Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja zwrotnicy esa ostinato^2

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem seryjne kondy z mundorfów mcap na supreme. Rezystory na millsy. Cewki i okablowanie fabryczne.

Dalej średnica nie ma płynności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy taka zmiana da mi więcej środka od strony PL18 zamiast od SS9300..? Szczególnie w muzyce akustycznej słyszę taką maniere że średnica z Vify im bliżej tonów wysokich powoli się wycisza i nagle do gry wchodzi Scanspeak.

Mniejszą czcionką są propozycje zmiany jednej cewki i rezystora w filtrze vify oraz mniejszego konda i wiekszęgo rezystora dla SS9300.

Chętnie poczytam jakieś uwagi

post-16203-0-66450800-1319982273_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87885-modyfikacja-zwrotnicy-esa-ostinato2/

Bez pomiarów nie zrobisz dobrej zwrotnicy.

Może te głośniki nie pasują do siebie, stąd takie ngałe przejscie w barwie dzwieku?

El sueño de la razón produce monstruos.

Albo bez pomiarów spróbuj metodą Sonus Fabera - zwrotnica 6 dB - pierwszego rzędu np na 2,5 kHz. Bez zobowiązań można spróbować np 0,3 mH i 15 uF. L - cap na SS trzeba zostawić ze względu na skuteczność, albo nawet zwiększyć. Zwykle przy 6 dB średnicy nie powinno brakować, a jest duży obszar (ze względu na małe nachylenie odcięcia), kiedy oba głośniki właściwie pracują razem, przez co trudniej wychwycić, gdzie następuje "przełączenie"; ma to charakter płynny. Jest to trudne czasem do przyjęcia, jeśli mamy przyzwyczajenia, powiedziałbym lekko konturowe, z wycofanym środkiem. Wadą tego rozwiązania jest zachowanie( jeśli istnieje, a nie znalazłem charakterystyki tej Vify )ewentualnego rezonansu na przebiegu do ok 1,5 oktawy powyżej częstotliwości podziału. Trzeba go czasem wycinać pułapkami, ale nie zawsze utrudnia życie. Czasem nawet Hi- END miewa niezłe zaburzenia charakterystyk w paśmie i niewielu robi z tego problem. Liczy się ucho. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

moim zdaniem kierunek zmian bardzo słuszny chociaż mało zdecydowany. Ja bym zmienił cewkę na Vifę na 0,47mH ( powietrzna albo taśmowa ) o jak najmniejszej rezystancji i na SS kondensator 4,7uF i doregulował równowagę tonalną tymi rezystorami przy SS. Jak za głośne wysokie to zmniejszyć rezystor równoległy do głośnika a jak za ciche ( co jest mało prawdopodobne ) zmniejszyć ten szeregowy. Kilka prób najlepiej takich z dłuższym odsłuchem ( kilka dni i mnóstwo różnej muzyki ) i będzie dobrze. Ja mam zwrotnicę na zewnątrz kolumn to bardzo ułatwia sprawę

Dzięki panowie za wpisy. Te głośniki nie będą pracować z filtrami 1 rzędy. Narazie spróbuje pomysłów ktore nie wiążą sie z wydatkami.

Poza tym chciałem w kolumnie podnieść strojenie basreflexu, bo bas z tych kolumn jest pogrubiony. Vifa ma do dyspozycji chyba aż 35 litrów i strojenie jest na 35~40Hz. Jakby tak przenieść na 45~50Hz to przybędzie średniego i wyższego basu..? Tunel ma 12 długości i 6cm średnicy

Odwroc polaryzacje glosnika wysokotonowego. Jezeli uslyszysz roznice na plus, to sobie zostaw tak. Jezeli bedzie gorzej, badz w ogole nie bedzie roznicy -- zwrotnica do wymiany ;)

Spróbuj dwa proste zabiegi: o 15cm wydłuż kabelek do wysokotonówki, a jeśli to nie da efektu, lekko pochyl do tyłu całą kolumnę, 7-8 stopni.

