Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz do OTL Kamyka - pytanie

heiser092

Rekomendowane odpowiedzi

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

nikifor nie rozumiem Twojego postępowania - układ jest tak prosty, że polutowałbym go "na pajaka". Robisz pcb, raz tak, raz siak, lustrzane odbicia, kombinujesz z podstawkami, nie rozumiem co wyprawiasz. Weź lampy jak w projekcie, z karty lampy zobacz na wyprowadzenia, popatrz na schemat i punk po punkcie łącz, TO MUSI ZAGRAĆ

zmierz napięcia, popatrz na masy, załącz zdjęcia tak aby było widać połączenia i rozmieszczenie elementów

który otl robisz ?

link do strony Kamyka

http://amplifiers.com.pl/

tam jest tylko jeden termotransfer i do tego do dupy musi byc lustrzane odbicie aby otl4 byl zgodny ze scierzksmi jak na zdjeciu kamyka,ja zrobilem wszystko odwrucone i z tad te problemy,i te wredne zworki cholera wie karzdy ma inaczej popodlaczane,wywalam ten zlom do smieci

szkoda mi tylko kasy utopionej ja nie wierze ze te lampy na tej pcb wzmacniaja jak dla mnie to jakies oszustwo bo autor poprostu nie che dokladnie opisac projektu pcb,po co daje termotransfer jak on sie nienadaje tylko trzeba go odwracac

tam jest tylko jeden termotransfer i do tego do dupy musi byc lustrzane odbicie aby otl4 byl zgodny ze scierzksmi jak na zdjeciu kamyka,ja zrobilem wszystko odwrucone i z tad te problemy,i te wredne zworki cholera wie karzdy ma inaczej popodlaczane,wywalam ten zlom do smieci

szkoda mi tylko kasy utopionej ja nie wierze ze te lampy na tej pcb wzmacniaja jak dla mnie to jakies oszustwo bo autor poprostu nie che dokladnie opisac projektu pcb,po co daje termotransfer jak on sie nienadaje tylko trzeba go odwracac

Wg. mnie, to nie masz pojęcia o przestrzenności. Nie rozróżniasz co jest odbiciem lustrzanym, po której stronie mają być wlutowane elementy, po której mają być połączenia. Układ rusza od kopa. Kilka postów wyżej są zdjęcia jak to podłączyć.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

nikifor popelniłes po drodze sporo błędów, a żal wylewasz na autora projektu, to po prostu nie w porządku !

Kamyk projektuje uklady dobre, działające i sprawdzone, każdy otl działa, trzeba tylko podejść do tych projektów z odrobiną wiedzy i rozsadku. Zaczynasz zabawę z diy, na początku jest zawsze pod górkę, więc nie zniechęcaj się tylko baw dalej i nie chciej od razu zbudować hi-endu :)

PDF wzmacniacza przedstawia widok druku, Twoja nadinterpretacja to termotransfer i lustrzane odbicia. Zacznij jeszcze raz, może bez pcb tylko montaż przestrzenny ?? Z pomocą kolegów z diy powinno się udać, zamieszczaj zdjęcia z projektu, montuj wg schematu, każde połączenie !! Pamiętaj, że masz do czynienia z wysokim napięciem i to stałym ! Tu potrzeba spokoju i rozwagi, pośpiech jest złym doradcą, więc zacznij od początku, POWODZENIA !!

Piotr

Ok udowodnie wam na podstawie zdjęć że termotranswer jest poodwracany,wystarczy wydrukowac w odbiciu lustrzanym i spokojnie bedzie tak jak trzebą,dodadkowo bez ecc82 nic nie zrobie więc i tak muszę zamowic nowe chyba że kogos interesuje zamiana,mam ecc81 rft,jak kogos interesuje mam też stare,ebl21-2szt,ef21-2szt,ech21-1szt,el-95 1szt i pare innych,niestety el34 już nie mam,została mi tylko jedna podobna tylko z kaptorkiem na gorze

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

nikifor niczego nie udowodnisz, po raz kolejny piszesz o TERMOTRANSFERZE , gdzie Ty to przeczytałeś ???

W PLIKU PDF NA STRONIE KAMYKA JEST WIDOK PŁYTKI OD STRONY DRUKU !! więc wykonaj taką płytkę i nie marudź

Wejdź na strone Kamyka, tam masz zdjęcie OTL-a z płytką, porównaj i przestań się ośmieszać, weź sie po prostu do pracy i nie tuszuj braku doświadczenia czyimis wyimaginowanymi błędami !!

