Skocz do zawartości
IGNORED

Jak ztuningować Yamahę AX 550rs

wojtekitek

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

napisz lepiej co masz do niego podpiętego, bo może tam jest pies pogrzebany. A zabawę ze śrubokrętem odłóż na później. Oprócz tego sprecyzuj co ci w dźwięku wzmaka nie pasuje, masz zastrzeżenia do wysokich, basów, średnicy? Z fusów nie potrafię wróżyć ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

precyzuję więc.... podpięte: Yamaha CDX-590 i magnetofon Sherwwod Digi link.

Co do dźwięku. W yamaszce wszystko jest troche jednak za ciepłe słucham bluesa i starego rocka...

Może głośniki są przyczyna tego bałaganu.? Bo to Hans deutch dwudrożne... średnionisko tonowe niestety to jakies Sony - wysoki bo wysoki model ale... zawsze soniaki.

• Redaktorzy

posłuchaj wzmaka na inych kolumach (bo moim zdaniem one są winne) i wtedy będziesz wiedział. Możesz też spróbować z kablami: np posłuchaj interkonektów i głośnikowców Nordosta albo Kimbera.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

za najtańszy interkonekt Nordosta (Magic One) "przed wojną" trzeba było zapłacić coś koło 120 PLNów, za głośnikowy Kimber 4TC trzeba było dać coś koło 100/m (ale to nie jest najtańszy drut w ofercie). A reszę sobie wygoogluj. Może się okazać, że taniej Ci wyjdzie kupienie Tannoyek M1 (nówki za 500 - 550)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Wywal zwory pre/in z tyłu wzmacniacza i zastosuj krótki interkonekt np. Profigolda PGA4200 uspokoi trochę jazgotliwą Yamahę, następnie interkonekt do CD, wedle upodobań do 100 zł jakiś, kable głośnikowe Real Cable, AST Sonic Linka lub jakieś Jamo często polecane przez forumowiczów - ja ich nie słuchałem. Przedewszystkim zmień kolumny, następne zabiegi po ich wymianie, a za śrubokręt jak napisał kolega powyżej narazie radzę się nie łapać, co z tego że japońska - popsuć też nietrudno.

zacznijmy od zewnętrznych zmian;gniazda głośnikowe dałem solidne-grube-pozłacane,gniazdo cinch od CD również pozłacane,kabel sieciowy gruby z uziemieniem,-to dziwne ale jak na dość dużą moc fabryczny był zwykły cieniutki.,wewnątrz;od gniazd głośnikowych jak i CD wymieniłem kable na grubsze,z CD kabel do płytki jest bardzo krótki więc starałem sie zdobyć jak najgrubszy żeby zminimalizować straty,z gniazd głośnikowych dałem posrebrzane po 4.5 mm na żyłe.trafo nie trzeba wymieniać są mocne ale mostki prostownicze do wymiany na większe,rezystory których jesy dość dużo-odpowiadające za tor sygnałowy na precyzyjne,kondensatory filtrujące dałem z 12000 na 36000 na kanał-duża poprawa pojemności prądowej,tranzystory były naprawde tanie, wolne o słabych parametrach-wymieniłem na solidne ale to już w zależności od kieszeni naprawde można robić cuda,kondensatory elektrolityczne na też dużo większe,jeszcze zmieniałem zdaje się drajwery,nawet zmieniłem filtr wysokich tonów na Burr-Browna.dokładnych parametrów wszystkich części nie pamiętam-robiłem to z moim elektronikiem około 1.5 roku temu.poprawa jest niesamowita-to już nie ten sam wzmak.ja stuningowalem wszystko ale można oczywiście tylko część z tego zrobić i też będzie poprawa.

pzdrw

• Redaktorzy

Seba - wszystko zależy od usera. Swojego czasu słuchałem TDL RTL2 podpiętych do Krelli z serii 300 i grały świetnie (pewnie jeden jedyny raz dały z siebie wszystko) i ich właściciel jak je w takim systemie usłyszał to szczenę miał do kolan.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.