Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana całego audio

jaworrr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam audiomaniaków,

Bez owijania w bawełnę: wymieniam cały system audio bo gra za bardzo górą, nie ma kopa do ciężkich gitar.

Sub nadaje się tylko do filmów.

Słucham: 50% black metal i 50% psychedelic chill-out.

Co mam:

wzmacniacz stereo: Yamaha ax-397

głośniki: triangle titus 202 (60hz - 20khz)

aktywny sub: quadral 51 (30hz - 150hz)

kable: real cable

W co celuję?

Pełne brzmienie, bez kompromisów na basie i sopranie z wyraźnym środkiem. Ciepławe i przyjemne.

Pokój 4,5 x 4m. 18m2. Dość zawalony różnościami...

Chciałbym zostać przy głośnikach typu monitor. Podłogowe zabiorą mam wrażenie za dużo miejsca.

Upatrzyłem sobie monitor audio rx2 + polecono mi Xindak a06. Czy taki zestaw dobrze zagra w kubaturze mojego pokoju?

Ew czy możecie coś polecić? Koszt? ...koszt gra główną rolę:) powiedzmy MAX (tzn nie więcej niż, może być mniej) 3500zł.

Nie wiem czy podałem wystarczające info. Dodaję jeszcze zdjęcia do załącznika.

Uprzejmie proszę o doradztwo.

Grzegorz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13691-0-65908400-1318871699_thumb.jpg

post-13691-0-13350400-1318871704_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87466-wymiana-ca%C5%82ego-audio/

Duże ambicje za nie duże pieniądze - chcesz gitary i chilloutu z nastrojem, dobrym wypełnieniem i pełnym nienatarczywym basem ....

Czytałem gdzieś na forum o zestawie : chińska lampa z głośnikami i chyba za 2500 więc zostałoby Ci 1000 na źródło. Poszukaj może ten ktoś już to sprowadził i jest szansa posłuchać gdzieś w Polsce.

Szczerze powiem, że ciężko będzie Ci w tej cenie złożyć coś sensownego bo jest kilka wątków ale w przedziale 10k-15k w których bardzo szybko od nowego ludzie przechodzą do używanego sprzętu i wcale nie kończy się to happy endem.

Może najpierw zacznij od sprzedania tego co masz - zawsze to extra pieniądze.

Zagracone 18m2 w wcale nie tak dużo i wydaje mi się, że większe monitory dadzą radę. Sprostowanie do bezkompromisowego basu - dla mnie to bas obecny, dość głęboki i nierozlazły, nie dominujący.

Jeśli mieliśmy podobne definicje basu to faktycznie może być problem z monitorami.

Z drugiej strony również boję się żeby muzyka nie była przebasowiona... dlatego podebatujmy :)

BraWo100 zobacz na zdjęcia. Obok mebla postawię jeszcze wolno stojącą głośnikową kolumnę to zablokuje żonie wyjście na balkon, za co na pewno nie będzie mi wdzięczna...

BraWo100 zobacz na zdjęcia. Obok mebla postawię jeszcze wolno stojącą głośnikową kolumnę to zablokuje żonie wyjście na balkon, za co na pewno nie będzie mi wdzięczna...

Jak "jeszcze"? Chyba "zamiast". I wtedy zajmą tyle samo.

Jak "jeszcze"? Chyba "zamiast". I wtedy zajmą tyle samo.

Oczywiście że zamiast. Ale żeby głośnik stał sobie na podłodze nie przytulony do mebla to trzeba go odsunąć. No nie wiem, jakoś mam wrażenie że się będzie dusił... z podłogowych z kolei też mi ktoś już polecał. Też z MA, model BR 5 i BR6

Uczepiłem się tych RX2 jakoś. Umówię się na odsłuch w tygodniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy to dobry zestaw?

Chociaż takiej lampy nie mam gdzie postawić... bo na wzmaku stoją mi cuda dzisiejszej telewizji.

Ukryta Zawartość

Nie słyszałem tego xindaka, ale słyszałem RX2 i moje Sonus Olivy, moim zdaniem za podobną cenę dostałem sporo więcej, no i w połączeniu z NADem rock brzmi rewelacyjnie, spójrz sobie w "o mnie".

