Skocz do zawartości
IGNORED

krell 400xi vs gryphon callisto 2200

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, aktualnie mam krella 400xi podłączonego po B&W 803. Przyszedł czas na zmiany i zastanawiam się czy gryphon 2200 będzie dobrym wyborem- czy przeskok sprzętowy będzie wyrażnie słyszalny. Proszę o pomoc czy warto iść w gryphona czy może jednak coś innego (do kwoty ok 16 kzł). Mcintosh odpada gdyż dźwiękowo mi się nie podoba... Może coś z Mark Levinson-np No 383, tylko nie wiem czy to dobre połączenie z B&W.

https://www.audiostereo.pl/topic/86995-krell-400xi-vs-gryphon-callisto-2200/

Witam, aktualnie mam krella 400xi podłączonego po B&W 803. Przyszedł czas na zmiany i zastanawiam się czy gryphon 2200 będzie dobrym wyborem- czy przeskok sprzętowy będzie wyrażnie słyszalny. Proszę o pomoc czy warto iść w gryphona czy może jednak coś innego (do kwoty ok 16 kzł). Mcintosh odpada gdyż dźwiękowo mi się nie podoba... Może coś z Mark Levinson-np No 383, tylko nie wiem czy to dobre połączenie z B&W.

Tego smoka spróbuj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do posłuchania w Łodzi i Poznaniu.

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

zastanawiam się czy gryphon 2200 będzie dobrym wyborem- czy przeskok sprzętowy będzie wyrażnie słyszalny.

Słuchałem i Krella i Gryphona. Można powiedzieć, że Krell gra budżetowo ;-)

Jak dla mnie to zupełnie inna bajka jakościowa. Nie ma porównania.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>Blady99

Na Allegro zmajdziesz monobloki Krella MDA-300. To zacne stare klocki tej firmy, o znacznie lepszym brzmieniu od nowych konstrukcji tej firmy. Powinny dobrze zagrać z twoimi głośniczkami.

Najlepiej sam porównaj Gryphony z Krellem aby wyrobić sobie właściwą opinię o tych wyrobach.

Pozdrawiam,

>Blady99

Na Allegro zmajdziesz monobloki Krella MDA-300. To zacne stare klocki tej firmy, o znacznie lepszym brzmieniu od nowych konstrukcji tej firmy. Powinny dobrze zagrać z twoimi głośniczkami.

Najlepiej sam porównaj Gryphony z Krellem aby wyrobić sobie właściwą opinię o tych wyrobach.

Pozdrawiam,

A klasowe Krelle grają zupełnie inaczej niż 400xi lub G Callisto.Chcąc pozostać w estetyce tranzystorowego łojenia-raczej dzielony Krell z serii Evo lub któraś z końcówek do kina z dobrym pre-.Ciekawą alternatywą może być Pass:integra lub końcówka z serii X-.

patrzyłem na te MDA ale to chyba juz bardzo stare klocki, pewno z 20 lat maja. Serii Evo nigdy nie sluchałem, a Pass to rzeczywiscie fajna alternatywa tylko ciezko pre dostać. Pozatym z tego co mi wiadomo to te krelle strasznie sie grzeja no i pradu tez swoje biora:) Moze jakies innej intergy szukać czy raczej próbować iść w dzielony?

patrzyłem na te MDA ale to chyba juz bardzo stare klocki, pewno z 20 lat maja. Serii Evo nigdy nie sluchałem, a Pass to rzeczywiscie fajna alternatywa tylko ciezko pre dostać. Pozatym z tego co mi wiadomo to te krelle strasznie sie grzeja no i pradu tez swoje biora:) Moze jakies innej intergy szukać czy raczej próbować iść w dzielony?

U znanego producenta,integra to entry level-dzielony to zawsze wyższy poziom.Krelle grzeją się tylko gdy obciążysz je ponad miarę.Spróbuj posłuchać tego-sam sobie odpowiesz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już ktoś wspomniał, Callisto to zupełnie inna liga.

ML383 jest dość szary, raczej bym się w to nie pchał i zdecydowanie wybrałbym Callisto.

