Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny za 20000zł

magellann

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie kolumny do 20000zł proponujecie do muzyki klasycznej??? Pokój do nagłośnienia w tym przypadku to jakieś 15m2. A sprzęt to LINN MAJIK DS-I. Na jakie szczegóły mam zwrócić uwagę przy doborze kolumn przeznaczonych do muzyki klasycznej ???

https://www.audiostereo.pl/topic/87827-kolumny-za-20000z%C5%82/

Jak oczekujesz pełnego pasma to zaczął bym od adaptacji pokoju co by bas nie dudnił. Napisz czy masz tam coś umeblowane czy pusty pokój.

Jakbym sobie kupował do takiego małego pokoju to 2+1. Odpowiednie przekazanie kotłów zapewni Velodyne 8 lub 10" i do tego może mini utopie jak lubisz wyraźne granie i Linn je napędzi. Zapytaj też chłopaków od Linn'a co oni poradzą, tel. (0-22) 739 81 78, [email protected]

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Przed zakładką hi-end winny być jaki filtr.

Jak na te zakładkę,to zdecydowanie za mało danych.

magellan.(francuska sugestia czy żeglujesz,odkrywasz,poszukujesz?:)))

Poza tym co napisał Mirek.

-monitory czy podłogowe?(15m dużo mówi,ale lepiej sprecyzować)

-DIY czy firmówki?

-używki czy nowe?

-jaki charakter brzmienia preferujesz?( odp.oczywiście hi-end:)

Lepiej max sprecyzować oczekiwania,bo to ułatwi dyskusje i ograniczy ilość wpisów.

Witaj,

zgadzam się z przedmówcami, podaj więcej szczegółów. Biorąc jednak pod uwagę informacje jakie przekazałeś, zdecydowanie zwróciłbym uwagę na kolumny TRIANGLE Magellan Duetto Sw2 oraz Focal Electra 1008 BE (ewentualnie przy wyższym budżecie Utopia).

Zdecydowanie jednak proponuję odsłuchy wstępne a następnie napewno przed zakupem odsłuchy w Twoim pomieszczeniu

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ja jestem wielkim wielbicielem klasyki. 90% moich płyt to klasyka i głównie HIP, którą na bieżąco uzupełniam. Też niedawno szukałem głośników ale trochę za mniejsze pieniądzę. Jednakże jestem przekonany, że do 20000 zł nic lepszego niż Magnepany nie kupisz. Wszystko co słuchałem to nie to nawet dużo droższych od magnepanów. Niestety trzeba dokupić subwoofer ale z tym Twój budżet spokojnie poradzi sobie. Jest tylko jedna niewiadomo czy da radę LINN?. Najlepiej sprawdzić to samemu. W piętnastu metrach MG1.7 spokojnie zagrają ciepłym i delikatnym i przestrzennym dźwiękiem. Ustaw je koniecznie wstęgą wysokotonową na zewnątrz - to ważne. Te głośniki są stworzone idealnie do klasyki i nie potrzebują hektarów by cieszysły brzmieniem.

do majika ds-i można pomyśleć o kolumnach linn'a. majik isobarik zmieszczą się w 20k, nawet na dobrą szkocką zostanie. grają ze sceną jak monitory, tylko bas schodzi do piekieł. pełnopasmowy, muzykalny i precyzjny dźwięk. mogą grać też w wersji z aktywnym basem lub całkowicie aktywne. to już wyższa szkoła jazdy, ale można dostroić głośniki pod warunki panujące w pomieszczeniu. gdyby były tańsze sam bym się zastanawiał, tylko jeszcze musiałbym trochę pokój powiększyć...

• Redaktorzy

magelllan - zanim kupisz jakieś kolumny sprawdź koniecznie jak poradzi sobie z nimi Linn. Niezależnie co pisze producent rzeczywistość potrafi być okrutna i szybko weryfikować zbytni optymizm projektantów i dane w tabelkach drukowanych w kolorowych reklamówkach. ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

do majika ds-i można pomyśleć o kolumnach linn'a. majik isobarik zmieszczą się w 20k, nawet na dobrą szkocką zostanie. grają ze sceną jak monitory, tylko bas schodzi do piekieł. pełnopasmowy, muzykalny i precyzjny dźwięk. mogą grać też w wersji z aktywnym basem lub całkowicie aktywne. to już wyższa szkoła jazdy, ale można dostroić głośniki pod warunki panujące w pomieszczeniu. gdyby były tańsze sam bym się zastanawiał, tylko jeszcze musiałbym trochę pokój powiększyć...

