Skocz do zawartości
IGNORED

Przemeblowanie pokoju

Left_Fighter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem tutaj zupełnie nowy. Chcę się zwrócić do was z prośbą o pomoc w ustawieniu mebli w moim pokoju. Niedawno kupiłem głośniki stereo Microlab solo7c i chciałbym je jakoś sensownie ustawić. Dołączam zdjęcia pokoju oraz plan z góry. Na wstępie powiem że biurko lub stolik można wyrzucić. Zastanawiałem się nad takim rozmieszczeniem: segment stawiam tam gdzie jest łóżko, stolik idzie tam gdzie segment na środek i głośniki po bokach a łóżko tam gdzie teraz mam biurko.

Z góry dziękuję za pomoc:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-38588-0-10961500-1318582041_thumb.jpg

post-38588-0-62581800-1318582058_thumb.jpg

post-38588-0-97639500-1318582069_thumb.jpg

post-38588-0-25093100-1318582081_thumb.jpg

post-38588-0-40015900-1318582100_thumb.jpg

post-38588-0-12002500-1318582113_thumb.jpg

post-38588-0-03183600-1318582127_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87377-przemeblowanie-pokoju/

Napisz jeszcze gdzie trzymasz rodzinne skarby albo lepiej otwórz szufladę/szafkę o sfotografuj.

Oj naiwny,naiwny .... szkic wystarczy.

Pozdrawiam,

90125

Podasz wymiary pokoju - ZA MALO INFORMACJI !! zrobisz plan porobisz zdjęcia - TEŻ ŹLE tylko w drógą stronę. Pana wypowiedź nie wnosi nic do tematu jest więc zbędna.

Do rzeczy ja bym zrobił tak: Biurko - jeśli musi być ? i Kolumienki na ściane gdzie aktualnie znajdują się meble - te natomiast na ściane gdzie mamy Łóżko - a to tam gdzie teraz biurko.

To tak na szybko i wstępem a na dobrą sprawę przydał by się jakiś duży dywan i coś co zasłoni kaloryfer ;p

Na początku wywaliłbym stolik pod oknem. Na tle okna ustawiłbym kolumny. Słuchacz mógłby siedzieć na łóżku albo na fotelu-krześle na wprost okna. To najmniejsza ingerencja w umeblowanie. Dla poprawy akustyki mozna powiesić na oknie zasłony (ciężkie i pofałdowane). Resztę podpowie:

Ukryta Zawartość

Oczywiście nie jest to optimum. Powinno jednak pozwolić słuchaczowi na rozpoczęcie przygody.

Ukryta Zawartość

Myślę że głośniki czy to na ścianie z oknem czy na ścianie gdzie teraz jest segment to jedyne rozsądne rozwiązanie w takim pokoju.

Fajny sufit, łatwo coś tam dokręcić wieszając :).

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Po rogach zostawię 2 części segmentu po 50cm szer i na środki ściany biurko czy tam stolik a po bokach kolumny na standach. Zastanawiam się też żeby za kolumnami przykleić maty akustyczne po 2 szt za kolumną i na ścianie przeciwnej z 6-8szt na wysokości kolumn. No ale to się jeszcze okaże, możliwe że samo ustawienie wiele zmieni.

Goła ściana, wiadomo, to zła sprawa i cokolwiek w miejscach pierwszych odbić jest zawsze lepsze. Ale za dużo mat to możesz przetłumić, słuchaj zmian i z umiarem.

Tak mi jeszcze chodzi po głowie (eksperymentalnie) pomysł z otwartymi drzwiami między kolumnami. Czyli ustawienie po przekątnej. Ciekawe jak by to zagrało. Teoretycznie drzwi robiłyby wtedy za bardzo skuteczny pochłaniający ustrój akustyczny :). Otwarte drzwi pomagają też nieco na nadmiar basu w pomieszczeniu.

Jedyne co można sensownego zrobić to kolumny ustawić symetrycznie przed regałem w odległosci zapewniającej dostęp do regału reszta rozwiązań jest do D, chyba, ze wyrzucisz też i regał.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Całkowite wyrzucanie regału nie ma sensu. Zrobi się pusto, za goło. Z drugiej strony taka ściana cała w regale tez nie najlepsza. Ja mebli już nie mam ustawionych tak bok do boku :). Meble jako duże osobne bryły też działają pozytywnie na akustykę pomieszczenia. Byle nie rezonowały drzwiczki półki czy szybki :).

