Skocz do zawartości
IGNORED

Parametryczne EQ pasma poprzez USB jako metoda poprawy akustyki

remlik

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany lekturą artykułu w ostatnim AV (10/2011) "Parametryczna Equalizacja pasma poprzez USB" zakładam wątek poświęcony temu tematowi.

Sam artykuł oceniam b.dobrze - rzeczowy i dosyć konkretny, moim zdaniem bez nadinterpretacji i przekłamań. Polecam lekturę.

W dużym skrócie podstawowe tezy:

1. Jednym z największych problemów systemów high-end jest nieprzewidywalna interakcja z pomieszczeniem. Wpływ sprzętu (nawet najwyższej klasy) na efektywną charakterystykę przenoszenia jest zdeterminowany przez akustykę pomieszczenia (nawet dobrze zaadaptowanego akustycznie)

2. W zakresie basowym ZAWSZE występują anomalie w postaci rezonansów pomieszczenia, z którymi można walczyć metodami pasywnymi (ustroje akustyczne) oraz aktywnymi (korekcja EQ). Korekcja nie powinna być stosowana jako substytut ustrojów akustycznych,lecz uzupełnienie.

3. DAC USB + komputer z softem EQ jest źródłem niezwykle elastycznym, tanim i lepszym jakościowo (od rozwiązań opartych na podwójnej konwersji A/C - C/A)

W dalszej części opisano dosyć karkołomną (ale skuteczną) metodę szukania modów pomieszczenia za pomocą RadioShack-a oraz wprowadzania na tej podstawie korekcji. Ważne założenie (bardzo rozsądne) - używamy jak najmniejszego, ale możliwie skutecznego tłumienia.

Przykłady softu : Mac (Amarra, Pure Music), PC (J.River)

Pytanie, czy macie jakieś doświadczenia w aktywnej, programowej korekcji ? Inny soft ? Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ponoć jest wtyczka do foobara.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie napiszę zbyt dużo, ale z ust osób bardziej obeznanych w adaptacjach akustycznych - faktycznie korekcja EQ jest dodatkiem końcowym w tym procesie. Oczywiście dobrze, gdy korekcja jest cyfrowa.

P.S.

Fajny wątek. Sam zastanawiam się nad uzupełnieniem sytemu o Behringer'a DEQ2496.

Sam zastanawiam się nad uzupełnieniem sytemu o Behringer'a DEQ2496

Też o tym myślałem, tym bardziej że z RoomEQWizard-a można wysyłać do Behringera parametry filtrów ustalone na podstawie pomiarów.

Jednak ten artykuł "otworzył mi oczy" na możliwości, jakie mam przecież w zasięgu ręki - doskonale znana/pomierzona charakterystyka akustyki pomieszczenia oraz DAC podłączony przez USB do kompa jako główne źródło. Niby widziałem zakładkę Parametric Equalizer w J.River, poczytałem tez o sofcie Digital Room Correction, ale zabrakło dotąd impulsu/wiary, że to może przecież świetnie działać.

ponoć jest wtyczka do foobara.

Informacje o chyba tej wtyczce, ale mogę się mylić.

Ukryta Zawartość

Tutaj jest stary wątek o Digital Room Correction

Ukryta Zawartość

post-11945-0-85416900-1319661873_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja też mam takie plany, ale chcę to zorganizować trochę inaczej. Otóż w tor cyfrowy można wpiąć dowolny interfejs muzyczny (USB, PCI, Firewire - co kto lubi) i używać wtyczek VST, których jest niezliczone bogactwo: zarówno darmowych jak i płatnych.

Ma to tę zaletę, że źródło i DAC mogą być dowolne. Oczywiśćie interfejs musi posiadać zarówno wejśćie jak i wyjście cyfrowe.

Najciekawsze jest to, że oprócz EQ są jeszcze dostępne wszystkie inne efekty z czego najbardziej interesujące są kompresory dynamiki i symulatory efektów lampowych.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

JRiver obsługuje też wtyczki VST, ale nie sprawdzałem, jak działają. W szczególności w zakresie korekcji parametrycznej, w stosunku do wbudowanej funkcjonalności.

A ta wbudowana spisuje się całkiem nieźle.

