Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo+wzmacniacz pokój ok. 20 m2, 2000 zł

zasadzka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bardzo proszę o pomoc w doborze kolumn i wzmacniacza.. Przeczytałem wiele postów, na wielu forach, ale nie mam pewności jaki sprzęt będzie dla mnie.

Zdjęcie pokoju:

pokoj-1.png

Uwaga wymiary pokoju to w rzeczywistości ok. 3,5 m x 5,70 m x 2,57 m.

Ustawienie kolumn w pokoju "w poprzek" (czyli odsłuch z łóżka, a kolumny ustawione tam, gdzie na rys. jest słupek i szafa (po obu stronach stolika rtv))

Nie mam doświadczenia ze stereo, obecnie posiadam zestaw Logitech Z-5500, podłączony oczywiście do komputera. Audiofilem nie jestem, ale potrafię docenić dobre brzmienie, dlatego zmęczony aktualnymi odsłuchami, chcę zmienić Logitechy na 2 kolumny+wzmacniacz.

Nowy zestaw również będzie być podłączony do komputera.

Wiem, że komputer to nienajlepszy pomysł, ale takie mam realia i tego teraz nie zmienię. Zamiast mp3 staram się korzystać z muzyki w plikach o lepszej jakości.

Kolumny muszą być uniwersalne, słucham wielu gatunków muzyki, głównie pop, rock, soul, house, r&b.

Muszą mieć mocne, dynamiczne brzmienie, wyczuwalny bas, ale i dobrą średnicę i górę, obiektywnie dobrą jakość i przyjemnie grać. Podstawa, żeby biły obecne Logitechy na głowę.

Kolumny mogą być podstawkowe lub podłogowe.

Kolumny mogą być używane, wzmacniacz również.

Planuję kupić tani starszy wzmacniacz za ok. 500-600 zł (np. NAD, Rotel lub inny w zależności od dostępności i kolumn). Kolumny do 1500 zł za parę używanych. Takie, które spełnią wymagania ujęte powyżej i dadzą się dobrze napędzić słabszym budżeowym wzmacniaczem np. NAD 2 x 40 W przy 8 Ohm

Zatem koszt max ok. 2000 PLN za całość.

Na innym forum polecano mi Paradigm 7, ale obecnie nie ma ich w ofercie w odpowiedniej cenie, a i chętnie poznałbym waszą opinię na ich temat i czy się wpasują w moje preferencje.

Liczę również na inne propozycje używanych kolumn, alternatywnie do ww.

Oczywiście wszelkie sugestie sprzętowe traktuję jako drogowskaz, czy też wstępną selekcję...

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.

Jeśli potrzeba więcej informacji, to chętnie uzupełnię.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 379 zł +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 749 zł +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 449 zł = 1577 zł

do tego jakies cieple kabelki np. IXOS i... coz bede pisał... sam zobaczysz... usłyszysz :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz Musical Fidelity, E10, E11, nawet E1. Nady, Rotele, Yamahy i podobne do 800zł nawet nie mają startu do Musicala. O współczesnych wzmakach do kina nawet nie wspomnę... Z uwagi na mały pokój kolumny koniecznie podstawkowe. Polecam z drugiej ręki solidne monitory, np. Dynaudio, Pro-Ac, Xavian, itp. Źródło? Tutaj już ogromny wybór. Trzeba odsłuchać przed zakupem. Mam podobny pokoik, wzmacniacz E1 i kolumny podstawkowe, więc wiem jak to może zabrzmieć. Mniej bajerów, więcej prostoty. Ustawienie kolumn powinno być koniecznie wzdłuż, niestety, Twoja sugestia ustawienia gwarantuje porażkę. Ostatecznie można jeszcze pokusić się o ustawienie w poprzek.

