Skocz do zawartości
IGNORED

Testowałem BD-Sp809 od Onkyo

studio7

Rekomendowane odpowiedzi

Testowałem przez weekend flagowy BluRay od Onkyo - model BD-SP809. Sprzęcior, który kosztuje nie mało bo 2599 brutto. W tym teście głównie skupiłem się na tym co wyczytałem z instrukcji obsługi a nie na jakości obrazu czy dźwięku z płyt CD gdyż wiadomo, że ta jest doskonała (Fajną opcją jest to, że posiada on dwa wyjścia HDMI co umożliwia użytkownikom starszych amplitunerów np. Onkyo TXSR605 cieszyć się obrazem 3D i dźwiękiem DTS HD). W manualu było napisane, że ten odtwarzacz dzięki złączu RJ45 i USB może czytać (np z Serwera NAS ) między innymi format m2ts. Oczywiście materiał był sprawny gdyż na Dune HD i Popcorn C200, czy nawet WD Media Player m2st'y działały znakomicie łącznie z menu materiału. Myślałem, że Onkyo coś tutaj zrobi w tym kierunku, jednak niestety zarówno po sieci jak i pod USB nie czyta on materiału w formacie m2ts - nie widzi pliku - zachowuje się dokładnie tak jak konsola PS3. Celowo to sprawdziłem gdyż sporo ludzi o to pyta i wolałem wiedzieć z czym mam do czynienia. Poza tą niedogodnością odtwarzacz ma aluminiowy panel przedni czego na przykład nie uświadczycie w Denonie 1611/12 i 2012 gdzie są z przodu plastiki. W ogóle to Denon serię XX12 robi mocno plastikową gdyż nawet AVR3312 jest "plastikowy" - ehh ci księgowi ;) Niemniej jednak moim zdaniem flagowy model Onkyo powinien czytać SACD tak jak czynią to Denony 1611/12 i 2012. Ciężkie jest życie klienta, który chce kupić uniwersalne urządzenie, które czyta wszystko a do tego jest bardzo dobre jakościowo. Przymierzam się do powalczenia z OPPO 95 - zdam relację jak podłączę i obczaję. Jeszcze taka mała dygresja a propos wszechobecnego na naszych sprzętach "Made in China" - oglądałem ostatnio "Back to the Future III" gdzie utkwiła mi scenka z początku filmu - Wehikuł czasu, DeLorean zepsuł się i doktor Emmet Brown oglądając układ scalony stwierdził że nic dziwnego że się zepsuł, gdyż zainstalowana w nim elektronika jest japońska na co Marty McFly stwierdził że w 1985 roku japońska elektronika jest najlepsza. Dzisiaj mamy zmianę dziejową - właściwie wszyscy liczący się producenci produkują w chinach, począwszy od Apple skończywszy np na KEF'ie, Denonie czy Onkyo - gdyby tak 20 lat temu ktoś powiedział że KEF, czy Denon będzie produkował w chinach wybuchnął by śmiechem i pogardą wobec KEFa.

https://www.audiostereo.pl/topic/87660-testowa%C5%82em-bd-sp809-od-onkyo/

Nienaturalnie długo - nie od razu jakieś kilkanaście sekund

Szkoda kasy na taki odtwarzacz ,nie wart więcej niż 1000 pln,podobnie jak Denon,Marantz,Yamaha tu wypada lepiej,podobnie nowe Pioneery.Najtańsze LG bez problemu czytają m2ts,mkv i inne formaty,nawet Sony poszło mocno do przodu,nie wiem co sobie myśli ta święta trójca.Marantz,Denon,Onkyo,ale nic dobrego im nie wróżę podobnie Harman,odtwarzacze blu-ray od nich to totalne nieporozumienie.Jakość odtwarzania CD też kiepska,mają chyba robić tylko jako dekoracja do amplitunera.

Mam na sklepie Pionka BDP-330, i ten z kolei nie czyta AVCHD (który samsung BD-P1500 za 200 czy 300 zł czyta bez problemu) chociaż takie info na front panelu jest. Sprzedawałem też Yamaszkę BD-S1067, ale nie dopytałem klienta o m2ts'y z USB czy z RJ45(NAS). Wydaje mi się, że odtwarzacze typu Popcorn, czy Dune HD wyprą drogie urządzenia od Denona czy Marantz'a. Tylko że ktoś kto kupuje sprzęt np. Marantza chciałby mieć wszystko w jednym, z jednej firmy i dobre jakościowo i za to płaci nie małe pieniądze, a jak widać się tak nie da.

