Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz monofoniczny na LME49810

nimnul85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym przedstawić budowany przeze mnie zestaw, w którego skład ma wchodzić: 2 monofoniczne końcówki mocy po 150W/8R i przedwzmacniacz do nich.

Zdjęcia projektu dostępne są pod adresem: www.myrmidon.cba.pl ; z góry przepraszam za "nie dokończoną" stronkę www ale siłą rzeczy nie mam czasu aby się nią zająć, a jak na razie służy jako magazyn zdjęć.

Jeśli można prosił bym o wyrażenie opinii co do konstrukcji (na podstawie zdjęć) i oceny pomierzonych przeze mnie parametrów końcówki mocy, oto one:

S/N: 114dB

SR: ok 33V/us

Pasmo 3dB: 350kHz

DF: po wielu próbach dla 8R głośników wychodzi mi w tysiącach, a to na podstawie zmierzonego Zwy końcówki które wynosi orientacyjnie 2,3mOhm

niestety nie jestem wstanie zmierzyć THD+N i IMD

Pozdrawiam wszystkich i proszę o ocenę, opinię.

https://www.audiostereo.pl/topic/87111-wzmacniacz-monofoniczny-na-lme49810/

Ten jak określono psu burek radiator ma wydajność w tym układzie chłodzącym ok 0,3K/W. Pasywka odpada ze względu na dużą moc traconą w końcówce. Wydzielany szum "ustroju" chłodzącego nie przeszkadza bo:

1) wiatrak ma regulowane obroty w zależności od temperatury i przy małych mocach jest praktycznie nie słyszalny

2) przy większych mocach (głośnościach) wiadomo co będzie

???

Popatrz sobie na budowę innych wzmacniaczy ?

Czy tam nawet przy takich jak u ciebie mocach masz wentylki ? Raczej nie.

Jeśli już (na ogół w małych wzm lub mocnych kinach domowych) masz radiatorki tunelowe (wiem wiem u nas nie do kupienia lub ciężko) i jakoś chula ....

Pytanie też czy to ma być wzm dyskotekowy ?

Pytanie czy to ma być całkowie zakryte ?

W szczególności od góry to nie problem wizualnie bić to po oczach nie będzie .... jeśli będą dziury od góy to estetyka ostanie kopa :)

Po 1. Temat o tym scalaku chyba już na tym forum był.

Po 2. Źle trafiłeś jeśli zależy Ci na jakiej kol wiek technicznej dyskusji. Tu się prze Pana "kondenzatorów" słucha.

Po 3 żadnych schematów ni wzorów płytek więc mogę tylko napisać że wykonanie nawet jak na moje niskie standardy estetyczne jest nieciekawe. W szczególności nie podoba mi się "glut" na płytce z LM-em :)

niestety nie jestem wstanie zmierzyć THD+N i IMD

Możesz kartą dźwiękową ale to bardziej dla spr. czy nic się nie skopało :)

Widzę że masz scopa więc możesz zrobić eksperyment którego wyniku jestem ciekaw ale nie mam ochoty składać tego wzmaka :)

Zamieniasz kondensator C kompensacji na 2 połączone szeregowo. Jak masz 10pF to wkładasz 12p i 68pF proporcja ~5 między nimi musi być zachowana. Teraz najważniejsze łączysz miejsce połączenia tych kondensatorów rezystorem z wyjściem wzmacniacza. Rezystor trza dobrać doświadczalnie co by wzmak stabilny został. Proponuje zacząć od 470om :)

Co zyskasz : SR podskoczy, THD dla wyższych f spadnie nawet kilka razy :) Pod warunkiem że wzmacniacz uda się ustabilizować :) Ostrzegam że jak się wzbudzi to może być po nim. Jak się spali nie wiń mnie, ostrzegałem.

masz radiatorki tunelowe

Z tego co widzę to jest.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Oczywiście że ma to być zakryte. w panelu przednim przewiduję wykonać otwory wylotowe, 2 mikroswicze i analogowy wskaźnik mocy lub VU.

Dlaczego taki radiator plus wentylator? Duże prądy spoczynkowe, napięcie zasilające końcówkę to +/-64V, a więc wydziela się dość dużo ciepła i żadne pasywne chłodzenie nie dało by rady - próbowałem różnych opcji i ta okazała się najefektywniejsza. Chyba żeby każdy tranzystor był na oddzielnym radiatorze;

Przy pełnym wysterowaniu wzmacniacz pobiera ok 300W z sieci.

A propos eksperymentu: próbowałem kiedyś coś takiego robić, ale wzmacniacz był niestabilny przy przesterowaniach niskimi częstotliwościami, przy wyższych częstotliwościach było już w porządku.

Jak bardzo SR poskoczy??, bo w tym układzie zwiększenie SR do ok 65V/us nie stanowi problemu, wystarczy zamiana Ccomp z 15pF na 10pF;

Co do estetyki: jak na domowe warunki, robię co mogę, a nie chce wyrzucać niepotrzebnie pieniędzy na nie wiadomo co, dla mnie to ma grać i tyle :)

nimnul85,

Nieźle to wygląda jak dla mnie.