Co da wydłużenie kabelka o 15 cm? Jakie to ma logiczne uzasadnienie? Dlaczego akurat o 15 cm, a nie o 14,3 lub o 16,7? Skad wiesz jakie grubsci jets to kabel? Pochylenie kolumny ma wpływ na zgreanie fazowe i nei robi sie tego na zasadzie "zle gra to lekarstwem jest pochylenie kolumny". Czasem nie da sie inaczej (tzn. bez pochylenia, ale radzic komus tak w ciemno, to ja przepraszam..)

moim zdaniem kierunek zmian bardzo słuszny chociaż mało zdecydowany. Ja bym zmienił cewkę na Vifę na 0,47mH ( powietrzna albo taśmowa )

o jak najmniejszej rezystancji i na SS kondensator 4,7uF

O tak, cudzymi pieniedzimi latwo sie rzadzic. Ja polecam wymienic srubki na zlote z diamentowymi glowkami (no co przeciez to autor bedzie placil...). I jeszcze ciekawa rzecza jest wtracac swoje 3 grosze tam gdzie sie nie ma odpowiedniej wiedzy, zeby sie w ogole wypowiadac.

Ja mam zwrotnicę na zewnątrz kolumn to bardzo ułatwia sprawę

Mozna miec zwrotnice pomierzona i nie musiec przy niej caly czas grzebac

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Odwrócić można polaryzację kondensatorów. Jest różnica jak diabli.

Można się puknąć gumowym młotkiem w głowe (lekko). Jest różnica jak diabli.

Co wy jacyś grafomani niewyżyci jesteście? Nie macie pojecia o temacie, a piszecie bzdury. Trzeba przeprojektwoac zwrortnice i tyle, co tu wiecej kombinowac.

Jakby tak przenieść na 45~50Hz to przybędzie średniego i wyższego basu..? Tunel ma 12 długości i 6cm średnicy

Teoretycznie tak. Trzeba odpowiednio skrócic tunel br.

Czekałem co się tu urodzi .....

Widzę że w końcu powiało VooDo audio i jakimiś zabobonami ....

ESA Ost... 2 to bardzo dobra kolumienka grzebanie przy zwrotnicy to jakieś szaleństwo ... i widać ze to szukanie dziury w całym i próba jej zepsucia .....

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Odwrócić można polaryzację kondensatorów. Jest różnica jak diabli.

Ma to sens w obwodach nisko-sygnałowych. Kondensator włącza się tak by zewnętrzne okładki były połączone do niższej impedancji wtedy zbiera mniej zakłóceń.

Bez pomiarów mikrofonem i impedancji można tylko zepsuć.

Ma to sens w obwodach nisko-sygnałowych. Kondensator włącza się tak by zewnętrzne okładki były połączone do niższej impedancji wtedy zbiera mniej zakłóceń.

Bez pomiarów mikrofonem i impedancji można tylko zepsuć.

Gość powyżej kazał się mi puknąć gumowym młotkiem... Na nisko-średniotonowcu odwróciłem polaryzację kondensatora i to był szok. Że gra czyściej, wystarczy własne, umyte ucho...

Tomku88, wyższe częstotliwości przebiegają szybciej, niż niskie. Przeprojektowanie zwrotnicy, to i przeprojektowanie obudowy, a później... po 5 latach "przeprojektowywania" - gumowy młotek i porządnie łupnąć się w łeb.

Esy Ostinato ^2 to bardzo ciekawe kolumny. Mam nadzieje że bedą ze mną już na zawsze.

Przetrwały u mnie większość zmian wzmacniaczy, DACów, kabli i transportów.

Są czułe na każdą zmianę jakiegokolwiek elementu w torze audio. Mogą służyć jako tester. Co ciekawe na Vandersteenach 1 i 2 tego już nie uświadczymy w takiej skali. Czasami ich stereofonia, przy konkretnym nagraniu potrafi lokować dzwięki nawet za naszą głową.

Modernizacja zwrotnicy na razie wiązała się wymianą kondów i rezystorów na lepszę o tych samych parametrach.

Robiłem to etapami i każdy etap otwierał przede mną kurtynę potencjału tych kolumn, jak i likwidował podbarwienia powodowane przez białe mundorfy.

Dołączam się do prośby o nie trolowanie w wątku.

Co do strojenia BR po wyjęciu jednego tunelu bas wyrównuje się i zestaw gra bardziej liniowym basem. Bez dwóch tuneli już robi się średnio. Przedłużanie tuneli zupełnie pogarsza sprawę, ale to narazie jedyne czego próbowałem bezinwazyjnego.

Zostawiam do nich oryginalne kondy i tunele. Jak zmienie tunele na krótsze to opiszę czy idzie to w dobrym kierunku.

Gość powyżej kazał się mi puknąć gumowym młotkiem... Na nisko-średniotonowcu odwróciłem polaryzację kondensatora i to był szok. Że gra czyściej, wystarczy własne, umyte ucho... Tomku88, wyższe częstotliwości przebiegają szybciej, niż niskie. Przeprojektowanie zwrotnicy, to i przeprojektowanie obudowy, a później... po 5 latach "przeprojektowywania" - gumowy młotek i porządnie łupnąć się w łeb.