Mam na sklepie Pionka BDP-330, i ten z kolei nie czyta AVCHD (który samsung BD-P1500 za 200 czy 300 zł czyta bez problemu) chociaż takie info na front panelu jest. Sprzedawałem też Yamaszkę BD-S1067, ale nie dopytałem klienta o m2ts'y z USB czy z RJ45(NAS). Wydaje mi się, że odtwarzacze typu Popcorn, czy Dune HD wyprą drogie urządzenia od Denona czy Marantz'a. Tylko że ktoś kto kupuje sprzęt np. Marantza chciałby mieć wszystko w jednym, z jednej firmy i dobre jakościowo i za to płaci nie małe pieniądze, a jak widać się tak nie da.

Bo potentaci olewają klienta.Dlaczego LG wczytuje płyte w 2 sekundy i czyta wszystko,nie można zrobić.Wszystko można,ale taki Marantz,Onkyo,Denon,Harman specjalnie tego nie robi aby klienci co jakiś czs kupowali nowsze modele od nich,w których coś tam poprawili.

(Fajną opcją jest to, że posiada on dwa wyjścia HDMI co umożliwia użytkownikom starszych amplitunerów np. Onkyo TXSR605 cieszyć się obrazem 3D i dźwiękiem DTS HD).

Ja troche nie na temat, mam Onkyo 607 i rozumię że chcąc oglądać 3D i mieć dzwięk HD musze kupic Blu-Ray z dwoma HDMI ? Czyli jest taka opcja że będe miał wszystko OK...

Bo potentaci olewają klienta.Dlaczego LG wczytuje płyte w 2 sekundy i czyta wszystko,nie można zrobić.Wszystko można,ale taki Marantz,Onkyo,Denon,Harman specjalnie tego nie robi aby klienci co jakiś czs kupowali nowsze modele od nich,w których coś tam poprawili.

Wiesz, bo jak zaczniemy drążyć dalej czy np. Denon gra lepiej od Marantz'a czy Philipsa gdzie wg hierarchii Philips to taka budżetówka Denon trochę lepszy a Marantz to już HI-END to wystarczy kliknąć ten link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wszystko staje się jasne. Tak naprawdę to nie wiemy czy nasze Samsungi to nie Denony ;) Mam nadzieję że nikt mnie tu nie ukara za ten link

Ja troche nie na temat, mam Onkyo 607 i rozumię że chcąc oglądać 3D i mieć dzwięk HD musze kupic Blu-Ray z dwoma HDMI ? Czyli jest taka opcja że będe miał wszystko OK...

Tak - dokładnie, jednym HDMI wchodzisz w 607-ke a drugim w TV z 3D i wszystko gra jak trzeba. Z jednego HDMI masz DTS-HD/Dolby True HD a z drugiego 3D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak - dokładnie, jednym HDMI wchodzisz w 607-ke a drugim w TV z 3D i wszystko gra jak trzeba. Z jednego HDMI masz DTS-HD/Dolby True HD a z drugiego 3D

Dzieki za info, dobrze że można to obejść i nie trzeba kupować nowego amplitunera z hdmi 1.4

EDIT:

Nie moge znaleść żadnego Blu ray 2XHDMI w normalnej cenie. Polecacie coś znacie jakis model ?

Dzieki za info, dobrze że można to obejść i nie trzeba kupować nowego amplitunera z hdmi 1.4

EDIT:

Nie moge znaleść żadnego Blu ray 2XHDMI w normalnej cenie. Polecacie coś znacie jakis model ?

Nie znam na obecną chwilę innego niż BD-SP809, cena 2499,-

Nie znam na obecną chwilę innego niż BD-SP809, cena 2499,-

Samsungi.

Samsungi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może dasz radę przeprowadzić jakiś test z odsłuchem CD. Jestem ciekaw czy ONKYO w swoim flagowym odtwarzaczu pokusiło się o ciut lepsze podzespoły w torze analogowym :-)

Może dasz radę przeprowadzić jakiś test z odsłuchem CD. Jestem ciekaw czy ONKYO w swoim flagowym odtwarzaczu pokusiło się o ciut lepsze podzespoły w torze analogowym :-)

Przyznam się, że nie przyłożyłem się do odsłuchu toru audio, ale jeszcze nic straconego. Będę go wkrótce instalował z Ampem TXNR3009 + Kolumny KEF Q900/Q300/Q600c/Q400b więc posprawdzam i dam znać.

Samsungi.

