Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry cedek z dobrych czasów czy dobry dvd+dac?

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Gents,

Audiolab (UK made w świetnym stanie)-jeszcze trochę pamiętam to brzmienie,ale nie mogę go sprawdzić przed zakupem czy dobry dvd/hdd (nieżle gra także saute)Pioneer 433(mam go od kilku lat,trochę grzebnięty przez ArtPawa(m.in. wyjście cyfrowe koaksjalne) plus np rdac.

2gą opcję próbowałem,ale może przesłuchałem ze 2 godziny i szczena nie opadła (zasilacz seryjny). Obie opcje w tej samej cenie. Audiolab kusi ale zakup z UK w ciemno poza tym,że jest w świetnym stanie.

O dobrym starym brzmieniu to jest mit ,wcale nie było wtedy tak wiele udanych urządzeń ,teraz brzmienie audio z DVD/ nawet wyprowadzone w postaci sygnału cyfrowego/ to ogólnie porażka .

O dobrym starym brzmieniu to jest mit ,wcale nie było wtedy tak wiele udanych urządzeń ,teraz brzmienie audio z DVD/ nawet wyprowadzone w postaci sygnału cyfrowego/ to ogólnie porażka .

tadeo, pozwól że się zupełnie nie zgodzę.

Mit mający realne podstawy nie jest mitem. Słyszałem wiele starszych odtwarzaczy CD które po umiejętnej modyfikacji potrafią zagrać bardzo dobrze - wszystko zależy od tego kto się bierze za tą modyfikację.

To że audio z wyprowadzonego z DVD cyfrowo DACa jest porażką - to kolejna nieprawda. Np. Pioneer z serii DV300 + dobry kabel cyfrowy + dobry DAC, najlepiej z reclockingiem - grają dobrze.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

jak masz arcama to jest taki model Arcam cd-23T, tez w uk jest tego sporo wciaz i co chwila jest aukcja wystawiona. polecam.

ale zastanowil bym sie nad jakims strumieniowcem.

CA NP30 albo to co sam uzywam z rDac-iek czyli Popcorn c200.

Masz do RDac-a zasilacz liniowy?? bardzo istotna kwestia!!

polecam oryginalny teddy pardo, albo rodzima konstrukcje od Majkelosa, 1/3 ceny.

Przykro mi to stwierdzić, ale najlepsze transporty cyfrowe w kategorii zarówno "z marszu" jak i "po przeróbkach" to były odtwarzacze DVD. Oczywiście nie rozmawiamy tutaj o super drogich rodzynkach typu Accuphase DP800, ale urządzeniach popularnych. Ponadto ostatnio się wyleczyłem z uwielbienia dla szrotu audio jak mi padł 18-letni odtwarzacz CD. Gdybym miał go kupić ponownie, to bym zapłacił tyle co za 2-3 sztuki DVD, a przeróbki też by mnie wyszły odpowiednio drożej niż przy DVD, więc rachunek jest prosty. A po analogu Samsungi lub Yamahy grają dziwnie podobnie do niektórych "kultowych" DACów, i równanie tego dźwięku z ziemią dla zasady jest nieuprawnione. Można powiedzieć, że jest on nieszczególnie atrakcyjny, ale też trzeba przyznać, że tak gra całkiem sporo DACów, a zapłacić za nie trzeba więcej.

Co do reclockingu to głupi zabieg jest i psuje dźwięk. Na dobrych uczelniach uczą, że gdzie się tylko da, należy stosować rozwiązania synchroniczne. Asynchronizm to zło konieczne interfejsów dwukierunkowych, które na szczęście pozwalają na kontrolę prędkości przepływu danych, ale retaktować S/PDIF to już głupota ze względu na niepowtarzalność prędkości zegarów i brak możliwości zgrania tempa jednego i drugiego. Nie ma komunikacji dwukierunkowej po prostu. W studiach nawet się stosuje globalne zegary, żeby wszystko działało synchronicznie.

A ile to wszystko ma kosztować? Poniżej 1000zł można mieć dźwięk, przy którym sporo CDków może się spocić, tak do paru kafli myślę. DVD + przeróbki, tani DAC + wymiana op-ampa + zasilacz liniowy - np. S.M.S.l na PCM1793, dobry kabel coax (moja specjalność, hehe) i temat załatwiony. Im więcej budżetu, tym lepszego DACa się kupuje i tak do... myślę bardzo wysokich kwot. Szrot z drugiej ręki odradzam. Uganianie się za takim sprzętem to jak chodzenie po polu minowym.

