Skocz do zawartości
IGNORED

Epos ES 22 vs Epos M 22

defol

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o opinie tych, którzy słyszeli oba modele i mogą coś wiążącego o nich napisać. Proszę o porównanie ES (których nie słyszałem) do M (te słyszałem). Zacząłem się rozglądać za kolumnami i jakoś Epos trafił na pierwszy ogień. Słyszałem model M 22 u kolegi było dobrze, kosztują około 3500zł (za dużo dla mnie, budżet maks 3000) a mogę mieć ES za niewiele ponad połowę ceny M. Ciekawi mnie jak brzmią. Nie mam możliwości odsłuchu ES.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

https://www.audiostereo.pl/topic/87821-epos-es-22-vs-epos-m-22/

ja mam na sprzedaz Audio Physic spar 3 za 3100 ktore ze sa fantastyczne . zastanow sie tez na tymi kolumnami. sprzedaje tylko dlatego ze bede sie przeprowadzac i musze kupic jakies monitory. rozstaje sie z wielkim zalem :(

kontakt do mnie w ,,o mnie,,

lolo skąd jesteś? Z chęcią bym ich posłuchał. Nadal jednak aktualne zapytanie-jak się mają ES-ki do M-ek.

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

epos ES22 jest dużo lepsza od M22i a m22 to zjada na śniadanie.podobne podejście do dźwięku jednak zdecydowanie wyższa klasa. Miałem kiedyś ES22, puźniej ES11 i uważam że to rewelacyjne kolumny, jak możesz je kupić do 3000zł to jak gwiazdka z nieba, nawet się nie zastanawiaj.

Na czym polega ta wyższa klasa? Proszę tych, którzy mieli możliwość porównania tych dwóch modeli o konkrety. Dzięki.

lepsza przestrzeń, barwa instrumentów, wybrzmienia, mikrodynamika, głębia sceny, lekkość przekazu, muzyka dużo bardziej angażuje, po prostu nie chce się wstawać z fotela:) przy m22 tego nie ma choć są to bardzo fajne kolumny.

Mialem jakis czas temu es22 niestety nie sluchalem m22. Es 22 graly piekna srednica i gora, przestrzen i detale rowniez na wysokim poziomie. Bardzo dobrze wykonane skrzynki. Jedynie mozna bylo sie przyczepic do basu. Scian tymi kolumnami nie przestawisz. Ja wspomagalem sie subem .

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja wspomagalem sie subem

Aż tak mało jest z nich basu czy Ty po prostu lubisz go więcej? Z M22 też basu nie ma jakoś wiele ale jak trzeba to zagra, kontrabas brzmiał całkiem potężnie.

Do 26 metrów nie będą za małe? U kolegi słuchałem M22 w 20 metrach i jakoś zapaści na basie specjalnie nie było. Może ES25 byłyby odpowiedniejsze do mnie. Teraz u mnie pracują Tannoye R3 i w tym metrażu dają radę.

es25 jeśli chodzi o bas to torpeda:) ale całościowo gra troszkę inaczej niż es22, bardziej dynamicznie, z kopytem ale bez takiego czaru jak es22. najlepiej będzie posłuchać u siebie, wszystko zależy od ciebie mi nie brakowało basu w 30 metrach a tobie może brakować w 20. kwestia gustu.

Ja lubie dobra podstawe basowa + mam slaba akustyke w pokoju i moze dlatego bylo slabo z basem w es22. Ale cudow nie mozna oczekiwac. W koncu sa tam chyba 14-15 cm basowce;-)

Ale es22 wlasnie czarowaly muzyka i mozna bylo im wybaczyc mniejsza ilosc basu. Wg mnie te kolumny nie nadaja sie do zwyklego " nawalania".

