Skocz do zawartości
IGNORED

stereo za 10 000 zł

Xiaze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jako początkujący audiofil, szukam wzmacniacza lampowego, odtwarzacza CD i kolumn. Wiem, że za takiego ,,grosze" mogę liczyć na wzmacniacz lampowy z chińskimi lampami, którego jedynym plusem jest to, że działa... Niemniej myślę, że jako miłośnik płyt gramofonowych połączenie gramofonu ze wzmacniaczem lampowym będzie idealnym krokiem, ku audiofilskiej oazy. Myślę o Denonie (odtwacza CD) B&W (kolumnach) i ... no właśnie jaki wzmacniacz lampowy może Ci państwo polecić? Z zakresie muzykalnym wykraczam poza wszelkie standardy, słucham od opery, po ciężkie brzmienia skończywszy na chińskiej muzyce ludowej.

Za wszelkie wskazówki z góry dziękuję !

Kłaniam się nisko

Krystian

https://www.audiostereo.pl/topic/87539-stereo-za-10-000-z%C5%82/

Napisz jaki dzwiek lubisz i w jakim pomieszczeniu bedzie to gralo ile m2 ???

A co do chinskich wzmacniaczy to mysle ze to ze dzialaja to nie ich jedyne plusy ale o tym byc moze sie przekonasz jeli juz ktoregos z nich kupisz ja mam Yaqin MC-10L ponad 2 lata i dziala bez zadnych problemow a na dodatek gra tez calkiem fajnie jak za te grosze bo dalem 1500pln za nowy wtedy ;)

Za 10000 pln mozna miec juz calkiem fajny zestawik audio kolumny uzywane np okolo 5000pln jakis chinski lampowiec i CD za reszte ;)

Chodziło mi o 10000zł.

Lubię głęboki bas, dynamiczność. Odnajduję się przy słuchaniu głosu Magdaleny Kozeny i fortepianie Możdżera, Dead can dance choć również przy nagrania Kazika i Kultu sprawiają mi dużo radości. Mam starego Technicsa (amplituner, odtwarzacz CD) kolumny Prismy i jedyny audiofilski sprzęt jaki posiadam do słuchawki senneiheiser HD 600 nie licząc jeszcze wkładki w moim starym zasłóżonym Danielu. Myślałem, o kinie domowym, telewizorze, jednak czyste stereo ma najwięcej do zaoferowania. Byłem na audioshow dwa lata temu i skończyło się to dla mnie tragicznie, nie mogłem później jeść ani spać.. eh co sprzęt potrafi zrobić z człowiekiem :)Choć przyznam, że w tym roku zamierzam się wybrać. Mieszkam w kawalerce, gdy odłączę pokój z kuchnią myślę, że powierzchnia to ok 20 metrów. Bardzo jestem ciekaw możliwości wzmacniacza lampowego YAQIN MC-10L. Moje doświadczenia z używanym rzeczami zakupionymi z allegro są niestety nie najlepszego, dlatego wolę kupować nowe urządzenia. Za wszelkie porady, rady z góry dziękuję.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

Xiaze

Poczytaj o MC-10L w zakladce Lampa i tam w klubie milosnikow chinskich lampowcow ;)

Ja powiem Ci ze MC-10L basik ma gleboki i mocny jak na lampe jest on co prawda lekko misiowaty i nie ma super kontroli ale jesli to komus nie przeszkadza to polecam ten wzmacniacz na poczatek ma on typowy dla lampowca cieply dzwiek potrafi czarowac wokalami wysokie tony delikatne nie meczace ale jesli ktos woli wiecej balsku to sprawa prosta wystarczy zmienic lampki na Electro Harmonix EH i wtedy dzwiek staje sie chlodniejszy bas troszke mniejszy ale lepiej kontrolowany i barwniejszy a wysokie tony sa wyrazniejsze dzwiek szybszy jasniejszy ;)

