Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 2000 zl

shaeth

Rekomendowane odpowiedzi

Pod żadnym pozorem nie wymieniać monitorów od PC. No chyba, że do tych 2 tys. dołożysz drugie 2tys.

Do oglądania filmów i gier moja propozycja to albo używany PC e-410/810 za ok. 1tys. + sub, lub któryś z małych Denonów również + sub. Ewentualnie możesz poszukać zestawu Bose Acoustimass. W wątku o miniwieżach znajdziesz kolegę Dawida... on swego czasu miał taki zestaw Bose połączone chyba z PSP i sobie chwalił. A ma chłop pojęcie bo przez jego ręce przeszły już i PianoCrafty i małe Denony więc wie co w trawie piszczy.

Luxmany i winyle 

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291544

Pod żadnym pozorem nie wymieniać monitorów od PC. No chyba, że do tych 2 tys. dołożysz drugie 2tys.

Do oglądania filmów i gier moja propozycja to albo używany PC e-410/810 za ok. 1tys. + sub, lub któryś z małych Denonów również + sub. Ewentualnie możesz poszukać zestawu Bose Acoustimass. W wątku o miniwieżach znajdziesz kolegę Dawida... on swego czasu miał taki zestaw Bose połączone chyba z PSP i sobie chwalił. A ma chłop pojęcie bo przez jego ręce przeszły już i PianoCrafty i małe Denony więc wie co w trawie piszczy.

Dlaczego niby nie wymieniać? Przecież te kolumienki poza ładnym wyglądem oferują tylko ograniczenie elektroniki. To naprawdę nie są zbyt dobre głośniki.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291607

Rozumiem że kolumny podstawkowe :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291627

Dlaczego niby nie wymieniać? Przecież te kolumienki poza ładnym wyglądem oferują tylko ograniczenie elektroniki. To naprawdę nie są zbyt dobre głośniki.

Mam PC e810 i próbowałem go z kilkoma monitorkami. Uwierz mi, że oryginalne monitory są optymalnie skonfigurowane z elektroniką Yamahy. Dopiero z kolumnami dużo droższymi od fabrycznych Yamaszka pokazuje swój potencjał. Ale tak jak pisałem, to już kwestia wyłożenia kolejnych zł... 1,5 - 2tys. Jakiś czas temu doradziłem własnemu szwagrowi e-410 z subem Yamahy (nie pamiętam modelu). Ma to podpięte pod TV i laptopa i hula mu to jak ta lala...

Rozumiem że kolumny podstawkowe :

Ukryta Zawartość

Słuchałem te Kody nie dalej jak miesiąc temu. Napędzał je NAD 326 i grają kapitalnie (sam prawdopodobnie będę wymianiał swoje Heybrooki na te Kody) ale jedna uwaga... nie nadają się kompletnie do filmów i gier. Bas (mimo 20cm midwoofera) jest niezwykle "szczupły", bez spodziewanego zejścia, głębi... Za to w muzyce sprawdzają kapitalnie, zwłaszcza w zakresie średnicy i sceny.

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291645

Mam PC e810 i próbowałem go z kilkoma monitorkami. Uwierz mi, że oryginalne monitory są optymalnie skonfigurowane z elektroniką Yamahy. Dopiero z kolumnami dużo droższymi od fabrycznych Yamaszka pokazuje swój potencjał. Ale tak jak pisałem, to już kwestia wyłożenia kolejnych zł... 1,5 - 2tys. Jakiś czas temu doradziłem własnemu szwagrowi e-410 z subem Yamahy (nie pamiętam modelu). Ma to podpięte pod TV i laptopa i hula mu to jak ta lala...

