Skocz do zawartości
IGNORED

Cerwin Vega CLS 215 czym napędzić?

kamil199402

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam sie do kupna Cerwin Vega ClS/XLS 215. Kolumny bede słuzyć do użytku domowego. Zwracam sie z tym pytaniem tutaj bo nigdziej nie mogłem znaleść konkretnej odpowiedz. A mianowicie chodzi mi czym napedzić te kolumny? Tzn zastanawiam sie nad końcówką mocy Cerwin Vega 5000 lub jakimś wzmacniaczem Marantz Denon Onyko z lepszej półki. Bardzo chcialbym uzyskac efekt aby dzwiek był czysty (nie jak na dyskotece) i sprzecik miał kopa. Dlatego tez nie wiem czy wzmacniacz da mi takiego kopa i rozważałem ta końcowke ale jeśli koćowke to nie wiem jak bedzie z dzwiekiem. Oczywiscie jeszcze bede musiał dobrać jakiś dobry CD ale to juz jest drugo planowa rola.

Wiec podusowując prosiłbym o zbędne komentarze a dobre doradzenie.

Czy końcówka czy wzmacniacz? Jesli wzmacniacz to jaki akby mial wystarczajacego kopa a dziewk był ładny?

Głośniki-6000zł

Wzmacniacz lub koncowka- DO 5000zł.

Te kolumny zaprojektowane są aby grać głośno. Bardzo głośno. Z odpowiednim wzmacniaczem są w stanie nagłośnić salę gimnastyczną. W dodatku są naprawdę duże - dwa 15 calowe głośniki. Nie wiem, czy widziałeś je w rzeczywistości, ale one mają ponad 120cm wysokości, ok 50cm x 50cm podstawy i ważą ponad 50kg sztuka.

Sądząc po nicku masz 17 lat - mogą być dla ciebie odpowiednie, ale uważaj, powinieneś mieć naprawdę duży pokój dla takiego sprzętu, raczej powyżej 25-30m2.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Sugestie czego? Wzmacniacza?

Proszę bardzo - dowolna zbalansowana końcówka mocy, DF>300.

DAC - zbalansowany. Źródło - komputer lub cokolwiek innego z wyjściem cyfrowym.

Będziesz miał dyskotekę w domu.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Tak chodzi o dykoteke ale też aby dało sie tego słuchać . Tzn przy głosniejszym słuchaniu muzyki aby dzwięk był czysty i "ładny" . Szukam konkretnych propozycji wzmacniaczy badz koncówek ktore dadzą mi duzą moc ale i "wspaniała" jakosć. Narazie jakos mi nie pomagasz bez obrazy oczywiscie. Kazdy pomoc sie liczy tylko bardziej chodzi mi konkretne propozycje ;)

Cerwin Vega Cls 215+ wzmacniacz ?? + Cd ?? = duza moc wspaniały dzwięk trzymajmy sie bardziej takiego schematu ;)

Jak pisałem wczesniej myslałem nad Marantz / Onkyo / Yamaha / Denon coś z tego chyba że macie coś bardziej sprawdzonego co da lepsze efekty ;) Jeśli proponujecie jakś firme to prosilbym odrazu o jakis konkretny model.

Przyznam że nie jestem na zaawansowanym etapie na ktorym wszystko wiem co i jak , dlatego tez pojawia sie duzo pytan z mojej strony.

Witam.

Przymierzam sie do kupna Cerwin Vega ClS/XLS 215. Kolumny bede słuzyć do użytku domowego. Zwracam sie z tym pytaniem tutaj bo nigdziej nie mogłem znaleść konkretnej odpowiedz. A mianowicie chodzi mi czym napedzić te kolumny? Jesli wzmacniacz to jaki akby mial wystarczajacego kopa a dziewk był ładny?

Głośniki-6000zł

Wzmacniacz lub koncowka- DO 5000zł.

SONY TA-F870 ES lub SONY TA-F808 ES

i będziesz zadowolony

No dzieki za odp czekam na kolejne propozycje co do wzmacniacza do CV CLS 215;)

Mam jeszcze jedno pytanko takie aby sie orientować. Myśle nad tymi Cerwinami i na 90% bede to one. Ale.. macie jakieś moze jeszcze inne sugestie lub sparwdzony sprzet tzn kolumny+wzmacniacz ktore daja takze bardzo dobre efekty i raj dla uszu do domowego uzytku?

Dlaczego akurat te kolumny, słuchałeś ich? Raj dla uszu, domowy użytek i Cervin Vega… Dla mnie to całkowita ironia. Jeśli nie zależy Ci na bezsensownym trzęsieniu ziemi to rezygnuj z tych kolumn.