Ja kondensatory podłączałem różnie i nie zauważyłem jakiś wielkich efektów. W internecie pierwszy raz spotykam się z opinią, jakoby odwrócenie kondensatora polepszało brzmienie. W żadnym technicznym opracowaniu również nie czytałem o kierunkowości elmentów pasywnych (no, może oprócz diód ;) ) Jesli ktos zrobi rzetelne badania udowadniajace ze jest zmiaan w dzwieku po tym jak odwrotnie wstawi sie kondensator, to ok sam pukne sie w glowe (lekko). Ale akurat na tym forum poleca sie rozwiazania z pogranicza niedorzecznosci (podstawki pod kable), wiec aby nie mieszac luidzią w glowach nalezaloby pisac tylko o konkretach. Dopiero jak ktos po dlugim doswiadczeniu z audio trafi do zakladki hi-end, to niech tam sobie dyskutuje o wplywach na dzwiek stolikow pod cd, czy o wplywie mocy zarowki w pokoju odsluchowym. Nie wtracam sie tam, niech ludzie pisza sobie co chca, ale akurat w dziale DIY mozna spotkac sie z cennymi opiniami osob ktore sie znaja na rzeczy, po co wiec mieszac w to porady z pogranicza VooDo?

I nie wiem dlaczego przeprojektowanie zwornicy wiaze sie z przeprojektowaniem obudowy?

Ogólnie chodzi mi takze o to, żeby walczyć z sytuacjami, że ktoś proponuje wymieniać "na pałe" elementy na jakieś drogie markowe. Jak ktoś jest pewien tego, że zwrotnica zostałą dobrze zaprojektowana, to może sobie wstawiać tam silvercapy i cieszyc sie roznica w dzwieku mniejsza niz roznica podczas odsluchów przy roznym samopoczuciu/nastroju. Ale sugerować by ktoś kupił cewke tasmowa (tanie nie sa...) o wartosci wywrozonej z fusow, to juz jest nieuczciwe

A co do takiego grzebania w zrotnicy i robieniu zmian "na sluch", to nie raz czytalem jak ktos tam modyfikowal zwrotnice (bez patrzenia na to jaki ma to wplyw na charakterystyke zestawu), ulpeszal, zmienial i znowu ulepsza, az w koncu jak wrocil do pierwotnej wersji to byl szczesliwy ze kolumny potrafia tak dobrze grac. Sam sie w to kiedys bawilem i teraz widze jakie to bylo glupie bo wystarczyla odrobina checi zeby podejsc do tego o wiele sensoweniej.

Tomqu88, no i o to chodzi, by prostymi, tanimi środkami coś wg. własnego uznania poprawić, przynajmniej z własnej ciekawości i czasem dla... wewnętrznego spokoju, że się próbowało. Kondensator na niskich i średnich na odwrót, to nie żaden bluff, zrób rzetelne próby. Podstawki pod kable? Na pewno kabel powinien leżeć stabilnie.

Panowie, czy jakiś w miare prosty program w którym jak podam głośnik vifa PL18WO 4ohm i 30 litrową obudowe, to można wyliczyć długość tunelu dla np 45Hz..?

Nawet bez programu, bo przed wojną japońską dr. Witort zamieścił chyba w RE wykres. Sprawdzałem go kiedyś z winisd. Różnice były milimetrowe. Ale z programu będzie bardziej profesjonalnie. 45 Hz może być, ale może być i niżej. Ja stroiłem podobny na 41 Hz. Ale jak Pan każe... Dla 45 Hz przy średnicy wewnętrznej np 70 mm czyli pole powierzchni 38 cm2 wychodzi L = 12 cm. Dla średnicy 80 mm czyli 50 cm2 wychodzi L = 19 cm. Mniejszych przekrojów nie polecam, bo głośnik się dusi i zaczyna fałszować. To powinien być otwór o średnicy min 1/3 głośnika. Oczywiście ma to zastosowanie do objętości netto kolumny; po odjęciu wzmocnień, objętości samych głośników itd. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

znam dość dobrze brzmienie tych kolumn ale myślę że zabawa z bassreflexem nie rozwiąże problemu. One mają bardzo równomierną ch-kę przetwarzania ale faktycznie przełom średnich i wysokich jest przymulony. Jest to dźwięk bardzo łagodny i nie męczący - niektórzy taki lubią . To jest kwestia gustu i rodzaju słuchanej muzyki oraz dopasowania do reszty sprzętu i akustyki pomieszczenia. Moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak jedynie słuszna zwrotnica. Można tu sporo zmienić i zbliżyć brzmienie do swoich wymagań. Na pewno ideału się nie uzyska bo już mamy ograniczenia tzn. konkretna obudowa i głośniki, ale to jest przecież zakładka DIY

Tunel ma 60mm na wyjściu i 55mm na wejściu.

