Skocz do zawartości
IGNORED

Steve Jobs, twórca Apple - nie żyje

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

Współzałożyciel i charyzmatyczny były szef firmy Apple Inc. zmarł dziś w Kalifornii, w wieku 56 lat.

Z ogromnym smutkiem informujemy, że dziś odszedł Steve Jobs - podała firma Apple Inc. w oświadczeniu. Jego geniusz, pasja i energia dały początek niezliczonym pomysłom, które wzbogacają nasze życie i czynią je lepszym; świat stracił wizjonera i geniusza kreatywności - dodano.

Na stronie startowej firmy ukazuje się jedynie duże zdjęcie Jobsa oraz jego lata życia (1955-2011). Uruchomiona została internetowa księga kondolencyjna pod adresem [email protected].

Bill Gates, współzałożyciel konkurencyjnego wobec Apple Microsoftu i jednocześnie przyjaciel Jobsa, napisał w oświadczeniu: Dla tych z nas, którzy mieli szczęście z nim pracować, był to wielki zaszczyt. Wraz z żoną Melindą złożył kondolencje bliskim i przyjaciołom Jobsa.

Swój żal z powodu jego śmierci wyrazili m.in. prezydent USA Barack Obama z żoną Michelle, współzałożyciel Google'a Sergey Brin, założyciel portalu Facebook Mark Zuckerberg, dziennikarz stacji CNN Anderson Cooper oraz wiele innych osób. Jobs był jednym z najsłynniejszych informatyków świata, nazywanym ikoną i legendą Krzemowej Doliny. Firmę Apple założył w 1976 roku z kolegą Steve'em Wozniakiem.

Najsłynniejsze produkty jego firmy - Mac, iPod, iPhone, iPad - zrewolucjonizowały nie tylko przemysł informatyczny, ale także telefonii komórkowej i muzyczny - podkreśla Associated Press. Nie podano oficjalnej przyczyny śmierci Steve'a Jobsa, wiadomo jednak, że od lat cierpiał on na chorobę nowotworową.

W 2004 roku Jobs podał, że zdiagnozowano u niego rzadko spotykaną odmianę raka trzustki. W 2009 roku przeszedł operację przeszczepu wątroby. Od stycznia tego roku przebywał na bezterminowym zwolnieniu lekarskim, którego powodów nie podano do wiadomości publicznej. W sierpniu odszedł ze stanowiska dyrektora wykonawczego Apple Inc., pozostał jednak przewodniczącym rady nadzorczej firmy. Steve Jobs miał żonę i troje dzieci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Umarl w mlodym wieku, nie doczekal sie nawet przyslowieowej emerytury.

Ogromna ilosc majatku nie dala mu mozliwosci zyc dlugo i szczesliwie.

Szkoda, pech , czas i przypadek rzadza dziejami czlowieka :(

Pieniądze szczęścia nie dają. Ale szkoda, bo umarł wielki człowiek. To jego pomysły kreowały nasz dzisiejszy świat informatyczny. Nawet głupi windows został zerżnięty z apple.

Nie lubię Apple jako firmy, ale - Steve Jobs był wybitną postacią, bardzo go będzie brakowało.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Mimo tego, że Apple`a tak samo nie lubię, to dzięki niemu mamy to co mamy. Umarł człowiek z wizją, takich ludzi dzisiaj rzadko się spotyka....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Walczyl z rakiem z tego co wiem...

Szkoda bo wizjoner z niego byl wielki i dzieki niemu mamy komputery "przyjazne" uzytkownikowi.

Niestety nie narazie nie ma godnego nastepcy...

Szkoda, wielka szkoda, Świat stracił jednego z najbardziej charyzmatycznych i innowacyjnych ludzi z jakimi było Nam dane żyć. Niech spoczywa w spokoju [*]

Jestem ciekaw jak teraz Apple sobie poradzi za kilka lat, bo Steve ustawił tą firmę na kilka najbliższych lat.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czy czasami media nie przesadzaja ??

Ja mam dwa telefony Nokia :)

Jakie niby wielkie dokonania dla ludzkosci zrobil Steve Jobs ze media tak go na piedestal wystawiaja ?

Na rynku jest tysiace roznych urzedzen , aut, aparatow itd. i czym niby wyroznia sie apple ?

Tym ze ma inny ksztaly ? inaczej funkcjonuje , inny kolor ? i co jescze ?

Co w tym jest takiego fenomenalnego ? moze mi ktos to wytlumaczyc ?