Jeśli chcesz mocy i świetnego brzmienia to w tym budżecie zainteresuj się takim zestawem:

NAD C375 BEE + Focal Chorus 826 V (bez problemu poradzą sobie w pomieszczeniu do 40m2, ale bez dobrego źródła się nie obejdzie)

A tak na marginesie sama końcówka ci nie zagra, musisz kupić końcówkę i przedwzmacniacz, lub wzmacniacz zintegrowany (jak w/w NAD). Jeśli jednak zdecydujesz się na tytułowe kolumny to upewnij się że masz więcej niż 30m2… (i nie sugeruj się filmami z youtube, gdzie takie kolumny grają w 12metrowych pokoikach)

No dzieki za odp czekam na kolejne propozycje co do wzmacniacza do CV CLS 215;)

Mam jeszcze jedno pytanko takie aby sie orientować. Myśle nad tymi Cerwinami i na 90% bede to one. Ale.. macie jakieś moze jeszcze inne sugestie lub sparwdzony sprzet tzn kolumny+wzmacniacz ktore daja takze bardzo dobre efekty i raj dla uszu do domowego uzytku?

kup sobie regenta lub vermonę, głośniki/wzmacniacze będziesz miał z głowy, a dyskoteka będzie jak znalazł i wydasz mniej niż zakładasz.

Właśnie na takie odpowiedz czekałem . z konkretna odp. Dzieki chlopaki.

Czekam na kolejne sugestie moze ktos jeszcze coś ciekawego wypowie na ten temat;)

Właśnie na takie odpowiedz czekałem . z konkretna odp. Dzieki chlopaki.

Czekam na kolejne sugestie moze ktos jeszcze coś ciekawego wypowie na ten temat;)

Dodam że mok pokój ma gdzies 25m2

Ja od siebie dorzuce focale 726v/paradigm studio 11v6 bądz v7 i do tego anthem 225 i jakiś dac albo odtwarzacz cd i masz moc/jakość. Szczerze te cv to do 25m będą za duże :D chyba że chcesz żeby ci po pokoju wszystko latało od nadmiaru basu :)

Potrzebujesz wzmacniacza z dojrzałym dźwiękiem, żeby je zrównoważyć tonalnie :

Integry

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Końcówki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeden wzmacniacz i CD masz od tego samego sprzedającego - najlepiej gdybyś mógł u niego odsłuchać ze swoimi kolumnami ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Usher to ciekawa propozycja!

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Jeśli chcesz mocy i świetnego brzmienia to w tym budżecie zainteresuj się takim zestawem:

NAD C375 BEE + Focal Chorus 826 V (bez problemu poradzą sobie w pomieszczeniu do 40m2, ale bez dobrego źródła się nie obejdzie)

nie sądzę aby kolega był usatysfakcjonowany z basu generowanego przez 6,5 calowe pierdziawki ;)

nie ma się co oszukiwać, że żadnego odczuwalnego, przyjemnego pomruku <30hz z takich kolumn nie uświadczymy bez suba

jak ma tyle kasy na kolumny to niech się zainteresuje np takimi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze że dużo propozycji ale jednak pozostanmy przy CV CLS 215. Wiec nadal szukam jakiegoś dobrego wmaka no i cos z CD ;)

Czekam na propozycje ;)

To są bardzo efektywne kolumny. Będą kopać szybkim podbitym średnim basem. Naprawdę niskiego basu nie mają, ale to nie jest specjalna wada - nie kupuje się ich do słuchania muzyki organowej ani kontrabasu.

Bodaj kolega allegroszperacz wspominał tu coś o modyfikowaniu brzmienia tych kolumn wzmacniaczem (NB wanna na charakterystyce przenoszenia pewnie z 6-8 dB). Chyba że popsutym. Żadne poprawnie skonstruowane i prawidłowo działające urządzenie nie naprostuje tych kolumn. On zawsze będą grały swoje (a właściwie pomieszcznie będzie grało, ale to już inna inszość).

Bez sensu jest więc dobieranie do nich wzmacniaczy "audiofilskich" firm za kilka tysięcy złotych. Wystarczy stary sprawny japoński wzmacniacz z regulacją barwy (pewnie i tak autor wątku będzie jej używał). Marka nie jest taka ważna, istotne żeby nie był to jakiś najtańszy plastik, żeby potenjometr brał równo od początku i nie trzeszczał. Stare podstawowe Accuphase polecane przez kogoś powyżej to IMHO dobry, choć może nieco za drogi wybór. Są solidnie zrobione i powinny być jeszcze sprawne.

Z forum The Absolute Sound:

'I had these delivered two weeks ago and I am still in awe. Cerwin Vegas! ???? I have quite a few speakers, Totem 1's, Inifnity Preludes, Klipsch THX Ultra 2 with sunfire EQ sub and the Vegas are the ones that blow me away. High end is smooth and super detailed, The bass has extreme authority and is clean and not boomy and this is in a less than ideal 12 foot by 13 foot room. Extreme defintion among insturments and moments of startling realism. I am rediscovering my enitre music collection again. My audiophile snobbery has got the best of me. Cerwin Vegas now rule. The cheapest way to audio nirvana'

'These are incredible speakers at any price! These speakers are great at any volume level but they really shine when you turn up the volume.

