Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD10 - naprawa albo wymiana?

adamol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno odmówił posłuszeństwa ww odtwarzacz. Zajrzałem do środka i okazało się, że nie kręci się płyta (sprawdzałem na różnych płytach). I to jest wszystko co mogę osobiście z nim zrobić, po prostu na tym się nie znam. Kilka miesięcy temu znajomy wymieniał paski i czyścił laser, ale znajomy wyjechał i nie mam komu sprzętu dać do naprawy. Przeglądałem forum i znalazłem jednego posta o podobnym problemie. Wtedy okazało się, że zepsuł się docisk i kolega sam sobie poradził. Napiszcie co zrobić? Czy znacie kogoś w okolicach Katowicach, kto mógłby zajrzeć do środka? Wiem już, że jeśli padł laser to klapa i tu mam kolejne pytanie, co kupić w zamian. W tej chwili cd chodzi z Marantz PM-62 i Dali 450. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Pozdrawiam serdecznie :)

Adam

https://www.audiostereo.pl/topic/87060-marantz-cd10-naprawa-albo-wymiana/

Za 350 - 400 zł kupisz już dobry używany odtwarzacz CD.

Za 750 - 800 zł kupisz już pasujący do Dali 450 wzmacniacz.

Możesz też kupić jakiś odtwarzacz za 150 zł i do niego dokupić zewnętrzny przetwornik za 800 zł (teraz jest taki trend).

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Za 350 - 400 zł kupisz już dobry używany odtwarzacz CD.

Za 750 - 800 zł kupisz już pasujący do Dali 450 wzmacniacz.

Możesz też kupić jakiś odtwarzacz za 150 zł i do niego dokupić zewnętrzny przetwornik za 800 zł (teraz jest taki trend).

Zaraz padnę;-) Czy Ty wiesz co to jest Marantz CD 10?

CD-10 jest może troszkę zmulony, coś a la Denon DCD 3560 ale dobrze zestawiony (z jasnym wzmacniaczem) gra bardzo dobrze. To nie jest ani CD 63 ani CD 67 ani CD 6000 tylko najwyższa seria Marantza z 1-bitowym przetwornikiem. W środku powinien siedzieć Philips CDM 4, być może w wersji Pro.

Tylko ostatnio widziałem tanie odtwarzacze które w tym systemie zagrałyby lepiej od Marantza : Harman Kardon 7725 czy Onix - z dostępnymi laserami. Po co mu Marantz CD 10 do Marantza PM62 ? A to wszystko jeszcze do Dali ? Albo niech zainwestuje w przetwornik i transport, albo niech kupi coś innego - w tej chwili ma za 350 zł Arcam Alpha 7 który w tym systemie pewnie zagra lepiej - odmuli go.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jeżeli jesteś przywiązany do brzmienia tego odtwarzacza CD, zleć zamontowanie wejścia cyfrowego - zacznij go używać jako DAC dla np komputera.

Zwłaszcza komputer (laptop) jest cudownym napędem do DACa;-)

Tylko ostatnio widziałem tanie odtwarzacze które w tym systemie zagrałyby lepiej od Marantza : Harman Kardon 7725 czy Onix - z dostępnymi laserami. Po co mu Marantz CD 10 do Marantza PM62 ? A to wszystko jeszcze do Dali ? Albo niech zainwestuje w przetwornik i transport, albo niech kupi coś innego - w tej chwili ma za 350 zł Arcam Alpha 7 który w tym systemie pewnie zagra lepiej - odmuli go.

Tutaj masz rację ale wydaje mi się że lepiej jeśli naprawi i zostawi sobie niezłe CD niż obniża loty kupując resztę pod kiepski wzmacniacz. Na bazie CD-10 można poskładać niezły system.

O, mój post i Discomaniaka widzę wsiąkł bez śladu.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dzięki wszystkim, przyznam się, że nie spodziewałem się takiego odzewu. To może opiszę skąd się wziął u mnie taki zestaw. Zaczęło się od fascynacji Marantzem, bodajże w 1996 kupiłem zestaw PM62, CD63, ST53 i SD63. Magnetofon niedawno odpalałem po chyba 10 latach i wyobraźcie sobie że grał jak za starych dobrych lat. Do tego dokupiłem kolumny IQ i był to mój pierwszy "poważny" zestaw. Potem wymieniłem kolumny, bo IQ za bardzo syczały, a potem padł CD. CD-10 kupiłem w 1997 roku za 1500 zł więc rozumiecie dlaczego się nie zastanawiałem nad sensem kupna. W tej chwili nie mam warunków do słuchania muzyki: małe dzieci, żona, nie za duże mieszkanie, i najczęściej słucham muzy online. Ale lubię sobie posłuchać na CD Stevie'go Winwooda czy Chrisa Botti'ego -to zupełnie inna jakość, i z tego powodu nie chcę rezygnować z odtwarzacza. Zrobię tak, najpierw wybadam ile kosztuje naprawa i tylko jeśli będzie za drogo, czyli więcej niż powiedzmy 500 zł, kupię inny odtwarzacz. Zakładam jednak, że naprawa będzie możliwa i wtedy pomyślę nad wymianą wzmaka - co Waszym zdaniem byłoby dobrym wyborem?

pozdrawiam :)

adamol

piszesz że możliwa jest naprawa tego lasera, napisz coś więcej na ten temat, bo jestem ciekaw, w końcu są to świetne odtwarzacze, w innym wątku też pytałem czy możliwe jest naprawienie tego lasera (CDM4/36 Metalic) ale moje pytanie pozostało bez odpowiedzi

pzdr

bobaj

wiem - to świetny odtwarzacz, mimo, że nie mogę do końca tego docenić ;) na razie muszę zdiagnozować problem, czy to laser, czy coś innego, oby "drobniejszego". Na pewno opiszę, co udało mi się zrobić.