Witam dziękuję Panom za odpowiedzi. A teraz do rzeczy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 379 zł +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 749 zł +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 449 zł = 1577 zł

do tego jakies cieple kabelki np. IXOS i... coz bede pisał... sam zobaczysz... usłyszysz :)))

Dzięki

Proponujesz amplituner, a podobno lepiej kupić wzmacniacz jak się nie potrzebuje radia... Wiem, że moc pojęciem względnym, ale 65W przy 4 Ohm to raczej niewielkie pole do popisu, tym bardziej jakby była chęć podłączenia kolumn 8 Ohm.

Nie chcę kupować DAC. Posiadam kartę Xonar D1, nawet nie wiem jak się sprawdza w stereo, ale musi wystarczyć. Całość pieniędzy ma być zainwestowana, tak jak opisałem. Dlatego też myślałem o droższych kolumnach, niż ww. A o tych ww. nie ma opinii w Internecie w ogóle. Miałeś z nimi doświadczenia ? Jak wypadają np. w porównaniu do Paradigmów, które nowe kosztują dużo więcej od nowych Avantów ?

Z uwagi na mały pokój kolumny koniecznie podstawkowe

Czyli pokój 20m2 to mały pokój ? Zdania są podzielone, mnóstwo osób uważa, że mniejsze podłogówki jak najbardziej się nadają. Nie upieram się przy podłogowych, ale "koniecznie podstawkowe" trochę mnie zbiło z tropu.

Ustawienie kolumn powinno być koniecznie wzdłuż, niestety, Twoja sugestia ustawienia gwarantuje porażkę.Ostatecznie można jeszcze pokusić się o ustawienie w poprzek.

Przecież zaproponowałem ustawienie w poprzek, które jest jednym z dwóch proponowanych do podłużnych pokoi. Przy tym ustawieniu mebli, wzdłużne od razu odpada. Na dodatek proponowane przeze mnie ustawienie utworzy trójką równoramienny, tak jak sugerują zasady rozmieszczenia. Nie wiem zatem, dlaczego piszesz o porażce (?!). Jest to gorsza opcja od ustawienia wzdłużnego, ale najlepsza dla moich warunków. Czy jednak coś mi umknęło ?

A czy wymienione przez ciebie monitory spełnią się ze słabszą elektroniką, przy muzyce której słucham i podłączeniu do PC ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 metrów to duża powierzchnia, trzeba dobre podłogówki żeby to nagłośnić odpowiednio, biorąc pod uwage że miałeś z 5500 lubisz bas i teraz tak: dobry bas=mocny wysokiej jakości tzw piec+ kolumny o dużej mocy i najlepiej wysokiej jakośći bo przecież chcesz "pobić" z5500 inaczej sie bardzo zawiedziesz

Kiedy zakosztujesz w audio dobrej jakości będziesz polepszał właśnie źródło. Nie wierzę, że poprzestaniesz na "na razie musi wystarczyć". Więc kolumienki z górnej półki, proszę pana, i porządny wzmacniacz, a nie amplitunerek. Kiedy już to będziesz miał, ustawienie w pokoju to wielka sztuka, nie ma tutaj twardych reguł, zazwyczaj ustawienie pod dłuższą ścianą jest porażką, o to mi chodzi.

W poprzek byłoby wtedy, gdy jedna z kolumn pod oknem, druga tam gdzie szafa. Stolik nie może stać na linii odsłuchu, to też porażka.

ustawisz przy krótszej będzie więcej basu kosztem stereo,postawisz przy szerszej będziesz miał większa przestrzeń kosztem basu wygląda na to że najlepszy kwadrat

ustawisz przy krótszej będzie więcej basu kosztem stereo,postawisz przy szerszej będziesz miał większa przestrzeń kosztem basu wygląda na to że najlepszy kwadrat

Kwadrat to porażka do kwadratu! Strzeżcie się kwadratowych pomieszczeń do słuchania muzyki. Najlepszy prostokąt i umiejętne ustawienie, najlepiej wzdłuż, w rogach pokoju coś absorbującego, na podłodze dywan, wykładzina dywanowa.

