możliwość poprawienia brzmienia filmów z DVD i BluRay (nie mam kina domowego, tylko odtwarzacz podpięty Toslinkiem do DAC-a) i trzecie wejście, USB dla komputera, gdyby była taka konieczność.

Ale czy każdy DAC brzmi lepiej czy fajniej od każdego odtwarzacza CD? Absolutnie nie!

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Odpowiedź na pierwsze pytanie jest - TAK, choć nie tylko chodzi o nowoczesność zastosowanych przetworników, ale o optymalne wykorzystanie ich potencjału.

Sprawa nie jest taka jednoznaczna jeśli chodzi o drugie pytanie.

Cena nie determinuje wszystkiego w audio. Dźwięk z DACa jest uzależniony od kilku czynników m.in. od jakości wyjścia cyfrowego w CD. Znanym anty przykładem jest tu seria Denon DCD-1500AE i 2000AE. Być może specjalnie, być może nie, ale każdy DAC z tymi CD gra gorzej niz samo CD. Dźwięk jest zduszony, bez przestrzeni, bez dynamiki - to ewidentny objaw słabej jakości sygnału cyfrowego.

Dlatego trzeba za każdym razem testować

Ok, dzięki za odpowiedź. To teraz nie pozostaje mi nic innego jak rozpoczęcie testów i porównanie brzmienia muzyki z różnych źródeł, które posiadam, z DAC'iem i bez DAC'a ;)

W najbliższej przyszłości raczej i tak nie kupię (mimo wszystko te kilka tysięcy to spory wydatek), ale za jakiś czas pewnie się nad tym zastanowię, bo myślę, że byłoby to świetne rozwiązanie przy odtwarzaniu bezstratnych formatów typu FLAC (zresztą, jak było wyżej wspomniane).

To tak dla mniej zaawansowanych. Newby to Newby

DAC konwerter z sygnalu cyfrowego na analogowy.

Dwa rozpatrywane zestawy

- oddzielny CD=cyfrowy + DAC/wewnatrzCD=analogowy + wznaczniacz/glosniki=analogowe

- komputer=cyfrowy + DAC/wewnatrzPC=analogowy + wzmacniacz/glosniki=analogowe

Po co zawnatrzny DAC = po to zeby podmienic kiepski istniejacy

1. W pierwszym zestawie mozemy miec DAC wysokiej jakosci w wysokiej jakosci CD lub bardzo niskiej jakosci np. jesli uzywamy CD z laptop.

2. W drugim przypadku prawie zawsze mamy bardzo niskiej jakosci DAC.

Z tego wynika ze:

1. dla zestawy z zewnetrznym CD, zastosowanie zewnetrznego DAC da dobry efekt jesli podmieniamy na lepszy (trzeba sprawdzić)

2. dla systemu laptopa, wbudowany DAC jest tak marnej jakości że, jest dobrze podmienic i przeważnie nie trzeba sprawdzać.

Uzywanie komputera jako zrodło jest bardzo wygodne, mozna miec duzo muzyki na dysku, tworzyc listy, czytac napisy i obrazy.

Dalej tylko o zestawie z laptopem.

Podmiane wbudowanego w laptop DAC mozna to zrobic na dwa podobne sposoby (roznia sie jedynie ilością funkcji i jakościa)

- zewnetrzna karta muzyczna dobrej jakosci

jednak tutaj ciężko znaleźć jakość najwyższą ale powinno być lepiej, (może coś jest z serii sprzętu profesjonalnego muzycznego ale nie mam rozeznania),

jest przeważnie więcej funkcji np. nagrywanie, łączenie kilku źródeł a niekiedy podpięcie microfonów, gitaty itd., oprogramowanie

jeśli decydujemy się na to rozwiazanie trzeba zwrócić uwagę na jakość a szczególnie jakość DAC

- zewnetrzny DAC

pełniący w tym przypadku rolę prostej karty muzycznej ale wyższej (przeważnie) jakości,

jeśli decydujemy się na to roziązanie to zwrócić uwagę jakość, ilość i rodzaj we/wy i inne możliwości (jeśli potrzebne)

Wyniki:

- do słuchania muzyki z komputera w już minimalnej przyzwoitej jakości, zastosowanie zewnętrznego DAC wydaje się konieczne

- zastosowanie zewnetrznego DAC (dobrej jakości) od razu słychać i to nie tylko na sprzęcie HiFi ale nawet na głośniczkach wzmacniacza monitora komputera

- rodzaj i cena zewnętrznego DAC według potrzeb

Podłączenia DAC:

- do wzmacnioacza - możliwie krótki kabel cinch to cinch dobrej jakości (bez przesady - zależy od potrzeb)

