Skocz do zawartości
IGNORED

Bawełniany tynk Japoński, tapety itp.

Epi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam będę remontował pokój i chciałem zapytać czy ktoś z Was używał może tynku Japońskiego na bazie bawełny lub tapet w pokoju gdzie słucha muzyki. Z tego co można wyczytać ma dobre właściwości wygłuszające itd. Tak więc może ktoś z Was użył tego we własnym domu i może coś więcej powiedzieć na ten temat?

Pozdrawiam

Witaj, wszelkiego rodzaju mięsiste tapety, czy tynki bawełniane mogą bardziej zaszkodzić niż pomóc. Na pewno zlikwidują trzepoczące echo i ewentualnie stłumią pogłos, ale też zaabsorbują najwyższe częstotliwości, zostawiając wyeksponowaną średnicę i bas, a nie o to w adaptacjach akustycznych chodzi. Muzyka może stracić blask i życie.

Kluczem do udanej adaptacji akustycznej jest takie użycie ustrojów akustycznych, by uzyskać wyrównaną odpowiedź pomieszczenia w każdym zakresie częstotliwości.

Takie jest moje zdanie.

Zgadzam się z Imacman'em w całej rozciągłości. Natomiast remont pokuju, to świetna okazja, aby zająć się niskimi częstotliwościami i rozpraszaniem: absorbery/pułapki w rogach pokuju (również styk ściany z sufitem), rozpraszacz na suficie w miejscu pierwszego odbicia, gipsowe płyty akustyczne tak jak ma remlik etc.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Rozumiem Panowie czyli najlepiej odmalować i zaprosić jakiegoś akustyka;) Akurat w pobliżu mnie jest Sonus Oliwa i służą pomocą w sprawach akustyki, dziś rozmawiałem z nimi i nie będzie problemu ze spotkaniem. Dzięki

Rozumiem Panowie czyli najlepiej odmalować i zaprosić jakiegoś akustyka;) Akurat w pobliżu mnie jest Sonus Oliwa i służą pomocą w sprawach akustyki, dziś rozmawiałem z nimi i nie będzie problemu ze spotkaniem. Dzięki

Zdecydowanie zrobić coś z głową. Dobrze jest poczytać literaturę, zaglądać do wątków o adaptacjach i powoli realizować swoje. Dobrze mieć też własny system pomiarowy - wtedy wiadomo w jakim kierunku trzeba dokonywać adaptacji i ewentualnych zmian.

O remontach pokojów i nawet tworzeniu pokoju odsłuchowego począwszy od stawiania ścian podczas budowy domu/mieszkania były już kiedyś tematy.

Przy okazji małego remontu można postawić ciekawą rozpraszającą ściankę z tył lub mając miejsce po bokach stworzyć jakieś półki, pociągnąć osobną instalację do naszego systemu, przygotować miejsca pod ustroje, itd.

Odnośnie miękkich tapet Imacman ma rację ale co z tynkami strukturalnymi? Otrzymujemy ciekawą artystycznie lekko pofałdowaną - wspomagającą rozpraszanie - powierzchnię, wszystko wg naszych umiejętności i pomysłu, a wrzucić możemy go chyba nawet na sufit z którym zawsze są problemy.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 21 Października 2011 - trolling
Ukryte przez Fr@ntz, 21 Października 2011 - trolling

Nie wiem jak Wy, ale ja to nawet podsufitkę w samochodzie wykleiłem wytłaczankami po jajkach.

...

Odnośnie miękkich tapet Imacman ma rację ale co z tynkami strukturalnymi? Otrzymujemy ciekawą artystycznie lekko pofałdowaną - wspomagającą rozpraszanie - powierzchnię, wszystko wg naszych umiejętności i pomysłu, a wrzucić możemy go chyba nawet na sufit z którym zawsze są problemy.

DOKŁADNIE

U mnie w mieszkaniu odsłuch poprawił się zdecydowanie po:

1. pomalowaniu całego pokoju farbą strukturalną (delikatny baranek)

2. wprowadzeniu się narzeczonej - zwiększenie ilości mebli w pokoju, doszedł dywan na podłogę, żaluzje bambusowe w oknach itp.

:)

Oczywiście nie mówię tu o profesjonalnej adaptacji, ale wg mnie: im bardziej zagracony pokój tym lepszy odsłuch.

pozdrawiam

nt

Oczywiście nie mówię tu o profesjonalnej adaptacji, ale wg mnie: im bardziej zagracony pokój tym lepszy odsłuch.

pozdrawiam

Zgadzam się, gdy nie robimy profesjonalnej adaptacji - domowe środki umiejętne użyte są dobrym rozwiązaniem. Oczywiście nie możemy przesadzać z tym zagraceniem :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.