Skocz do zawartości
IGNORED

Odizolowanie pokoju od dżwięków zewnętrznych

qq172

Rekomendowane odpowiedzi

Ave!!

Od jakiegoś miesiąca przeprowadziłem się do jednego z "nowszych" bloków w Krakowie o bardzo lekkiej budowie (trudno z naleź ściany nośne), problem pojawił się dość z tym że bardzo dobrze słychać sąsiada, ściana między sąsiadem jest wykonana z 2 płyt gipsowych między którymi znajduje się wełna, daje to świetną izolację termiczna lecz nie akustyczną, szczególnie niskich tonów bo z normalnej muzyki robi niezłą siekaninę "łubu - dubu". Pokój jest otoczony z dwóch stron od sąsiada.

Przeszukując internet trafiłem na to forum tematyczne i proszę Was o pomoc!

Z góry dziękuje.

To jakaś samowolka budowlana, czy co?

Gdyby to zrobił developer czy ktoś kogo można sądzić to zleć wykonanie pomiaru izolacyjności ściany pomiędzy mieszkaniami i szukaj adwokata. Najlepiej złożyć wniosek grupowy o ile taka sytuacja dotyczy także innych mieszkańców.

Izolacyjność pomiędzy mieszkaniami w budynku wielorodzinnym dla ściany bez drzwi wynosi (min.) 50dB*. Jeśli ta ściana nie ma podwójnego stelażu z odstępem w środku na którym są zamontowane po dwie płyty GK po każdej ze stron to minimum wg normy nie będzie spełnione.

Jeśli na drodze postępowania sądowego okaże się że ściana nie spełnia wymagań obowiązującej normy to będzie Ci się należało odszkodowanie lub usunięcie wady. Jeśli to było robione przez developera i brałeś kredyt na mieszkanie to dodanie większej izolacyjności od sąsiada odbędzie się poprzez dostawienie do ściany istniejącej stelażu wypełnionego wełną mineralną i na to kolejne płyty GK. Zejdzie Ci po podłodze około 12cm, więc zmieni się metraż powierzchni mieszkania. A jeśli masz kredyt to brałeś go na mieszkanie o powierzchni X mk2, a nie X-(0,12m x długość ściany).

*Norma PN-B-02151-3 ze stycznia 1999 roku.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Witaj qq172 !Taniej wyjdzie dogadać się z sąsiadem i postawić w miejsce ścianki KG normalną ściankę z cegły,plus jakaś dobra izolacja :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) L3vY ma rację,jednak ścianka jaką masz może spełniać normy na dźwięki powietrzne (dźwięki stukowe mniej,te dotyczą stropu).

Kalkulacja jest prosta : adwokat,koszty postępowania administarcyjnego,czas i jeszcze raz czas,pomijam nerwy.

Jedyna kwestia,to uzyskanie pozwolenia na zmianę ścian działowych i tu faktycznie potrzebne będą plany budynku oraz stosowne zezwolenie.Inną kwestią,jest izolacja stropów.Tu normy na izolację są niekorzystne dla fanów głośnego słuchania muzyki :) Chyba ,że sąsiadom to nie przeszkadza.Gdybyś robił juz ścianki,przy okazji odżałuj trochę grosza i zrób izolację.

Osobiście robiłem izolację ścianki działowej (suporeksowej).O ile dźwięki powietrzne udało mi się mocno stłumić,to bas niestety słychać nadal.Z tym,że przedostaje się on po stropie (podłodze i suficie).Mieszkam w blokowisku,gdzie słychać nawet jak sąsiad chrapie za ścianą !!!

Gdyby budowa nowej ścianki i podobne zabiegi okazały się niemożliwe,możesz jedynie zabudować ściany działowe meblościankami.W praktyce może okazać się to najdroższym rozwiązaniem,więc dążył bym do postawienia ścianek z minimum cegły dziurawki plus izolacja.

Napisz,jak podejmiesz jakieś decyzje.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo pomocne i fachowe odpowiedzi, naprawdę dziękuje.

Szczerze mówiąc nie wiem jak naprawdę wygląda wnętrze ściany działowej z sąsiadem, wnioskuje po tym jaki dźwięk można usłyszeć po uderzeniu miarowo w ścianę miedzy sąsiadem a pokojem brata, jest bardzo podobne a w ścianie brata jest otwór przelotowy o średnicy ok 6 cm na kable, ścianka ma 175 mm, w tym 150 mm wełny i po 125 mm ścianki KG, tyle można zobaczyć. Pewnie jest jakiś stelaż lub możliwe ze ścianka od sąsiada w środku wygląda inaczej niż ta do której mam wgląd.

Mieszkanie nie jest własnościowe, to typowy TBS, a co do kredytu to nie wiem na jakich warunkach był brany.

