Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z kartą sieciową i DLNA

n4k5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Zastanawiam się nad kupnem ampli. Jest to zakup przyszłościowy do większego pokoju.

Urządzenia jakie posiadam w domu to: TV(Samsung B650) spięty z telewizją N (nbox rec), PS3, urządzeniem NAS. Wszystko po hdmi oraz rj45.

Podstawowe kryteria jakie miałby spełniać amplituner to: posiadać sieciówkę (rj45) oraz DLNA no i wiadomo, być najlepszy w cenie do 2000PLN.

Multimedia jakimi bym operował to filmy i muzyka w stosunku 50/50. Oglądam dużo filmów w HD via DLNA (.mkv - x264+ac3) na B650.

Jak wiadomo, model ten nie wspiera DTS, a konwertowanie dźwięku do AC3 frustruje mnie od kilku lat :)

Ampli nad jakimi się zastanawiam to: Yamaha 671 oraz Pioneer 921.

Wiem, że jest dużo tematów odnośnie tych urządzeń, ale miło by było widzieć jakieś porównanie odnoszące się do moich potrzeb.

Może zaproponujecie inne urządzenie? (Onkyo odpada - po prostu mi się nie podoba)

Pokój, gdzie będzie stał sprzęt jest mały (3x3), bez drzwi, z oknem w ścianie do kuchni, także jest dosyć przestrzennie, ale jak pisałem wcześniej, jest to zakup przyszłościowy, do większego pokoju.

Sprawa głośników, na razie myślę o 2.0, w przyszłości rozbudowa. Kwota jaką mógłbym przeznaczyć na głosniki 2.0 to również do 1500PLN z naciskiem na "do".

Dlatego myślę o Monitor Audio BX2, Tonsil Altus 200, Jamo S606/S608. Czy grałoby to dobrze z wybranymi ampli? Z tego co wiem, niektórych "połączeń nie powinno się stosować".

Muzyka jakiej słucham jest dosyć zróżnicowana, ale w większości jest to rock i reggae. Na pewno liczy się dla mnie basik :)

Wiadome, że na filmach też ma to porządnie grać.

Zakup jest na długie lata.

Prosiłbym o pomoc i rady, bo chciałbym gdzieś pójść i odsłuchać kilka melodii :)

Z góry dziękuję.

W nowym magazynie audio/video jest test odsłuchowy amplitunerów z kartą sieciową i DLNA a także opis i porównanie jak w tych amplitunerach odbywa się zarządzanie plikami z poziomu ipoda i jak to współpracuje z dyskami sieciowymi.

''DLNA kontra AirPlay

Test odsłuchowy 3 amplitunerów A/V z wykorzystaniem połączenia sieciowego''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W Twojej sytuacji sugerowałbym konfigurację Pioneer VSX-921 z kolumnami Jamo S 606 HCS3. Cały zestaw zmieści się w przewidzianej kwocie i zagra sensownie. Ewentualnie możesz konfigurować system na bazie amplitunera YAMAHA RX-V671 z kolumnami Mission serii Mx (np. Mx4) co przy zakupie zestawu także pozwoli na zmieszczenie się w budżecie.

Proponuję jednak zdecydowanie odsłuchy

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bardziej skłaniam się ku RX-V671.

Mission MX4 bardzo mi się spodobały.

Przemyślałem jeszcze raz kilka rzeczy i rozbudowa szybko nie nastąpi, dlatego na głośniki chciałbym przeznaczyć około 2000PLN.

Stąd wiadomo... dochodzi kilka innych modeli, np. Monitor Audio BX5, Tannoy Mercury V4.

Mhm...

Dodam jeszcze, że od czasu do czasu posłucham muzyki elektronicznej typu Röyksopp, czy dubstepowych brzemień.

W kwestii ampli dodałbym ewentualnie Onkyo 609 (choć wizualnie im się nie podoba), pod warunkiem, że ma jakaś widoczną przewagę nad Yamahą 671 lub Pionieerem 921.

