Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab M-Dac

Se6astian

Rekomendowane odpowiedzi

Jak gralem z m-dac-a podlaczonego do koncowki caspiana m-1 i B&W cm1,nie bylo zadnej szarosci.Byly "emocje".

Porównywałeś to do czegoś innego? Bo grać to gra ale... no właśnie.

Masz rację ,M-DAC nie gra szaro ,on niepodbarwia .

Skąpą barwę to może bym i przebolał, kwestia przyzwyczajenia ale to czego nie mogę przełknąć to fakt że M-DAC nie pokazuje wielu detali, brak mu rozdzielczości i dynamiki, perkusja nie ma tego ataku, stopa nie ma takiej potęgi, blachy nie błyszczą a brak rozdzielczości powoduje że wszystko co dzieje się na średnicy jest mydlane i nudne (w porównaniu naturalnie do innych urządzeń, bo sam z siebie jakoś tam gra).

Miałem nadzieję że soft tutaj coś zmieni ale nic nie zmienił.

Funkcjonalność jest fajna i dlatego się skusiłem na zakup nówki w promocji za 2,6 gdyż sądziłem że regulacja głośności, wzmacniacz słuchawkowy, zabawa filtrami, USB i więcej wejść cyfrowych niż w moim starym dacu jakoś zrekompensują niewielkie braki soniczne. Niestety im dłużej słucham tym te różnice wydają się być coraz większe i na chwilę obecną prawie nie do zaakceptowania, pochopny zakup chyba poleci w ogłoszenia zamiast starej alchemii.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie ma rozdzielczości ,chłopie jak byś podłączył dobre rozdzielcze słuchawki to by ci ta rozdzielczość dziurę w mózgu wypaliła :-)

Na pewno :)

Jak go słucham przez godzinę/dwie to... nawet zaczyna mi się podobać, przyzwyczajam się do barwy i tego co pokazuje, problem jest gdy z pilota przełączę się na równolegle grający drugi przetwornik, wtedy uczucie jest takie jak bym wszedł na salę koncertową/stadion a nie siedział przed drzwiami, mowa o atmosferze, szmerach, pogłosach, wybrzmieniach, dynamice - w takim porównaniu mdac-owi zdecydowanie brakuje rozdzielczości. Chciałbym jeszcze zobaczyć co daje porządny zasilacz ale trudno mi sobie wyobrazić że nagle znikną jego wszystkie minusy.

Jak gralem z m-dac-a podlaczonego do koncowki caspiana m-1 i B&W cm1,nie bylo zadnej szarosci.Byly "emocje".

Dokładnie tak. Nie zauważyłem w M-Dacu ostrej góry, ani szorstkości czy szarości. Może to kwestia dobrania pozostałych elementów. Z Toy Tower ten Audiolab brzmiał jednocześnie rozdzielczo, ale nie ostro. Poza tym, fajna scena, dość głęboka i precyzyjna. Z wyglądu.... średnio, użytkowo...ok.

A tak na marginesie, różne rzeczy mógłbym temu dacowi zarzucić, ale nie to, że brakuje mu rozdzielczości.

Porównywałeś to do czegoś innego? Bo grać to gra ale... no właśnie.

Skąpą barwę to może bym i przebolał, kwestia przyzwyczajenia ale to czego nie mogę przełknąć to fakt że M-DAC nie pokazuje wielu detali, brak mu rozdzielczości i dynamiki, perkusja nie ma tego ataku, stopa nie ma takiej potęgi, blachy nie błyszczą a brak rozdzielczości powoduje że wszystko co dzieje się na średnicy jest mydlane i nudne (w porównaniu naturalnie do innych urządzeń, bo sam z siebie jakoś tam gra).

Miałem nadzieję że soft tutaj coś zmieni ale nic nie zmienił.

Funkcjonalność jest fajna i dlatego się skusiłem na zakup nówki w promocji za 2,6 gdyż sądziłem że regulacja głośności, wzmacniacz słuchawkowy, zabawa filtrami, USB i więcej wejść cyfrowych niż w moim starym dacu jakoś zrekompensują niewielkie braki soniczne. Niestety im dłużej słucham tym te różnice wydają się być coraz większe i na chwilę obecną prawie nie do zaakceptowania, pochopny zakup chyba poleci w ogłoszenia zamiast starej alchemii.

Ten zestaw ktory podalem jest moim przepisem na wstep do dobrego audio.

Wszystkie elementy uzupelnialy sie.Chcialo sie sluchac.

Masz rację ,M-DAC nie gra szaro ,on niepodbarwia .

Przy zamulonej ciężkiej muzie i metalu z HD800 Sennheisera ,rewela

Dokładnie, on nie dobarwia sam z siebie i potrzebuje barwnego systemu. Suchotniki odpadają.

M-DAC nie jest zły ale taki Yulong D200 (2300-2800) go miażdży muzycznie z zachowaniem tego co najlepsze w Sabre. O wyjściu słuchawkowym nic nie napiszę, bo patrząc na byłą cenę M-DACa, to jakby go nie było w ogóle.

Wpisy o jego ponadprzeciętnej szczegółowości traktuję jako humorystyczny przerywnik (no chyba że w porównaniu do komputerowej karty dźwiękowej zintegrowanej na płycie - to tak) :-)

Niewątpliwym plusem jest dobrze działający konwerter USB/SPDIF i w tej roli aktualnie go używam, patrząc jednak przez pryzmat ceny to trochę za mało jak na 2,6kzł bo wzmacniacz słuchawkowy też nie powala.

Jak by ktoś reflektował na 3 tygodniową sztukę w stanie fabrycznym (folia na wyświetlaczu, rachunek i cały, pełen komplet) to można uderzyć na PW, pewnie zrobię dobrą cenę.