Najlepiej popytaj w klubach moze ktos blisko Ciebie ma taki wzmacniacz warto jechac i posluchac przed zakupem bo kazdy lubi inny rodzaj dzwieku i trudno doradzac w takich sprawach ;)

Co do kolumn to jeszcze trudniejsza sprawa ja jednak bym Ci polecil uzywane od 1 wlasciciela w idealnym stanie tak okolo 5000-6000 pln wtedy beda to juz super kolumny najlepiej odebrac osobiscie posluchac przed zakupem bo to nie tanie zabawki sa ;)

Osobiście miałem tego yaqina mc-10l no i monobloki Ugoda zabijają tego chińskiego lampowca na dzień dobry. Do tego za małe trafo zasilające, które grzeje się piekielnie. Ogólnie lampiak robi dobre wrażenie ale jak się go porówna do czegoś dobrego to wychodzi szydło z worka. Więc osobiście odradzam Ci ten wzmacniacz. Teraz jak bym miał parcie na lampę to jakaś manufaktura typu Felix audio czy coś takiego. Choć obecnie obstaje przy dobrze zrobionym tranzystorze. Tylko tą ugodą się tak nie sugeruj, bo one wychodziły obronną ręka w porównaniu do wzmacniaczy za 10K tylko ugoda to już DIY...

Więc raczej sugeruję ostudzić entuzjazm względem tego Chińczyka.

Pozdrawiam Arczi

Witam wszystkich, dziękuję za opinie choć przez nie mam większy dylemat : ) DIV to dobra alternatywa, niestety w kwocie 10 tys zł. muszę przeznaczyć na wszystkie ,,zabawki”. A do tego planowane zakupy muszę przed kobietą ukrywać (nie pytajcie dlaczego: ) )

Chińczyk ma ten plus, że jak na sam początek powinien mi wystarczyć mam nadzieję, przez 2 lata powinien działać sprawnie. Później będę mógł zainwestować w coś lepszego. Wolę wydać większą kwotę na kolumny niż na wzmacniacz lampowy. Niestety jestem zmuszony do kompromisów. Niemniej myślałem o kupnie kolumn Audio Academy Hyperion IV (4500 zł) lub Bowers & Wilkins 684 (3800 zł) odtwarzacz CD to koszt (2000 – 3000zł) zostaje jeszcze kwestia kabli. Co o tym wszystkim myślicie ?

Jak dla mnie bardzo dziwne proporcje cenowe...

Dodatkowo jeśli kupujesz sprzęt za te pieniądze to kup od właściciela a nie od handlarza. To wtedy będziesz miał lepsze doświadczenia :).

Na twoim miejscu kupił bym jak najdroższe kolumny one do dźwięku wnoszą najwięcej. W miarę grający tranzystor bo chinskie lampy raczej nie należą do najdynamiczniejszych. No i tanie i przyzwoicie grające CD. Z czasem wymienisz CD na lepsze a potem wzmacniacz no i zabawa zacznie się od początku :).

Pozdrawiam Arczi

monobloki Ugoda zabijają tego chińskiego lampowca na dzień dobry. Do tego za małe trafo zasilające, które grzeje się piekielnie. Ogólnie lampiak robi dobre wrażenie ale jak się go porówna do czegoś dobrego to wychodzi szydło z worka. Więc osobiście odradzam Ci ten wzmacniacz.

A ile te monobloki kosztuja czesci+robocizna kogos kto to potrafi zrobic ?

Co do trafo w MC-10L to u mnie nie zauwazylem zeby trafo sie grzalo jest letnie po 4 godzinach sluchania a slucham dosyc glosno i kolumny tez mam nie latwe do napedzenia wiec nie wiem dlaczego u Ciebie sie tak grzalo ?