Jak będziesz maił możliwość to posłuchaj koniecznie monitorów KEF-a

Co prawda ja słuchałem podłogówek IQ5 spętych do Roksan'a ale byłem pod wielkim wrażeniem poziomu grania.

Znajomy, który gościł mnie u siebie ma podobne do Ciebie prefernecje muzyczne.

Więc trzeba posłuchać

:)

Chciałbym zostać przy głośnikach typu monitor. Podłogowe zabiorą mam wrażenie za dużo miejsca.

Upatrzyłem sobie monitor audio rx2 + polecono mi Xindak a06. Czy taki zestaw dobrze zagra w kubaturze mojego pokoju?

Ew czy możecie coś polecić? Koszt? ...koszt gra główną rolę:) powiedzmy MAX (tzn nie więcej niż, może być mniej) 3500zł.

Grzegorz

Zapomnij o monitor audio rx2 gdyż wątpię aby wypełniło pomieszczenie basem a i wysokich będzie sporo. Sprzęt musi być nowy czy w tej kwocie może być używka? Z drugiej ręki proponuję Dynaudio Audience 50 lub 52 a do tego wzmacniacz NAD c370 lub c372

Pełne brzmienie, bez kompromisów na basie i sopranie z wyraźnym środkiem.

Z monitorów? W 18m?

Posłuchaj Dynaudio a zobaczysz co potrafią monitory w 18m2. ;)

Rx2 mają 20cm głośnik średnio-nisko tonowy. Audience 52SE tylko 17cm, ale ludzie chwalą na nich brzmienie gitar, sam bas mimo iż niezbyt niski również. Tyle, że ciężko znaleźć te głośniki w sprzedaży. Na allegro jest jedna aukcja ale DA audience 52, chciałbym wersję 52SE, która jest zbliżona do sławnego contour 1.3... ktoś wie gdzie powinienem ich poszukać?

Czy NAD c352 również je uciągnie? Jest połowę tańszy od c370. Mój maksymalny budżet i tak już zostaje przekroczony...

Ja bym polował na C352, na pewno da się zjechać z ceny a jest żywiołowszy od nowszych. Słyszałem C355 z RX2 i było dość smutno.

Na razie celuję w NAD'a c352 + Dynaudio Audience 52SE. Chociaż te słyszałem, że dużo prądu lubią żeby dobrze zagrać, pewnie im więcej tym lepiej. NAD c372 kosztuje używany 2600,- + liczę koło 3000,- za Dynie... których na razie nie widzę nigdzie ofert sprzedaży zresztą ...

Ostatnio Dynaudio Audience 50 poszły na aukcji prawie za 2000 złotych (były chyba jakieś modyfikowane). Oryginalne można ustrzelić w cenie od 1500- 1800zł. To sporo jak na używane, jednakże uważam, że są warte tej ceny. Sam je posiadam i nie sprzedam :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja swoje dynki 50 sprzedałem za 1400zł w stanie bdb- ;) Swego czasu przez moment napędzałem audience 50 amplitunerem NAD T770 i grało to naprawdę przyzwoicie a i prądu nie brakowało. Ogólnie NAD + Dynie to bdb zestawienie moim zdaniem oczywiście.

są jedne 50tki na allegro za podobną cenę, ale poniszczone z deka. dzisiaj w salonie zobaczę i może posłucham DM 2/8 chociaż nie jestem do nich przekonany to będę miał może jakiś sprawdzony punkt zaczepienia

Na razie celuję w NAD'a c352 + Dynaudio Audience 52SE. Chociaż te słyszałem, że dużo prądu lubią żeby dobrze zagrać, pewnie im więcej tym lepiej. NAD c372 kosztuje używany 2600,- + liczę koło 3000,- za Dynie... których na razie nie widzę nigdzie ofert sprzedaży zresztą ...

Witam Używanego Nada 372 jak dobrze poszukasz upolujesz za 1700, a więc zostaje 1800. . Zawsze możesz sprzedać swoje graty i masz na względny zestaw. PoZostaje kupno dobrego żródła, a prądem się nie przejmuj. By dobrze grało prąd musi być.

