Skocz do zawartości
IGNORED

okablowanie wewnętrzne

piter z

Rekomendowane odpowiedzi

buduje kolumny i mam pytanie jakie kable polecalibyście do wnętrza kolumn ( wysokotonowy to vifa d25ag-05-06 a średnioniskotonowe to dwa heco xenon 13 cm ) mam zamiar dać inne przewody na wysokie i niskie tony. Dodam też że myślałem o zakupie kabli diy - początkowo myślałem o zrobieniu kabli samemu ale po przeczytaniu wszystkim znanego wątko mi przeszło. Jeśli polecacie kable diy to prosiłbym o namiary na kogoś kto takowe robi i sprzedaje. Jeszcze jedno pytanie myślałem też o takim czymś takim jak połączenie kabli głośnikowych zewnętrznych bezpośrednio ze zwrotnicą czy to dobry pomysł ??

https://www.audiostereo.pl/topic/8718-okablowanie-wewn%C4%99trzne/

"Dodam też że myślałem o zakupie kabli diy - początkowo myślałem o zrobieniu kabli samemu ale po przeczytaniu wszystkim znanego wątko mi przeszło"

Bu ha ha...

Włóż Cordiala CLS 225 (lub coś tego typu..Gotham,Klotz...) na nisko-średniotonowe a do kopułki użyj drucika solid core z miedzi srebrzonej o srednicy 0,2-0,4mm.Skręć po 2-3 żyłki na plus i tyle samo na minus.Tylko najlepiej poprować osobne tor dla kopułki już od samych gniazd wejściowych tm samym drucikiem.

I naprawdę nie roztrząsaj dalej tematu wew. okablowania.

Ominiecie gniazd wejściowych pewnie i ma tam jakieś zalety brzmieniowe,ale funkcjonalność jest zerowa,za kilka miesięcy kolega przyniesie ci jakieś fajne kable głośnikowe do spróbowania i co wtedy zrobisz?

Pozdrawiam

--> parsek

jakie masz kolumny i ile kosztuje ten xlo, cena jest dla mnie ważna bo pieniędzy za dużo nie mam, czy słuchałeś kiedyś kabli diy bo wiem że ktoś tutaj na forum takie robi o kupnie takich właśnie myślałem tylko że nie wiem jakie one w rzeczywistości są

--> bartek1

nie zamierzam kombionwać z jakimiś drucikami a tak poza tym nie wiem czy mnie zrozumiałeś bo do zwrotnicy ma iść normalnie dwa przewody ( jeden + , drugi - ) a dopiero za zwrotnicą wysokie tony mają iść innym i niskie innym przewodem

pozdrawiam

Moje kolumny to Icon Acoustics. Nie wiem ile kosztuje XLO. Co do kabli DIY to wazne jest z czego sa zrobione. Jesli nie masz dokladnych informacji co do materialow uzytych to mozesz kupic zwykle druty w ladnym opakowaniy. Duzo lepszym rozwiazaniem jest chyba jakich Kimber lub Audioquest, gdyz obie firmy oferuja dobre wyroby o przyzwoitej cenie.

• 1 miesiąc później...

Mam okablowanie wewnętrzne jakimiś dziwnymi kablami srebrnego koloru o przekroju ok.

o oznaczeniach min: " CSA TYPE TEW 18 AWG -F- 105 C 600V EVERTOP VW - 1, FT-1 "

Czy na podstawie tych oznaczeń można stwierdzić co to za kabel? To miedź czy srebro (stal wykluczam,

jest dość miękki)

Proszę o pomoc.

Mam 2 x 2m DNM resona którego chciałem użyć na okablowanie wewnętrzne.

ale nie wiem czy się opłaci, - a musiałbym go poszatkować.

• 2 lata później...

Żeby nie zakładać kolejnego wątku o podobnym temacie dopiszę kilka zdań do tego.

Bartek1 podał tu prosty opis na okablowanie

>Włóż Cordiala CLS 225 (lub coś tego typu..Gotham,Klotz...) na nisko-średniotonowe a do kopułki użyj

>drucika solid core z miedzi srebrzonej o srednicy 0,2-0,4mm.Skręć po 2-3 żyłki na plus i tyle samo

>na minus.Tylko najlepiej poprować osobne tor dla kopułki już od samych gniazd wejściowych tm samym

>drucikiem.

Chciałbym, zanim zacznę zamawiać przewody, przynajmniej teoretycznie dowiedzieć się jak to rozwiązanie może sprawdzić się w przypadku moich kolumn. A może polecicie coś bardziej odpowiedniego.

Planuję wymianę okablowania w kolumnach Sansui SP-50, niestety nie mam pojęcia jak wyglądało to oryginalnie bo ktoś już je przerabiał ale chyba nie do końca wiedział co robi np. drucik od terminala do cewki wysokotonowego w jednej kolumnie był całkowicie odlutowany. Przewody które znalazłem to linki z cieniutkich miedzianych drucików o średnicy ok. 2 mm, bez żadnych oznaczeń, w jednej kolumnie czerwony i czarny, a w drugiej niebieski i żółty - nie wiem dla czego na myśl przychodzi mi elektryczny przewód trójfazowy... ;-) Na tych kablach brakowało w brzmieniu góry i przestrzenności. Wymieniłem je na znaleziony w piwnicy przewód głośnikowy miedź+miedż srebrzona w żyle, średnica ok 2 mm, nadrukowano na nim Nakamichi ale chyba nie ma wiele wspólnego z tą firmą. O ile poprawiło się brzmienie góry, to bas poszedł gdzieś na spacer, tzn. jest ale jakiś taki bez wyrazu, nie ma swojego pomruku - klęska, ale chociaż wiem że warto próbować. Zwłaszcza jak porównuję je z monitorami Canton 252, to wiem że Sansuia stać na więcej.

Kolumny nie mają zwrotnicy, jedynie kondensator przy wysokotonowym (2,2 mikroF MKP Jantzen Audio nie wiem czy taka pojemność była w orginale), połączenie widać na załączonym zdjęciu. Pomiędzy kolumnami a amplitunerem (Sansui 771) mam IXOS'a 603. Całość ciężko nazwać zestawem audiofilskim, ale chciałbym wyciągnąć z tego maksymalnie dużo przy rozsądnych nakładach finansowych. Zleży mi przede wszystkim na pełnym, 'ciepłym' brzmieniu, bardzo uniwersalnym bo słucham praktycznie wszystkiego oprócz disco, rapu i reggae.

Ups, ale się rozpisałem :-( Wracam do konkretów

- jakie przewody proponujecie wstawić w tym przypadku? To 1/4 układu i wydaje mi się że odpowiedni dobór ma spore znaczenie.

- podłączać tak jak jest czy termonal-bas + terminal-wysokotonowy?

- na ile realnie mogła by mieć wpływ na brzmienie wymiana kondensatorów na np.SCR KP?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.