Skocz do zawartości
IGNORED

nakamichi vs krell

marecki1111

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam Nakamichi PA7E II i pre też nakamichi CA7, generalnie robi robotę jak trzeba, góra srodke przestrzenność, muzykalność kapitalna, bass bardziej ciepły, trochę jakby lampowy, ale z warkotem, na upartego mógłby być ciut precyzyjniejszy, ale nie oznacza to że się ciągnie spokojnie, całościowo piecyk gra bardzo dobrze, równo nic się nie drze nie wybija, bardzo dobrze jest stonowany, u mnie goni kappy 8.2 i robi z nimi co chce. do Krelli nie porównywałem to ciężko mi się odnieść :) ale jak masz jakiegoś Krella to zapraszam :)

odezwij sie na pw jak coś :)

pzdr. Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/86869-nakamichi-vs-krell/#findComment-2285935
  • 9 miesięcy później...

Z tego co wiem Patrick z tego forum słuchał tego Naka oraz jakieś stare końcówki Krella oraz wiele innych ciekawych końcówek. Gość zna się na rzeczy. Zapukaj do niego.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

https://www.audiostereo.pl/topic/86869-nakamichi-vs-krell/#findComment-2540022
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Krell to większa przejrzystość choć nie kosztem muzykalności. Wszystko jak zwykle zależy od zestawienia. Z odsłuchów Naka wydaje mi się że Krell lepiej radzi sobie z tzw. pozornymi źródłami dźwięku i lokalizacją sceny. Jest też nieco bardziej dosłowny co może się podobać albo nie. Bas z Krella jest bardziej zdyscyplinowany, punktowy. Moje obserwacje dotyczą FPB 200 z KR-C 3 oraz PA-7 z dedykowanym pre podpiętych do Vienna Acoustic Beethoven Baby Grand. Źródłem był KAV-280 CD. Jestem jednak pewien że PA-7 potrafi jeszcze lepiej zagrać. W końcu jest to de facto Threshold (Pass). Moje wrażenie z odsłuchu tej końcówki są bardzo pozytywne.

https://www.audiostereo.pl/topic/86869-nakamichi-vs-krell/#findComment-2540177

interesuje mnie KSA 250 lub nowszy KSA 300 - w porownaniu do PA7 2E.

Miałem okazję gościć u siebie KSA 200S z KRC-2 (zamiennie z KRC HR). Grało to przez 2-3 tygodnie z Renaissancami 90. Dźwięk SUPER!Urzekł mnie!

Być może minimalnie przekolorowany i z wyostrzonymi konturami. BAS!!!

Niestety - cena pełnoletnich używek nie jest zbyt zachęcająca. 17-18 kzł minimum trzeba dać. Ach gdyby to kosztowało ok. 10...

Słuchałem też kompletu Nakamichi CA 7 + PA 7 również z R90, z tym że u znajomego. BAJKA! Koszt - 8-9 kzł. A więc tylko połowa:)

Płynność, słodycz lampy,muzykalność. Powiedziałbym też, że nieco większa i naturalność.

W klasyce, instrumentach bez prądu, wokalach, jazzie (to wolę) - wybrałbym Nakamichi, ale w rocku, beacie oraz jeśli chcemy b. głośno grać - stawiałbym na Krella. W każdym razie CA 7 już mam:)

Inna sprawa. Do Kappa 9 - Krell. Do R90 - NAKAMICHI.

Zależy, co komu bardzie odpowiada/potrzeba i na co może się "rzucić".

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

https://www.audiostereo.pl/topic/86869-nakamichi-vs-krell/#findComment-2540808
  • 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.