Oryginalne monitorki w porównaniu z typowymi kolumienkami są dość przytłumione i sprawiają że dźwięk jest szary i nijaki. Wieża ta potrzebuje ot choćby Monitory Paradigma czy B&W 601. Metalowa kopułka i wysoka skuteczność zdecydowanie poprawi ich brzmienie. Podłączenie suba też oczywiście wzbogaci dźwięk.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291664

Po latach posiadania i wymieniania "dużego" sprzętu dałem sobie z tym spokój jako, że nigdy mnie usłyszałem tego co niektórzy nazywają różnicą klas czy miażdżeniem i obecnie mam dwa Pianocrafty w tym jeden z oryginalnymi monitorami. Z drugim grają JBL-e. Niestety na bazie własnych doświadczeń twierdzę, żę oryginalne monitory są dobre, ale wtedy gdy muzyka służy tylko jak tło, a tak są lekko zamulone, przygaszone itp. Też kwestia gustu, ale pisanie, że dopiero coś za sporo kasy potrafi wyraźnie poprawić dźwięk jest nieuzasadniona. Z drugiej strony co jest złego w kupieniu do Pianocrafta kolumn za dwa, trzy czy więcej tysięcy złotych? Owe Pianocrafty są świetnym sprzętem i wbrew wywodom sprzętofilów odpowiednio skonfirgurowane zapewniają dźwięk wysokiej jakości. Kwestia doboru głośników pod własny gust. Dla mnie po latach wymian, poszukiwań i wywalania kasy jest to sprzęt docelowy. Jedynie z czym moze będę czasem mieszał to kolumny, a i to raczej jak sobie sam coś wyprodukuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291697

Mój znajomy też się zraził do dużych samochodów. Jeździ Lupo i mówi że Lupo jeździ tak samo jak Passat i kupowanie lepszego samochodu to wyrzucanie pieniędzy w błoto. Nigdy nie odczuł "lepszości" większego samochodu. I teraz nie wiadomo - kupować samochody takie jak Passaty czy nie ? Bo przecież wszystkim wystarczy Lupo. Jeździ tak samo ...

To jest właśnie ten dylemat.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291706

Dla mnie po latach wymian, poszukiwań i wywalania kasy jest to sprzęt docelowy.

Wiele osób po latach poszukiwań po prostu się poddaje, bo to ciężki kawałek chleba :)

Mini wieże nie są złe, jednakże nadają się nie do odsłuchów a raczej zwykłego plumkania w tle, np. w sypialni. W większym pomieszczeniu duszą się i giną. Niestety. Poza tym nie sa zbudowane z drogich i dobrych elementów, a wszyscy wiemy, że aby coś grało dobrze musi byc dobrze zbudowane. Bo inaczej będzie tak jak słusznie zauważył justas32. To i to jeździ, to i to gra.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291722

Wiele osób po latach poszukiwań po prostu się poddaje, bo to ciężki kawałek chleba :)

Nie. To niczym nie uzasadniony nałóg. To raz.

Dwa. Co to znaczy duże pomieszczenie wg. Ciebie? Bo większość ludzi jako duży pokój ma coś pomiedzy 18, a może 24 m kw. Zapewniam Cię, że w takim metrażu nic się nie dusi. Chyba, że chodzi o to by nowych użytkowników wpędzać w ten zgubny nałóg. Tylko po co?

Mini wieże nie są złe, jednakże nadają się nie do odsłuchów a raczej zwykłego plumkania w tle, np. w sypialni. W większym pomieszczeniu duszą się i giną. Niestety. Poza tym nie są zbudowane z drogich i dobrych elementów, a wszyscy wiemy, że aby coś grało dobrze musi byc dobrze zbudowane. Bo inaczej będzie tak jak słusznie zauważył justas32. To i to jeździ, to i to gra.

Drogi nie jest synonimem słowa dobry niestety. Sprzętofile jednak święcie w to wierzą.

P.S. Cyrusy też są mini, niektóre Musical Fidelity też. I to akurat dobrze bo niektóre modele MF wyrażnie marnowały stal i aluminium na niepotrzebnie duże obudowy pełne powietrza.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291729
... pisanie, że dopiero coś za sporo kasy potrafi wyraźnie poprawić dźwięk jest nieuzasadniona.

Ja piszę o tym, że aby PC zagrał wyraźnie lepiej niż z fabrycznymi monitorami, niestety trzeba wyłożyć dodatkowe 1-1,5tys. Tylko o tym mówię.

Z drugiej strony co jest złego w kupieniu do Pianocrafta kolumn za dwa, trzy czy więcej tysięcy złotych?

Nic ! Zupełnie nie ma w tym nic złego ! Co więcej powiem ci, że mój PC e810 napędza Heybrooki HB4, które jeszcze tej wiosny w Trimexie wycenione były na 3,3tys zł. I osobiście uważam, że nie potrzebuję lepszego zestawienia.