justas32

dzięki za sugestie, mam nadzieję, że skorzystam ;)

a z innej beczki i zupełnie nie na temat: synowi (9 lat) wgrałem na komórkę jako dzwonek "White wedding" Billy Idola - wszyscy w klasie zazdroszczą mu dzwonka ;)

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie, odświeżam temat z dobrą informacją. Odtwarzacz znowu cieszy uszy ;). Znajomy niespodziewanie wrócił więc podrzuciłem mu żeby spojrzał, w końcu to on w nim grzebał. Jak to lapidarnie ujął: wystąpił brak współpracy układu zasilania z napędem... W tej chwili jest to już nieistotne, bo inna myśl zaprząta mi głowę, tak jak sugerujecie poszukam innego wzmacniacza. I prośba, pokierujcie mnie. Nie jestem zaciekłym audiofilem, ale chciałbym np poczuć się trochę jak w filharmonii albo na koncercie. Nie wiem czy to w ogóle możliwe do osiągnięcia z tymi kolumnami i CD. Co do kolumn, to na naszym forum znalazłem sporo wypowiedzi, że mogą dać sporo przyjemności przy słuchaniu, natomiast nie wiem, czy do nich pasuje mój CD. Tak czy siak, na zmianę jestem zdecydowany. Szukałem Onkyo 9911 i 8870 i z dostępnością jest ciężko, Arcam Alpha 9 jest dostępny na ebay za chyba 370$, ale wizualnie średnio mi pasuje, podoba mi się zaś Audiolab i model 8000S, który to jeden z forumowiczów miał kiedyś podpięte właśnie do Dali 450 i grały u niego super. A na allegro jest teraz audiolab 8000LX (czy to made in UK?), aktualna cena 499 - czy warto zająć się nim? A może zaproponujecie coś innego? Na wymianę uzbieram do ok.2000, chociaż gdyby się dało, to wolałbym mniej. Będę potrzebował też sugestii co do kabli. Gram ciągle na kablach sprzed prawie 15 lat i może czas na zmianę. I na koniec dziękuję za wcześniejsze uwagi i informacje oraz oferty pomocy i proszę o więcej!!! Pozdrawiam :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witam ponownie, odświeżam temat z dobrą informacją. Odtwarzacz znowu cieszy uszy ;). Znajomy niespodziewanie wrócił więc podrzuciłem mu żeby spojrzał, w końcu to on w nim grzebał. Jak to lapidarnie ujął: wystąpił brak współpracy układu zasilania z napędem... W tej chwili jest to już nieistotne, bo inna myśl zaprząta mi głowę, tak jak sugerujecie poszukam innego wzmacniacza. I prośba, pokierujcie mnie. Nie jestem zaciekłym audiofilem, ale chciałbym np poczuć się trochę jak w filharmonii albo na koncercie. Nie wiem czy to w ogóle możliwe do osiągnięcia z tymi kolumnami i CD. Co do kolumn, to na naszym forum znalazłem sporo wypowiedzi, że mogą dać sporo przyjemności przy słuchaniu, natomiast nie wiem, czy do nich pasuje mój CD. Tak czy siak, na zmianę jestem zdecydowany. Szukałem Onkyo 9911 i 8870 i z dostępnością jest ciężko, Arcam Alpha 9 jest dostępny na ebay za chyba 370$, ale wizualnie średnio mi pasuje, podoba mi się zaś Audiolab i model 8000S, który to jeden z forumowiczów miał kiedyś podpięte właśnie do Dali 450 i grały u niego super. A na allegro jest teraz audiolab 8000LX (czy to made in UK?), aktualna cena 499 - czy warto zająć się nim? A może zaproponujecie coś innego? Na wymianę uzbieram do ok.2000, chociaż gdyby się dało, to wolałbym mniej. Będę potrzebował też sugestii co do kabli. Gram ciągle na kablach sprzed prawie 15 lat i może czas na zmianę. I na koniec dziękuję za wcześniejsze uwagi i informacje oraz oferty pomocy i proszę o więcej!!! Pozdrawiam :)

CD 10 jest lekko przyciemniony. Do 2000 PLN proponuję Coplanda. CSA 8 a jeśli uda się uzbierać do CSA 29. Droższy ale bez porównania moim zdaniem lepszy.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Jeśli ineteresuje Cię używka to poluj na Sansui AU-X901 lub AU-X711. Do CD 10 - rewelacja ! Gwarantuję, że usłyszysz koncert we własnych pieleszach !

jedyny problem to niestety bardzo rzadkie występowanie a o ich stanie nie wspominając ... W tej zabawie jednak liczy się wytrwałość !

Copland... o tym kiedyś marzyłem, ale to było tak dawno, że zapomniałem. Może mało szukałem, ale nie znalazłem zbyt wiele o tych wzmacniaczach-na pewno będę szukał dalej. Co do Sansui, to opinie o tym sprzęcie brzmią "smakowicie". Dzięki za sugestie. Na początku postawiłem sobie zbyt wygórowane oczekiwania: żeby dobrać wzmaka do CD-10 i Dali 450, najpierw chyba muszę dobrać wzmacniacz do CD, a co z kolumnami to zobaczymy dalej. Jak pisze czubsi, jest to zabawa dla wytrwałych i nie będę niczego pochopnie kupował, poczekam na okazję. Może ktoś z forumowiczów będzie sprzedawał jakiś fajny klocek i skorzystam?. Pożyjemy zobaczymy. Pozdrawiam serdecznie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.