Skocz do zawartości
IGNORED

Co zrobić z takim zestawem?

Besto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam możliwość przejęcia w "spadku" takiego zestawu:

Wzmacniacz Pioneer A-701r

CD PD-S801

tuner F-701

kolumny CS-701

kaseta

Mieszkanie mam mało akustyczne ponieważ miejsce gdzie stałby sprzęt to 35m2 (otwarta przestrzeń - pokój + aneks kuchenny + przedpokój)kształt litery "L". Pokój (pierwsza cześć litery L) to 3,9m X 5m. 3,9m to odległość od ściany z kanapą, a ścianą gdzie wisi telewizor.

Muzyki jakiej słucham to: Rock, Depeche Mode, czasami muzyka klubowa.

Byłby to mój pierwszy zestaw stereo. Sprzętu słuchałem ale niestety kolumny stoją na półkach zabudowane i trudno mi ocenić jaki to ma wpływ na dźwięk. Gra to wszystko nie do końca tak jak bym chciał ale wiadomo darowanemu koniowi i tak dalej... Pierwsza moja myśl to wymienić kolumny. Jedno co wiem to nie podoba mi się bas, dźwięk mało przestrzenny.

Chętnie posłucham waszych rad. Czy w ogóle warto wchodzić w taki sprzęt? Czy jest szansa, że np po wymianie na inne kolumny zagra to lepiej.

Nie jestem jakimś specem od muzyki (pewnie to już widać :-)) i nie mam jakiś wielkich wymagań co do dźwięku; przynajmniej na tą chwilę.

https://www.audiostereo.pl/topic/87950-co-zrobi%C4%87-z-takim-zestawem/

Bierz, zawsze można pokombinować z ustawieniem kolumn, nawet w tak nietypowym pomieszczeniu. Magnetofon już nierozwojowy, ale jak masz sporo kaset, też się przyda :) Swoją drogą- lepsze to, niż współczesna masówka.

Wymianę kolumn popieram. To było raczej tylko uzupełnienie oferty, nie podstawowy produkt Pioneer'a, nie nadają się one do "poważnych odsłuchów" (kiedyś słuchałem nieco mniejszego modelu, w tym samym układzie głośników i miałem podobnie negatywne odczucia).

To jakie kolumny powinienem brać pod uwagę do takiego sprzętu? Wiem, że najlepiej jest posłuchać różnych sprzętów ale w domu może się okazać, że nie gra to już za dobrze.

Aha kolumny chciałbym kupić używane. Dodam, że pod całą ścianą mam szafkę 40cm wysoką i szeroką ale już wiem, że kolumny nie powinny stać na szafkach więc pewnie będą musiały stać przed szafką.

Magnetofon to chyba sobie już podaruję...

Bierz ten zestaw - nic specjalnego, ale mogłoby też być dużo gorzej. A darowanemu koniowi w zęby się nie patrzy.

Kup duże kolumny podłogowe, na używane będziesz musiał przeznaczyć 900 - 1000 zł.

Ok. W takim razie biorę zestaw i zaczynam poszukiwania używanych podłogowych kolumn w granicach 1000zł. Może ktoś coś ciekawego podrzuci?

Moje poszukiwania:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Metraż spory,myślę że Acoustic Energy dobry wybór,może da się coś po kontakcie ze sprzedającym urwać z ceny,przyszłościowo zasługują na lepszy wzmacniacz.

0

Tak właśnie chciałbym zacząć. Kupić do tego zestawu kolumny lekko na wyrost, a potem zobaczyć co tak na prawdę człowiek chce. Czyli te AE byłby dobrym wyborem?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

0

Trochę się boje tego bass-reflexu, który jest w nich z tyłu. Jedna z kolumn będzie stał w narożniku (oczywiście oddalona od ściany) a druga nie. Tak sobie głośno myślę, że przy tym moim specyficznym układzie pomieszczenia to lepiej jakby bass nie był z tyłu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już potęgowanie okoliczności niesprzyjających dobremu odtworzeniu basu. Kolumna nie powinna na pewno stać w rogu; a już szczególnie z tylnym wylotem BR. Oj, będzie się ciągnęło i dudniło, że hej. Może nie tak bardzo, jak w średnich pokojach, ale są spore szanse. Jeśli już w narożniku, to BR przedni, albo dolny. Mogę natomiast odradzić Eltaxy Liberty 5. Miałem je kiedyś. To są kruszynki, bo jest to kolumna podstawkowa w stojącej obudowie; z wydzieloną małą komorą głośnika. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wzmacniacz nie jest najgorszy także na początek będzie OK.

Z w/w proponowanych kolumn ja osobiście zainwestowałbym w Jamo Classic 8, godne uwagi z tego grona.

O BR nie martwiłbym się na zapas bo pisałeś, że kolumny będą stały przed szafką więc będą miały trochę przestrzeni za sobą.

