Skocz do zawartości
IGNORED

doom metal propozycje

radark

Rekomendowane odpowiedzi

Candlemass - pierwsze 4 płyty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pierwsze dwie płyty TOT to nie doom to co w takim razie?, wolne ciężkie granie +growl to doom a jak do tego wokal damski to już nie doom? poza tym napisałem epic doom, co do Candlemass to dla mnie jest to heavy doom, i generalnie za heavy nie przepadam, sztandarowe kapele typu anathema, my dying bride czy stary paradise lost znam doskonale więc może coś mniej znanego?

pierwsze dwie płyty TOT to nie doom to co w takim razie?,

Gothic doom? Hahahaha, nienawidzę szufladkowania :) Posłuchaj Thergothon. Jedynka UNHOLY. Dla mnie to jest "klasyczny" doom. W takiej muzie nie ma miejsca na kobiałki na vocalu :)

Klasyczny doom metal, czyli tzw. "trad doom" to oczywiście Candlemass czy St.Vitus, ale pisząc że Unholy czy Thergothon to "popierdółki dla mroczniaków i innych emo, wampirów itp" wykazujesz się jedynie ignorancją i dziecinadą, kolego. Osobiście również wolę zespoły death doomowe ale kompletnie nie ma sensu rozmowa na temat który podgatunek jest bardziej "doom" (czyt. prawdziwy). Wiedza na temat ewolucji tego gatunku muzyki metalowej to jedno, osobiste preferencje to co innego.

aha... wczesne płyty Theatre of Tragedy to oczywiście również odłam sceny doom metalowej. To że ich nie lubisz, smykus, tego nie zmienia.

Panowie nie ma się co boksować na gatunki przerobiłem kiedyś wszystkie w metalu , nigdy się nie ograniczając nazwami gatunków , podstawa miało mi się podobać :) . I tak kiedyś skończycie w Jazzie :) wiem wiem na dziś powiecie no way :) ale spokojnie przyjdzie na wszystko czas .

Panowie nie ma się co boksować na gatunki przerobiłem kiedyś wszystkie w metalu , nigdy się nie ograniczając nazwami gatunków , podstawa miało mi się podobać :) . I tak kiedyś skończycie w Jazzie :) wiem wiem na dziś powiecie no way :) ale spokojnie przyjdzie na wszystko czas .

od jazzu do dziś bolą mnie zęby, dobijam czterdziestki i uważam metal forever i juz raczej sie to nie zmieni, tym bardziej ze jest to muzyka tak wielowymiarowa i wielobarwna że nie ma mowy o zmęczeniu materiału (np Dream Theatre, Symphony X, Isis, Blindead, Therion, Katatonia a z drugiej strony Nile, Vader, Emperor, Slayer), napisałem wyraźnie o jaki typ muzyki mi chodzi, szufladkowanie po prostu ułatwia wyrażanie mysli, epic doom, jeśli ktoś nie rozumie to wymieniłem zespoły których stylistyki poszukuję, Thergothon to funeral doom, podobnie Esoteric, z ostatnich rzeczy jakie odkryłem to super jest Doom vs, Ahab, Remembrance, Nox Aurea,

Zgadza się Jazz i metal to gatunki wywołujące skrajne emocje albo się je lubi albo nienawidzi nie mogą sobie lecieć po prostu w tle :) . To samo mówiłem swoim starszym braciom na temat Dire Straits że to cieniasy , dziś Tych cieniasów słucham dość często a Jazz to ostatni gatunek muzyczny do jakiego się przekonałem ale on też jest najbardziej trudny do odbioru .

shape of despair, swallow the sun, morgion był ostatnio podobny temat, nie ma zbyt wielu dobrych kapel. Pierwsza propozycja zdecydowania najlepsza, jak dla mnie najlepsza kapela doom jaką słyszałem, morgion również świetny, w szczególności płyta solinari

The Wounded Kings (wszystkie 3 płyty)

Ereb Altor

Forsaken

Isole

All Soul's Day

Solitude Aeternus

While Heaven Wept

Solstice

Powyższe to epic doom.

Funeral doom:

Colosseum

The Howling Void

The Funeral Orchestra

Ea

Mournful Congregation

Consummatum Est

Sadael

Comatose Vigil

1000 Funerals

ja lubię zarówno jazz jak i metal ;] jedno drugiemu nie szkodzi. Jak ktoś chce połączyć te dwa gatunki do polecam szwedzki zespół Diablo Swing Orchestra ;]

A jak ktoś lubi doom i jazz, to polecam "Bohren & der Club of Gore". Panowie wychowali się na metalu, a teraz produkują dziwne dźwięki...

Przy czym, jeśli czyjś sprzęt przetwarza bardzo niskie częstotliwości, mieszka w bloku i ma wrażliwych sąsiadów w promieniu kilku pięter to lepiej omijać szerokim łukiem.

Na you tubie połowa dźwięków nie mieści się w paśmie...:)

Kawałek z Mike Pattonem, raczej lajtowy choć fajny.

Na co dzień grają instrumentalnie i mniej popowo.

Koniecznie australijska grupa Virgin Black - Sombre Romantic. Elegant and Dying i, przede wszystkim, Requiem - Mezzo Forte.

To muzyka dla dorosłych, a nie marketingowa komercja dla nastolatków, taka jak Nightwish, Epica, etc.

Koniecznie australijska grupa Virgin Black - Sombre Romantic. Elegant and Dying i, przede wszystkim, Requiem - Mezzo Forte.

To muzyka dla dorosłych, a nie marketingowa komercja dla nastolatków, taka jak Nightwish, Epica, etc.

Virgin Black rzeczywiście genialna kapela SZCZEGÓLNIE Requiem - Mezzo Forte.

A jak ktoś lubi doom i jazz, to polecam "Bohren & der Club of Gore". Panowie wychowali się na metalu, a teraz produkują dziwne dźwięki...

Przy czym, jeśli czyjś sprzęt przetwarza bardzo niskie częstotliwości, mieszka w bloku i ma wrażliwych sąsiadów w promieniu kilku pięter to lepiej omijać szerokim łukiem.

Na you tubie połowa dźwięków nie mieści się w paśmie...:)

Kawałek z Mike Pattonem, raczej lajtowy choć fajny.

Na co dzień grają instrumentalnie i mniej popowo.

Niezłe, kojarzy mi się z Ulverem.

Idą Święta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.