Wentylator wg. mnie jest bardzo praktyczny - wzmacniacz szybciej się nagrzewa do właściwej temperatury. W czasie głośniejszych osłuchów nie słychać szumu - regulacje auto można wstawić. Jakiej wielkości musiał by być radiator, aby rozproszyć 100W (strzelam) i się nie poparzyć - w sumie też mam wiatrak we wzmacniaczu.

Może mógłbyś ujawnić schemat? Sam myślę o czymś podobnym, niestety doświadczenia brak.

Pozdrawiam

W najmniej korzystnych warunkach (jeśli chodzi o wysterowanie i rodzaj sygnału) na tranzystorach w sumie wydziela ok 114W mocy, dzięki wiatrakowi temperatura radiatora nie przekracza 50C.

W czasie cichszych odsłuchów wiatraka też nie słychać bo ma regulowane obroty.

Niestety pojawia się problem związany z dużym pasmem końcówki mocy, bowiem przenosi i wzmacnia wszystko do częstotliwości ok 350kHz, a więc wszystkie śmieci z "cyfrowych źródeł dźwięku" dlatego w przedwzmacniaczu pododaje układy filtrów dolnoprzepustowych i przy okazji zastanowię się nad kupnem jakiegoś dobrego winyloodtwarzacza (gramofonu);

Dodam jeszcze że wzmacniacz mocy nie traci stabilności podczas wysterowania sygnałem 1MHz(tu ma wzmocnienie mniejsze o jakieś 6dB), a przy 5MHz też nic ciekawego się nie dzieje, także sądzę że jest całkowicie bezpieczny i na pewno stabilny.

114W ciepła to nie jest w cale jakaś potężna wartość, tylko trzeba mieć odpowiedni radiator z żebrami w odpowiednią stronę, żeby się zam wychłodził, a wiec pionowo. Sama rezystancja, czy pojemność cieplna nie wystarczy, jak się go zamocuje w złą stronę i uniemożliwi swobodną wymianę ciepła (konwekcję).

To co budzi moje obawy, to zbyt szczelne obudowanie radiatora- mały prześwit i duże opory przepływającego powietrza. Ale to tylko tak na "oko". Jak bym wokół niego zostawił więcej "powietrza", ale widzę, że raczej nie ma na to miejsca.

• 2 miesiące później...

Witam ponownie. Poskładałem go już kompletnie, spisuje się nieźle. Układ chłodzący okazał się dość wydajny i w brew pozorom nie przeszkadza w odsłuchu - może dzięki automatycznej regulacji obrotów wentylatora.

Oto kilka zdjęć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-35649-0-30873500-1325962561_thumb.jpg

post-35649-0-31115100-1325962577_thumb.jpg

post-35649-0-25272000-1325962598_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem ją w jednym ze sklepów elektronicznych w Rzeszowie; takie same są dostępne w ofercie handlowej pewnego popularnego (dla hobbystów) sklepu internetowego z elektroniką jako "obudowy metalowe".

Z góry ostrzegam chętnych na takie obudowy: są bardzo trudne do obróbki, blacha momentami tnie się jak masło, lecz czasem na odcinku paru milimetrów idzie zużyć nawet 1 tarczę dremela.

Witam ponownie. Poskładałem go już kompletnie, spisuje się nieźle. Układ chłodzący okazał się dość wydajny i w brew pozorom nie przeszkadza w odsłuchu - może dzięki automatycznej regulacji obrotów wentylatora.

Witam.

Jak będziesz miał możliwość, to spróbuj odkryć ten radiator, zostaw wentylator i pomierz wtedy temperaturę. Zastosowałeś zły profil radiatora i obrócony o 90*.

Sprawdź sobie w internecie inne profile i ich parametry, spokojnie możesz dobrać odpowiedni. Zakrywając ten radiator, zmniejszasz jego możliwości drastycznie.

Aluminium przewodzi bardzo dobrze ciepło, wiec konwekcja potrafi dużo zdziałać.

A jak chcesz poprawić jeszcze chłodzenie, to trany przykręcasz do aluminiowej sztaby i do niej dopiero radiator. Działa idealnie i nie trzeba wiatraka, lub malutkie, komputerowe od dołu.

W temacie pasma przenoszenia, to ogranicz je układem RC na wejściu końcówki, bo już same kable zaczną Ci grać jak I program PR ;-).

A to przykładowy radiator :http://www.piekarz.pl/?page=offer&group=263

Ten radiator ma przelot właśnie w takiej pozycji, badałem wcześniej zanim go upchnałem w taki tunel, jak radzi sobie z odprowadzaniem ciepła - takie rozwiązanie okazało się najefektywniejsze.

Zamówiłem już pare radiatorów takich jak krisb_68 pokazał na zdjęciu.

Mam zamiar bezpośrenio na nich budować całe końćowki mocy. Jak będą prototypy do wrzuce kilka zdjeć.

Z pasmem nie dostrzegłem żadnych problemów, żby coś tam grało, odbierało itp. Problem powstaje przy źródłach dźwięku (np komputer, laptop itp) karty dźwiękowe generują powyżej 16kHz bardzo dużo różnych śmieci, które ten wzmacniacz przenosi i oczywiście to wszystko idzie na głośniki. Wspomniana filtracja rc jest stosowana, ale tylko ze względu na niedoskonałości źródeł dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.