Budżetowy wariant to Krell S300i - w moim odczuciu sporo lepszy od 400xi, a niewiele tylko droższy (używany ok 6kzł).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jak już ktoś wspomniał, Callisto to zupełnie inna liga.

ML383 jest dość szary, raczej bym się w to nie pchał i zdecydowanie wybrałbym Callisto.

Budżetowy wariant to Krell S300i - w moim odczuciu sporo lepszy od 400xi, a niewiele tylko droższy (używany ok 6kzł).

A ze sprzetu dzielonego co bys polecil? PASS x250 +Pre, czy jakis krell FPB-200, czy jednak coś ze starszych modeli krell. Ogólnie z odsłuchem cięzko będzie gdziekolwiek, nawet jak się uda to w innych warunkach i na innym sprzęcie więc pozostaje chyba trochę w ciemno kupić:( Ogólnie połączenie 400xi z B&W bardzo mi opowiada. CD Merdian G-07 jest tez do wymiany.

A klasowe Krelle grają zupełnie inaczej niż 400xi lub G Callisto.Chcąc pozostać w estetyce tranzystorowego łojenia-raczej dzielony Krell z serii Evo lub któraś z końcówek do kina z dobrym pre-.Ciekawą alternatywą może być Pass:integra lub końcówka z serii X-.

Wybacz, ale przez jakiś czas miałem na testach KRC 2 (wymiennie z KRC HR) + KSA 200S i to nie byłe estetyka "tranzystorowego łojenia", lecz Muzyka przez duże "M"!!!

Ktoś chyba kiedyś puścił pogłoskę o Krellach... To znakomite wzmocnienie (oczywiście starsze pre+power) do MUZYKI, ale ŁOIĆ też można, jak trzeba.

Nie spodziewam się też czym można przeciążyć KSA 200S???

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Wybacz, ale przez jakiś czas miałem na testach KRC 2 (wymiennie z KRC HR) + KSA 200S i to nie byłe estetyka "tranzystorowego łojenia", lecz Muzyka przez duże "M"!!!

Ktoś chyba kiedyś puścił pogłoskę o Krellach... To znakomite wzmocnienie (oczywiście starsze pre+power) do MUZYKI, ale ŁOIĆ też można, jak trzeba.

Nie spodziewam się też czym można przeciążyć KSA 200S???

Pozdrawiam!

A przeczytałeś o co chodzi??? ,tranzystorowe łojenie dla mnie to 400xi.Oprócz tego,który wymieniłeś jest jeszcze parę innych modeli,większych i mniejszych.Zdażyło ci się zajrzeć do instrukcji końcówki,?wiedziałbyś co o np.kablach sugeruje producent zwłaszcza w kontekscie dynamicznego biasu.Ja to mam,gram na tym więc nie musisz mnie przekonywać,że to gra muzykę.Legenda A klsowych piecyków Krella nie wzięła się znikąd!!

A ze sprzetu dzielonego co bys polecil? PASS x250 +Pre, czy jakis krell FPB-200, czy jednak coś ze starszych modeli krell. Ogólnie z odsłuchem cięzko będzie gdziekolwiek, nawet jak się uda to w innych warunkach i na innym sprzęcie więc pozostaje chyba trochę w ciemno kupić:( Ogólnie połączenie 400xi z B&W bardzo mi opowiada. CD Merdian G-07 jest tez do wymiany.

Moim zdaniem ciężko ci będzie za pieniądze które trzeba wydać na Callisto 2200 znaleźć lepszą kombinację pre/power. Pass X-250 jest fajny, tyle że na przyzwoity preamp i dodatkowe kable do niego będziesz musiał wydać przynajmniej drugie tyle.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Moim zdaniem ciężko ci będzie za pieniądze które trzeba wydać na Callisto 2200 znaleźć lepszą kombinację pre/power. Pass X-250 jest fajny, tyle że na przyzwoity preamp i dodatkowe kable do niego będziesz musiał wydać przynajmniej drugie tyle.

budżet to ok 20 kzł. Kable głośnikowe mam Transparent Ultra + Siltech 58 G3(do wymiany). Zastanawiałem się nad Pass x250/x350 + Pre x2,5. Pass x350 do dostania w cenie 15kzł+ pre za ok 6..No chyba że jednak warto poszukać jakiegoś starszego krella. Jak taki zestaw pass ma sie do Gryphona?