- do laptopa - standardowy kabel cyfrowy np. dla USB kabel Belkin taki srebrny w izolacji przeźroczystej, 2 do 3 m (max. 5 metrów)

To tyle

Newby to Newby

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

a czy sa DACi , do których można podpiąć od razu dysk twardy lub pendrive'a zaniast komputera?

szczególnie wygodnie byłoby mieć możliwość podpinania dysku i sterowania z poziomu DACa odtwarzaniem

a tak przy okazji czy wwg Was nie powinno być jednak urządzen jednoklockowych typu cd+DAC(z usb)+wzmak ? rozumiem że łatwiej sobie skonfigurować brzmienie dobierając elementy zestawu ale produkcja dobrej/przyzwoitej klasy tego typu klocka nie jest specjalnym wyzwaniem?

chodzi o s to by sprzedać kable? więcej zarobić na osobnych klockach? a może to bardziej audiofilsko :> ?

pozdroovka

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

a czy sa DACi , do których można podpiąć od razu dysk twardy lub pendrive'a zaniast komputera?

szczególnie wygodnie byłoby mieć możliwość podpinania dysku i sterowania z poziomu DACa odtwarzaniem

a tak przy okazji czy wwg Was nie powinno być jednak urządzen jednoklockowych typu cd+DAC(z usb)+wzmak ? rozumiem że łatwiej sobie skonfigurować brzmienie dobierając elementy zestawu ale produkcja dobrej/przyzwoitej klasy tego typu klocka nie jest specjalnym wyzwaniem?

chodzi o s to by sprzedać kable? więcej zarobić na osobnych klockach? a może to bardziej audiofilsko :> ?

pozdroovka

Jak wyobrażasz sobie sterowanie urządzeniem z poziomu przetwornika? Urządzenia "jednoklockowe" produkuje się od wielu lat ale ich jakość pozostawia sporo do życzenia. Jeśli ma być dobrze to muszą być oddzielne obudowy. Wzmacniacz np potrzebuje dobrego zasilania, filtracji itp itd.

Jest takich przykladow juz sporo, chocby najtanszy TEAC WAP-2200 , choc trzeba przyznac ze producenci ( specjalnie ? ) montuja tam slabe DAC-e,

Jak wyobrażasz sobie sterowanie urządzeniem z poziomu przetwornika? Urządzenia "jednoklockowe" produkuje się od wielu lat ale ich jakość pozostawia sporo do życzenia. Jeśli ma być dobrze to muszą być oddzielne obudowy. Wzmacniacz np potrzebuje dobrego zasilania, filtracji itp itd.

A to nie można wziąć tego "dobrego" zasilania, które jest potrzebne wzmacniaczowi i zasilić nim dodatkowo płytkę daca (w jednej obudowie)?

Same zalety, wada tylko jedna, mniej producent zarobi na jednym urządzeniu niż dwóch. Aha, jeszcze dodatkowa wada praktyczna, znajomi mają do tylko jedno pudełko do pozazdroszczenia zamiast dwóch :)

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Dzielone urządzenia nie są tak wygodne, ale niestety zawsze grają lepiej niż zintegrowane. Czasem różnica jest większa, czasem mniejsza, ale zawsze jest.

Osobne, niezależne zasilanie, separacja od zakłóceń , promieniowania, elektromagnetycznego - to są jedne z zalet rozdzielania urządzeń.

Krótkie połączenia między układami też są zaletą, ale jednak wychodzi na to, że bilans zysków i strat wypada na niekorzyść urządzeń zintegrowanych

• 2 lata później...

Chciałbym sobie kupić na początek DAC Fiio E10, wiem, że to nie jest żadne mistrzostwo świata ale sam nie wiem na ile przyzwyczaję się do puszczania muzyki z komputera gdyż mam trochę płyt i ogólnie to ich słucham.

Jednak FiiO E10 ma tylko dwa wyjścia: coaxial i liniowe na mini jack. Niestety mam już leciwy wzmacniacz i tam są tylko wejścia na chinche.

Zastanawiam się więc jak DAC-a podłączyć czy bezpośrednio do wzmacniacza stosując jakieś przejściówki? Jak tak to jakie?

Znalazłem takie kabelek np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy też może lepiej podłączyć DAC do coaxialem do odtwarzacza CD, który ma wejście coaxial wtedy to wyglądałoby tak - notebook - dac przez usb/ dac-CD coaxial/ CD-wzmacniacz chinch?

Czy dobrze rozumuje i takie podłączenie ma jakikolwiek sens?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam.