Pomyśl też o Tannoy Mercury M4 mają przedni BR więc coś dla Ciebie. Ogólnie nieźle grają w swojej klasie.

Powodzenia w poszukiwaniach.

po pierwsze do wymiany kolumny. mialem taki wzmak, gra miękko, przyjemnie, dość wolno na basie. szukaj kolumn raczej z szybkim basem np. AE Aelite II !

AE Aelite II nie są za małe? Myślałem, że mam szukać wolnostojących. No i nie ukrywam, że chciałbym się zamknąć w 1200zł. Dlatego biorę pod uwagę tylko używane.

Wnioskuje, że wzmacniacz A-701R brzmi tak jak A-6x6 z serii Reference. Jeżeli tak to proponuje poszukać kolumn z tytanową kopułką żeby trochę rozjaśnić brzmienie. U mnie gra A-656 z kolumnami Quadral Amun MkIV i jest bardzo przyjemnie. W takim setupie opinie, że Pionek jest ciemny i niedetaliczny można sobie włożyć między bajki. Średnica też jest ok. Jedynie bas jest trochę rozlazły i lejący ale muszę jeszcze popracować nad ustawieniem kolumn.

Poszukiwania trochę się zawężają. To co jest na allegro:

AE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tu nie mam tak daleko 70km i mógłbym je odsłuchać ze swoim klockiem ale cena wydaje się trochę wysoka)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (jakoś dziwnie wyglądają)

Ukryta Zawartość

Jamo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tannoy

Ukryta Zawartość

Co myślicie? Powoli trzeba coś wybrać bo ciągle siedzę i czytam o kolumnach, a muzyki słucham z "doskonałych" głośników w moim laptopie ;-)

A może macie jeszcze jakieś konkretne propozycje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukiwania idą ciężko. Mały wybór na allegro, a jak już coś jest to w dość wysokiej. Chyba zacznę przekopywać angielski ebay.

Generalnie to budżet rozszerzyłem do około 1500-1800zł ale i tak nie wiem co wybrać. Boję się trochę o akustykę mojego mieszkania więc wolałbym nie wyrzucić kasy w błoto.

Jakich jeszcze ciekawy kolumn szukać?

Nie wiem czy dobry kierunek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To wspaniale ryczące mózgotrzepy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To wspaniale ryczące mózgotrzepy!

To jakie jeszcze brać pod uwagę?

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A jaki efekt chcesz w ogóle uzyskać, bo może Tobie chodzi właśnie o to, że 20 minut w palnik, bum, bum i jesteś wyżyty, zaspokojony?

Tannoyki raczej do dłuższych odsłuchów, ale do muzyki klubowej chyba za spokojne. Niepotrzebna przestrzeń i pewne braki na skrajach pasma- czyli tak sobie robią bum, bum i tak sobie robią cyk, cyk ich siła lezy gdzie indziej. Więc kto wie, może właśnie szukasz mózgotrzepów w stylu Paradigma?

A jaki efekt chcesz w ogóle uzyskać, bo może Tobie chodzi właśnie o to, że 20 minut w palnik, bum, bum i jesteś wyżyty, zaspokojony?

Tannoyki raczej do dłuższych odsłuchów, ale do muzyki klubowej chyba za spokojne. Niepotrzebna przestrzeń i pewne braki na skrajach pasma- czyli tak sobie robią bum, bum i tak sobie robią cyk, cyk ich siła lezy gdzie indziej. Więc kto wie, może właśnie szukasz mózgotrzepów w stylu Paradigma?

Chciałbym aby kolumny grały z ikrą z dobrą szczegółowością ale uniwersalnie tak abym mógł rozpłynąć się przy King Crimson - Epitafium, PF - High Hopes, a po chwili zapodać SBB, Dżem. Aaa i bez przerwy będą miał do czynienia z Depeche Mode.

Co mogę dodać. Na pewno nie podoba mi się jak gra ten sprzęt z obecnymi kolumnami. Za dużo rozlazłego basu, żadnych detali. Dlatego w ogóle pytałem o ten sprzęt ale jednak dobrze się domyślałem, że wina głównie leży w kolumnach.

Byłem kiedyś na odsłuchu i podobało mi się połączenie Rotela z B&W. Mniejsze wrażenie zrobił na mnie zestaw Elac z Marantzem (modeli nie pamiętam)

Nie ukrywam że dopiero zaczynam przygodę ale mam już ten wzmacniacz, CD, tuner i chciałbym jakoś rozsądnie zainwestować kasę w kolumny.

P.S.

Zaspokojony to czuję się w innych okolicznościach, a w palnik to może dam w sobotni wieczór;-)

• 4 tygodnie później...