Wiem ze istnieje grupa fanow tej marki ale bez przesadyzmu ...

Ja jestem ciekaw jak wyglądały by współczesny komputery czy laptopy gdyby nie Imac czy MacBooki.

Do tego dochodzi fakt że to Apple ma ciągle najlepszy i najbardziej czuły ekran dotykowy na rynku, oraz kolejny fakt, że to właśnie Iphone + Itunes zrobił rewolucję w świecie plików muzycznych.

Ponadto to pierwsza taka firma PREMIUM(wykonanie, cena produktu) która stała się firmą masową. Oczywiście do tego dochodzi odpowiedni marketing i dizajn produktów. Poza tym Mac OS i iOS to są naprawdę jedne z najbardziej dopracowanych systemów operacyjnych na urządzenia stacjonarne i mobilne, i zawsze możesz je sobie zaktualizować, czego nie można powiedzieć o Windowsie, Androidzie itd.(przynajmniej w oficjalnej wersji na większość urządzeń).

Ps. Żeby nie było, nie mam tego sprzętu, używam tańszej konkurencji, ale od dawna myślę żeby się przenieść właśnie na platformę Apple.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czy czasami media nie przesadzaja ??

Ja mam dwa telefony Nokia :)

Jakie niby wielkie dokonania dla ludzkosci zrobil Steve Jobs ze media tak go na piedestal wystawiaja ?

Na rynku jest tysiace roznych urzedzen , aut, aparatow itd. i czym niby wyroznia sie apple ?

Tym ze ma inny ksztaly ? inaczej funkcjonuje , inny kolor ? i co jescze ?

Co w tym jest takiego fenomenalnego ? moze mi ktos to wytlumaczyc ?

Wiem ze istnieje grupa fanow tej marki ale bez przesadyzmu ...

Masz telefony nokia więc trzymaj - w muzeum za jakiś czas będą chcieli. NOKIA robiła najlepsze telefony ale teraz wszyscy chcą tylko smartfona a tu nokia poległa. Już zamykają swoje firmy i zwalniają pracowników.

Tysiące urządzeń owszem jest - ale popatrz ile z tych urządzeń jest wymyślonych przez Jobsa. Zacząć możesz od Windowsa - pierwszy windows był kopią macintosha. Smartfony obecne powstały żeby nadążyć za iphonem. Tablety są wzorowane na ipadzie, ....

Też nie należę do fanów appla, ostatnio małżonce próbowałem na iphona wgrać głupi dzwonek i szlag mnie trafiał. Ale przyznać Jobsowi trzeba że wkład w rozwój obecnych technologii miał bardzo duży.

Ale przyznać Jobsowi trzeba że wkład w rozwój obecnych technologii miał bardzo duży.

Dla osoby dla ktorej telefon komorkowy lub laptop jest najwazniejszy to i moze Steve Jobs mial jakies wielkie osiagniecia.

Hmm

Dla mnie wiekszych osiagniec dokonal np. zalozyciel firmy Mercedes ,

Teraz obecnie rozdaja nogrody Nobla , hmm szkoda ze nie dali firmie Aplle - skoro ma az takie wielkie zaslugi w rozwoju nauki i techniki!! wow...no szkoda... :)

marketing,marketing i jeszcze raz marketing ! zyjemy w czasie kiedy wmówiono ludzią że potrzebuja gadżetów szczególnie tych z 'I' w nazwie .A lemury to łykają

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ciekawe czy gdyby nie było ipodów (teraz jest to też dostępne w tel z androidem), to powstałby tak ergonomicznie przemyślany, i chyba najbardziej możliwie wygodny sposób na zarządzanie plikami utworów muzycznych siedząc sobie wygodnie w fotelu (bo tak są zaprojektowane relaksacyjne ergonomiczne fotele i sofy) zamiast z napiętej (bo tak musiał być zaprojektowany roboczy fotel) nierelaksacyjnej pozycji roboczej przed monitorem domowej work station.

Kubek

>Tysiące urządzeń owszem jest - ale popatrz ile z tych urządzeń jest wymyślonych przez Jobsa. Zacząć możesz od Windowsa - pierwszy windows był kopią >macintosha.

Co ty powiesz, ciekawe co na to Xerox...

>Smartfony obecne powstały żeby nadążyć za iphonem. Tablety są wzorowane na ipadzie, ....