W takim razie pozostań przy Yamaha RX-V671 i kolumny Mission Mx4 lub Tannoy Mercury V4. Jeszcze jedną alternatywą (moim zdaniem najlepszą pod względem brzmienia) jest konfiguracja Pioneer VSX-921 z kolumnami Tonsil Pulse lub trochę drożej Tonsil Pulse na Yamaha RX-V671.

Zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

czy Pioneer vsx-921 ma funkcje sieciowe (DLNA, radio internetowe itp.) ?

bo zgodnie ze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to tego nie ma :(

Ukryta Zawartość

Zobacz tutaj:

Ukryta Zawartość

ops ... wygląda na to, że VSX-921 co innego znaczy w Ameryce a co innego w Europie, rzeczywiście europejska wersja ma sieć

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Zakupiłem RX-V671 + Tannoy Mercury V4. Sprzęt gra cudnie :) Dzięki wszystkim za pomoc.

Mam jeszcze jedno pytanie, czym się różnią "satelity" Tannoya, V1 i VR?

Parametry mają te same, jedynie bass-reflex zamieniony pozycjami.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? :)

Tannoya, V1 i VR?

Parametry mają te same, jedynie bass-reflex zamieniony pozycjami.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? :)

tak wg mnie to V1 - to małe monitory z serii V , a VR czyli monitory tylne ( R- rear ( tył ) )

VR są płytsze niż V1 i dolne pasmo przenoszenia też mają inne ( od 57hz , gdzie V1 od 45hz )

V1 to typowe podstawki sa niby przystosowane do wieszanai ale sa glebokie. Vr natomiast to typowa kolumna surroundowa jest plaska przez co lzejsza i lepiej wygladajaca na scianie. Z tym takze zwiazane jest pasmo przenoszenia. Glosnik surroundowy nie musi schodzic nisko.

Wszystko się zgadza, sorry za trucie, mogłem od razu zerknąć na zagraniczną stronę producenta.

W każdym razie dzięks :)

edit: Dziwi mnie tylko, że sprzedawcy oferują w komplecie V4 + VC + V1 (zamiast VR). Jakieś uzasadnienie?

edit: Dziwi mnie tylko, że sprzedawcy oferują w komplecie V4 + VC + V1 (zamiast VR). Jakieś uzasadnienie?

z większych zawsze poleci większy basik ( mimo iż THX zaleca odcięcie na 80hz ) więc jak jest miejsce to zdecydowanie V1 zamiast VR

Myślę, że tym głośnikom więcej basu nie trzeba (V4), ewentualnie po skompletowaniu zestawu 5.0, można dorzucić suba :)

Jak będę zabierał się za zakupy to pewnie wybiorę VR. Cena VR/V1 właściwie taka sama.

Nie rozumiem co masz na myśli pisząc o tych funkcjach sieciowych, są i mają się świetnie.

Co do porównania mp3 i flac, na 671 różnica jest i ja ją słyszę, wszystko idzie z NAS'a (DLNA).

Nie rozumiem co masz na myśli pisząc o tych funkcjach sieciowych, są i mają się świetnie.

Co do porównania mp3 i flac, na 671 różnica jest i ja ją słyszę, wszystko idzie z NAS'a (DLNA).

podobnie w 609 , te same nagrania we Flac i MP3 -wyraźnie czuć różnicę ( Yello - touch Yello - fajna płytka do przetestowania luźnych drzwiczek i źle poustawianych szklanek w kredensie )

zadziałały Ci funkcje sieciowe w niskim modelu Denona lub Onkyo? udało się odpalić plik FLAC w Pioneerze?

winszuje, zostało zagrać na loterii.

Witam jestem tutaj nowy.Mam Tannoye v4 i do tego onkyo TX-NR509 gra to wszystko świetnie ,głośniki schodzą bardzo nisko i czysto.Ampli czyta pliki FLAC i słychać wyraźna różnice w stosunku do mp3,radio internetowe też działa super. Stacje wczytują się szybko,jakość radia internetowego jest lepsza niż z anteny.

zadziałały Ci funkcje sieciowe w niskim modelu Denona lub Onkyo? udało się odpalić plik FLAC w Pioneerze?

winszuje, zostało zagrać na loterii.