Kwadrat to porażka do kwadratu! Strzeżcie się kwadratowych pomieszczeń do słuchania muzyki. Najlepszy prostokąt i umiejętne ustawienie, najlepiej wzdłuż, w rogach pokoju coś absorbującego, na podłodze dywan, wykładzina dywanowa.

czyżbyś podważał teze o trójkoącie równobocznym

Nie ma żadnej tezy w ustawieniach kolumn, są co najwyżej zalecenia. Mam 50 kilogramowe standy, monitory też mają ze 20kg, gdybyś się tyle natyrał co ja z ich przestawianiem... :-) Wg. moich doświadczeń szerokość pomiędzy kolumnami powinna zależeć od odległości odsłuchu i powinna być mniejsza od tejże odległości. Kolumny ustawiam niemal na wprost, bez skręcenia w stronę słuchacza.

Dziękuję za aktywność.

A teraz do rzeczy:

20 metrów to duża powierzchnia, trzeba dobre podłogówki żeby to nagłośnić odpowiednio, biorąc pod uwage że miałeś z 5500 lubisz bas i teraz tak: dobry bas=mocny wysokiej jakości tzw piec+ kolumny o dużej mocy i najlepiej wysokiej jakośći bo przecież chcesz "pobić" z5500 inaczej sie bardzo zawiedziesz

No i właśnie. Jedna osoba mówi, że mały pokój inna, że duży :) Niektórzy uważają, że 'pobić' Z-5500 można byle jakim zestawem stereo za kilkaset złotych, bo przecież te "plastikowe pierdziawki" są do niczego i kto wie może tak jest, w tej sytuacji nie potrzebuję super zestawu ;) Liczę się z tym, że basu może być mniej niz w Z-5500, ale i tako może być go dużo, może nisko schodzić, nie być rozlazły itp itd. I liczę na resztę korzyści wynikających ze zestawu piec+stereo, tym bardziej, że mówię o kolumnach, które nowe mogą kosztować nawet 3 tys. za parę, co samo w sobie powinno być pewnikiem zdeklasowania komputerowego zestawu 5.1. Czyż z-5500 nie jest jednym wielkim G... w porównaniu z zestawem stereo ?

Kiedy zakosztujesz w audio dobrej jakości będziesz polepszał właśnie źródło. Nie wierzę, że poprzestaniesz na "na razie musi wystarczyć". Więc kolumienki z górnej półki, proszę pana, i porządny wzmacniacz, a nie amplitunerek. Kiedy już to będziesz miał, ustawienie w pokoju to wielka sztuka, nie ma tutaj twardych reguł, zazwyczaj ustawienie pod dłuższą ścianą jest porażką, o to mi chodzi.

W poprzek byłoby wtedy, gdy jedna z kolumn pod oknem, druga tam gdzie szafa. Stolik nie może stać na linii odsłuchu, to też porażka.

Od samego początku chcę wzmacniacz, a nie ampli, a kolumny używane do 1500 zł wg wielu to już wysoka półka, więc chyba dobrze mierzę ? W Internecie można znaleźć mnóstwo pozytywnych opinii o kolumnach za ok. 1500 zł za nowe (oczywiście głównie na stronach typu cokupic, nie na forach specjalistycnych audio), jednak o czymś to musi świadczyć.

"Na razie musi wystarczyć" odnosi się do PC+Xonar D1, jako źródła. Musi, nie ma siły.

Dokładnie tak chcę ustawić kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - książkowo. Naprawdę nie widzę innej opcji. Stolik jest niski i mały, jak mi będzie naprawdę przeszkadzał to go odsunę, by upajać się dźwiękiem.

Zatem, biorąc pod uwagę całą dyskusję, jakie mielibyście dla mnie propozycje i sugestie ?