Esy są liniowe, a za to zmulenie przełomu środka i góry były odpowiedzialne głównie mundorfy Mcap.

Mi się nawet nie chcący udało strasznie ten przedział pasma rozjaśnić, wpinając między końcówkę mocy a preamp srebrnego siltecha 4-56.

Ale co prawda to prawda, są to kolumny dwudrożne.

narazie nie ruszam zwrotki, póki nie dostroje pod siebie BR

Moim zdaniem dostrojenie tego woofera w tym litrażu do 45Hz spowoduje, że bardzo szybko wrócisz do pierwotnego rozwiązania.

Raczej powinieneś poeksperymentować z matami bitumicznymi i z wytłumieniem obudowy. To Ci istotnie poprawi średnicę.

Mialem kiedys te ESY i moj kolega takze.

Byla taka opinia, ze te kolumny lubia jak sie im wrzuci do srodka jakies masywne wypelnienie.

U mnie byl to wyprazony piasek, a u kolegi srut olowiany.

W obu przypadkach znacznie pelepszyla sie stereofonia, lokalizacja zrodel pozornych i precyzja dzwiekow.

Moje byly lepsze, a wiec prazony piasek.

Ja tego nie robilem, kupilem uzywane, juz wypelnione.

Wazyly skubance z 25-30 kg kazda.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Każde kolumny cieższe i sztywniejsze zagrają lepiej. Podobny efekt da zastosowanie mat bitumicznych. Chodzi o to by ścianki nie grały razem z głośnikami psując stereofonie.

Obie są zasypane po 25kg grysu, że tak powiem pod korek. Ważą po 40kg sztuka.

Matami bitumicznymi z gąbką są wypełnione ścianki tylne za głośnikiem jak i cześć dolnej pochylonej komory.

Jest też opcja by zmniejszyć czynną cześć obudowy, ale to jak efekt ze skracanie tunelu BR będzie mizeryny

Po całym dniu spędzonym przed moim stereo i komputerem z otwartym programem winisd, metodą prób i błędów doszedłem do rozwiązania.

Jeśli zaczniemy stroić głośnik tak by to dobrze i liniowo wyglądało w programie to nie da się tego słuchać.

Oryginalne tunele o średnicy 57,5mm skróciłem z 12 na 10cm i już zniknął mi bas jakby od 45Hz w dół.

Rozwiązaniem u mnie jest pozostawienie jednego tunelu tak jak zaprojektował to Pan Zawada, a w drugiej kolumnie jest krótszy o 20mm.

Ciekawy efekt dało również wywalenie jednego tunelu, podczas gdy drugi pozostaje z nominalną długością.

Mamy wtedy dwa mocne rezonanse na 40 i 100Hz.

To w takim razie proponuję zabawę z equalizerem żeby konkretnie ustalić jakiego zakresu częstotliwości brakuje a jakiego jest za dużo, potem można pomyśleć co dalej.

Brakuje mi właśnie tak zwanego PUNCHu czyli ataku na niskich. Jest zejście w niskie rejestry ale brakuje mi między 70 a 150Hz rysunku basu.

Teraz jest lepiej niż na dwóch rurach 120mm ale nie wiem czy to może tak grać. Kolumny są oddalone od tyłu ścian też o różne odległości. Za lewą mam 100cm od przedniej ścianki kolumny do ściany. Prawa jest ustawiana przy oknie balkonowym skośnym i jest już 50cm. Dłuższy tunel jest w lewej. Ja zamienię na prawy, to robi się kicha.

Plik podglądowy jak to wygląda

Zmierzyłem też dokładnie wewn. czynną cześć obudowy. Jest to 26.5 litra. Esy Ostinato 2000 mają inny głośnik i tam jest 30 litrów oraz tunel 140mm o tym samym przekroju.

U mnie jest PL18WO-09 4 ohmowy, i Vas jest 24dm^3, Fs 37Hz i Qts równy 0,30.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.