Mam RX-V671 i na ten temat piszę.

Nie grywam na loterii, ale Tobie życzę powodzenia.

Może po wygranej uwolnisz nas od swojego krytykanckiego nastawienia i wszechwiedzącej osoby.

Mam RX-V671 i na ten temat piszę.

Nie grywam na loterii, ale Tobie życzę powodzenia.

Może po wygranej uwolnisz nas od swojego krytykanckiego nastawienia i wszechwiedzącej osoby.

3 na 4 amplitunery Denona które odpalałem u znajomych miały poważne problemy z uruchomieniem sieci i wróciły na reklamację.

zdaje sobie sprawę, że ludzie często sądzą po własnym jednym egzemplarzu sprzętu, ale warto czasem poddać to mocno krytycznej rewizji.

3 na 4 amplitunery Denona które odpalałem u znajomych miały poważne problemy z uruchomieniem sieci i wróciły na reklamację.

zdaje sobie sprawę, że ludzie często sądzą po własnym jednym egzemplarzu sprzętu, ale warto czasem poddać to mocno krytycznej rewizji.

A czy przypadkiem nie jest tak, że wiele zależy od konfiguracji i rodzaju sprzętu towarzyszącego? Warto chyba czytać np. Audio/Video nr 10/2011. Wyraźnie można wywnioskować że część sprzętu radzi sobie lepiej inne gorzej. Denon wypadł raczej słabo. Szkoda bo to moja ulubiona marka. A może ktoś kto faktycznie ma to w domu napisz jak jest. Czy w DLNA nie potrzebny jest komputer jako serwer czy faktycznie wystarczy podpiąc AM do sieci i jakieś żródło z certyfikatem DLAN i już działa. Zamierzam kupić tablet sony s (ma DLNA) i ewentualnie Amplitner również z DLNA. Może się wówczas okazać, że odtwarzacz strumieniowy okaże się zbędny. Pewnie mało kto jeszcze wie jak to zagra. Co za czasy:-)

problem z funkcjami sieciowymi i multimedialnymi w amplitunerach i blu-rayach jest taki, że traktuje się je jako dodatek, a nie główną funkcję.

podejście renomowanych producentów jest takie:

multimedia - nie działa mkv lub mp4? to nic, w końcu to odtwarzacz blu-ray, reszta, którą dajemy to i tak wabik na klienta

sieć - nie chodzi pod windows xp? to nic, jest windows 7 etc

aktualizacje? kiedyś wydamy.

marketingowe podejście do nowych funkcji najlepiej pokazuje holding Denon i Marantz, który implementuje sprzętową obsługę Airplay a potem jak technicy znajdą wolną chwilę to dopisuje oprogramowanie i ogłasza płatne aktualizacje, po czym daruje na 3 miesiące promocje gratis. a kto to przetestuje? Klienci w swoich domach! a odtwarzacze blu-ray i amplitunery od Yamahy oznaczone 3D Ready? czyli w słowniku Yamahy - kiedyś wypuścimy może oprogramowanie aby sprzęt obsługiwał 3D? przecież to śmiech na sali.

dlatego, najmądrzej jest kupić mocny amplituner, tani w w miarę markowy blu-ray np sony czy pioneer i przyzwoity odtwarzacz sieciowy z częstymi aktualizacjami od producenta, tak aby działały wszystkie protokoły sieciowe, wszystkie najważniejsze formaty video, które są wciąż aktualizowane.

tez spotkalem sie z tym ze DLNA w Denonach nie smiga nawet srednim poziomie. Sprawdzal ktos gruntownie Yamahe. Testowalem kiedys starszy model nie pamietam nie mial jeszcze dekoderow HD ale mial radio internetowe, tam smigalo to bardzo przyjemnie, pytanie tylko jak teraz jeszcze z gestymi formatami

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.