A moze warto poszukać gryphona Diablo?

Moim zdaniem X2.5 jest za słaby do X-250, nie mówiąc już o X-350.

Droga końcówka + tani preamp to mniej więcej taka recepta na dźwięk jak drogie kolumny i tani wzmacniacz. Zdecydowanie wole odwrotne zestawienie, a już najbardziej lubię odtwarzacz CD z regulowanym wyjściem (np. AA Capitole mk II) + dobra końcówka.

Zdecydowanie najbardziej korzystny stosunek jakości dźwięku do ceny.

A przeczytałeś o co chodzi??? ,tranzystorowe łojenie dla mnie to 400xi.Oprócz tego,który wymieniłeś jest jeszcze parę innych modeli,większych i mniejszych.Zdażyło ci się zajrzeć do instrukcji końcówki,?wiedziałbyś co o np.kablach sugeruje producent zwłaszcza w kontekscie dynamicznego biasu.Ja to mam,gram na tym więc nie musisz mnie przekonywać,że to gra muzykę.Legenda A klsowych piecyków Krella nie wzięła się znikąd!!

Sorry! Rozumiem więc, że seria Evo jest do "łojenia"!

Z tego co pamiętam KSA 150 (ale już bez "S") z pre Accu też grał MUZYKĘ:)

A do instrukcji obsługi końcówki nie zaglądałem. Nie dostarczono... Powinienem w przerwie?

Jasne, że nie przekonuję Ciebie, tylko ZAINTERESOWANEGO ewentualną wymianą.

Osobiście, mając 20 kawałków, zakupiłbym pre Krell KRC HR. Tylko to, na prawdę rzadko się pojawia:(

To, co zostanie wystarczy na jakiś solidny KSA "S":)

Ale, dróg jest wiele...

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Sorry! Rozumiem więc, że seria Evo jest do "łojenia"!

Z tego co pamiętam KSA 150 (ale już bez "S") z pre Accu też grał MUZYKĘ:)

A do instrukcji obsługi końcówki nie zaglądałem. Nie dostarczono... Powinienem w przerwie?

Jasne, że nie przekonuję Ciebie, tylko ZAINTERESOWANEGO ewentualną wymianą.

Osobiście, mając 20 kawałków, zakupiłbym pre Krell KRC HR. Tylko to, na prawdę rzadko się pojawia:(

To, co zostanie wystarczy na jakiś solidny KSA "S":)

Ale, dróg jest wiele...

Pozdrawiam!

Accu z Krellem?po rca chyba?Dobre pre to podstawa,a starsze Krelle są dobre pomimo wieku.Kolega szuka określonego typy brzmienia,nie sądzę żeby takie miał z tych piecyków,o których rozmawiamy-może z którejś z większych.W potocznym rozumieniu,Krellowy piecyk to taki wyrobnik od czarnej roboty-jak kolumny o skuteczności deski albo z dołkiem impedancji na granicy zwarcia.

Słuchać uszami,najlepiej własnymi!

Z Twoich propozycji,to bez zastanowienia(!)Gryphon!Nawet 2100 bez wahania rozłoży Krella 300/400.Jak dzielonka,to już koledzy lepiej doradzą.

(jeżeli wybierzesz Gryfa,to IMO uwaga na okablowanie,bo bestia jest czuła i wszystko pokarze)

Życzę udanego zakupu!M.

Dzisiaj na giełdzie hifi pokazały się:

AW 400 Electrocompaniet(monobloki 400W/8ohm,730W/4ohm)

Nie ma ceny ale podobno dobra. Warto sprawdzić. Jak dla mnie marzenie.

jestem ciekaw jak te aw 400 z pre ec 4.8 by grał? W sumie nowy pre wcale nie taki drogi..

no a wracajac do gryphona- to Callisto 2200 czy szukać diablo?

