Skocz do zawartości
IGNORED

STB z możliwością wypuszczenia sygnału przez gniazdo antenowe

hojlo1

Rekomendowane odpowiedzi

Spotkał się już ktoś w praktyce z STB (DVB, itp) , które to potrafi otrzymany sygnał cyfrowy zakodować do analogowego i przesłać dalej gniazdem antenowym na jakimś kanale TV?

Stare, analogowe sprzęty (wybrane) to potrafiły (choćby leciwe magnetowidy).

Jednak trochę szkoda by taki sprzęt dodatkowo stał (czy modulator"RF").

Może na rynku już są modele, które mają powyższą funkcję?

Ps - proszę o praktyczne odpowiedzi (czyli ktoś widział w działaniu), bo sprzętu już sporo, a ja montując czasami podstawowe modele jeszcze się nie spotkałem przy cyfrowych STB z tą funkcją.

(a ludzie będą pytać coraz więcej, bo analog znika)

Aby przeciąć niepotrzebną dyskusję - zadzwoniłem za zaprzyjaźnionego serwisu, który się opiekuje moim systemem antenowym. Również instaluje całe systemy u ludzi w domach. Oto jego odpowiedź:

RF System i RF Channel to jest archaiczna funkcja dla posiadaczy bardzo starych TV, które miały tylko jedno (analogowe) wejście antenowe. Tuner Sat otrzymawszy sygnał z anteny (choćby nawet to był sygnał HD z dźwiękiem Dolby Digital 5.1) przerabia go w najprymitywniejszy sposób na PAL (lub NTSC), 576i (lub 480i), dźwięk monofoniczny - i taki sygnał wypuszcza na zadanym kanale.

I to by było na tyle.

Proszę o kolejną porcję bluzgów.

Głowy za to nie dam, ale mi świta iż niektóre magnetowidy tak potrafiły, to znaczy sygnał z wejścia (CVBS lub S-Video, do nagrywania) był podawany na wyjściowy modulator UHF.

Tylko będzie to nieco alpejska kombinacja, STB-->>CVBS>>-->VHS-->>RF>>-->TV... ;)

Ale sądzę że w związku z koniecznością zapewnienia "oglądalności" TV cyfrowej na starych odbiornikach taka funkcja się pojawi, szczególnie jeśli ustrojstwa będą made in China.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Totalna bzdura (@Bobcat - tego się obawiałem). :(

Prosiłem o przykład sprzętu (nie teoretyzowanie - ileż można prosić).

Pierwszy odezwał się człowiek, który w innym wątku opisuje jak na swoim dekoderze bez wyjść antenowych taki sygnał właśnie wypuszcza.

Teraz kolejna bajki.

Panu już dziękuję :)))))

-----------------

Kiedyś Manta "obiecała" w tanim STB (DVB-T) modulator i zakończyło się jak zwykle, czyli:

gniazdo przelotki antenowej RF LOOP THROUGH, dzięki której możliwe jest podłączenie tunera do magnetowidu czy innego urządzenia (telewizor z tunerem analogowym).

...czyli nadal typowy rozdzielacz sygnału i nic poza tym.

To z innego STB (choćby i Fergusona, Mediatech, Cabletech):

Dostępne złącza

Wejście sygnału anteny zewnętrznej

Wyjście pętli sygnału

- wyjście RF (LOOPTHROUGH)

itp...

....i tak np. całe Allegro (a temat znany od ok 1/2 roku z forum HD i też bez rozwiązania)

Może ktoś inny się spotkał (w praktyce) - a innym teoretykom dziękuję (jak nie będą pisać). ;)

------------

wiatrak - sprzętu , który moze służyć za modulator mam chyba z 1/4 piwnicy (choćby tunery analogowe Pace , w których pewne modele nawet zewnętrzny sygnał ze Scart potrafią przerobić pod antenę.

Problem jest w tym że "znajomi" pytają się czasami - co w zamian.

Nie dziwię si , bo po cholerę drugi sprzęt włączać (i to nie na czuwaniu, tylko normalnej pracy) by sygnał podać.

(parę osób stare magnetowidy wykorzystuje i to działa, ale...?)

Zapewne takie pudełko już jest (albo będzie), tylko namierzyć nie mogę.

Tutaj podzielam Twoje zdanie - Wiwa obiecała...może następny model, bo jest luka i ktoś w nią wskoczy (wskoczył)

(i to jest problem)

/za późno na edycję/

Ale sądzę że w związku z koniecznością zapewnienia "oglądalności" TV cyfrowej na starych odbiornikach taka funkcja się pojawi, szczególnie jeśli ustrojstwa będą made in China.

Siedzę trochę w internecie i znalazłem ze do mpeg2 (chyba np. GB DVB-T) juz zrobili to co opisujesz, czyli sprzęt firmy:

Guangdong China (Mainland)
- podobno ma modulator.

(chyba rozumiem... że narazie mpeg4 mają "gdzieś", może rynek jeszcze zbyt mały)

Oczywiście nadal poczytam coś z praktyki(krajowej). ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.