Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmaczniacz wzbudza przedzmacniacz gramofonowy Leben

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest taki. Leben 600 wzbudza Leben RS30. Jak postawię nad lub pod 600. Mogę tylko postawić z lewej w oddali żeby nie brumiał. Pisałem do Japończyków i ich Director :) odpisał mi że to trafa 600 tak silne zakłócenia emitują.

Mój problem jest taki, że muszę koniecznie postawić RS30 na półce nad tą 600 a wtedy jest przydźwięk zwany brumem. Co z tym zrobić? Sugerowano mi płytę aluminiową 6mm grubości pod preamp/na półkę lub pod półkę z preampem.

Nie wiem skąd to zdobyć plus nie wiem czy będzie to skuteczne. Jakieś hinty z Waszego doświadczenia?

Z góry dzięki za pomoc.

Problem jest taki. Leben 600 wzbudza Leben RS30. Jak postawię nad lub pod 600. Mogę tylko postawić z lewej w oddali żeby nie brumiał. Pisałem do Japończyków i ich Director :) odpisał mi że to trafa 600 tak silne zakłócenia emitują.

Mój problem jest taki, że muszę koniecznie postawić RS30 na półce nad tą 600 a wtedy jest przydźwięk zwany brumem. Co z tym zrobić? Sugerowano mi płytę aluminiową 6mm grubości pod preamp/na półkę lub pod półkę z preampem.

Nie wiem skąd to zdobyć plus nie wiem czy będzie to skuteczne. Jakieś hinty z Waszego doświadczenia?

Z góry dzięki za pomoc.

Taka płyta powinna być chyba stalowa, a najlepiej z jakiejś stali o dużej przenikalności.

Od kiedy alu jest ekranem magnetycznym.Jeżeli ekranować to poprzez kubek ze stali na sam transformator. A swoja drogą co to za odpowiedzialność producenta, który każe dodatkowo robić sandwich aby zniwelować oszczędności w kosztach produkcji.A że układ piętrowy to najmniej polecany to inna sprawa.Może ustawienie kątowe względem siebie zniweluje przenikanie PM modułów.

Z góry dzięki za pomoc.

Jest to ewidentna wada urzadzenia......czyli wymaga naprawy i koniec pisaniny.

Wiem kto moze się podjąć skutecznie wyeliminowania tego brumu.

Jeszcze nalezy zastosować stara zasade przy łączeniu urzadzeń,a mianowicie

trafa zasilające powinny od siebie być minimum pół metra.

Jesli to nie pomaga to w/g mnie urzadzenie jest wadliwe,a może grzebane przez

jakiegos mistrzunia?

Gość intenser

(Konto usunięte)

u mnie zarówno na 300x jak i na 600 wespół z pre 30EQ " brumienie " nie występuje -

tyle tylko, że klocki stoją obok siebie

nie ma go w konfiguracji z pre RCM jak i pre Lebena + step up

jeszcze pobawiłbym się z uziemieniem domowej sieci elek. + wykorzystaj uziemienie w amplifikacji Lebena

Stary Audiofil dobrze pisze.

Co ciekawe to nie jednostkowy przypadek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ps. Czy sprawdzałeś preamp z innym wzmacniaczem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

A tak swoja drogą to dziwne trochę jest, że zestaw nie za małe pieniądze brumi :( Tym bardziej że nie jest to odosobniony przypadek. Kiedyś w jakiejś kolorowej gazetce czytałem o pieruńsko drogim (jakieś 30kzł) japońskim lampowym przedwzmacniaczu gramofonowym. Osoba która go opisywała też stwierdziła że w żaden sposób nie udało się wyeliminować małego brumu. Czyżby brum był nieodzownym elementem japońskiego "hiejendu"? Wydaje mi się że zostawiając takie pieniądze problem nie powinien mieć prawa zaistnieć.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Problem jest taki. Leben 600 wzbudza Leben RS30. Jak postawię nad lub pod 600. Mogę tylko postawić z lewej w oddali żeby nie brumiał.

Musisz się zdecydować - wzmacniacz się wzbudza, czy brumi - bo to dwie rożne sprawy.

Jest to ewidentna wada urzadzenia......czyli wymaga naprawy i koniec pisaniny.

Wiem kto moze się podjąć skutecznie wyeliminowania tego brumu.

Jeszcze nalezy zastosować stara zasade przy łączeniu urzadzeń,a mianowicie

trafa zasilające powinny od siebie być minimum pół metra.

Jesli to nie pomaga to w/g mnie urzadzenie jest wadliwe,a może grzebane przez

jakiegos mistrzunia?

Wyrok co prawda już zapadł, ale nie radzę czytać takich dyrdymałów, nie mających pokrycia w nauce.

Radzę sprawdzić zasilanie urządzeń, właściwe podłączenie ich do sieci elektrycznej, wykorzystanie uziemienia, lub zerowania ochronnego.

Nie wiem jak w Lebenie, ale w urządzeniach lampowych (choć nie tylko) na tylnej ściance jest zacisk, występujący głównie przy czinczach wejściowych MC/MM, nalezy o nim pamiętać i go podłączyć z ....

Ale tu tylu mądrali, że po co to ja piszę ;)

Najważniejsze że dowiemy się, kto może się podjąć skutecznie wyeliminowania tego brumu.

;))))

Gość traxman

(Konto usunięte)

Stawianie jednego urządzenia lampowego nad drugim, oprócz przydźwięku niepotrzebnie nagrzewa tego górnego biedaka, skracając żywotność jego elementów (elektrolity).

Transformatory kształtkowe, a taki jest tam sieciowy mają spore pola rozproszenia, a ekranowanie magnetyczne niewiele daje. Nie widzę w tym wzmacniaczu lampy prostowniczej, więc spokojnie można było zastosować toroida o znacznie niższym rozproszeniu. Kuriozum dla mnie jest stosowanie we wzmacniaczu powielacza;

"W zasilaczu głównym zastosowano prostowanie jednopołówkowe z podwajaniem napięcia, dające stosunkowo duże tętnienia o częstotliwości sieci. One to, przy braku symetrii lamp w stopniu końcowym, są drugim źródłem przydźwięku."

napięcia zamiast transformatora i prostowania pełnookresowego - to nie lata 60 gdzie jedna dioda prostownicza kosztowała tyle co transformator i o ile w sprzętach Vintage jest to zrozumiałe (Pionier, Sansui) to dzisiaj te ewidentne cięcie kosztów.

Ma ktoś schemat tego cuda? Może tam jest więcej takich kwiatków.

Z tym się nie zgodzę. Ekranowanie magnetyczne daje bardzo dużo (z moich pomiarów -20dB i więcej) i przy dzisiejszych możliwościach metalurgicznych Chińczyków nie stanowi problemu. Ostrożnie z toriidami, kasę wydać łatwo a efektem może być przysłowiowy "strzał w stopę". Wbrew obiegowym opiniom wcale sprawy nie ułatwiają. Sieją potężnie w osi pionowej czyli max strumienia magnetycznego "do góry" wypada akurat przy typowym dla toroidu montażu...

Jeżeli kolega jest z Lublina/okolic to coś mogę pomóc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.