Uzywalem smartfona i tabletu jakos wczesniej niz powstaly ajfony i ajpady...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Foxbat a czy w taki sam wygodny sposób, szczerze wątpię. Czułość ekranów od Apple jest bez porównania z każdym innym produktem, a sam używam nielichego bo HTC(który także ma je na wysokim poziomie). Poza tym dla mnie Mac Mini/Imac/Macbook to najlepsze urządzenia z jakimi miałem okazję pracować, choć wiadomo że drogie, w Polsce jeszcze zbyt drogie, choć u Nas większość rzeczy jest zbyt droga w porównaniu do zarobków większości Polaków.

Wielka postac, geniusz, inowator i duzego kalibru audiofil

RIP

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Uzywalem smartfona i tabletu jakos wczesniej niz powstaly ajfony i ajpady...

Oczywiście masz rację, komputery też powstawały nie tylko dzięki Jobsowi, ale to dzięki niemu zostały tak masowo spopularyzowane dla zwykłego użytkownika. Tak samo ze smartfonami. Zanim apple zrobiło iphona, smartfon był już na rynku, ale dla nielicznych - nikt masowo ich nie kupował. Zobacz jak sytuacja wygląda teraz i jak smartfony się rozwinęły w przeciągu zaledwie kilku lat. To samo i z tabletami, gdyby nie Jobs, nie były by tak popularne, ale traktowane raczej jako 'wynalazek' do czytania ebooków. Zauważ nawet coś głupiego - wysyłanie smsów - ile osób mających telefony z androidem, ściąga sobie aplikację do smsów żeby były jak w iphonie. O tym mówię, że ze zwykłego gówna Jobs potrawił zrobić coś z którego każdy chciał korzystać.

Porównaj zwykłego laptopa z windowsem do Maca - tam każdy szczegół ma znaczenie, wszystko jest dopracowane na maksa. Wyszedł nowy mac, spopularyzował się i większośc nowych laptopów ma klawiaturę jak w macu. Dlaczego ? Następny pomysł appla który się sprawdza ? Mi w laptopie jeszcze jednego brakuje z maca - wtyczki zasilacza z magnesikiem.

który swój sukces zadwdzięcza wyłącznie agresywnemu marketingowi

no bo Apple nie stosuje agresywnego marketingu. Racja.

Apple stosuje sekciarstwo.

Apple było znane np. z tego, że graficy potrzebowali Photoshopa, który był dostępny tylko na tą platformę. A co dziś dokładnie oferuje macbook? Procesor Intela, matrycę glare (graficy są nią zafascynowani), brak normalnego chłodzenia i super dizajnerskie opakowanie. I próbuje aspirować do tego, że tylko na nim można profesjonalnie tworzyć (buhahaha).

komputery też powstawały nie tylko dzięki Jobsowi, ale to dzięki niemu zostały tak masowo spopularyzowane dla zwykłego użytkownika.

Chyba sobie jaja robisz.

Dość interesującym i mało budującym jest to, że człowiek nawet z takimi pieniędzmi nie wybronił się z raka. Biotechnologia jest jednak trochę zaawansowana w tej dziedzinie i głównym problemem są koszty leczenia, które oczywiście nie gwarantuje rezultatu.

Chyba sobie jaja robisz.

Czemu ? Rok 1984 : nie był to przełom jeśli chodzi o komputery osobiste ?

Ukryta Zawartość

Pierwszy windows powstał w 1985. Był nie do użytku. Wersja 2.0 zerżnięta z Macintosha powstała w 1987.

Ukryta Zawartość

Apple stosuje sekciarstwo.

dokladnie i stad tyle naglowkow w dzisiejszej prasie jakby papiez umarl haha

A to tylko glowniate plastikowe telefony i komputery

pierszym desktopowym graficznym osem był to macos,

na słynnych też lodóweczkach wyglądał zabawnie

Ukryta Zawartość

i faktycznie do wersji windy 2.0 miała baner startowy na górze :)

potem w 3.0 przesunęli na dół,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Z tą sektą to trochę racji jest :). Ale skąd taka sekta się wzięła ? Czemu zwykły telefon, komputer jest powodem do takiego zachowania ? Czy to tylko zadowolenie użytkownika czy coś więcej ? Przecież żadnych sztuczek voodoo Jobs nie używał, ani też nie zaklinał macbooków przed sprzedażą :)

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Oczywiście masz rację, komputery też powstawały nie tylko dzięki Jobsowi, ale to dzięki niemu zostały tak masowo spopularyzowane dla zwykłego użytkownika.