• 1 miesiąc później...

witam ponownie,z pomocą jednego kolegi z forum uruchomiłem ten wzmacniacz,niestety tak jak pisałem termotransfer jest odwrócony i jesli bym chcial lutować wszystko tak jak na schemacie kamyka to bym popalioł jak już to zrobiłem,dlatego u mnie podstawki muszą być od strony miedzi a nie tak jak w większośći od strony laminatu.

Niestety uwaliłem lamki końcowe ecc82, i wszystko charczy przeokropnie,a to przes to że wyciągałem lampy na włączonym wzmaku i bez obciązenia napięcie żarzenia zwiększało się po wyjęciu lamp,i lampy które pozostawały były karmione ok 7,5v żarzenia i chyba przez to zdechły,bo na początku grały dobże,dodatkowo anodowe przy obciąrzeniu z lampami mam 310v więc może trochę za dużo?

nie żarniki są ok,żrarzą się i grają ale straciły moc i pierdzą strasznie zniekszstałcają,w momencie kiedy wsadziłem nową iną ecc83 w miejsce ecc82 lampa zagrała głośno,mocno i dynamicznie bez zniekształceń,niestety po jakimś czasie grzebania przy prądach teraz i ona pierdzi i ledwo gra

jeszcze chciałem zapytać czy w przypadku tego wzmacniacz i prostego zasilanie bez opuznionego załączania napięcia anodowego,mogłem uszkodzić lampy za wysokim napięciem anodowym 320v po obciązeniu lampami a ecc82 maxymalnie wytrzymują do 300v do tego zanim lampa zaczeła żarzyć to napięcie anodowe działało na zimnej lampie więc może to jest przyczyna uszkadzania lamp? teraz już wiem ze nie wolno wysiągać i przekładać lamp podczas pracy wzmacniacz bo napięcia żarzenia i anodowe po wyjęciu lampy zaczyna wzrastać

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

niestety tak jak pisałem termotransfer jest odwrócony i jesli bym chcial lutować wszystko tak jak na schemacie kamyka to bym popalioł jak już to zrobiłem,dlatego u mnie podstawki muszą być od strony miedzi a nie tak jak w większośći od strony laminatu.

nikifor Twój wpis po raz kolejny pokazuje, że robisz coś tak na odwal, bez zastanowienia i wylewasz żale na forum, szukasz winnych dookoła, a nie poptrzysz na to co samemu robisz.

poniżej zdjęcie pcb OTL-a oraz zdjęcie z rozmieszczeniem elementów zaczerpnięte ze strony Kamyka (mam nadzieję że autor nie będzie miał za złe publikacji swoich zdjęć na forum).

1. Porównaj oba widoki i zobaczysz, że pcb przedstawia obraz druku !!! jeżeli poodwracałeś wszystko przy wykonywaniu płytki to pretensje miej do siebie, a nie pisz bzdur o "odwróconym termotransferze"

2.Zobacz od której strony są lutowane gniazda lamp !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ty za to je przelutowywałeś raz z jednej strony, raz z drugiej, tak bez zastanowienia, a póżniej pretensje o "odwrócony termotransfer" i inne bzdety.

Chłopie masz na stronie kamyka wzmacniacz rewelacyjnie opisany, ze zdjęciami, wystarczy popatrzyć i wykonać, wręcz "pismo obrazkowe" a Ty nadal pretensje, że na stronie Kamyka są błędy !

nie sądzę żeby wzrost napięcia do 320V uszkodził lampy, wystarczy, że napięcie sieciowe 230V zmieni sie o +/- 5% i masz skoki na wtórnym o kilkanaście V, podanie pełnego napięcia anodowego przy zimnych żarnikach powoduje zużycie lamp, ale czy aż tak szybkie ? Ja od roku tak traktuję 6sn7 i nie ma problemu z ich działaniem. Pisałeś coś o mieszaniu z napięciami.... powiem, że nie wiem co można namieszać w tym wzmaku, ale to może jest przyczyna ?