Przeprowadziłem wczoraj szereg eksperymentów - na zapętlonym pliku testowym 20-400Hz z płynnym przestrajaniem ustawiałem filtry korekcyjne, których działanie (wpływ na charakterystykę) obserwowałem w sposób ciągły na RoomEQWizard w zakładce RTA.

Bardzo pouczające, efektowne i efektywne narzędzie - w ten sposób można w rozsądnym czasie opracować zestaw filtrów dla danego pomieszczenia i następnie testować je na materiale muzycznym. Nie wyobrażam sobie natomiast zastosowania w praktyce metody opisanej w artykule (czyli miernik SPL + kartka i długopis). Za dużo zmiennych - tym bardziej, jeśli "przy okazji" zechcemy optymalizować wzajemne ustawienie kolumn, miejsca odsłuchu i ewentualnych ustrojów akustycznych. Zdecydowanie wtedy jest to metoda dla cierpliwych.

Piotr, orientujesz się w którym numerze AV opisali program J River?

Sprawdzę, mam go w domu. Nie nazwałbym tego jednak opisem programu J.River. Był to artykuł o odtwarzaniu plików bezstratnych, dosyć kontrowersyjny jak dla mnie, bo dla PC podano niemal jako "must have" JRiver + Asio driver.

Mam jeszcze pytanie jak ugryźć program Digital Room Correction - mam wersję drc-3.1.1.?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Mam jeszcze pytanie jak ugryźć program Digital Room Correction - mam wersję drc-3.1.1.?

kopię wątek w górę, coby może ktoś napisał jakie ma doświadczenia w tym względzie z foobarem w szczególności ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

znalazłem coś takiego, jeszcze nie testowałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

potem mozna to jako VSTi z foobara odpalać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znalazłem coś takiego, jeszcze nie testowałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

potem mozna to jako VSTi z foobara odpalać.

wyglada prosto jak konstrukcja cepa... moze ktos przez to przechodzil i napisze jakies slowo komentarza - np. jaki niedrogi mikrofon

do tego dokupic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

------------------------------------------------------------------------------------------

Uwielbiam tłumaczenie Google :)

Pour la utiliser partie pomiarowe, il vous faut un de mikrofon mesure dont les występy (principalement la courbe de réponse) bonnes sont suffisamment wlać ne pas wpływającą les mesures obtenues (voir ci-dessous Micro kalibracji et). Au wersja ostateczna, w peut obtenir une courbe dans qui facilement tient +-3dB de 30 à 20kHz (selon les évidemment enceintes) mais ce n'est pas toujours la la courbe oraz płyty qui est la meilleure cyjnego à l'Ecoute. Un przykład ici, que la notez courbe présentée est avec lissage au 1/6e d'oktawy

Próbowałęm cały ranek tego align ale u mnie brakuje kilku opcji w tym programie, nie wiem czy to dlatego ze mam nowszą wersje niż am przedstawioną, albo nie mam zainstalowanego Digital Room Correction (bo nie wiem jak, na ich stronie mozna tylko sciagnac wersje na linkusa).

Potem probowałem Algin2 (z tej samej strony), on mierzy, przelicza a nie mam żadnej opcji żeby zastosować te obliczenia i pomiary do słuchania muzyki.

Jestem bardzo zawiedziony.

Chris01: Na tej stronie koles poleca ten mikrofon:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chris01: Na tej stronie koles poleca ten mikrofon:

Ukryta Zawartość

o jeżu 5stówek za mikrofon...

sesq:

ja to rozumiem tak, ze z tych pomiarów ma powstac plik .wav, ktory potem uruchamia sie w f2k w wtyczka konwolwera...

PS. wrzuce jeszcze ten link zeby nie zaginął:

Ukryta Zawartość

a w szczegolnosci zakładkę "documentation":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) doc/drc.html

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze to znalazłem. Tu jest przynajmniej po ludzku opisane jak to zrobić.

Ukryta Zawartość

Testowałem to ale mój mikrofon z kamerki cyfrowej sony jest za słaby żeby to fajnie działało.

Ukryta Zawartość

jeszcze to znalazłem. Tu jest przynajmniej po ludzku opisane jak to zrobić.

Ukryta Zawartość

Testowałem to ale mój mikrofon z kamerki cyfrowej sony jest za słaby żeby to fajnie działało.

a po co tam jest ten lundahl miedzy emu a wzmakiem? robi za DAC?

PS> i jeszcze cos takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wraz z dokumentem help

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.