A mnie się zdawało że dzięki IBM.

a jesli chodzi o szeroką dostępność, to wcześniej był zx spectrum, commodory, amigi, atari... Nazywanie kosmicznie drogiego do niedawna jeszcze maca szeroko dostępnym jest chyba dość mocnym nadużyciem.

a jesli chodzi o szeroką dostępność, to wcześniej był zx spectrum, commodory, amigi, atari...

To wszystko były domowe zabawki, nie sprzęt do pracy.

Czytam te wpisy sikory iiii zastanawiam się "skąd się urwał"

I bynajmniej nie chodzi tylko o ten wątek.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Czytam te wpisy sikory iiii zastanawiam się "skąd się urwał" I bynajmniej nie chodzi tylko o ten wątek.

nie mam 15 lat zeby podniecac sie telefonami komorkowymi.

Wiem ze wielu fanow firmy Apple to ludzie do ok. 25 roku zycia dla ktorych statusem jest posiadanie nowego telefonu lub posiadanie odtwarzacza mp3. Wowczas posrod kolegow jest sie cool! Ma sie cos! buhaha

Dziecinada!!

Wole auta a nie jakies tam plastiki produkowane w Chinach

Chociaz sam posiadam dwa plastiki firmy Nokia

To wszystko były domowe zabawki, nie sprzęt do pracy.

Po co pisać takie bzdety? Atari był w każdym lepszym studiu nagrań a Amigi byli już mocnymi narzędziami graficznymi, obecne w studiach telewizyjnych, używała ich NASA - na sofcie prezentacyjnym SCALA działali lotniska, hotely...

Co do apple i Jobsa.... Apple to nie modna gadżetowa firma. To firma innowatorska - której pomysły, po tym co apple stworzy dla nich rynek i modę, kopiuje i rozwija konkurencja za niższą cenę. Dzięki Apple komputery pojawili się w studiach nagrań, studiach graficznych, studiach telewizyjnych, w montażu filmowym itd. utd.

Ciężko dziś komuś tłumaczyć, że ikonki na ekranach komputerów, kosz na śmieci z którego można przed kompletnym skasowaniem przywracać elementy czy formaty filmów i animacji, paski szybkiego uruchamiania czy podręczne menu - to pomysły Jobbsa i apple. Nikt dziś się nie zastanawia jaka było rewolucją stworzenie pierwszej przenośnej odtwarzajki mp3jek ani gdzie byli smartfony zanim pojawił się iphone lub gdzie byli tablety prze ipadem. Ale to apple swoimi pomysłami kształtowało przez lata rynek i konkurencja wchodzi tylko na "gotowe" - na sprawdzone rzeczy. Oczywiście, że wtedy już taniej i lepiej i na tym etapie łatwo produkty Apple "nie lubić". \

Jobbs swoimi pomysłami firmę nie tylko stworzył, lecz i uratował od bankructwa powracając do niej i wychodząc poza produkcję komputerów stwarzając ipady lub uruchamiając jako pierwszy prawdziwą sprzedaż muzyki przez internet.

Powiem tylko tyle, ze w świecie zachodniej informatyki specjaliści przyrównywani do Bill Gatesa obrażają się, twierdząc, że to nie informatyk, lecz sprzedawca i marketingowiec (choć niewątpliwie genialny, bo sprzedać całemu światu bubel, to niezła sztuka). Jak porównywać do geniusza - to do Stevena Jobbsa please! A to o czymś świadczy.

Wiem ze wielu fanow firmy Apple to ludzie do ok. 25 roku zycia dla ktorych statusem jest posiadanie nowego telefonu lub posiadanie odtwarzacza mp3. Wowczas posrod kolegow jest sie cool! Ma sie cos! buhaha

Z całym szacunkiem, ale niewielkie masz pojęcie o tym, czym jest firma Apple. Czy wiesz o tym, że w chwili obecnej standardem technologicznym montażu telewizyjnego i filmowego jest system Final Cut, lub o tym, ze rewolucja filmujących lustrzanek Canona z zapisem na karty możliwa była dopiero dzięki zapisu wideo w formacie Quick Time z kodekiem h.264? Czy wiesz o tym, że Pro Tools w tysiącach studiów na świecie bazował na Macach? O tym, że Photoshop zrobiony był dla komputerów apple i dopiero lata później konwertowany na Windowsa?

Większość 25latków używała jeszcze Pampersów, kiedy Apple był już poważnym narzędziem do pracy i w odróżnieniu od blaszaków synonimem stabilności i jakości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.