Ukryta Zawartość

To nie jest w poprzek, nie wiem co za baran to napisał. Pod tym rysunkiem powinno być napisane "ustawienie wszerz". Przy tym ustawieniu choćbyś nie wiem jakie miał monitory, nawet Sonus Faber, nie usłyszysz głębi nagrania, dalszych planów, bo zwyczajnie ściana je zabije. Przerabiałem to dziesiątki razy. W poprzek dla mnie, to prawa pod okno, lewa pod ścianę, i masz scenę wgłąb i wszerz.

takie sprzęty jak z 5500 bardzo dobrze grają na mniejszych poziomach głośności, i musze ci powiedzieć że mało którym kolumnom nawet podłogowym będzie ciężko uzyskać taki specyficzny dzwięk "subwooferowy" jak zaczniesz kombinować ze wzmacniaczami, to dopiero wtedy docenisz logitechy ale mimo wszystko powodzenia:)

To nie jest w poprzek, nie wiem co za baran to napisał. Pod tym rysunkiem powinno być napisane "ustawienie wszerz". Przy tym ustawieniu choćbyś nie wiem jakie miał monitory, nawet Sonus Faber, nie usłyszysz głębi nagrania, dalszych planów, bo zwyczajnie ściana je zabije. Przerabiałem to dziesiątki razy. W poprzek dla mnie, to prawa pod okno, lewa pod ścianę, i masz scenę wgłąb i wszerz.

Proszę, ustawienie w poprzek wg innego źródła (jest ta sama idea co poprzednio):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tylko podstawa powinna chyba być krótsza od ramion, sam nie wiem...

Pod którą ścianą druga kolumna ? Bo tego nie widzę oczami wyobraźni :(

takie sprzęty jak z 5500 bardzo dobrze grają na mniejszych poziomach głośności, i musze ci powiedzieć że mało którym kolumnom nawet podłogowym będzie ciężko uzyskać taki specyficzny dzwięk "subwooferowy" jak zaczniesz kombinować ze wzmacniaczami, to dopiero wtedy docenisz logitechy ale mimo wszystko powodzenia:)

Nie załamuj mnie. Przecież wg całego Internetu nie ma możliwości, żeby zestaw stereo + wzmacniacz był gorszy od Z-5500 :D

Co zatem proponujesz ?

I co z tymi Paradigmami 7 ? Ktoś ma jakieś doświadczenia ?

Pzdr

Ukryta Zawartość

Jeśli chciałbyś mini wieżę to polecam Ci Denona DM 38 z kolumnami Dali Zensor 1, bardzo fajnie grający zestawik.

Natomiast jeśli wolisz wzmacniacz stereofoniczny to w tej cenie możesz złapać nowego Denona PMA 510 lub używanego PMA 710 z tymi samymi kolumnami kolumnami. Myślę, że różnica będzie ogromna :)

No właśnie ja chcę zestaw stereo + wzmacniacz, który będzie o niebo lepszy od Z-5500, za 2 tys. Dlatego od razu szukam używek. Jakieś sugestie co do konkretnych modeli ? Oczywiście biorąc pod uwagę warunki z mojego 1 posta.

Pzdr

Witam,

podepnę się pod temat, gdyż mam taki sam problem. Poszukuję wzmacniacza i kolumn do 2k zł. Szukałem i znalazłem coś takiego: wzmak Yamaha ax 570 za 450 zł - ładny, kolumny Yamaha ns 555 - nowe za 1500 zł. Kable głośnikowe kupię Klotz Twinax LY225 TSW 2x2,5mm - myślę, że dobry wybór. Muzyka i film głównie z Laptopa (zmienię kartę muzyczną), powierzchnia około 17 m2 ułożenie prawie identyczne jak kilka postów wyżej. Słucham głównie rock, house i żona lubi czasem posłuchać komercji. Chciałbym na tym również obejrzeć raz w tygodniu jakiś dobry film i tu moje pytanie?czy nie będzie brakowało suba? bo chyba pod wzmaka nie da się go podpiąć?

