Skocz do zawartości
IGNORED

Usunięcie rysy z wyświetlacza.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na ekranie CD dość pokaźną rysę. W zasadzie nie przeszkadza ona w użytkowaniu odtwarzacza, ale zdalo by sie ja usunąć. Rysa jest na tyle głęboka że bez trudu możną ja wyczuć pod paznokciem. Da się to jakos spolerować, albo coś w tym stylu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Można kupić środek usuwający rysy z wyświetlaczy telefonów komórkowych. Tego bym spróbował na początek.

Displex - bo chyba o to chodzi, ale opinie o tym preparacie są nie za bardzo, poszukaj w necie i poczytaj

a może spróbuj pasty polerskiej

Gość Gość

(Konto usunięte)

HQ150

Mógłbyś rozwinąć to zdanie:

"Rysa jest łatwa do usunięcia pod warunkiem wyjęcia wyświetlacza z obudowy"

Dziękuję

Ostatnio kupiłem zegar ścienny dla syna z porysowanym ,,szkłem''. Na początek papier wodny, później końcówka z tarczą z filcu na wiertarkę, na to pasta polerska i zegar jak nowy. Ale ręcznie to chyba trzeba by długo się męczyć. Dlatego pytałem o możliwość demontażu.

Szybką metodą zamaskowania rysy jest folia poliwęglanowa z klejem stosowana np. do ochrony tel. komórkowych. Klej wypełnia zadrapania i przestają być widoczne. Po nalepieniu na ekranik jest gładka i przeźroczysta jak szkło. Pytanie tylko, czy poradzi sobie z tak głębokim zadrapaniem. Ważne, aby podczas naklejania nie spowodować pęcherzyków powietrza, mi się to udało za drugim razem.

Pozdrawiam

Ptyś

Tez myslalem o jakiejs pasie polerskiej, ale boje sie zeby nie zepsuc tego do konca, bo bedzie bieda. Rozbierac CD to raczej mi sie nie chce aby wyjac szybke. Moze sprobowal bym tej folii, kiedys naklejalem takie na telefony, ale nie wiem czy da rade na taka gruba ryse.

?👈

Tez myslalem o jakiejs pasie polerskiej, ale boje sie zeby nie zepsuc tego do konca, bo bedzie bieda. Rozbierac CD to raczej mi sie nie chce aby wyjac szybke. Moze sprobowal bym tej folii, kiedys naklejalem takie na telefony, ale nie wiem czy da rade na taka gruba ryse.

Z pastą polerską można próbować, ale ostrożnie, bo często jest tak ze rysa znika ale powierzchnia wyświetlacza zmatowieje i może to wyglądać mało estetycznie.

Ja polecam Displex'a tylko miejsca niechciane należy wcześniej zabezpieczyć taśmą :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pasta polerska do lakieru samochodowego, tylko Popatrz żeby była lekko ścierna. Wax, Turtle....raczej markowe firmy. Sprawdza się na wyświetlaczach, panelach LCD, tel komórkowych, odzyskałem za jej pomocą też dane z porysowanych płyt CD-R. Miękka ściereczka i ręczna robota, żadnych mechanicznych urządzeń, bo porobisz wżery. Jak jest lekko ścierna to wyświetlacz wygląda jak po odklejeniu folii zabezpieczającej, tylko resztę Zaklej jakąś papierową taśmą żeby nie wyjść poza obrys.

Kolega Rafał już kupił ale ewentualnie innym użytkownikom moge powiedzieć... Pasta polerska do lakieru samochodowego, nawet ta lekko ścierna może być za słaba i jednocześnie gruba. Mam przykład z reflektorów samochodowych, gdzie zwykłe "tempo" nie dawało sobie rady. Za to są specjalne pasty polerskie do plastiku (brat kupił za 25 zł na jakimś zlocie motocyklowym, czy jakoś tak). Pasta teoretycznie do szybki w motocyklu.

Po spolerowaniu przy użyciu wiertarki reflektor praktycznie jak nowy. Nie widziałem jak brat to robił, widziałem jedynie efekt końcowy ale ponoć ważne przy tym było żeby to robić wiertarką (wyższa temperatura).

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.