Skocz do zawartości
IGNORED

Źródła Audio Research DAC7 vs CD3mk2

Gość masterofdeath6

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Witam!

Chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu źródło ARCa. Konkretniej DAC7 lub CD3mk2 (podobnie cenowo).

Może ktoś zna te źródełka? Czego się po nich spodziewać? jaką kaskę warto za nie sypnąć?

Obecnie jadę z "wyduszarki" squeezebox duet+qnap+thetaVa. Myślę zapodać źródło tej samej filozofii brzmienia co wzmacniacz.

CD3mk2 jest świetny, tyle że to sam CD, bez wejścia cyfrowego (jeżeli chcesz dalej grać z plików). Gra to dźwiękiem nasyconym i niezwykle naturalnym. Przed wprowadzeniem CD-7 to był ich topowy odtwarzacz, wykorzystywany podczas wszystkich prezentacji nawet z ich najdroższymi wzmacniaczami (sam byłem kiedyś na demo na jakiejś wystawie gdzie grały monobloki 610 + Wilsony Maxx II - a więc sprzęt za kilkaset tysięcy zł).

Myślę że obecnie można go kupić w granicach 9-10kzł i szczerze mówiąc wątpię, że w tej cenie cokolwiek jest w stanie zagrać lepiej. Szukaj wersji mk II.

DACa 7 nie słuchałem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam

Cedeki AR są świetnymi źródłami. Łączą rozdzielczość z wypełnieniem, szybkość i dynamikę z ciepłem i masą. Dają olbrzymią skalę dźwięku, potęgę a jednocześnie przejrzystość i wgląd w nagranie. Moim zdaniem warto kupić. Tylko niestety problemem jest to, o czym pisał Elb: starsze cedeki AR nie mają wejść cyfrowych, więc nie mogą robić za DAC-a. Adziś to dość istotne.

Pozdrawiam Stempur

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Można by się pobawić w "dorzeźbienie" wejścia, ale ponoć nie jest to łatwe...

Ogólnie szczerze chyba skłaniałbym się znów do CD (z DACem to jednak dużo kabli i dodatkowych urządzeń)

Miałem przyjemność chwilę się pobawić z CD8, czy ten CD3mk2 to dużo niższa kultura jest? Kasa prawie 2x mniejsza w sumie :)

3x mniejsza niż CD8.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witam

Cedeki AR są świetnymi źródłami. Łączą rozdzielczość z wypełnieniem, szybkość i dynamikę z ciepłem i masą. Dają olbrzymią skalę dźwięku, potęgę a jednocześnie przejrzystość i wgląd w nagranie. Moim zdaniem warto kupić. Tylko niestety problemem jest to, o czym pisał Elb: starsze cedeki AR nie mają wejść cyfrowych, więc nie mogą robić za DAC-a. Adziś to dość istotne.

Stempur Mam CD Ref8 i tam też nie ma wejścia cyfrowego aby używac tego CD jako DACa - które z CD ARC mają takie wejście?

Jeśli miałby wybierac pomiędzy używanym CD a DACem to wybrałbym to drugie i do tego jakis dobry transport - jakiś czas temu w ebayu DAC5 lub 7 sprzedał sie za niecałe 8k PLN w przeliczeniu.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

No właśnie DAC7 poszedł za te "8000zł na gotowo" z tym że tu właśnie dochodzi transport i cyfra + sieciówka, ew serwer....

a CD3 to źródło kompletne. A jak te DAC7,8 mają się do CD7,8? to są ich "połówki" ?

zgadzam sie że do CD7 czy 8 to DACowi jeszcze daleko ale do CD3 MK2 już bliżej a dodatkowo przy DACu jest mniejsze niebezpieczeństwo ze używana sztuka będzie bliska uszkodzeniu - nie ma laserów i innych mech. elementów.

No właśnie DAC7 poszedł za te "8000zł na gotowo" z tym że tu właśnie dochodzi transport i cyfra + sieciówka, ew serwer....

a CD3 to źródło kompletne. A jak te DAC7,8 mają się do CD7,8? to są ich "połówki" ?

Słuchałem CD7 i CD8. Oba grały bardzo dobrze. Jeśli kupisz to tylko pozostanie złożyć gratulacje. Oba CD grają tak że słuchanie plików FLAC itd nie ma sensu... wciągają i słuchasz płyty od początku do końca... przy nich Accuphase 700 to przewartościowane CD...

CD8 to 4000Eur

Chyba nie mówisz o tym z Rumunii :)

a czemu nie? przeca to nie daleko ? :))

ale i tak CD7 i 8 to ostro poza moim zasięgiem :(

Zalecałbym najdalej idącą ostrożność, cena jest przynajmniej o 2000 euro niższa niż rynkowa, co może budzić podejrzenia. Już kiedyś mieliśmy wysyp ofert z pewnego sklepu z Budapesztu (prowadzonego przez Rumuna) i kilka osób na tym forum boleśnie się przekonało, że jeżeli cena jest zbyt niska aby była prawdziwa, to zapewne tak jest.

W US za CD-3 trzeba dać ok $2200, za CD7 $4000-4500 (w zależności od stanu i tego czy jest z czy bez upgradu zasilania), a ceny CD-8 zaczynają się ok $6000.

W Europie jest analogicznie, tyle że ceny są w euro.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.