Micromega DAC1, czy ktoś miał jakieś doświadczenia z tym urządzeniem ? Posiadam odtwarzacz Stage 4, zastanawiałem się, nad sensem zastosowania do niego zewnętrznego DAC-a.

Nie jestem tęż pewien, co do rozsądnej ceny za niego. Znalazłem raz na Ebayu za ok.200 funtów.

Dobrze kombinujesz.

Z mojego doświadczenia można sobie podarować formaty stratne np MP3. Tu nie będzie rewelacji.Bezstratne FLAC, WAV itp. odtwarzane z plików z kompa, to nie będzie większej

różnicy jakościowej niż z płyty z CD playera. W tym przypadku CD player musi mieć wyjście sygnału cyfrowego SPDIF, najczęściej tzw czincz(RCA), lub optyczne. Łączy się tym z DAC i dalej wzmacniacz, kolumny.

A jakie jest to Twoje doświadczenie - bo mi to wygląda na teoretyzowanie. Jakie DACi zewn. zagrały u Ciebie tak samo, jak CD bezpośrednio do wzmaka?

Ja mam zupełnie niewielkie doświaedczenie, ale po zakupie V-DACa dźwięk znacznie się poprawił w stosunku do standardowych CD playerów Marantz CD5004, CA Azur ver. 1. I to mi wystarcza.

Są takie rozwiązania, ale to nie zależy od DACa a od kompa. Nie wiem czy o to chodzi, ale np. ja mam NAS Synology (który jest formą komputera), który wyprowadza sygnał po usb --> DAC --> wzmak. Steruje muzyką/odtwarzaniem nie z DACa ale poprzez podpięcie się lapkiem do NASa albo poprzez aplikacje na telefon. Efekt chyba ten, o tkóry tobie chodzi, choć konfiguracja trochę inna.

A to nie można wziąć tego "dobrego" zasilania, które jest potrzebne wzmacniaczowi i zasilić nim dodatkowo płytkę daca (w jednej obudowie)?

Pytasz w zasadzie, czy istnieją wzmaki z DACiem na pokładzie - owszem, są takie do których wpinasz się od razu optykiem lub po usb czy koaksjalu. Oczywiście jest to zrealizowane z różną jakościa, są i dobre i złe przykłady.

Jednak FiiO E10 ma tylko dwa wyjścia: coaxial i liniowe na mini jack. Niestety mam już leciwy wzmacniacz i tam są tylko wejścia na chinche.

Zastanawiam się więc jak DAC-a podłączyć czy bezpośrednio do wzmacniacza stosując jakieś przejściówki? Jak tak to jakie?

Kupujesz przejściówkę mini jack - cinch i po sprawie.

Czy też może lepiej podłączyć DAC do coaxialem do odtwarzacza CD, który ma wejście coaxial wtedy to wyglądałoby tak - notebook - dac przez usb/ dac-CD coaxial/ CD-wzmacniacz chinch?

Bez sensu imho.

Powrót po dłuższej przerwie...

romek, dzieki za odgrzanie kotletów :)

Chciałbym sobie kupić na początek DAC Fiio E10, wiem, że to nie jest żadne mistrzostwo świata ale sam nie wiem na ile przyzwyczaję się do puszczania muzyki z komputera gdyż mam trochę płyt i ogólnie to ich słucham.

Znalazłem takie kabelek np.

Ukryta Zawartość

Czy dobrze rozumuje i takie podłączenie ma jakikolwiek sens?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ja z FiiO to mam same zle doswiadczenia. Najpierw po 3 miechach w D5 padło mi Line Out, a potem w D03 Coax. Nie kupie wiecej nic od nich.

Ukryta Zawartość

?👈

romek, dzieki za odgrzanie kotletów :)

Ja z FiiO to mam same zle doswiadczenia. Najpierw po 3 miechach w D5 padło mi Line Out, a potem w D03 Coax. Nie kupie wiecej nic od nich.

Yhmm,,, ten tego.... nie dojrzałem.... ;/////////////

Racja. Siem wstydzem.

• 2 tygodnie później...

Yhmm,,, ten tego.... nie dojrzałem.... ;/////////////

Racja. Siem wstydzem.

To Ci jeszcze przy okazji ogrzewania starych kotletów dodam, że mam zamiar połączyć Synology przez blutooth'a do obiornika (BT i jednocześnie DAC).

To Ci jeszcze przy okazji ogrzewania starych kotletów dodam, że mam zamiar połączyć Synology przez blutooth'a do obiornika (BT i jednocześnie DAC).

Synology po jakimś dodatkowym przekaźniku opcjonalnym (dongle)? Bo samo z siebie to nie przypominam sobie, by któryś miał bluetootha. Co to za odbiornik?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.