Zgadzam się w całej rozciągłości Linn lubi swoje konstrukcje seria Isobarik-najmniejszy Kan ,średni Sara i potwory Isobarik+activ robią miazgę nie trzeba wydawać 20000zł Kolumny brzydkie jak noc ,Dotyczy to również legendy BCC LS3/5a najwybitniejszy Chartwell,Rogers,i Linn z ciekawych konstrukcji polecam niezwykle rzadkie klasa sam dla siebie Rehdeko,Tanony gold.Wszystkie te kolumny to prawdziwe perły grające w nie jednym studio nagrań czy audiofilskim domu na całym świecie.Pozdrawiam

Witam

Dynaudio Special 25. Klasa taka sama jak C1, ale o niebo więcej radości grania, dynamiki, blasku. Świetne monitory.

ProAc Response D2. Śmiesznie tanie przy Dynaudio a grają kapitalnie.

Sonus Faber Guarneri Memento, są w ogłoszeniach za 24 tys. Wielka klasa!

W wolnej chwili opisze moje wrażenia z odsłuchów tych kolumn.

Pozdrawiam Stempur

Witam

Dynaudio Special 25. Klasa taka sama jak C1, ale o niebo więcej radości grania, dynamiki, blasku. Świetne monitory.

Pozdrawiam Stempur

Pozwolę również zgodzić się z kolegą- Dynaudio uwielbiam choć stare konstrukcje oparte na średniotonowcu D54

Co do pozostałych dwóch propozycjach

1 Sonusy -perfekt

Proaca Response 3.5 sam posiadam zacne.D2 nie słuchałem ale ogólnie Proac trzyma klasę ja dorzucę jeszcze

ATC scm20 lub coś ze Spendora im starsze tym lepsze.

Spróbuj odsluchać stare monitory studyjne Yamahy, NS1000, NS1000M czy nawet najlepsze NSX10000.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Witam

Pozdrawiam Stempur

Pozwolę również zgodzić się z kolegą- Dynaudio uwielbiam choć stare konstrukcje oparte na średniotonowcu D54

Co do pozostałych dwóch propozycjach

1 Sonusy -perfekt

Proaca Response 3.5 sam posiadam zacne.D2 nie słuchałem ale ogólnie Proac trzyma klasę ja dorzucę jeszcze

ATC scm20 lub coś ze Spendora im starsze tym lepsze.

jak patrze na niektóre powyższe propozycję to widzę, że melomani z was marni i klasyka słuchana jest po maciszemu. Kolega pyta o głośniki do klasyki a nie do wszystkiego. Ciekawe ilu z was słucha przede wszytkim klasykę a potem długo nic i dopiero rock czy coś innego. Chyba prawie nikt. Proponując RLS Callisto III to chyba nieporozumienie w takim budżecie. Sonus Faber trzeba posłuchać bo niektóre monitory potrafią zagrać przestrzenie ale sucho jak na pustyni chudo. Słucham klasyki juz wiele wiele lat i to na niej wiele głośników nie daje sobie radę choc na innych gatunkach brzmią wspaniale. Najbardziej brakuje dźwiękowi gęstości i coczystości. Tak z ciekawości magellann masz jakiś faworytów?

Jakie kolumny do 20000zł proponujecie do muzyki klasycznej??? Pokój do nagłośnienia w tym przypadku to jakieś 15m2. A sprzęt to LINN MAJIK DS-I. Na jakie szczegóły mam zwrócić uwagę przy doborze kolumn przeznaczonych do muzyki klasycznej ???

Moim zdanie doskonałym rozwiązaniem będą kolumny Equilibrium Atmosphere które są dedykowane do pomieszczeń o powierzchni w granicach 20m. Charakteryzują się one bardzo liniową charakterystyją, szczególowością, doskonałym szybkim basem. Chcesz więcej informacji to zapytaj: [email protected]

Spróbuj odsluchać stare monitory studyjne Yamahy, NS1000, NS1000M czy nawet najlepsze NSX10000.

Widzę że kolega czołgista wyciągną swoją tajną broń powiem tylko że seria Ns1000 oraz Ns2000 znalazła się w 20 konstrukcji 40-lecia wydanej przez Audiophile HiFi wyprodukowanej na Świecie.Pozdrawiam.