Jak masz za wysokie napięcie anodowe to podnieś wartość rezystorów w filtrze zasilającym, w żarzeniu możesz postąpić podobnie, przetestuj najpierw sam zasilacz bez obciążenia, pomierz napięcia i napisz co wyszło

post-28246-0-10060400-1357558227_thumb.png

post-28246-0-82887300-1357558246_thumb.jpg

post-28246-0-10060400-1357558227_thumb.png

post-28246-0-82887300-1357558246_thumb.jpg

co ja bede pisał,musiał bym pokazać na zdjęciach,jak mówie że jest odwrócony to jest,wie o tym jeden kolega z forum który,udzielał mi cennych wskazówek na pr,a nie tak jak wy krytykował i wymadrzał się,posadze cię do tira chłopie i tez powiem że to bardzo proste bo wszystko masz opisane na tablicach i drązkach,dla mnie to proste aler pare osób z tego forum,zrobiło by wielką kupę pod siebie cofając tyłem cysterną paliwa:) to tyle co mam do powiedzenia w tej sprawie.

obecnie bez obciążenia 320vanodowego po obciążeniu lampami oraz rezystorem 33om 286v na żarzeniu 7v założeniu rezystora 0,22om i wpięciu lamp 6,5v dziewne tylko że po ok godziny grania napięcie anodowe spada do ok230v co mnie dziwi, wzmacniacz gra pięknie,niestety narazie tymczasowo mam wsadzone lampy sterujace ecc81,i one sa zdechłe bo jak podgłaszam to charczą ,czekam na nowe ecc82,dodatkowo jeden kanał gra bardzo cicho i nie wiem co się mogło stać,może uszkodził się jakiś kondensator bo kilka razy wybuchło jak zrobiłem zwarcie na anodowym,

Niektóży powiedzą "chłopie daj sobie spokuj z tym wzmakiem bo cię ubije" powiem szczerze że uwielbiam ryzyko i jak już mnie kilka razy dziennie kopie 320v stałego i zyje to mam to gdzieś,a wzmak i tak muszę złożyć do końca i na jak najlepszych częściach.

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

z takim podejściem do sprawy to szkoda gadać, nie słuchasz rad, wiesz lepiej, nawet zdjęcia nie zamieścisz żeby zerknąć na układ i doradzić, lubisz jak Cię trzepie 300v, a to już głupota

poskładanie takiego układu to spokojne 2-3 godziny, Ty męczysz się kilka tygodni, ale przecież wiesz lepiej co i jak... miłej zabawy

słuchawki to hd530 i hd580 300omów,aż tak bezmyślny to nie jestem,i basik i impakt jest w nich piękny na tym wzmacniaczu,musi coś być nie tak z lampami bo jak wsadziłem na chwilę nową ecc83 tungsrama,do jednego kanału to zaczeła grać bardzo mocno,wyrażnie i bez zniekształceń,wtedy to podłączyłem słuchawki pod jeden kanał i spokojnie sterowała nimi a impakt i bas był bardzo mocny,niestety przy włączonym wzmacniaczu zaczołem mieszać lampami i ta ecc83 teraz już zdechła i charczy i strasznie ale jej wzmocnienie jest nadalo wysokie,czyli zakładam że poprostu poubijałem lampy przez nagłe skoki napięć

efekt jest taki jak by coś bardzo mocno przesterowywało sygnał,przy bardzo niskim poziomie sygnału gra wyrażnie,muślał bym że faktycznie sygnał jest przesterowany ale dlaczego jak wsadziłem nową lampę wszystko było ok do momentu mieszania lampami?

nie dam zdjęcia bo nie dojdziecie w obecnej chwili jak ten wzmacniacz jest podłączony,za bardzo naplątałem kabli

zrobie nową pcb jesli przyjdą nowe lampy i będzie podobnie,

jesli komuś to pomoże to transformator zasilający lampy to stary zatra TS30/1/676 tak więc powinien byż dobry

dodaje zdjęcia mojego nieszczęścia:)

io zdjęcie ogólne wraz z zasilaczem nieszczęsnym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28689-0-82079000-1357592759_thumb.jpg

post-28689-0-18140900-1357592777_thumb.jpg

post-28689-0-62805100-1357592799_thumb.jpg

post-28689-0-48115200-1357592815_thumb.jpg

post-28689-0-78885900-1357592830_thumb.jpg

post-28689-0-12518200-1357593338_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

o w mordę.... fatycznie to może być wszystko, ale na początek popraw luty, wszystkie. Używaj kalafoni, kup dodatkowo opakowanie bo to co jest w cynie to mało i nie bój się jej. Nie ma co iść w droższe topniki do tego układu który robisz. Jaką masz lutownicę ?

sprzet lutowniczy jaki posiadam to stacja Hot air z kolba PT803,jesli chodzi o płytke to prototyp,teraz wytrawię nową i wszystko ładnie polutuję,teraz do rzeczy:

Wczoraj wziołem miernik i krok po kroku posprawdzałem napięcia i okazało się że w lewym cokole ecc82 był straszny spadek,posprawdzałem wszystko,okazało się że spalił się rezystor 100om chyba R8 na schemacie wywaliłem go i wszystko wróciło do normy,nastepnie,pogrzebałem w pudełku z lampami i znalazłem dwie nowe lampy ECC85 poczytałem trochę i wyczytałem że mają podobne parametry do ECC82 tylko inaczej podłączone żarzenie,zmieniłem żarzenie i wsadziłem te ECC85 w miejsca ECC82 i co się okazało?:)

Wzmacniacz zagrał pięknie bez rzadnych zniekształceń równo na obydwa kanały z fajnym basem i dość głośno,byłem przeszczęśliwy i słuchałem całą noc,w związku z tym że jestem zawodowym kierowcą,i nie spałem w nocy musiałem wziąść wolne w pracy:) więc przyczyna była,uszkodzony rezystor i uszkodzone lampy ECC82 E88cc nic im się nie stało,

Teraz moje pytanie dla fachowców czy lampy ECC85 mogą grać w tej aplikacjii bez żadnych zmian? i ustawień punktów pracy,jeśli tak to jak to zrobić aby było popranie dla nich,tak więc to że jestem uparty i moja kilkutygodniowa męka wynagradza mi teraz ciepłym dzwiekiem w słuchawkach,po mimo innych lamp.

Pozdrawiam wszystkich którzy starali się pomóc przy moich wypocinach,

ostatnie pytanie:jakie lampy grają najlepiej w tym wzmacniaczu chodzi mi o jak najbardziej ciepłe i dynamiczne granie z dobrą stereofonią

jakiego potencjometra najlepiej użyć? 100k? bo w tej chwili 50k ledwo dotknę i wzmocnienie jest bardzo duże

• 5 miesięcy później...

Tyle mam.

Sześć stron w formacie PDF powinno wystarczyć. Opisy wydaje się zbędny, konstrukcja prosta. Do tego jedną sztukę już zbudowałeś.

Czym masz zamiar pokryć płytkę w wersji finalnej, soldermaska lakier czy cynowanie chemiczne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam schemat i rysunki płytek do OTL IV(ostatnia wersja Kamyka).Rysunki to znaczy ,że płytki są pokazane tak ,jak się je pokazuje normalnie: jeden rysunek od strony druku,drugi od elementów z rozmieszczeniem części.Do termotransferu trzeba to odwrócić.Jeśli to Cię interesuje daj znać na priv.

O :) widzę że kolega przesłał już to samo.Zwróć tylko uwagę,że to nie płytka do termotransferu

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Kol. Nikifor to samo znajdzie w zamieszczonym wyżej pliku PDF. :)

O :) widzę że kolega przesłał już to samo.Zwróć tylko uwagę,że to nie płytka do termotransferu

Wystarczy zrobić odbicie lustrzane i można robić "prasowankę". Jeśli się przyda na przyszłość mogę przerzucić wzór pcb do programu Sprint-Layout. Daje też możliwość eksportu "gerberów" i zmian w wymiarowaniu elementów.

dziękuje serdecznie,mam ten wzmacniacz i słucham go prawie codziennie,gra przepięknie,i nie zmieniam go na żaden inny z przyczyn prostych"nie stać mnie na lepszy lampowy wzmacniacz:)

niestety obecny mam złożony jak widać na powyższych moich zdjęciach,siedzi sobie od kilku ładnych miesięcy w pudełku po butach:) i niestety zrobiłem odwrotnie termotranswer a wkładając go obudowe kondensatory będą mi przeszkadzać.w zamontowaniu lamp na wierzchu.

właśnie nie za bardzo wiem jak zrobić odbicie lustrzane aby zmienić obecny plik i wydrukować go w odbiciu lustrzanym,z pdfa,to miałem kiedyś i zrobiłem z tego pcb nie jest odbiciem lustrzanym,po odprasowaniu na pcb wszystko musiałem montować z jednej strony i zanim się zorjentowałem,popaliłem kilka elementów oraz nerwów:)

Proszę tylko by ktoś sprawdził czy dobrze odwróciłem,bo dziś i o tej godzinie mogłem coś pokręcić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

• 3 miesiące później...

Macie moze pomysł na jakąś fajną obudowę do tego otela? chodzi mi o coś pod wymiar i raczej coś z gotowców,skłądam ten wzmacniacz od nowa ale chce mieć wszystko ładnie porobione i w obudowie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.