Ukryta Zawartość

Faktycznie - flagowy Model BD-D8900 ma dwa wyjścia, niemniej jednak kosztuje 1800 zł, Nie wiem jak wygląda kwestia niższych modeli bo już nie sprawdzałem. W sumie pod TXNR607 ten Samson będzie na pewno OK i z punktu wyposażenia na pewno bije na głowę to Onkyo, ale nie wiem jak z wykonaniem, graniem w stereo, jakością obrazu itp. Ten Onkyo wygląda naprawdę solidnie i wykonanie i zastosowane podzespoły są o niebo lepsze niż nawet najlepszego samsunga i sądzę że przekłada się to na ogólną jakość całości. Jak go dokładniej potestuje to dam znać. Natomiast co do Samsunga to kupiłem kiedyś takiego BluRay'a BD-P1500 i on wcale taki szybki we wczytywaniu płyt nie był, mało tego napęd jest wręcz upierdliwy w działaniu, czasami mam wrażenie, że zacznie podskakiwać na szafce na której stoi - wpada w jakieś drgawki, jak ma oddać płytę to nie wiem czy odda mi ją całą bo napęd nie ma "kultury pracy" itp. Pewnie niedługo 2 wyjścia HDMI 3D pojawią się w Mantach, Belwood'ach i innych tego typu marketowych urządzeniach. Porównując to do motoryzacji to bierzemy np. napchaną elektroniką Renault Laguna z np. BMW X6 gdzie elektroniki jest nieco mniej, ale jest ona pierwszego a nie 7-mego sortu. Tak to widzę

Ukryta Zawartość

Przyznam się, że nie przyłożyłem się do odsłuchu toru audio, ale jeszcze nic straconego. Będę go wkrótce instalował z Ampem TXNR3009 + Kolumny KEF Q900/Q300/Q600c/Q400b więc posprawdzam i dam znać.

Faktycznie - flagowy Model BD-D8900 ma dwa wyjścia, niemniej jednak kosztuje 1800 zł, Nie wiem jak wygląda kwestia niższych modeli bo już nie sprawdzałem. W sumie pod TXNR607 ten Samson będzie na pewno OK i z punktu wyposażenia na pewno bije na głowę to Onkyo, ale nie wiem jak z wykonaniem, graniem w stereo, jakością obrazu itp. Ten Onkyo wygląda naprawdę solidnie i wykonanie i zastosowane podzespoły są o niebo lepsze niż nawet najlepszego samsunga i sądzę że przekłada się to na ogólną jakość całości. Jak go dokładniej potestuje to dam znać. Natomiast co do Samsunga to kupiłem kiedyś takiego BluRay'a BD-P1500 i on wcale taki szybki we wczytywaniu płyt nie był, mało tego napęd jest wręcz upierdliwy w działaniu, czasami mam wrażenie, że zacznie podskakiwać na szafce na której stoi - wpada w jakieś drgawki, jak ma oddać płytę to nie wiem czy odda mi ją całą bo napęd nie ma "kultury pracy" itp. Pewnie niedługo 2 wyjścia HDMI 3D pojawią się w Mantach, Belwood'ach i innych tego typu marketowych urządzeniach. Porównując to do motoryzacji to bierzemy np. napchaną elektroniką Renault Laguna z np. BMW X6 gdzie elektroniki jest nieco mniej, ale jest ona pierwszego a nie 7-mego sortu. Tak to widzę

Model o którym piszesz jest z HDD więc jest drogi,ale to nagrywarka ,Model 1500 to stary trup,ale ja i tak wolę LG,tylko one nie mają 2HDMI.Posiadałem sporo tych odtwarzaczy i LG jest nr1,głownie za cenę i funkcjonalność.Denon,Onkyo,Marantz i Sony to były porażki.Teraz Sony się bardzo poprawił odtwarza SACD,czyta MKV nie wiem tylko czy sobie radzi z m2ts,jest też bardzo szybki.Nie wiem tylko jak Panasonic bo nigdy nie miałem,może to być też dobry wybór ale trzeba potestować.

Onkyo tez czytaja MKV Denon zreszta tez. 309 strumieniuje je dodatkowo po lanie.

Czyta jak ma ochotę ,a o m2ts zapomnij,miałem Denona,Marantza i Harmana i lipa Teraz LG czyta wszystko i z HDD i z Lan.

Dariusz, a jak uważasz, czy przeciętny kinomaniak jest w stanie zauważyć różnicę między Oppo 93 i budżetowym BD powiedzmy Panasonic BDT 310? Mam na myśli dźwięk (filmy i koncerty na BD) oraz jakość obrazu. Sam stoję już dłuższy czas przed wyborem i nie chciałbym żałować swojej decyzji, a Oppo trochę kosztuje...

Najtaśze są chyba właśnie Panasonic'i BDT 310 no i ten drogi BDT 300, jeśli chodzi o 2 wyjścia HDMI 1.4

dokładnie, ten model 310 ma fajną opcje z sensorem do otwierania/zamykania napedu

Dariusz, a jak uważasz, czy przeciętny kinomaniak jest w stanie zauważyć różnicę między Oppo 93 i budżetowym BD powiedzmy Panasonic BDT 310? Mam na myśli dźwięk (filmy i koncerty na BD) oraz jakość obrazu. Sam stoję już dłuższy czas przed wyborem i nie chciałbym żałować swojej decyzji, a Oppo trochę kosztuje...