Dziwi mnie zachwalanie tanich dvd pioneera jako "DOBREGO TRANSPORTU" he he .Sporo sie o tym naczytałem [świetny pioneer dv300] ,miałem go jakis czas pożyczonego od kumpla.Grał z daciem Burson Audio da-160 ,Cecem dx51 ,dx71mk2,rDaciem z dobrym psu zrobionym dla mnie przez Piotrka608 ,z denonem 3000 modowanym przez Piotrka [także pracującym w roli daca.Za każdym razem to śmieszne dvd pioneera dawało odchudzony ,cyfrowy ,beznamietny dzwięk -poprostu masakra!!.Po zmianie tego dvd na ceca tl51xz jako transportu -różnica kolosalna ,poprawa dzwięku w każdym aspekcie!!!Oczywiście to moje subiektywne zdanie

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Kolejny wątek, który przerodzi się za moment w wojnę. Panowie, którzy twierdzą, że stare jest gorsze niż odtwarzacz DVD - życzę powodzenia w szukaniu dobrego brzmienia..., żenada po prostu....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To właśnie zależy do czego się porównuje, stąd trudno oceniać co to znaczy "dobry". Na pewno znacznie lepiej zaczyna to działać jak się lekko tego Pioneera przerobi wyciągając bezpośrednio sygnał z odbiornika i dekodera na coaxial

Nie żenada, tylko jak wypada nieco gorzej CD za paręnaście kafli sprzed dekady z wymienionym zegarem przy przerobionym DVD Samsunga to o czym my rozmawiamy? Beznadziejnie grające DVD też można kupić także jako transport. Taka sama loteria tylko kupony sporo tańsze. :-) Podstawa to dobry DAC i kabel cyfrowy. DX51 trzeba też nieco przerobić, żeby zaczął sensownie grać. Jest kilka rzeczy do poprawy w nim. Awansuje po tym zabiegu myślę o dwie klasy. I kumpel właśnie do DX51 kupił sobie Samsunga przerabianego. A i lepsze DACe można mieć i to na nowszych kościach niż PCM1702.

Pytanie jest chyba postawione prosto: stary cedek z górnej wtedy półki w dobrym stanie czy w tej samej cenie dac do niezłego (nawet saute!)dvd (cena bez kabla cyfrowego,już mam)

Zrób głosowanie, bo jedni powiedzą tak, a drudzy siak. A kabel cyfrowy to wbrew pozorom bardzo ciekawy temat. W moim systemie słuchawkowym to bym powiedział, że "robi" brzmienie, bo reszta jest bardzo przeźroczysta.

Witam, sam jestem ciekawy jakby wypadło porównanie np. CD Sony CDP-X555ES do jakiegoś DACa + DVD w kwocie ok 1000zł? Czy faktycznie różnica była by kolosalna na korzyść DVD? Wiadomo są plusy i minusy każdej opcji. DVD potrzebuje czasu na uruchomienie, a do starszych CD często nie ma już laserów chociaż są wyjątki. A z trwałością DVD też bywa różnie, czasami rozlatują się jeszcze na gwarancji heh.

Michelangelo, a miałeś może cuś bliżej doczynienienia z tym dac?:

Little Dot Dac I

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trafia mi się w dobrej cenie i zastanawiam się czy nie wziąć. Podobno można w nim wymienić op-ampy przez co jest bardziej neutralny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie licząc kompa to transport do odczytu "tradycyjnej płyty" wg mnie ma znaczenie pierwszorzędne .

tzn co :) on ma tylko odczytać to co jest na płycie nic więcej :]

pzdr. Łukasz

Nie miałem do czynienia z tym DACem. Skoro taki tani i jeszcze w tej cenie wyświetlacz alfanumeryczny zmieścili, to może nie być szału. Co do muzyki z komputera - nie rozumiem, nie praktykuję, dźwięk najlepszy jaki słyszałem to przez wifi i SBT, a nie konwertery USB, ale i tak były w tym braki. Tyle że już to przyjemnie grało. Przyjemności z konwerterów USB jakoś sobie nie przypominam.

Panowie,

Proszę na temat.

