Skocz do zawartości
IGNORED

Serwer muzyczny do Squezboxa Touch

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega poprosił mnie o zadanie tego pytania. Ja mam serwer postawiony na kompie. Czy może ktoś mi doradzić tani, dobry serwer i prosty w obsłudze. Myślałem o Qnapie ale nie wiem jak współpracuje z SBT i czy łatwo robimy konfigurację. Ważne jest aby wiatraczek jeśli go ma, nie hałasował.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

https://www.audiostereo.pl/topic/87433-serwer-muzyczny-do-squezboxa-touch/

Witam.

Kupiłem do SBT (PC mi nie odpowiada, a po USB ... tragedia) QNAPa TS-112.

Stoi w szafce, nie grzeje sie (max. 42 stopnie) i nie szumi (mimo wiatraczka).

Konfiguracja serwerka prosta. Dziła bardzo dobrze.

Polecam.

ps. właśnie kończę ripownaie CDA (FLAC oczywiście)

pozdrawiam

Gatar

Czy muszę kupić do tego zestawu switch bo nie wiem gdzie podłączyć kabel sieciowy do polaczenia SBT z Qnapem. Jaki dysk polecasz 1Tb.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ja obecnie używam NETGEAR ReadyNAS Ultra 2 z dwoma dyskami po 2TB.

Ma bezpośrednie wsparcie ze strony Logitecha - jest pisana specjalnie na niego wersja Squeezebox Servera.

Jest podpięty do routera z Wi-Fi wraz z modemem i komputerem stacjonarnym, przez co jest widoczny w sieci lokalnej jak i przez SBT po Wi-Fi.

Ja obecnie używam NETGEAR ReadyNAS Ultra 2 z dwoma dyskami po 2TB.

Ma bezpośrednie wsparcie ze strony Logitecha - jest pisana specjalnie na niego wersja Squeezebox Servera.

Jest podpięty do routera z Wi-Fi wraz z modemem i komputerem stacjonarnym, przez co jest widoczny w sieci lokalnej jak i przez SBT po Wi-Fi.

Jaki jest w przybliżeniu koszt takiego serwera?

Jaki jest w przybliżeniu koszt takiego serwera?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak o wiele bardziej opłaca się kupić dyski osobno.

Ukryta Zawartość

Ja wczoraj kupiłem używkę starszą wersję za 250 PLN

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

QNAP TS-112 kosztował mnie 620 zł + dysk (akurat leżał na półce :-) )

Wsparcie od QNAPa dla Squeezbox Servera jest. Instalacja prosta.

QNAP ma wentylator ale jest cichutki. Czytałem, że NETGEAR potrafi czasami pohałasować.

Nie chciałem eksperymentować. Z QNAPa jestem zadowolony.

pozdrawiam

QNAP Systems TS-119P+

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Ukryta Zawartość

Jednak o wiele bardziej opłaca się kupić dyski osobno.

Ukryta Zawartość

Ja wczoraj kupiłem używkę starszą wersję za 250 PLN

Ja wydałem 935zł na samego NASa i do tego 2x265zł na dyski ;)

Oczywiście zależy jakie dyski będziemy chcieli tam wpakować, niektóre modele zaleznie od pewnych czynników będą wyraźnie droższe od innych.

W starsze wersje (ReadyNAS DUO, itp.) nie chciałem się pakować żeby potem nie żałować np. zbyt wolnego procesora.

Czytałem, że NETGEAR potrafi czasami pohałasować.

A który konkretnie NETGEAR? Róznych modeli NASów tego producenta jest całkiem sporo ;)

Nie chodzi o to, że bronię tego produktu bo go mam, itp. tylko o zwyczajne sprecyzowanie stwierdzenia. Inaczej to nic więcej jak kolejna internetowa plotka.

Zresztą pod dużym obciążeniem pewnie każdy NAS wyposażony w wentylator zacznie bardziej hałasować. Tylko, że przecież nie musimy eksponować go w salonie, moża go schować w dogodnym miejscu, byle był podpięty do sieci...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

E tam,u mnie coś takiego będzie sobie stało na poddaszu i po wifi będzie podłączone do sieci.