Obraz z Oppo może być lepszy,zależy na czym oglądasz,Dzwięk jak masz system z porządnymi kolumnami i dobrym amplitunerem będzie różnica,ale jak masz amplituner i kolumny w cenie 5000-6000 pln nie usłyszysz różnicy.To nie jest takie proste i dobry odtwarzacz nie gwarantuje wielkich doznań jak reszta systemu nie jest też wysokiej klasy Nie wiem jak gra taki Panasonic czy jaki ma obraz ale podejrzewam że obraz jest bardzo dobry,a dzwięk jak w innych odtwarzaczach,tak więc jak czyta wszystkie pliki i ma 2 hdmi to nie musisz przepłacać.

Dzięki, w "o mnie" opisałem swój zestaw i tak mi się wydaję, że to może być ta granica, w której różnica będzie dostrzegalna lub nie, bo to raczej skromna średnia klasa.

Dzięki, w "o mnie" opisałem swój zestaw i tak mi się wydaję, że to może być ta granica, w której różnica będzie dostrzegalna lub nie, bo to raczej skromna średnia klasa.

Zestaw jest całkiem dobry,ale czy warto wywalać 2000 pln wjęcej na Onkyo na pewno nie.Oppo lepszy ale jeszcze droższy,decyzja należy do ciebie,masz tv Panasonica,może ten blu-ray fajnie się z nim zgrać.

Zestaw jest całkiem dobry,ale czy warto wywalać 2000 pln wjęcej na Onkyo na pewno nie.Oppo lepszy ale jeszcze droższy,decyzja należy do ciebie,masz tv Panasonica,może ten blu-ray fajnie się z nim zgrać.

Różnice w cenie są drastyczne, z jednej strony rozsądek, a z drugiej serce, sam już nie wiem, ale faktycznie 3k zł na odtwarzacz to duuużo, jeszcze raz dzieęki, Twój głos rozsądku mi się przyda.

Różnice w cenie są drastyczne, z jednej strony rozsądek, a z drugiej serce, sam już nie wiem, ale faktycznie 3k zł na odtwarzacz to duuużo, jeszcze raz dzieęki, Twój głos rozsądku mi się przyda.

Jak chcesz miec lepszy dzwiek dokup zwykły Cd,lub daca i na pewno ,wyjdziesz na tym lepiej niz bys kupił 809 do kompletu.Panas 700 pln Cd,lub dac 500 pln i tak masz 1500 w kieszeni na inne zakupy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem w domu obydwa te bluereye testowane na dobrym sprzęcie. Onkyo 905 plus końcówka mocy Advance Accoustic, i zestaw Magnata 908,916,603 (te dwa pierwsze najwyższe medele swojego czasu), i sub Heco Celan, projektor Mitsubishi i Acer H5360 Bd. Na pierwszym projektorze obraz z małym plusem dla Oppo 93EU. Na drugim projektorze brak zauważalnych róznic. Dzwięk w kinie odczuwalnie lepszy na Oppo, ale nie przepaść.Stereo tu juz przewaga Oppo ogromna. Reasumijąc za 3300zł tyle ile teraz za niego chcą go nie kupie. Panasonic zostaje bez wstydu konkurował z Oppo w kinie a jest kilka razy tańszy. Ps. Panasonic pokonał mojego Onkyo 606, który kiedys kosztował 3 tys. Ciekaw jestem jak w tym zestawieniu wypadł by nowy Onkyo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie szkoda, że nie mam z czym zestawić tego BD-SP809 bo mojego Samsunga BD-P1500 oddałem teściowej ;) ale to odtwarzacz nieco już starszy. Ewentualnie porównać mogę do konsoli PS3, która o niebo szybciej wczytuje zawartość niż ten Onkyo. Dla mnie najważniejsza była "praktyczność" tegoż urządzenia. Myślałem, że tak jak Popcorn c200 poprzez LAN z serwera NAS czy nawet z dysku podpiętego pod USB wczytuje zawartość łącznie z menu i wszystkimi dodatkami jakie są na płytach BD. Tymczasem on nawet nie widzi żadnych plików w katalogu STREAM. Generalnie uważam, że w dzisiejszych czasach odtwarzacz za niemałe przecież pieniądze oprócz samego odtwarzacza powinien spokojnie strumieniować łacznie z MENU i wszystkimi dodatkami zawartość BD.Może zc certyfikat THX każą sobie tyle płacić ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.