Luxmany i winyle 

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2291885

Cyrusy też są mini,

Niestety ceny nie są już mini. Jak myślisz z czego to wynika? Z zastosowanych elementów czy zaawansowanego marketingu?

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292151

chcecie mieć lepsze "syki" w orginalnych PC wymieńcie te piszczałki, ja w ten sposób polepszyłem sobie je, niestety z basem nic nie zrobię a w moich 10 metrach chciałbym poczuć coś więcej ogólnie ten dzwięk z nx e 800 nie jest zły ale tylko do godziny 10 ej później uważam że albo te kolumny są za słabe albo sprzęt nie wydala a to jest dopiero 1/3 mocy

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292332

Witam,

Przepraszam, że pozwolę sobie na dosyć śmiałą wypowiedź mimo małego stażu na forum. Niemniej podobnie jak zapewne większość użytkowników forum zostałem wyposażony w uszy i mam jako takie przemyślenia z tym związane.

Piszę ponieważ urzeka mnie fakt, że jako remedium na sprzęt (2000-2500zł) zawsze pojawia się odpowiedź typu Pianocraft, koniec kropka, a inni sprzętofile niech sobie cudaczą. Słuchałem podstawowych (przyznaję się) Pianocraftów - czy gra to przyjemnie? Owszem. Czy porównywalnie do ciułanych przez dłuższy czas systemów stereo? No tu już niekoniecznie.

Mój sprzęt wybierany przez około rok prezentuje się następująco:

Cambridge Audio CD4 --> Coaxial GFmod --> Beresford TC-7510 Gfmod Stage 1 v.5 --> Audionova Meteor - Silver Series --> Audiolab 8000A --> Audionova Moonwalk Bi-wire mk2 --> Acoustic Energy Aegis Evo One

Całość wyniosła mnie 2608zł --> przy czym liczę tu każdą wysyłkę, każdy kabelek i standy (Ostoja) na których wylegują się kolumny.

Czy jest to klasa światowa i powinienem teraz opowiadać o sprzętofilach wydających wielokrotnie więcej uwiedzeni hasłami marketingowymi? No pewnie nie, acz jestem zadowolony z efektów.

Zmierzając ku meritum zachęcam któregoś z właścicieli Pianocraftów (stanowiących najwyraźniej błąd w Matrix'ie --> kosztują rozsądnie, a okazują się bezkonkurencyjne) do zakupu podobnej do mojej konfiguracji. To dosyć bezpieczne zakupy - łatwo kupić, łatwo sprzedać.

Jeżeli jakiś Pianocraft zagra w chociaż zbliżony sposób to proszę o kontakt, sprzedam wtedy wszystko i kupię sobie Pianocrafta w jakiejś okazyjnej cenie.

Pozdrawiam serdecznie,

Pawlik89

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292361

Witam,

Przepraszam, że pozwolę sobie na dosyć śmiałą wypowiedź mimo małego stażu na forum. Niemniej podobnie jak zapewne większość użytkowników forum zostałem wyposażony w uszy i mam jako takie przemyślenia z tym związane.

Piszę ponieważ urzeka mnie fakt, że jako remedium na sprzęt (2000-2500zł) zawsze pojawia się odpowiedź typu Pianocraft, koniec kropka, a inni sprzętofile niech sobie cudaczą. Słuchałem podstawowych (przyznaję się) Pianocraftów - czy gra to przyjemnie? Owszem. Czy porównywalnie do ciułanych przez dłuższy czas systemów stereo? No tu już niekoniecznie.

Cambridge Audio CD4 --> Coaxial GFmod --> Beresford TC-7510 Gfmod Stage 1 v.5 --> Audionova Meteor - Silver Series --> Audiolab 8000A --> Audionova Moonwalk Bi-wire mk2 --> Acoustic Energy Aegis Evo One

Całość wyniosła mnie 2608zł --> przy czym liczę tu każdą wysyłkę, każdy kabelek i standy (Ostoja) na których wylegują się kolumny.

Czy jest to klasa światowa i powinienem teraz opowiadać o sprzętofilach wydających wielokrotnie więcej uwiedzeni hasłami marketingowymi? No pewnie nie, acz jestem zadowolony z efektów.

