Skocz do zawartości
IGNORED

Nad326+ Fiesta+ problem

pietia85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jako że jest to mój pierwszy post to po pierwsze primo wypadało by się przywitać a wiec cześć:)

Po drugie primo chciałbym opisać swój problem a więc posiadam wzmacniacz Nad 326 bee + Fiesty front za zródło robi u mnie tymczasowo technics sl-pg4 (beznadziejnie ostry i zapiaszczony dźwięk mam zamiar w najbliższym czasie kupić nada c542) wszystko to na okablowaniu Klotza. Pokoj to jakieś 17 m^2 praktycznie w kwadracie z małym skosem na suficie i raczej umiarkowanie umeblowany i mam nieodparte wrazenie ze fiesty duszą sie i nie mogą pokazać tego co potrafią na tak skromnej powierzchni. Efek stereo jest byle jaki po prostu gra lewy i prawy głosnik i tyle, brak oderwania dźwięku od kolumn kiepska lokalizacja źródeł pozornych. Fiesty zakupiłem w wiadomym salonie w jarocinie gdzie dokonywałem odsłuchu i byłem pod wielkim wrażeniem ale po powrocie do domu nie było już tak różowo. Mam u siebie jakieś stare monitory od miniwieży Kenwooda i pomimo zdecydowanie gorszego brzmienia niż fiesty znacznie lepiej "rozpraszają" dźwięk w pokoju. Chciałbym zamienić fiesty na jakieś monitory i mam generalnie dwie koncepcje:

a) sprzedaż fiest i kupno kod k-5500t oraz za reszte nada c542

b) sprzedaż fiest i ciułanie kilka miesięcy na Rls Calisto 3 i standy

Kody to kawał wielkiego monitora więc nie wiem czy nie okaża się tak samo za duże do mojego pokoju.

Dodam jeszcze że muzyka jakiej słucham to głownie rock progresywny, często gęsto jakiś metal ale raczej nie ostrzej niż Tool a z drugiej strony plumkanie pokroju Marcusa Millera Wojtka Hoffmanna czy Steva Vai. Przez ostatni miesiąc nie wychodzi z odtwarzacza także 6 Strings theory mam też słabość do The Police.

Proszę o jakieś rady może inne propozycje kolumn. Może winne jest beznadziejne źródło?

https://www.audiostereo.pl/topic/87706-nad326-fiesta-problem/

Wina lezy po akustyce pomieszczenia mam to samo. Stojac blisko slysze rozmieszczenie instrumentow. Stojac dalej prawie przy scianie dopiero slysze dynamike. Popracuj nad ich innym ustawieniem. 17m2 to wuelkosc w ktorej podlogowki nie powinny sie meczyc

Do Twojego metrażu polecam zdecydowanie monitory a Callisto są dobrym wyborem - warto dozbierać :) Co do samego zestawienia z NAD c326, to skontaktuj się z producentem RLS (bardzo miły gość) i spytaj, czy tem wzmacniacz uciągnie Callisto 3. Nieomieszkam dodać, że te monitory potrzebują stosunkowo wydajnego wzmacniacza. U mnie grają z NAD c355 i jest dobrze w metrażu prawie identycznym jak Twój. Źródło raczej do wymiany, ale poczytaj i poszukaj także w zewnętrznych przetwornikach, bo czasami taki zestaw zagra lepiej niż tani odtwarzacz.

Być może akustyka ma tu wiele do powiedzenia, w pokoju jest lekki pogłos. Co do zmian ustawień to mam pewien problem ponieważ jest to pokój który wynajmuje wiec te paździerzowe mebelki są raczej nie do ruszenia a poza tym w pokoju jest skos oraz w połowie długości krótszej sciany jakies belki więc i tak nie ma jak przesunąć. Dla zobrazowania wkleje zdjęcie pokoju Sam technics gra niestety tragicznie nie wart nawet 20 zl dlatego waham się jeszcze co do końcowego osądu samych Fiest być może z lepszym źródłem pokażą coś więcej. Niestety jestem człowiekiem dość niecierpliwym i podejrzewam że zakup mógł być mało przemyślany:). Co do C542 to tylko używka wchodzi w grę:) Postaram się napisać jakiegoś maila do Pana Jerzego. Czy ewentualna przesiadka na Kody z Fiest nie będzie regresem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

0305ba07b4fc89acm.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ewentualna przesiadka na Kody z Fiest nie będzie regresem?

Progres to na pewno przesiadka na Mayestro II 180 ( najlepiej serii S ) . Czy Koda ? , raczej też progres .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.