Ten wzmacniacz wiadomo ze nie jest HiEndem ale wypada bardzo dobrze w swojej cenie a nawet potrafi zagrac lepiej niz tranzystorki za 4000pln wiec mysle ze na poczatek przygody z lampa jest godny polecenia ale oczywiscie jak zawsze wszystko zalezy od tego kto jaki dzwiek lubi .

Jest tez kilka innych chinczykow ktore fajnie graja a i nastepca MC-10L juz sie pojawil nie pamietam jaki ma symbol ale gdzies czytalem test i wypada lepiej niz MC-10L a cena pewnie podobna wiec jest w czym wybierac ;)

Nie pamiętam ile to jest dokładnie ale około 1000 zł za części plus robocizna. No i pozostaje kwestia obudowy.

Ja w przyszłym miesiącu zaprezentuje swój zestaw bo będzie w docelowych obudowach ... :) No a na forum jest kilka osób które pomogą więc kwestia zainteresowania tematem.

Co do trafo w MC-10L to u mnie nie zauwazylem zeby trafo sie grzalo jest letnie po 4 godzinach sluchania a slucham dosyc glosno i kolumny tez mam nie latwe do napedzenia wiec nie wiem dlaczego u Ciebie sie tak grzalo ?

Znam kilka tych Janków i każdy miał tę wadę. Nawet na jakimś forum niemieckim ktoś to trafo wymieniał. No ale z biegiem lat może chinole coś poprawiły... Bo ja ze 2 lata temu te wzmacniacze testowałem. No ale za 1600 zł nie jest to zły produkt.

Pozdrawiam Arczi

Xiaze kupujesz wzmacniacz nowy na allegro albo szukasz uzywanego bo co jakis czas sie pojawiaja ok 1500pln a lampki wymieniasz sam na te np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kupujesz dobrana kwadre i muzyczka juz lepiej gra niz na oryginalnych ;)

Nie pamiętam ile to jest dokładnie ale około 1000 zł za części plus robocizna. No i pozostaje kwestia obudowy.

Ja w przyszłym miesiącu zaprezentuje swój zestaw bo będzie w docelowych obudowach ... :) No a na forum jest kilka osób które pomogą więc kwestia zainteresowania tematem.

Znam kilka tych Janków i każdy miał tę wadę. Nawet na jakimś forum niemieckim ktoś to trafo wymieniał. No ale z biegiem lat może chinole coś poprawiły... Bo ja ze 2 lata temu te wzmacniacze testowałem. No ale za 1600 zł nie jest to zły produkt.

Pozdrawiam Arczi

Hmm... to calkiem ciekawe te monobloki skoro nie drogie a tak graja :)Z checia zobacze je jak juz beda gotowe :)

A co do tego ciepla to hmm... nie wiem byc moze trafo powinno byc chlodniejsze ale ja zawsze po odsluchu sprawdzam i nigdy nie zauwazylem zeby bylo gorace cieple jest ale w normie jutro sprawdze dokladnie jaka ma temperature po np. 2 godzinach grania ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gralem dzis 5 godzin chwilami dosyc glosno i temperaturka obudowy od trafa wyniosla +42 stopnie nie wiem czy to juz za duzo czy nie ?

Jeden kolega kiedys pisal ze zrobil w tej obudowie od trafa do gory dziury wiertarka takie niby sitko co pozwolilo na lepsze odprowadzenie ciepla ;)

Xiaze

A i jesli jeszcze nie kupiles MC-10L to poczytaj to :

Ukryta Zawartość

Gdybym teraz kupowal pierwszego lampowca to bylby to wlasnie Yaqin MS-20L ;)

Ukryta Zawartość

Witam. Wydaje mi się, że do klasyki i symfoniki lepszym pomysłem będzie jakaś lampa na kt88 lub 6550. Jest podstawa basowa i dynamika , a to w tym rodzaju muzyki ważne.Do tego dobre żródło i głośniki z większymi wooferami (np.canton ergo) Sam od kilku miesięcy gram na yaqinie i coraz częściej słucham muzyki symfonicznej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.