Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha A-S300 czy AX-497 ? Wzmacniacz do 1100zł MAX

Symbian_X

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wlasnie jestem w trakcie poszukiwania jakiegos wzmaka do moich Cantonów GLE 490. Interesują mnie tylko i wyłącznie NOWE wzmacniacze (nie szukam żadnych 10 letnich używek ani nawet kilkuletnich). Chce kupić coś nowego z gwarancją, co posłuży mi kilka/kilkanaście dobrych lat. Obecnie mam Yamahe AX-492 i nie powiem, bo gra bardzo ładnie z Cantonami. Ale chciałbym coś nowszego. W sumie podoba mi sie brzmienie Yamahy dlatego szukam właśnie w tej firmie. Na prowadzenie wychodzi A-S300 ponieważ jest to nowsza konstrukcja no i bardziej mi sie podoba z wyglądu (to też ma dla mnie jakieś znaczenie), zwlaszcza te pokrętła do regulacji tonów. Natomiast AX-497 jest bardzo zbliżony wyglądem do mojej obecnej AX dlatego tak średnio mi sie podoba (aczkolwiek nie twierdze ze nie). Ciężko znaleźć coś w moim budżecie (bo koniecznie musi byc to nowy produkt), ale może macie jakąś ciekawą alternatywę ? A no i mam obawy czy A-S300 pociągnie te Cantony spokojnie ?

Fakt. Jest przepaść między A-S500, a młodszą 300-setką. Nie trzeba być wyjątkowo odsłuchanym by wyczuć tą różnicę. Dodatkowo jednak zaproponowałbym Ci piecyk marki, która nie wiedzieć czemu, jest często pomijana. Mianowicie Harman Kardon HK 980. Kapitalny piecyk w segmencie cenowym do 2000 zł. Zdecydowanie odsłuchaj go z Cantonami przed dokonaniem jakiegokolwiek zakupu.

Abstrahując od głównego wątku, niekiedy stary wzmacniacz potrafi zagrać lepiej, aniżeli nowy ;)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Na tego A-S500 jeszcze moglbym się skusić. Mozna go dorwac za 1300zl. I jesli bym nie planowal zmian w najblizszych kilkunastu latach to chyba faktycznie lepsza inwestycja.

A idac tropem RMS to wiadomo, ze zaraz ktos mi poleci wzmaka za 1900zl bo przeciez warto doplacic :)

Na tego A-S500 jeszcze moglbym się skusić. Mozna go dorwac za 1300zl. I jesli bym nie planowal zmian w najblizszych kilkunastu latach to chyba faktycznie lepsza inwestycja.

A idac tropem RMS to wiadomo, ze zaraz ktos mi poleci wzmaka za 1900zl bo przeciez warto doplacic :)

A-S500 to ta sama półka cenowa co HK 980. A czy warto dopłacić? Dokonaj odsłuchu :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

jesli chodzi o HK980 to mialem ten wzmacniacz, dzwiekowo moze byc ale jakos wykonania jest wg mnie bardzo przecietna napisy odlaza , po pol roku przestala swiecic dioda stand by ( nie wiadomo dlaczego ) duzo plastiku ktory trzeszczy. ogolnie nie ciekawie wspominam ten model wydaje mi sie starsze konstrukcje Harmana byly bardziej udane.

Witam! A może pomyśl o amlitunerze stereo Yamahy.Ja właśnie kupiłem zachęcony opiniami model rx-797 i muszę powiedzieć że fajnie gra.Mocy aż za dużo a wygląd ma super.Te nowsze modele jakoś mi nie podchodzą.Jak dobrze poszukasz to można już kupić za 1200zł nowy.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Cantony grają skrajami pasma, Yamaha tak samo. Może być męcząco.

Lepiej pomyśl o tym Harmanie.

No chyba, że lubisz bezmyślną napierdzielankę z głośników i bez znaczenia ci jest, że spokojny kawałek będzie odgrywany bardzo ofensywnie zamiast nastrojowo.

"Talking me at last to the World where uncertainty does not exist.

In Heaven or Underground..." - Mr. Doctor

Cantony grają skrajami pasma, Yamaha tak samo. Może być męcząco.

Lepiej pomyśl o tym Harmanie.

No chyba, że lubisz bezmyślną napierdzielankę z głośników i bez znaczenia ci jest, że spokojny kawałek będzie odgrywany bardzo ofensywnie zamiast nastrojowo.

Kolega pisze bzdury, a nawet powiem klamstwa ! wprowadzajace ludzi w blad.

Na drugi raz jak nie masz nic do powiedzenia to po prostu nie pisz. Zamiast tego, idz popracuj, i zarob na sprzet, ktory krytykujesz :-) Wtedy mozesz miec o nim swoja opinie.

Witam! A może pomyśl o amlitunerze stereo Yamahy.Ja właśnie kupiłem zachęcony opiniami model rx-797 i muszę powiedzieć że fajnie gra.Mocy aż za dużo a wygląd ma super.Te nowsze modele jakoś mi nie podchodzą.Jak dobrze poszukasz to można już kupić za 1200zł nowy.

To jeszcze lepszy pomysl niz A-S500. Odpowiada nowym modelom A-S700 i R-S700 w czesci wzmacniacza.

Stanowczo odradzam Ci połączenie Yamahy A-S500/300 z tymi cantonami. Miałem okazję posłuchać takiego zestawienia i było jasno, ostro, metalicznie - dźwięk bardzo męczył. Do cantonów szukaj wzmacniacza o raczej ciepłym brzmieniu.

A-S500/300 nie jest złym wzmacniaczem ale do w/w kolumn moim zdaniem zupełnie nie pasuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.