Pisałem w skrócie kilka postów wcześniej "alchemii", jako że wisi w dziale ogłoszeń to nie chciałem robić kryptoreklamy i używać nazw gdyby ktoś szukał informacji na jego temat.

Wpisy o jego ponadprzeciętnej szczegółowości traktuję jako humorystyczny przerywnik (no chyba że w porównaniu do komputerowej karty dźwiękowej zintegrowanej na płycie - to tak) :-)

Spoko, traktuj jak chcesz:)

Spoko, traktuj jak chcesz:)

Przepraszam że zapytam wprost EMiL ale czy słuchałeś czegoś innego z przetworników niż ten mdac?

P.S. Jest ktoś z górnego śląska kto posiada zasilacz tomanka i byłby chętny wpaść lub przyjąć mnie celem posłuchania jak gra z i bez tego zasilacza, w razie wizyty u mnie zapewniam przejazd i trunki :)

Chciałbym dać audiolabowi szansę z innym zasilaczem nim definitywnie zapadnie decyzja o posłaniu go do ludzi.

Podłączam się pod temat, udało mi się kupić tego daca w bardzo dobrej cenie, czekam teraz na przesyłkę... A moje pytanie brzmi, czy warto dokupić zasilacz?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Eeeeee nikt nie słuchał z Tomankiem :(

Ty posiadasz zasilacz tomanka bądź jakiś inny niż oryginalny?

Jeżeli tak to czy możesz napisać kilka słów na temat różnic w stosunku do oryginalnego zasilania (chłodny obiektywizm bardzo mile widziany).

Ty posiadasz zasilacz tomanka bądź jakiś inny niż oryginalny?

No właśnie chciałbym prosić opinii posiadaczy Tomanka. To moje już drugie pytanie to raczej żal że nikt nie chce się podzielić opinią, choć wiem że są posiadaczami (chwalili się na forum kiedyś) ale nie mogę namierzyć tych postów.

Jak pojawia się konkretne pytanie od 3 kilku osób po kolei to nie ma komu napisać... smutne

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Napisałem parę lat temu:

"Tomanek zasilacz do Audiolaba M-DAC

Mam dwa zasilacze Tomanka w tym jeden do przetwornika cyfrowo-cyfrowego StyleAudio Carat T2,które spełniają swoja rolę i działają ze słyszalnym skutkiem, więc od jakiegoś czasu „męczyłem” pana Tomasza żeby wprowadził do swojej oferty zasilacz do wspomnianego wyżej dac-a .

Trochę to trwało bo jak się okazało nie jest to taka prosta sprawa , ja nie mogąc się doczekać miałem zamiar sprzedać swojego M-DAC-a ,na szczęście bez powodzenia. Raz już zrobiłem taki błąd ,pozbyłem się DAC-20 Xindaka ,nie dałem mu szansy poprzez up-grade w postaci wymiany chociażby lamp lub głębszą ingerencję w konstrukcję jak to zrobił kolega Zn-21 .Teraz ilekroć jestem u kolegi ,który kupił ode mnie tego Xindaka to pukam się wciąż w ” makówkę” bo u niego nawet bez żadnych zmian wpasował się w system.

Ale wróćmy do tematu M-DAC-a i zasilacza wykonanego przez pana Tomasza .

Nie będę tutaj pisał o brzmieniu bo każdy ma inny system , inną akustykę i była by to próba opisu brzmienia mojego systemu a jak wiadomo kable i zasilacze nie „grają” mają tylko jakiś tam wpływ na brzmienie dlatego skupię się na różnicach jakie wnosi zasilacz Tomanka w stosunku zasilacza będącego na wyposażeniu Audiolaba.

-Dół z Tomanka może mniejszy w „masie” ale za to bardziej zróżnicowany,lepsza motoryka ,lekko utwardzony.

-Średnica tu największa różnica jak pisali inni użytkownicy standardowo „niedociążona” z nowym zasilaczem wszystko jak trzeba a nawet jak by lepsza barwa .Może poprzez ten lepszy bas równowaga tonalna lekko przesunięta w dół w każdym razie głosy męskie jak i kobiece w klasyce operowej brzmią bardziej soczyście i z wypełnieniem.

-Góra pozornie mniej ale jest jej tyle ile trzeba ,nie jest taka nachalna i krzykliwa jak na zasilaczu „fabrycznym”.

Porównanie zrobiłem na trzech systemach ,dwóch lampowych /OTL i 2A3/ oraz tranzystorowym Arcam.

I jeszcze jedna sprawa M-DAC posiada tzw. „dziurkę słuchawkową” w której to na moich Sennkach HD800 najbardziej można było usłyszeć na starym zasilaczu to tzw. niedociążenie średnicy ,teraz na zasilaczu Tomanka odsłuchy są bardzo przyjemne i wciągające , posiadam oddzielny „wypasiony” wzmacniacz słuchawkowy i mam porównanie.

Kabel zasilające Dubiel Reference do zasilacza ,interconekt Dubiel srebrny /na Cardasie/ do wzmacniacza.

Transport ,po optyku i caoxialu Oppo 93NEE

Materiał muzyczny płyty CD ,pliki ripy wav ,gęste pliki z HDTraks.

Żródło punkt odniesienia CD Nirvana.

Zasilacz zostaje u mnie,mogę go polecić wszystkim posiadaczom M-DAC-a ,różnica w stosunku do fabrycznego duża , warta chociażby wypróbowania, może zmienią zdanie o przetworniku ? "

I to się nazywa konkretna, fachowa, obiektywna odpowiedź! dzięki

czyli trzeba inwestować:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.