Trochę pojeździłem z moim klockiem i posłuchałem różnych kolumn:

Usher V-602. Bardzo mi się podobały. Fajny, ciepły bas. Szkoda, że wołają za nie teraz ponad 4000zł, a używanych brak.

AA Phoebe III - ładny dźwięk, zrównoważony ale po nich posłuchałem hyperionów i już jakoś czegoś brakowało.

KEF Q5 - ładna przestrzeń, bas kiepski, generalnie czegoś brakowało, nie powodowały mrowienia na karku jak Ushery.

Paradigm 7v5 nie podobały mi się, fajny bas ale jakieś takie męczące.

No i tyle. Nic więcej nie miałem okazji posłuchać. Gdybym znalazł w wyjątkowo dobrej cenie kupiłbym Ushery. Byłem mocno zdziwiony jak ładnie grały z moim wzmacniaczem. Zresztą hyperiony też niczego sobie.

Jutro jadę posłuchać Pylonów. Nie wiem o co chodzi z tymi kolumnami. Bo za nowe w sklepie chcą 800zł... a słyszałem, że są całkiem niezłe. Może do mojego sprzętu by wystarczyły. W końcu dopiero zaczynam zabawę. Posłuchamy zobaczymy.

Może ktoś mam jeszcze jakieś ciekawe propozycje?

Trochę pojeździłem z moim klockiem i posłuchałem różnych kolumn:

Usher V-602. Bardzo mi się podobały. Fajny, ciepły bas. Szkoda, że wołają za nie teraz ponad 4000zł, a używanych brak.

AA Phoebe III - ładny dźwięk, zrównoważony ale po nich posłuchałem hyperionów i już jakoś czegoś brakowało.

KEF Q5 - ładna przestrzeń, bas kiepski, generalnie czegoś brakowało, nie powodowały mrowienia na karku jak Ushery.

Paradigm 7v5 nie podobały mi się, fajny bas ale jakieś takie męczące.

No i tyle. Nic więcej nie miałem okazji posłuchać. Gdybym znalazł w wyjątkowo dobrej cenie kupiłbym Ushery. Byłem mocno zdziwiony jak ładnie grały z moim wzmacniaczem. Zresztą hyperiony też niczego sobie.

Jutro jadę posłuchać Pylonów. Nie wiem o co chodzi z tymi kolumnami. Bo za nowe w sklepie chcą 800zł... a słyszałem, że są całkiem niezłe. Może do mojego sprzętu by wystarczyły. W końcu dopiero zaczynam zabawę. Posłuchamy zobaczymy.

Może ktoś mam jeszcze jakieś ciekawe propozycje?

Dzisiaj wpadł do mnie kolega z kolumnami Mission 780se - bardzo przyjemne kolumny,ładnie wykonane trochę małe ale całkiem dobrze sobie radziły. Mogę je kupić za 400zł i zastanawiam się czy od nich nie zacząć... Co myślicie?

Te Mission to przyzwoite kolumny.

Możesz zastanowić się też nad czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te Mission to przyzwoite kolumny.

Możesz zastanowić się też nad czymś takim:

Ukryta Zawartość

No właśnie się zastanawiam czy ich nie kupić i zbierać na coś ciekawszego. Kurcze sprzęt stoi a nie mam kolumn i już mnie to trochę męczy.

Quady 21l nie znam w ogóle. Szkoda, że nie mogę ich gdzieś koło mnie posłuchać.

Ukryta Zawartość

No to posłuchałem pylonów i jak na moje kiepskie ucho to głośniki grają całkiem dobrze średnimi. Basu nie stwierdzono, przestrzenności też nie. Powiem tak jak na głośniki za 800zł brutto to jest bardzo dobrze ale nic więcej. Jak się słucha kawałków gdzie nie ma prawie basu można nawet dojść do wniosku też jest całkiem nieźle. I może nie byłoby tak źle jakbym nie posłuchał czegoś innego...

Słuchałem też Wharfedale onyx 300 mają je w fajnej cenie bo za 2000zł. Jeśli chodzi o mnie to grały o wiele, wiele lepiej niż Pylony.

Co myślicie?

a były takie fajne ... amerykańskie :) przecież pylony były odkryciem roku a tu nie ma basu uuuuuuuuuuuuuuuuuu

Za 800zł są fajne. Ale pie...nie, że grają jak kolumny za 3000zł (takie opinie też już słyszałem) to grupa przesada.

Nawet ja to usłyszę a nie jestem znawcą.

Powiem szczerz, że gdyby miały chociaż troszkę więcej basu to chyba bym się skusił w tej cenie. A tak to niby kupię tanio ale będzie niedosyt.

Tym bardziej, że mam 35m.

A co z tymi Wharfedale onyx 300? Warte 2000zł? Czy to tylko pierwsze dobre wrażenie? (po pylonach:-))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.