Pozdrawiam

Witam,

podepnę się pod temat, gdyż mam taki sam problem. Poszukuję wzmacniacza i kolumn do 2k zł. Szukałem i znalazłem coś takiego: wzmak Yamaha ax 570 za 450 zł - ładny, kolumny Yamaha ns 555 - nowe za 1500 zł. Kable głośnikowe kupię Klotz Twinax LY225 TSW 2x2,5mm - myślę, że dobry wybór. Muzyka i film głównie z Laptopa (zmienię kartę muzyczną), powierzchnia około 17 m2 ułożenie prawie identyczne jak kilka postów wyżej. Słucham głównie rock, house i żona lubi czasem posłuchać komercji. Chciałbym na tym również obejrzeć raz w tygodniu jakiś dobry film i tu moje pytanie?czy nie będzie brakowało suba? bo chyba pod wzmaka nie da się go podpiąć?

Pozdrawiam

Hej od razu mówię, że nie mam za bardzo doświadczenia, ale dużo czytam ostatnio po forach, więc przekażę ci co zauważyłem.

Także tego, podobno kolumny Mission m34i są dobrym wyborem w swojej cenie, widziałem nawet post, gdzie ktoś pisał, że po odsłuchach NS 555 i M34i, wybrał te drugie. Oczywiście są też negatywne opinie. Musiałbyś odsłuch zrobić.

M34i również lepiej sobie radzą ze słabszymi wzmacniaczami (są bardziej efektywne), wiec mozesz tez pomyslec o uzywanych Marantach, Nadach, Rotelach o mniejszej mocy, ale konkretnie to już musi ci "spec" podpowiedzieć.

A co do basu przy filmach, to jak rzadko oglądasz to sub zbędny. Ja bez bólu bym się pożegnał ze swoim, a codziennie oglądam filmy. Oglądałem filmy przy starym stereo, podpiętym na dodatek do ampli 5.1, a i tak było wystarczająco dobrze.

Powodzenia w szukaniu i życzę, żeby ktoś doświadczony ci zechciał pomóc :)

Zasadzka, a ty już kupiłeś jakiś zestaw? Niestety kolumny muszą być nowe i szukam jakiegoś piecyka pod właśnie te NS555 - warunek mojej żonki - jeśli duże kolumny to właśnie te - jednym słowem spodobały się.

Pozdrawiam

Kolumny Yamahy lubią się na przykład z Marantzem. Ja mam właśnie NS-555 podłączone kablami Klotza (tylko 2x4 mm) do amplitunera kina domowego Marantza SR5002 i jestem z takiego zestawu zadowolony. Przypuszczam, że z tradycyjnym wzmacniaczem stereo będzie jeszcze lepiej. Słuchałem też tych kolumn z Onkyo i Yamahą - nie podobało mi się (szczególnie Onkyo). Basu tym kolumnom nie brakuje, a wizualnie będą się na pewno podobać - nie tylko żonie :-)

Zasadzka, a ty już kupiłeś jakiś zestaw? Niestety kolumny muszą być nowe i szukam jakiegoś piecyka pod właśnie te NS555 - warunek mojej żonki - jeśli duże kolumny to właśnie te - jednym słowem spodobały się.

Pozdrawiam

Ja na spokojnie, czyli nic nie kupiłem :)

Nowe M34i kupisz za ok. 1500 zł/para. Jak ci odpowiadają NS555 to bierz :) Co do wzmacniacza to nie wiem, bo nie słuchałem, ale ktoś miał podłączone NS555 z AX-570 i był zadowolony.

Pzdr

Witam ponownie.

Udało mi się kupić ampli Yamahy RX497 w bardzo dobrej cenie, i teraz ponawiam moje pytanie :) czy wydoli na NS555? Jeśli ktoś możliwość odsłuchu takiego zestawu prosiłbym o pomoc :]

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.