Najlepiej będzie jak zacznę przemeblowywać. W tedy się okaże jak będzie najlepiej. Postaram się porozstawiać segment i kolumny ustawić symetrycznie. Jak tylko się za to wezmę to dam znać:)

Co to jest, lub jak wygląda mata akustyczna o której piszesz i co chcesz tym osiągnąć wyklejając ściany?

Nie wierzę że nie słyszałeś o panelach akustycznych, chyba że chodzi ci wyłącznie o to że zamiast panel napisałem mata... Nie czepiajmy się szczegółów - bez przesady..

Ależ proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ależ proszę bardzo

Ukryta Zawartość

No to gratuluję wyboru :). Daleko tak nie zajedziesz.

Ukryta Zawartość

Wywal stolik pod oknem - zmniejsz biurko, przedłuż karnisz na całą długość ściany, powieś firanę lub zasłony które w naturalny sposób są całkiem niezłym wytłumieniem i masz miejsce na ustawienie kolumn pod oknem i miejsce do słuchania z łóżka.

A na ścianę nad łóżkiem : kwiatki, matki i inne zabawki i głośniki podstawki.

No to gratuluję wyboru :). Daleko tak nie zajedziesz.

Hmm nie bardzo rozumiem o co tak bardzo chodzi Koledze, nie każdy buduje dom, mieszkanie specjalnie z myślą o słuchaniu w nim muzyki i nie każdy też ma możliwość remontowania pomieszczenia / przestawiania scian po to żeby lepiej grało i tutaj bardzo często odpowiednio dobrane panele mogą zdziałać wiele biorąc pod uwage ich koszt i zapotrzebowanie czasowe na ich montaż np. w moim przypadku wyłożenie sufitu właśnie czymś takim dało na prawde spore efekty i w pomieszczeniu w którym zupełnie nie dało się słuchać zrobiło się już calkiem przyjemnie w kwestii dzwięku.

Założyciel tematu szuka pomocy u osób które zapewne mają większe doświadczenie od Niego (co też napisał w pierwszym poście) więc nie bardzo rozumiem to zdziwienie "obytego" już "audiofila" ?

Hmm nie bardzo rozumiem o co tak bardzo chodzi Koledze, nie każdy buduje dom, mieszkanie specjalnie z myślą o słuchaniu w nim muzyki i nie każdy też ma możliwość remontowania pomieszczenia / przestawiania scian po to żeby lepiej grało i tutaj bardzo często odpowiednio dobrane panele mogą zdziałać wiele biorąc pod uwage ich koszt i zapotrzebowanie czasowe na ich montaż np. w moim przypadku wyłożenie sufitu właśnie czymś takim dało na prawde spore efekty i w pomieszczeniu w którym zupełnie nie dało się słuchać zrobiło się już calkiem przyjemnie w kwestii dzwięku.

Założyciel tematu szuka pomocy u osób które zapewne mają większe doświadczenie od Niego więc nie bardzo rozumiem to zdziwienie "obytego" już "audiofila" ?

Napisałem koledze na PW, dlaczego tak napisałem na Forum :).

Chodziło mi tu o Kolegę Left_Fighter

NAJWAZNIEJSZE: obklej kaktus jakąś watą, gdyż jak powie Ci każdy hi endowiec kolce odbijają wysokie tony, i wtedy trzeba w doniczce robić pułapkę akustyczną. A najlepiej kup sobie specjalną hi endową matę pod kaktus za 89 000 pln brutto. Jest warta każdej wydanej na nią złotówki. Polecam.

Mnie też wydaje się, że pozbycie się stolika i ustawienie kolumn na ścianie z oknem byłoby dobrym rozwiązaniem; pod warunkiem jednak przedłużenia karnisza i dodania grubszych zasłon, które na czas odsłuchu moznaby zasłaniać. Problemem może być symetria (jej brak) między prawą a lewą ścianą, ale to już do korekcji empirycznej, na później.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.