Ostatnio Dynaudio Audience 50 poszły na aukcji prawie za 2000 złotych (były chyba jakieś modyfikowane). Oryginalne można ustrzelić w cenie od 1500- 1800zł. To sporo jak na używane, jednakże uważam, że są warte tej ceny. Sam je posiadam i nie sprzedam :)

Autorowi wątku nie sprZedasz póki co, ale jak tylko usłyszysz lepsze kolumny Dynki pójdą do innego właściciela . Pozdrawiam

Autorowi wątku nie sprZedasz póki co, ale jak tylko usłyszysz lepsze kolumny Dynki pójdą do innego właściciela . Pozdrawiam

Kolego właśnie są wystawione Dynaudio Audience 52

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , myślę że cene zawsze można ponegocjować. Powodzenia

Ukryta Zawartość

Fakt, w audioszale nie istnieje słowo NIGDY :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Kolego właśnie są wystawione Dynaudio Audience 52

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , myślę że cene zawsze można ponegocjować. Powodzenia

Oglądałem na zdjęciach, bardzo ładne. Cena dobra. Ale spokojnie, jeszcze się rozglądam. DM 2/8 jeszcze mnie zaciekawiły. Miał ktoś z nimi do czynienia?

Tych audienców 52 obawiam się trochę w wersji bez SE...

Ukryta Zawartość

Nikt w pobliżu nie ma, szkoda. Powiedzcie mi, czy wszędzie za odsłuch się płaci? w jednym z krakowskich sklepów liczą 100zł za odsłuch na miejscu, 500zł za odsłuch w mieszkaniu. Tylko jeśli zakupię u nich towar kwota jest do zwrotu.

A co jeśli nie będą mieli tego czego ja szukam?... czy tak to powinno wyglądać?

Bez owijania w bawełnę: wymieniam cały system audio bo gra za bardzo górą, nie ma kopa do ciężkich gitar.

Sub nadaje się tylko do filmów.

Słucham: 50% black metal i 50% psychedelic chill-out.

Co mam:

wzmacniacz stereo: Yamaha ax-397

głośniki: triangle titus 202 (60hz - 20khz)

aktywny sub: quadral 51 (30hz - 150hz)

kable: real cable

Niezły misz masz muzyczny hehe, sam się ostatnio zasłuchuje w Deathspell Omega z jednej strony z drugiej, może nie chill out, ale polecam ci Blood Of Heroes jeśli nie znasz. To co powiem dla niektórych wyda się być może kontrowersyjne, ale ja na twoim miejscu całą kasę wydałbym na kolumny. To na kolumnach usłyszysz największe różnice w systemie, wzmak sobie zostaw jaki masz, kiedyś być może kupisz inny po odsłuchach.

To co powiem dla niektórych wyda się być może kontrowersyjne, ale ja na twoim miejscu całą kasę wydałbym na kolumny. To na kolumnach usłyszysz największe różnice w systemie, wzmak sobie zostaw jaki masz, kiedyś być może kupisz inny po odsłuchach.

to nie jest kontrowersyjne, to jest zupełnie nieprawdziwe...niemniej faktem jest, że to, co posiada autor tematu, jest do wymiany w całości.

Niezły misz masz muzyczny hehe, sam się ostatnio zasłuchuje w Deathspell Omega z jednej strony z drugiej, może nie chill out, ale polecam ci Blood Of Heroes jeśli nie znasz. To co powiem dla niektórych wyda się być może kontrowersyjne, ale ja na twoim miejscu całą kasę wydałbym na kolumny. To na kolumnach usłyszysz największe różnice w systemie, wzmak sobie zostaw jaki masz, kiedyś być może kupisz inny po odsłuchach.

Co po dobrych kolumnach ze słabym wzmacniaczem? chyba, że zacząć budować system od kolumn a następnie resztę. Pomysł chyba dobry tylko wymagający czasu i cierpliwości, ale o to w całej zabawie przecież chodzi.

dbx

To jest twoje zdanie i ok, pozwól , że ja pozostanę przy swoim.

sonik

Jasne, lepszy efekt będzie z super wzmacniaczem (cokolwiek miałoby to oznaczać) i kiepskimi kolumnami, ja jednak pozostaje przy swoim zdaniu. Kolega jaworrr i tak zrobi zapewne po swojemu, zobaczymy co wybierze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.