Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon SONY PS-LX300USB

norwid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!

Mam kilka pytań odnoście gramofonu, jego podłączenia i płyt winylowych.

Chciałbym zacząc swoją przygodę z winylami bo według mnie mają nieporównywalny dzwięk z żadnym innym moim sprzętem (czy to odtwarzacz CD lub tuner FM). Posiadam wzmacniacz w moim zestawie Yamaha AX-497 i chciałbym dokupić jakiś stosunkowo dobry gramofon. Czy w/w SONY jest wystarczająco dobry? Czy potrzebuje jakies przedwzmacniacze czy moze wystarczy Yamaha? I jeszcze jedno, mam zamiar słuchać też nowych winyli, rozumiem ze gramofony z prędkością 33 odpadają bo nowe płyty mają prędkość 33 1/3 tak? jak to jest z tą prędkośćią?

Wiem że dużo pytań ale proszę o pomoc (:

Pozdrawiam, Norbert

https://www.audiostereo.pl/topic/88180-gramofon-sony-ps-lx300usb/

Czy w/w SONY jest wystarczająco dobry?

nie, absolutnym minimum z nowych gramofonów to Pro-Ject Debut III

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy potrzebuje jakies przedwzmacniacze czy moze wystarczy Yamaha?

Yamaha ma wbudowany, więc podłączasz gramofon pod gniazda PHONO

jak to jest z tą prędkośćią?

99 % gramofonów starych i nowych konstrukcji posiada prędkość 33 1/3 i właśnie w tej prędkości tłoczone były i są płyty winylowe

są także płyty (gównie single i wydania audiofilskie) które odtwarza się przy prędkości 45 RPM w/w Pro-Ject Debut III ma taką opcję (przekłada się pasek)

płyt tłoczonych dla prędkości 33 nie ma, gramofonów odtwarzajacy siłą rzeczy także nie ma :)

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Chciałbym zacząc swoją przygodę z winylami bo według mnie mają nieporównywalny dzwięk z żadnym innym moim sprzętem (czy to odtwarzacz CD lub tuner FM).

Jeżeli tak uważasz.

To ja zadam Ci kilka pytanie:

Jakich gramofonów wcześniej słuchałeś?

Na pewno gramofon o którego pytasz nie zagra lepiej niż nawet bardzo budżetowy CD. To są tylko pobożne życzenia aby lepiej zagrał, no chyba że korzystasz z nie swoich uszu, tylko jakiegoś czarodzieja.

Przejrzyj i przemyśl pierwszy wątek z zakładki analog oraz ten wątek

Ukryta Zawartość

Dojdziesz do wniosku że nie jest tak jak pstryknięcie palcami.

Nie zrozum mnie źle nie odradzam analogu, wręcz przeciwnie, jednak kupowanie zabawek bo w dobie mody "parcia na szkło" jest szkodliwe i niepotrzebnie drenuje kieszeń.

BTW

Waluch ma rację

Pozdrawiam, życzę owocnych przemyśleń i rozważnego wydawania pieniędzy. Analog ma to do siebie że nie znosi w tym wypadku ćwierć środków.

Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Jeżeli tak uważasz.

To ja zadam Ci kilka pytanie:

Jakich gramofonów wcześniej słuchałeś?

Na pewno gramofon o którego pytasz nie zagra lepiej niż nawet bardzo budżetowy CD. To są tylko pobożne życzenia aby lepiej zagrał, no chyba że korzystasz z nie swoich uszu, tylko jakiegoś czarodzieja.

Przejrzyj i przemyśl pierwszy wątek z zakładki analog oraz ten wątek

Ukryta Zawartość

Dojdziesz do wniosku że nie jest tak jak pstryknięcie palcami.

Nie zrozum mnie źle nie odradzam analogu, wręcz przeciwnie, jednak kupowanie zabawek bo w dobie mody "parcia na szkło" jest szkodliwe i niepotrzebnie drenuje kieszeń.

BTW

Waluch ma rację

Pozdrawiam, życzę owocnych przemyśleń i rozważnego wydawania pieniędzy. Analog ma to do siebie że nie znosi w tym wypadku ćwierć środków.

Paweł

Rozumiem Cię ale własnie nie mam jakiegoś parcia na to ze moda wraca, narazie tylko i wyłącznie orientuje sie w sprzęcie i cennikach bo nie mam o tym zielonego pojęcia, co prawda płyt winylowych troche mam ale to nic nie znaczy.

Jeszcze jedno, znalazłem stary gramofon UNITRA FONICA GS 461, czy taki gramofon jest w stanie odtwarzac płyty z prędkością 33 1/3? bo jest tylko przycisk 33 ale rowniez jest jakis potencjometr, nie moge tego zweryfikowac bo pękł mi pasek ale zakupie go na dniach. Czy ten gramofon to tez jest "ćwierc" środek?

Ukryta Zawartość

Tak na pewno będzie lepszy niż ten Sony. Przejrzyj go lub daj komuś kto jest w stanie to zrobić. Ustaw jak należy wkładkę i jazda na początek wystarczy.

Tu masz taki elementarz na początek, im dalej w las będzie trudniej ale tylko troszkę.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

Dzięki bardzo za link:D

Ale mam jeszcze jedno pytanko odnośnie wkładki. Mam teraz zamontowaną MF 104, jutro jak dojdzie pasek to przetestuje czy w w ogóle chodzi. Jesli nie, to wymienic ją na zamiennik czy moze jakis model ortofona lub AT?

Ja osobiście nie jestem zwolennikiem polskich wkładek z serii MF wymieniłbym ją na jakiegoś Ortofona lub AT według zasobów finansowych na pewno w tej MF igła jest do wymiany na początek możesz ją zostawić.

Poczytaj tu:http://www.audiostereo.pl/cala-prawda-o-polskich-wkladkach-serii-mf-100_79605.html

i podejmij decyzję.

Pozdrawiam,

Paweł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.