Ogółem sytuacja jest komiczna: rodzina która mieszkała wcześniej twierdzi że prawie nic nie słyszała i ogółem było "cacy", sąsiad miły ale stanowczy i trochę przygłuchy (podczas rozmowy widocznie ustawiał się bokiem i starał się zbliżyć do źródła dźwięku by lepiej słyszeć), a swoją lekko głośniejszą muzykę tłumaczy tym że sąsiedzi z góry mu tupią nad głową i nie może tego znieś, no i że od 7 lat nikt mu się nie skarżył na głośną muzykę...

Podjęte kroki:

tymczasowe: kupno słuchawek bezprzewodowych oraz stoperów do uszu.

już na serio:

1: zaciągniecie języka: forum, profesjonalne sklepy Hi-fi ,katedra akustyki na AGH.

2: siąść spokojnie i przemyśleć to czego się dowiedziałem.

Pozdrawiam.

Bardzo pomocne i fachowe odpowiedzi, naprawdę dziękuje.

Szczerze mówiąc nie wiem jak naprawdę wygląda wnętrze ściany działowej z sąsiadem, wnioskuje po tym jaki dźwięk można usłyszeć po uderzeniu miarowo w ścianę miedzy sąsiadem a pokojem brata, jest bardzo podobne a w ścianie brata jest otwór przelotowy o średnicy ok 6 cm na kable, ścianka ma 175 mm, w tym 150 mm wełny i po 125 mm ścianki KG, tyle można zobaczyć. Pewnie jest jakiś stelaż lub możliwe ze ścianka od sąsiada w środku wygląda inaczej niż ta do której mam wgląd.

Mieszkanie nie jest własnościowe, to typowy TBS, a co do kredytu to nie wiem na jakich warunkach był brany.

Ogółem sytuacja jest komiczna: rodzina która mieszkała wcześniej twierdzi że prawie nic nie słyszała i ogółem było "cacy", sąsiad miły ale stanowczy i trochę przygłuchy (podczas rozmowy widocznie ustawiał się bokiem i starał się zbliżyć do źródła dźwięku by lepiej słyszeć), a swoją lekko głośniejszą muzykę tłumaczy tym że sąsiedzi z góry mu tupią nad głową i nie może tego znieś, no i że od 7 lat nikt mu się nie skarżył na głośną muzykę...

Podjęte kroki:

tymczasowe: kupno słuchawek bezprzewodowych oraz stoperów do uszu.

już na serio:

1: zaciągniecie języka: forum, profesjonalne sklepy Hi-fi ,katedra akustyki na AGH.

2: siąść spokojnie i przemyśleć to czego się dowiedziałem.

Pozdrawiam.

Zobacz moj wpis i inne w tym temacie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nosiłem się z podobnym zamiarem odizolowania ale siebie od sąsaidów. Aby im moje granie nie przeszkadzało.

Podstawa skutecznego odizolowania to dostawienie drugiej ścianki najlepiej w sposów taki aby nie była w żadnym punkcie styczna ze ścianą sasiada. Mocowania do sufitu, podłogi, ścian bocznych też na izolowanych patentach powinny być. W innym wypadku i tak będzie nie za dobrze. Unikając mostków akustycznych masz najwieksze szanse na skuteczne odizolowanie się. Kwestia konstrukcji samej dostawianej ściany to już twój wybór. Ważne też jest uzycie jak najgęstrzych materiałów wygłuszających. Co do płyty K-G to ona bardzo dobrze przewodzi fale akustyczne. Chyba nawet lepiej niż metal. Lepiej wygłuszy płyta osb. Jednym z najgorszych ośrogków przewodzenia dźwięku jest gruba guma (nie mylić z folią :) ). Bardzo mocno rozważałem jej użycie na ściany. Grube chodniki przemysłowe, maty do wygłuszeń wibracyjnych w przemysle. Są o bardzo dużym współczynniku masa-objetośc. Trudno o materiał bardziej zwalniający propagację dźwieku od gumy.

Też przegrodę 10-15cm na zasypanie piaskiem rozwarzałem, co nie jest takie głupie jak się okazuje:

Ukryta Zawartość

Generalnie ścianki jakie by nie stawiać to raczej nie zapobiegną przedostawaniu się najniższego basu. Ale resztę to są w stanie pozamiataś dość skutecznie o ile poprawną technologią zrobione.

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• 2 tygodnie później...

Najlepsze tłumienie fal akustycznych z materiałów budowlanych mają silikaty. Bardzo szybko stawia się ścianki działowe na prefabrykatach xella. Prostszym i skutecznym rozwiązaniem do bloku są płyty z wełny mineralnej prasowanej - spejalne do tłumienia fal akustycznych (np. Isover).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.