Zmierzając ku meritum zachęcam któregoś z właścicieli Pianocraftów (stanowiących najwyraźniej błąd w Matrix'ie --> kosztują rozsądnie, a okazują się bezkonkurencyjne) do zakupu podobnej do mojej konfiguracji. To dosyć bezpieczne zakupy - łatwo kupić, łatwo sprzedać.

Jeżeli jakiś Pianocraft zagra w chociaż zbliżony sposób to proszę o kontakt, sprzedam wtedy wszystko i kupię sobie Pianocrafta w jakiejś okazyjnej cenie.

Pozdrawiam serdecznie,

Pawlik89

zauważ że nie każdy ma tyle cierpliwości wiedzy i czasu co ty, aby kompletować sprzęt, dlatego kupują co sprawdzone

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292375

chcecie mieć lepsze "syki" w orginalnych PC wymieńcie te piszczałki, ja w ten sposób polepszyłem sobie je, niestety z basem nic nie zrobię a w moich 10 metrach chciałbym poczuć coś więcej ogólnie ten dzwięk z nx e 800 nie jest zły ale tylko do godziny 10 ej później uważam że albo te kolumny są za słabe albo sprzęt nie wydala a to jest dopiero 1/3 mocy

Kolumny są za słabe. Przy 10 jest już głośno na tyle, że w bloku nie bardzo da się więcej odkręcić, ale do zniekształceń jeszcze daleko. Ale właśnie. Z innymi głosnikami.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292409

zauważ że nie każdy ma tyle cierpliwości wiedzy i czasu co ty, aby kompletować sprzęt, dlatego kupują co sprawdzone

Wymagało to cierpliwości i tu się zgodzę... Wiedzę posiadam znikomą, raczej rynkową niż techniczną i nabywałem ją stopniowo.

Rozumiem wybór Pianocrafta w charakterze wygodnego i rozsądnego, ale jednak kompromisu.

Mi przeszkadzają kategoryczne i niecierpiące sprzeciwu opinie głoszące o tym, że Pianocraft zjada wszystko w tym przedziale cenowym co po prostu nie jest prawdą.

Większość osób proszących o poradę nie wspomina nic o tym jakoby potrzebowało całego systemu w 3 do 5 dni. Większość osób wcale nie wymaga a nawet (podobnie jak ja) nie może sobie pozwolić na zakup wszystkiego jednocześnie.

Nie mam nic przeciwko proponowaniu Pianocrafta jednak z podkreśleniem całego dobrodziejstwa inwentarza powiązanego z wygodnymi kompromisami. Sprzęt audio to nie papier toaletowy, w większości przypadków nie musi być "na już". Nie są to też majtki stąd moje przekonanie, że nie musi być nowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292414

Witam,

Pozdrawiam serdecznie,

Pawlik89

Takich kombinacji - droższych i tańszych - przerobiłem kilkanaście i moje zdanie o Pinocrafcie jest na bazie takich właśnie doświadczeń. Uważam, że gra lepiej od takich kombinacji. Byle nie z oryginalnymi głośnikami. Te są dobre ale do muzyki która sobie leci w tle. Przy takim sposobie użytkowania faktycznie nie ma potrzeby wymieniać w każdyn innym przypadku wręcz powinno się i jedynie dobór kolumn zaprząta głowę. Mojej już na szczęscie nie. Beresfordy, Cambridge, NAD-y, Arcamy itp. już były u mnie. Aha żeby ie było, że coś wmuszam. Przedstawiam tylko moją opinię popartą jakimś tam doświadczeniem zesprzętem.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292418

Witam, proszę o pomoc w wyborze stereo do 2000 zł. Ma służyć do słuchania muzyki, oglądania filmów (przez laptopa), grania na PS3. Używane również wchodzą w grę.

bose kampania 5 do filmów i ps3 a i do muzyki też się sprawdzi, chyba że chcesz kombinować z używkami niewiadomego pochodzenia ale tej opcji nie polecam

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292447

Pianocrafta też można kupić używanego.