Moje dvd/hdd to zacny model Pioneera sprzed 5 lat. Modowane przez ArtPawa a więc bez kitu.Intensywnie używany od 2ch lat. Żadnej usterki i muszę dodać -naprawdę rasowe brzmienie na cd.

Kabel cyfrowy - konfekcja Apogee Wyde Eye na bulletach. Mam jeszcze ze 3-4 metry ,gdyby ktoś był chętny.

Nie miałem do czynienia z tym DACem. Skoro taki tani i jeszcze w tej cenie wyświetlacz alfanumeryczny zmieścili, to może nie być szału. Co do muzyki z komputera - nie rozumiem, nie praktykuję, dźwięk najlepszy jaki słyszałem to przez wifi i SBT, a nie konwertery USB, ale i tak były w tym braki. Tyle że już to przyjemnie grało. Przyjemności z konwerterów USB jakoś sobie nie przypominam.

To mało słyszałeś.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

To mało słyszałeś.

Pozwolę sobie zauważyć, iż sprzęty, które testowałem, to nie taki chłam jak to, czym się aktualnie podniecasz robiąc przy okazji ludziom wodę z mózgu. Poza tym jak mnie banujesz w swoim wątku, to nie podejmuj ze mną kolejnej dyskusji. Brakuje Ci honoru, jaj lub dobrego wychowania, a najpewniej wszystkiego z wymienionych. Bez odbioru.

Dac to dobre rozwiązanie ale potrzebuje dobrego transportu ,kabla cyfrowego itd [przypowieść audiofilska o najsłabszym ogniwie -sprawdza sie zawsze].U mnie dzilony cec jest na superlinku [jest dobrze] ,mam też tara labs air digital i zgadzam sie tu z przedmówcami że dobry kabel cyfrowy to podstawa.Więc jeżeli dac to tyko dobry transport i kable inaczej nie zagra jak powinno.Pozdrawiam

marantz 8003 sacd ,calyx 24/192 dac+calyx power supply [wersja signature by GFmod], burson audio Ha-160[full GFmod], harmonix hs-101 GP ic,audiolot alf-2200 ,furutech 3ts762 35[g] i 25[g]x2 ,furutech 3ts20 35[g] i 25[g] x2 ,furutech fx alpha Ag coaxial ,grado rs2i ,sennheiser hd600,akg k701,

Podaj kilka przykładów pliz

Nie chcę, bo zaraz mnie oskarżą o promowanie konkretnych osób. Ale zawsze możesz zajrzeć do mojego "O mnie".

Starszy ale dobry CD-ek jest łatwiej i taniej zmodyfikować niż dobrze zestroić układ transport+dac - ale to drugie rozwiązanie jest bardziej uniwersalne. Dobry kabelek cyfrowy sporo kosztuje, to jest niewątpliwy minus tego podejścia, podczas gdy w CD nie ma takiej potrzeby, wszystko jest zintegrowane.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

I tu się zgodzę z mlb ,cedek będzie tańszym rozwiązaniem.Kup poprostu dobry cedek z dostępnym laserem [odejdzie kabel cyfrowy i transport!!].Może będę mono tematyczny ale proponuję denona dcd-3000 ,to świetny cedek,ma dostępny laser ,dodatkowo może pracować jako sam dac!! ,po wymianie zegara ,kilku kondów gniazda na iec potrafi zagrać jeszcze o klasę lepiej [tu proponuję zgłosić się do Piotrka608].Koszt takiego denona w tej chwili to około 1000-1200 zł + koszty modyfikacjii i będziesz autorze wątku bardzo zadowolony z dzwięku [grałem na takim modowanym prawie 2 lata i potrafił wielokrotnie zadziwić moich znajomych ,posiadaczy droższych żródeł] Pozdrawiam

DVD potrzebuje czasu na uruchomienie

I jeśli jest budżetowe, ot takie w cenie do 2000złotych chodzi zazwyczaj głośno jak pralka.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Stereo jednak właśnie umarło. Laptop, przetwornik i kradzione pliki z internetu to przyszłość odtwarzania muzyki. Ja się chyba jednak do tego zupełnie nie nadaję. Sorry !

A na moje pytanie nikt nie odpowiedział. Czyżby starsze wysokie modele CD nie były gorsze od nowych super Daców. Aż mnie kusi żeby porównać jakiegoś DAC magica + napęd DVD z Yamahą CDX1030.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.