I've been looking for speakers for about 6 months and was planning on spending $3000 to $5000. I think these Cerwin-Vegas sound as good if not better than anything I've listened to under $5000.00'

A tu recenzja:

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedna:

Ukryta Zawartość

Chyba więc nie są tak kiepskie jak można sądzić ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No dobra rozumiem .. szkoda ze nie ma tego miekiego basu.. z jednej strony jestem na nie bardzo napalony (wyglad te basy 38cm robią wrażenie nie ma co ukrywać) są wady sa i zalety. Szczerze jestem troche teraz zagubiony. Chcialbym je miec aby uzyskać dobrego kopa i jakosć ale widze ze za mniejsza kase takze mogę miec kolumny z dobrym kopem i jakoscią.

No wiem poczekam jeszcze moze ktoś zaproponuje jakąś dobrą skladanke.. moze zawężmy budżet do 6000zł ( wzmacniacz + kolumny)

Tylko pamietajmy.. chce uzyskać bardzo dobrą jakosc oraz kopa.. moze nie mam nie wiadomo jakiego doswiadczenia ale mysle aby kopa miec to i jakies 30cm by sie przydały conajmniej tak mysle mogę sie mylić. Pokoj ok 25m2. Słuchając muzyki chce osiagnac efekt gdy dam na wzmacniaczu na kopa np 80% mocy to nie chce aby głośniki mi pierdziały" tylko aby dalej utrzymywały w miare jakość a także mnie zagłuszały, najlepiej jak sam siebie bym ledwo słyszałem ;) Moze nie dokonca mnie rozumiecie ale coś w tym kierunku mi chodzi ;)

Dodam że teraz słucham z Tonsil Zeus + Yamaha Rx-V430RDS

Wiec czekam ;)

Chyba więc nie są tak kiepskie jak można sądzić ;)

to chyba żart ? ;)

słuchałem mniejszych modeli z tej serii i kiepskie nie są, ale też nie są dobre, większość modeli podłogówek za 3k zagra od nich lepiej, jednak wiadomo że mocą nie będą mogły się równać ;)

No super .. rozgladałem sie za tą firmą NAD i mnie nawet interesuje i jak ten wzmacniacz który podał kolega.

Ale słupeczki które proponujecie maja pasmo przenoszenia od 40Hz..może coś niżej? od 20Hz to chyba bedzie cieżko ale od 30Hz? Może nie ma to wielkiego znaczenia mogę sie mylić ale pytam ;)

No dobra rozumiem .. szkoda ze nie ma tego miekiego basu..

mają właśnie miękki, niezbyt dobrze kontrolowany - przynajmniej CLS 10 i 12, więc tu powinno być jeszcze bardziej w tym kierunku

a jesteś pewny ze chcesz wymieniać te Zeusy ? może najpierw wymień ten szmelc Yamahy na coś lepszego, to i kolumny odżyją, bo CV nie ma szans nią napędzić

Zainteresował mnie ten sprzet który kolega zaproponował..

Ukryta Zawartość

Na poczatek Zeusy pociagnał?

Bo pozniej poszukałbym jakiś słupeczków w ktorych usłyszałbym jakość pod tym wzmacniaczem NAD;)

Ukryta Zawartość

Ja proponuje końcówki Yamahy z serii PC- np Pc 4002- mam taką na sprzedaż, więc nie jestem obiektywny- proszę to mieć na uwadze :)

Pociągną wszystko i mają super dźwięk.

(Pc 4002 dźwięk na poziomie wzmacniaczy obecnych na rynku w cenie około 20kzł- opinia Pana obeznanego z accuphase, gryphon, wadia, mcintosh).

O Yamaha pc 4002 możesz sobie poczytać tutaj (ang):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te stare Yamahy wcale nie są złe, chociaż PC4002 ma już 2x700W przy 4Ohm.

Bardziej polecam P2200, to przepakowana M-2.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

chociaż PC4002 ma już 2x700W przy 4Ohm.

Yamaszka byłaby idealnym kandydatem do napędzenia jakichś Infinity np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko nie wiem jak u nich z dynamiką i basem bo o resztę pasma bym się nie martwił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Do 25m2 ze sporym kopem polecam Infinity SM155, będziesz miał również 38cm głośnik basowy, lepszą jakość bez potrzeby inwestowania wydajne końcówki mocy (kolumny mają dużą skuteczność). Czasami bywają na allegro.

Miałem w odgrodzie 2 glośniki basowe z tych kolumn i bez problemu pędziłem je 9 watami z lampy, cała kolumna powinna zagrać z większością dostępnych wzmaków byle wydajnych prądowo. Bas z nich to szybkość i potęga bez problemu wypełniały 35 metrów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.