Ukryta Zawartość

Brakuje jeszcze tylko troszkę RAMu i karty flashowej na system no i oczywiście dysków twardych na dane. Serwer będzie typowym miejscem przechowywania dokumentów, nie tylko muzyki. System operacyjny FreeNAS. Parametry serwera oczywiście za dobre, ale teraz trudno kupić coś słabszego z takim małym poborem prądu ;).

Ukryta Zawartość

A który konkretnie NETGEAR? Róznych modeli NASów tego producenta jest całkiem sporo ;)

Netgear ReadyNAS Duo RND2000.

Niespecjalnie jestem fanem Chipa i jego testów ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie jest

totalna ściemą , tak sądzę. Gdzieś czytałem test tego NETGEARA i także poruszali sprawę hałasu.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Netgear ReadyNAS Duo RND2000.

Niespecjalnie jestem fanem Chipa i jego testów ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie jest

totalna ściemą , tak sądzę. Gdzieś czytałem test tego NETGEARA i także poruszali sprawę hałasu.

pozdrawiam

Toś mnie zmartwił. Mój ReadyNAS Duo RND2000 jeszcze do mnie nie dotarł. Cóż, najwyżej trzeba będzie kompbinować z wymianą wentylatora, regulatorem obrotów, albo serwer zostanie za karę wyeksmitowany do piwnicy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Mam tego netgeara i co do hałasu to tylko jak startuje to coś słychać . Dobry sprzęt . Przedtem miałem qnapa 112 i teraz mam bezpieczne dane i większą wydajność a i aktualizacje logitecha na ten sprzęt są lepsze i częstsze .

Cóż, najwyżej trzeba będzie kompbinować z wymianą wentylatora, regulatorem obrotów,

NAS sam sobie wyreguluje obroty zależnie od temperatury, nie wyobrażam sobie żeby w DUO było inaczej ;)

A z piwnicą bardzo dobry pomysł, byle tylko w jakimś kurzu nie stał. Chyba, że chcesz korzystać z USB i przycisku "backup"...

Touch najlepiej gra z Ethernetu + mod soundchecka - po wifi jest dużo gorzej, dzwiek jest zamulony i mamy przysłowiowy koc,

Ja mam Qnapa 112 podłączonego bezpośrednio po Eth z SBT, a serwer steruje poprzez wifi (w Qnapie gwizdek usb-wifi DWA-140) - u mnie jest kompletna cisza, Qnap ani razu podczas normalnej pracy nie załączał wiatraka.

Witam,

jest dziś w ofercie serwer:

Ukryta Zawartość

Tu wyniki testu:

Ukryta Zawartość

Obsługa squeezebox servera zapewniona.

Myślicie, że warto? Interesuje mnie tylko techniczna strona, nie znam się na tym a chcę kupić SB/SBT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam!

to właściwie SB przez co gra lepiej (jakość)? Do tej pory myślałem, że przez WiFi, a teraz się okazuje, że to jednak kabel:)Na razie gram z dysku 2,5" przez USB i pod względem użytkowym to "raju" nie ma.

zastawiam się nad Qnapem 112 ale podobno, może być problem z "gęstymi" plikami to znaczy, że się może przez WiFi przycinać??? W testach 119 ma niedużą przewagę... choć nowy model ma procek 2,0GHz i 512Ramu. Czy to definitywnie rozwiązuje ten problem?

zastawiam się nad Qnapem 112 ale podobno, może być problem z "gęstymi" plikami to znaczy, że się może przez WiFi przycinać???

Witaj.

Nic nie przycina po wi-fi.

Nawet filmy w 720p "idą" płynnie, przy 1080p potrafi "przyciąć", ale to inny transfer i inna bajka

i QNAP (inne NASy także) nic do tego nie ma.

Witam,

jest dziś w ofercie serwer:

Ukryta Zawartość

Tu wyniki testu:

Ukryta Zawartość

Obsługa squeezebox servera zapewniona.