A może Gamut L5 ? Tyle tylko, że przed ewentualnym kupnem trzeba koniecznie posłuchać - na moje ucho były niezłe, ale to kwestia gustu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jak patrze na niektóre powyższe propozycję to widzę, że melomani z was marni i klasyka słuchana jest po maciszemu. Kolega pyta o głośniki do klasyki a nie do wszystkiego. Ciekawe ilu z was słucha przede wszytkim klasykę a potem długo nic i dopiero rock czy coś innego. Chyba prawie nikt. Proponując RLS Callisto III to chyba nieporozumienie w takim budżecie. Sonus Faber trzeba posłuchać bo niektóre monitory potrafią zagrać przestrzenie ale sucho jak na pustyni chudo. Słucham klasyki juz wiele wiele lat i to na niej wiele głośników nie daje sobie radę choc na innych gatunkach brzmią wspaniale. Najbardziej brakuje dźwiękowi gęstości i coczystości. Tak z ciekawości magellann masz jakiś faworytów?

być może pomyłka być może nie

najpierw trzeba tych monitorów posłuchać bo zagrały lepiej u mnie w 14m2 niż dynaudio focus 110 tak dla ciekawości

są to świetne monitory za małe pieniądze, oczywiście znajdą się lepsze ale w 15m2 wstawiać dynaudio 25 to jeszcze większe nieporozumienie! a z ciekawości to sonusy po kilkanaście tysi mają taki sam wysokotonowy co rls małe :)

proponuję posłuchać bo te monitory z naimem xs na as zrobiły dźwięk wystawy i zagrały lepiej niż większość droższych zestawów powystawianych w takich samych pokojach hotelowych, nie ma znaczenia ile coś kosztuje tylko jak potrafi zagrać,,

Focal + Naim

Moja propozycja dla autora tematu - usuń ten wątek czym prędzej i poumawiaj się na odsłuchu u ludzi którzy mają o tym pojęcie. Posłuchasz, porozmawiasz i sam dojdziesz do odpowiednich wniosków.

Rady ode mnie:

-przystosuj akustycznie pokój i jeżeli możesz - przeznacz go wyłącznie pod audio

-jeżeli chcesz mieć pełne pasmo i móc słuchać każdego instrumentu oraz składów, bez zniesmaczenia - szukaj kolumn podłogowych np. z obudową TL lub zamkniętą w konstrukcji 2.5 lub 3 drożnej.

-pomyśl o dobrym i odpowiednio mocnym [ok. 10-20W] wzmacniaczu lampowym najlepiej SET

Dobre audio nie musi być drogie jeżeli jest robione z głową.

To jeszcze ja: adaptacja akustyczna jest najważniejsza - lepiej dać 8k na adaptację i 12 na kolumny, niż 20k na kolumny.

Co do samych kolumn, to jak porównasz typowe monitory z normalną kolumną podłogową, to sam dojdziesz do wniosku, że monitorom brakuje odpowiedniej równowagi tonalnej w zakresie niskich tonów. To przeszkadza zwłaszcza w muzyce klasycznej. Dodatkowo większość monitorów ma niską efektywność i wbrew intuicji wymagają mocniejszego wzmacniacza niż kolumny podłogowe.

Co do procedury zakupu: weź Laptopa i Majika pod pachę i wstępnie posłuchaj sobie w salonie, a dokładnie we wszystkich salonach w okolicy: każdy ma trochę inną ofertę. Jeśli tam zagra, to w domu też masz szansę, ale dopiero po adaptacji. Nie bardzo jest więc sens odsłuchiwać w domu dopóki adaptacja nie jest zrobiona.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Użytkownicy+

Może ESY ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zgadzam się świetne monitory

Ukryta Zawartość

Art Emotion Monitor Signature, ktoś nawet je sprzedaje na hifi, polecam w pierwszej kolejności odsłuch, jeśli masz możliwość, to może być mocny kandydat.

Z tej samej stajni proponuję posłuchać 2 drożnych Decco 8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) / Modern 8 ART Loudspeakers

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Jest też coś nowego 3 drożnego kopułka Cersendo Seasa, przetwornik 14cm na średnicy i 22 cm na basie oba także Seasa. Wszystko to w obudowach Moderne. Ponoć przeznaczony właśnie do typowo brytolskich pomieszczeń 15-20 m2. Słabe zdjęcie, ponoć będzie na AS grało jakoby - wiec będzie można nausznie sprawdzić.

Wszystkie łatwe do napędzenia około 89-91 dB i minimum na jakieś 6,5-7 Ohm.

Nie znam tego wzmacniacza Linna z którym miało by to grac, Arty są to głośniki które zagrają świetnie tak dobrym tranzystorem (mam namyśli barwę a nie tylko moc) oraz lampami(DECCO 8 słuchałem np. z 8 W na 300B i grało znakomicie w 18 m2). Polecam ich posłuchać

pozdr.

Robert

post-16148-0-30590200-1320313694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.