Do sypialni świetny wybór. Jeszcze kasa zostanie na przyjemności. Jednakże nie wiem jak jest z wadliwością i serwisem tych dość plastikowych urządzeń. Segment ten nie jest chyba priorytetową gałęzią produkcji Yamahy.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292454

Jednakże nie wiem jak jest z wadliwością i serwisem tych dość plastikowych urządzeń. Segment ten nie jest chyba priorytetową gałęzią produkcji Yamahy.

Aj, a kolega zaglądał do starszych Pianocraftów? Gdzie ten plastik?

Ja mam 2 stosunkowo wiekowe PC: E150 i E300 i tam go nie ma za wiele. O najnowszych sie nie wypowiadam, nie widziałem, ale mam wrażenie że przynajmniej do serii E410/810 to jednak były mało plastikowe, solidne, klocki.

E150 to chyba jeden z najstarszych PC i w moim przypadku, średnio raz na miesiąc, zdarzy mu sie 5min buczenia trafo.

Z 5 min zastanawiałem sie co napisać o dzwięku, żeby nie wpaść w taki banalny ton balwochwalcow PC. I nic nie wymyslilem, bo prawda jest taka, ze ten sprzet w relacji do swojej ceny, gra po prostu wysmienicie. Slucham bardzo duzo muzyki i czasowo najwiecej wlasnie na PC e150, bo mam go w pracy. Te same plyty mam bardzo dobrze osluchane na sprzecie duzo wyzszej klasy w domu i co? I jest szczuplej lub duzo szczuplej w każdym aspekcie, tyle ze nadal sluchanie na tym PC sprawia mi mase frajdy. I to jest wlasnie wg mnie najwieksza zaleta PC, ze pomimo wszystkich swoich ograniczen zwiazanych z cena, gra bardzo poprawnie, w niedrazniacy sposob (chyba wielu nazwaloby go stonowanym). Inna sprawa, ze to trzeba umiec docenic...

Aha, ja za swojego E150 zaplacilem 450zł z przesyłką (zakup na Allegro) i naprawde polecam kazdemu melomanowi, ktory akurat np. stracil za duzo na gieldzie. Trzeba zaznaczyc, ze dla ludzi ktorzy maja okazyjny kontakt z muzyka to i za 450zł pewnie znajdzie sie cos co gra ciekawiej.

P.S. Rozumiem Cie Raziel, mi obcowanie z PC także daje ten komfort, ze jesli z jakichs wzgledow musialbym sie pozegnac z drozszymi klockami, to tragedii nie bedzie.

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292476

Zaproponowanie Pianocrafta, to dobry pomysł, bo w praktyce... w miarę tani . To prawda, jest to kompromis, ale życie trzeba sobie ułatwiać. Do 2K trudno dostać nowy i bardzo dobrej jakości sprzęt grający. Pianocrafta, czy inne małe sprzęty można odsłuchać (w komplecie) w najbliższym markecie i już na tym etapie można podjąć decyzję, co likwiduje konieczność wydawania kasy w ciemno na zakupy przez internet, zwłaszcza w kwestii sprzętu używanego. Każdy z nas ma własną wrażliwość muzyczną (rodzaj słuchanej muzyki, preferencje dźwiękowe), różne są też miejsca odsłuchowe, w których ustawiamy sprzęty (umeblowanie, kubatura pomieszczenia itp.) i utrudnia to polecenie gotowego, złożonego indywidualnie zestawu audio. Dlatego uważam, że najpraktyczniej będzie polecić zestaw możliwy do odsłuchania przed zakupem przez zainteresowanego, co pozwoli uniknąć późniejszego rozczarowania.

Sam posiadam PC 410-tkę i dziś znam mocne i słabe strony tego sprzętu. Wiem też, na co zwrócić uwagę podczas zmiany sprzętu grającego, w przyszłości. Potwierdzam, że dołączone głośniki, nie są szczególnie wybitnymi, a dokupienie lepszej klasy głośników budzi potwora w Yamasze! ;) Byłem mile zaskoczony, kiedy usłyszałem (u znajomego) małą Yamaszkę PC podłączoną do lepszych głośników. Zagrało to dzwiękiem pełnym i dużym, jak z pełnowymiarowego sprzętu! Dlatego zgodzę się z RAZIEL-em, że wielkość w tym przypadku, nie ma znaczenia...

https://www.audiostereo.pl/topic/87119-stereo-do-2000-zl/#findComment-2292482
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.