Jeżeli cenisz sobie postać Lorda Vadera,to Diablo:)),ale na poważnie,to sugeruje zestawić i posłuchać.Wiem..,że to nie łatwe,bo sam będę miał podobny problem,ponieważ chcę pozostać(!!!)w brzmieniu Gryphona,ale innego wyjścia nie widzę.Osobiście(przy odpowiednim budżecie)skłaniałbym się do Diablo,choć rozważyłbym..,Encore.Był-jeśli dobrze pamiętam-2 mieś temu na Audiomarkcie i szybko został sprzedany za +-4500 euro.Widziałem też na Audiogonie,ale targanie ze Stanów,to spore ryzyko.Do Encore dobre pre i po sprawie.Pociągnie nawet TIR,a.

Jeszcze jedno.Nie jestem przekonany czy duet B&W i Gryf można nazwać udanym!?Gryf lubi się z np.SF,ale co do produktów z Worthing,to mam pewne obawy.Oczywiście to rozważenie czysto hipotetyczne,więc zawsze jest szansa,ze się mylę.Moze który z kolegów robił test jakiegokolwiek Gryfa z B&W i mógłby pomóc we wstępnej ocenie?

Co do samego pytania 2200 czy Diablo,to teoretycznie postawiłbym na Diablo.

Diablo będzie dużo droższe niż 2200, nie mówiąc już o Encore + pre.

IMO preampy to Krell robił akurat słabe. Za te same pieniądze lepiej kupić jakiego CJ (jeżeli ma być RCA) lub ARC jeżeli miałby być zbalansowany.

IMO preampy to Krell robił akurat słabe. Za te same pieniądze lepiej kupić jakiego CJ (jeżeli ma być RCA) lub ARC jeżeli miałby być zbalansowany.

W rzeczy samej.Mając deklarowane 20tyś,to będzie mało,nawet na używkę Diablo(5500 na Audiomarkt).Hm..,pisałem mając na uwadze,że czasem warto wyasygnować troszkę więcej z domowego budżetu:)A którego poleciłbyś w kontekście 2200?

Ps.Dobrze,ze wspomniałeś o ARC,bo chciałbym kiedyś-jeśli pozwolisz-omówić z Tobą ARC vs Gryf:)

Serdecznie pozdrawiam!M.

5500 przy aktualnym kursie to prawie 25kzł ... a z doświadczenia wiem, że jak ludzie piszą do 20kzł, to tak naprawdę chcą wydać 15kzł :)

5500 przy aktualnym kursie to prawie 25kzł ... a z doświadczenia wiem, że jak ludzie piszą do 20kzł, to tak naprawdę chcą wydać 15kzł :)

Koledzy, 20 kzł do wydania jest więc spokojnie a nawet jak trzeba wiecej to coś się dołozy (żona w kwestii zakupu audio bardzo wyrozumiała) . Z zagranicy sciagać sprzetu nie chce, wole uzywany z PL kupić. Chodzi mi po głowie ten electrocompanien aw400 + pre ec 2,8. Jedni chwalą go bardzo, inni mówią że EC dawno przstał robić dobry sprzet. W budzecie by mi się to mniej więcej spieło..

Pewno Ty wiesz najlepiej. A ja sądzę, że na 99% nie słuchałeś KRC HR...

Krell Krellem zgrywa się znakomicie. Z innymi jest różnie.

Kupisz ARC do czego? Może być dobrze, ale może być gorzej jak źle. Jak wiemy - w wielu przypadkach pre+amp GRAJĄ firmowe komplety...

Potwierdzam zdanie "piano", tj. zgranie Gryphona Antileon z SF Extrema - CUDNIE! Ale też z B&W 801 Nautilus - ZNAKOMICIE! System z SF jest bez pre (Wadia), a z Bowersami Classe CP-50. Na prawdę GRA!

Pozdr.

>Zuzkzuk

Jeszcze nie słyszałem aby np.pre Krella nie ograniczało końcówki Krell'a.

Coraz więcej ludzi wspomina z żalem KSA. Wodotrysków nie było ale za to był spójny dźwięk.

Teraz w większości systemy grzechoczą. Ze słuchania jest mało frajdy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.