Maja wieksze ambicje;-)

Pokoj mialem tylko 18m Ty masz 26... Jezeli lubisz poczuc bas powinienes je przetestowac przed zakupem u siebie.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja też nie "nawalam" muzyką, nie katuję kolumn :). Choć nie powiem, zdarza mi się czasem odkręcić gałę wzmacniacza na godzinę 11 przy jakimś dobrym metalu albo rocku. Z kolumnami to ciężko zawsze. Bo ile przy wzmacniaczu i CD, ktoś zrobi grzeczność i wyśle Ci na tygodniowy odsłuch to z kolumnami już nie bardzo. Poza tym koszt wysłania np. wzmacniacza to około 50zł już z ubezpieczeniem, rozpakowaniem przy odbiorze i z opcją uwaga szkło to za kolumny trzeba zapłacić za przesyłkę około 120zł. W przypadku gdy nawet ktoś się zgodzi na zwrot to się robią już koszta a tu trzeba by odsłuchać ze dwa, trzy zestawy, żeby jakiś obraz mieć. Nie chciałbym odsłuchiwać u kogoś, nawet ze swoimi klockami, wolałbym mieć kilka wieczorów na odsłuch u siebie i tu się robi problem.

Znalazłem kilka par, które być może chciałbym posłuchać. Jeśli znacie to kolumny to możecie po dwa zdania o nich napisać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eposy ES 22 mogę mieć za 2200zł. Myślałem też nad kolumnami zamkniętymi Infinity z serii Kappa albo RS.

Na razie grałoby to ze wzmacniaczem MF E10 (ale na razie, po zakupie kolumn przyjdzie czas na wzmacniacz). Słucham od klasyki do metalu, oprócz elektroniki i rapu/hip-hopu. Pokój 26 m2. Lubię raczej dźwięk wciągający, barwny, cieplejszy ale ze szczegółami i przestrzenią w głąb i na boki. Bas dobrze kontrolowany, nie misiek taki :) jak obecnie z mojego E10 (bas to zdecydowanie jego najsłabsze ogniwo).

Zastanawiam się jeszcze nad tuningiem Tannoyi R3 u McGyvera. Podobno po tuningu grają przepięknie, pełniejszą średnicą, są szczegóły, jest przestrzeń.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie wiele zalezy od systemu z ktorym gral.

Ja po przesiadce z MA S6 na te eposy mialem takie odczucie ze srednica i gora jest piekna w porownaniu do MA S6 ;-) Ty moze przed es22 miales inne lepsze paczki i juz tej roznicy nie bylo.

MA S6 mialy jedynie lepsze zejscie. Gtalem na nich na kilku wzmacniaczach i spisywaly sie dobrze ale jak wiadomo goni sie za kroliczkiem i teraz przesiadlem sie na cos innego i znowu jestem zauroczony ehh... Ciekawe na jak dlugo;-)

Juz mam cos na oku ;-)

Mam eposy es22. Grają razem z lampą. Uważam, że średnicę mają bardzo dobrą. Wczesniej miałem m.in. Audio Physic Yara, które to w porównaniu do eposów wypadają dość blado - przynajmniej w mojej knfiguracji. Na brak basu nie narzekam. Jak dla mnie jest go w sam raz. Kolumienki te dają mi 100 proc. satysfakcę i od kiedy je nabyłem zakończyłem poszukiwania innych. Przed ich kupnem przesłuchałem kilka innych par ( do 5 kzł zwłaszcza używki) ale w końcu zdecydowałem sie na eposy czego nie żałuje.

Za 2200 jeżeli są w dobrym stanie wziąłbym bez zastanowienia - ja za swoje zpłaciłem dużo więcej.

Weż Eposy mają piękną barwę są bardzo muzykalne, co do AP zachowaj duża ostrożność ten sprzęt wymaga starannego doboru elektroniki, czasami jest bardzo dobrze, czasami tragicznie.

Wolałbym ich posłuchać przed podjęciem decyzji.

Defol

i to jest to

najwazniejsze jest żeby ci sie podobało i żebyś był zadowolony

Wszystkie opinie są bardzo subiektywne i w końcu kupujesz sprzęt dla siebie a nie dla forum audiostereom

,,Wolałbym ich posłuchać przed podjęciem decyzji``

I tego się trzymaj

Dlatego pytam czy ktoś z okolic Skierniewic ma te Eposy. Warszawa, Łódź? Mnie się nie spieszy z zakupem, te się sprzedadzą ok, będą następne, innych sobie mogę posłuchać i wtedy coś wybrać. Nie mam ciśnienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.