Myślicie, że warto? Interesuje mnie tylko techniczna strona, nie znam się na tym a chcę kupić SB/SBT

ja obecnie mam zyxela ale inny podobny do tego model, nas dziala ok plynnie cicho nie ma zadnych przeskokow zatrzyman czy jakis innych niespodzianek, nawet po dodaniu nowych katalogow mozna od razu odtwarzac muzyke, po wejsciu na ten nowy katalog, oczywiscie mam go podpietego przez kabel z najnowszym firmware chyba 4.1 i uzywam tylko do muzyki,

teraz postaram sie wypisac wszystkie wady jakie napotkalem podczas uzytkowania:

1. czasami jak wgrasz nowa plyte i wejdziesz zeby ja pierwszy raz odtworzyc wlacza sie buforowanie i zatrzymie sie odtwarzanie na chwile,

2. poruszanie po katalogach jest troche wolne w porownaniu z cd czy poruszaniem sie po katalogach w pc - ale dziala sprawnie

3. czasami jak wlaczysz nasa i chcesz odtworzyc muzyke lubi wywalic komunikat na squezeboxie ze nie widzi nasa - w wiekszosci przypadkow trzeba jeszcze chwile poczekac i dopiero odtworzyc muzyke ale czasem zdarza sie ze trzeba recznie go polaczyc z powrotem (np sprobuj ponownie lub przelacz biblioteke lub powrot do poczatku - jak wejdzie przy sprobuj ponownie to odtwarzanie idzie od mometu w ktorym skoncylismy ostatnio - ale jak nie wejdzie to musimy z powrotem wejsc na katalog i wlaczyc odtwarzanie) - chyba ze chcesz miec wlaczonego nasa caly czas to problemu nie bedzie

jak dla mnie to moglo by byc bardziej dopracowane ponowne odtwarzanie po wlaczeniu nasa oraz moglby byc szybszy reszta jest ok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Jak się chce szybko biegać po folderach to trzeba brać Nasa ma atomie.

Procesor nawet 2.0 na marvelu to nie to samo co procek na intelu. Różnica jest ogromna.

Jesli zaś chodzi o tani dobry NAS(+dodatkowo cd ripper) to myślę, że to jest najlepsza propozycja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Procesor nawet 2.0 na marvelu to nie to samo co procek na intelu. Różnica jest ogromna.

Jesli zaś chodzi o tani dobry NAS(+dodatkowo cd ripper) to myślę, że to jest najlepsza propozycja:

Ukryta Zawartość

Faktycznie bogata wersja, jedyny problem, że nie wysyłają do Polski ale pewnie kogoś kto tam pracuje można znaleźć.

Serwer u mnie będzie musiał poza SB obsługiwać również dość upierdliwy program do obróbki zdjęć Nikon Capture NX, więc trochę mocy będzie potrzebne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no tak, tylko ze ja naleze do osob ktore kieruja sie tzw cena-jakosc a wiec jak kupuje cos tzn zeby to mialo najwyzsza jakosc w danej cenie, i taki zycel jest tani wiec na poczatek albo tylko do muzyki dla mniej wymagajacego uzytkownika wystarczy,

a taki nas na atomie + dyski wyniesie nas nawet okolo 2000zl wiec juz nie do konca sie to oplaca, chyba ze cena nie gra roli to tak, ale gdybym mial tyle dawac za nasa to kupilbym uzywany odpowiednio dobrany komputer ze zintegrowana grafika muzyka itd oraz z szybkim procesorem wstawil do szafy skonfigurowal odpowiednio system i serwer squezeboxa i mial super szybki i sprawny serwer za pare stuwek

Faktycznie bogata wersja, jedyny problem, że nie wysyłają do Polski ale pewnie kogoś kto tam pracuje można znaleźć.

Serwer u mnie będzie musiał poza SB obsługiwać również dość upierdliwy program do obróbki zdjęć Nikon Capture NX, więc trochę mocy będzie potrzebne.

jesli bedziesz wykonywal jeszcze inne operacje to warto kupic cos szybszego...

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

Mam juz Qnapa 112 i mam problem. Jaki wybrac rodzaj plikow Ext3 czy ext4. Rozpoznaje mi dysk 1GB a jest 1,5GB. I jeszcze jedno pytanie czy mam go formatować na kompie czy mogę Qnapem ? Mysle o partycji w systemie NTSF.

• 2 tygodnie później...

Może się przyda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może się przyda:

Ukryta Zawartość

Twój?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.