Skocz do zawartości
IGNORED

Pilot Uniwersalny LOGITECH HARMONY ONE

Avathar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po zakupie Rotela zacząłem zastanawiać się co jest nie tak z pilotem ROTELA i czy można go zastąpić, od razu wyszukałem że najlepsze piloty uniwersalne do ceny 1000 zł robi logitech.

Przy zakupie pilota zastanawiałem się czy naprawdę jest warty swojej ceny - żądnych opisów, nic konkretnego.

Ale już po pierwszych chwilach i konfiguracji całego systemu - jestem w szoku.

Jak ktoś chce wywalić wszystkei piloty i mieć jeden i nie jest pewny polecam LOGITECH HARMONY ja mam ONE ale inne myślę nie są dużo gorsze. Chodź nadmienię że wyświetlacz dotykowy sprawdza się rewelacyjnie zwłaszcza że do każdego działania można dodać własne przyciski, nazwać je a nawet stworzyć kolejne makro uruchamiające.

Jak ktoś ma jakieś pytania postaram się pomóc.

Baza sprzętu jest nieograniczona - jest po po prostu wszystko.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86699-pilot-uniwersalny-logitech-harmony-one/

Ukryta Zawartość

tutaj opinie są mniej rewelacyjne, wręcz dyskwalifikujące ten produkt.

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Może ktoś nie umie skonfigurować urządzenia :-)

Czytałem pobieżnie i najważniejsze:

- czułość ekranu dotykowego można ustawić

- ustawienie jest długie kreatorem ręcznie można szybciej

- gubi się, za wolny ? no nie wiem mam odmienne zdanie

- trudność w podłączeniu ?? ludzie piszą takie głupoty masakra - co trudnego w pięciu mini USB?

- soft do konfiguracji jest powolny a podczas ładowania ustawień do pilota spokojnie można iść robić żarcie - czy to jest minus? przecież nie konfiguruje się pilota 15 razy dziennie tylko ustawić wszystko oraz a porządnie i sprawa wyjaśniona

- Wszystko inne - a najważniejsze to to, ze po prostu nie spełnia funkcji do której jest przeznaczony - ktoś nie wie że trzeba go zaprogramować i nie używać do krojenia chleba - spełnia to co się mu zadaje w 100%

poza tym 4 gwiazdki to chyba nie deklasacja :-) - jeśli chodzi o ścisłość :-)

najważniejsze że mi odpowiada :-)

Powiem inaczej może dlatego że nie bawiłem się innym tak dobrym pilotem - dlatego go chwale ale nie ma wielu podobnej klasy.

Od lat używam pilotów tej firmy (tryby "serwisowe").

Stać mnie obecnie tylko na wersję 700"advanced" (miałem "One"), ale mam klientów z wersjami "One" nadal itp.

Kto raz kupi tego pilota = ma problem.

Jak się popsuje ....nie kupi nic innego ..tylko znowu ...Logitech.

U mnie obsługuje 5 urządzeń od lat....jedno naciśnięcie klawisza i robi np kilkanaście funkcji.

To nie pilot, to minikomputer. ;)))))))

/tak z nudów - i darmowej reklamy/

Największe wrażenie robi jedno naciśniecie klawisza...... . ;))))

(wył. np. 3 szt. sprzętu nieużywanego i wł 2 szt potrzebnego ...ustawiając wejścia, poziomy itp., którego oryginalne piloty nie potrafią).

W LG mam ciekawostkę - tam by dostać się do konkretnego wejścia (oryginalny pilot) muszę kombinacje klawiszy stosować, w Logitechu mam te wejścia na wyświetlaczu.

(czyli zamiennik lepszy od oryginału).

Co tu gadać (oprócz tego że "One" spadł i naprawa nieopłacalna). :(((((

Na jakiej zasadzie sie go programuje? Jest jakieś ograniczenie sterowania jakiś urządzeń czy wszystkim steruje co na pilota?:)

Podpinasz pod kompa po usb i ustawiasz wszystko dedykowanym softem. Wybierasz, jakie masz urządzenia i jakie funkcje pełnią (w jakich działaniach biorą udział). Robi się to za pomocą kreatora + możliwość "ręcznej" modyfikacji przypisań, kolejności działań, opóźnień, definicji klawiszy itp.

Potrafi sterować praktycznie wszystkim, na stronie logitecha znajdziesz spis, jeśli chcesz się upewnić. Jest też dedykowana infolinia. Uruchamiając pilota najlepiej założyć konto i wtedy wszystkie ustawienia (kopia) są przechowywane na serwerze logitecha i jak zadzwonisz na info, to je widzą i mogą ewentualnie zasugerować poprawki, jeśli coś nie działa jak należy.

....i co najważniejsze....wszystko w rodzimym języku.

Mało tego - jest olbrzymia baza kodów serwisowych (mnie się parokrotnie udało uruchomić sprzęt typu np. DVR, za którego producent życzył sobie np. aż kilkaset!!!...skrajnie $, czy tryby serwisowe TV) .

Nadal jako jedyny ma także nietypowy sprzęt (wpisane przez userów i zaakceptowane przez Logitech).

Generalnie to podstawa (czy sprzęt jest w bazie..., ale to nie koniec...):

Ukryta Zawartość

(nawet klimatyzację obsługuje...)

--------------------

Przy dobrym zaprogramowaniu sterujesz "macro" , czyli jedna naciśniecie klawisza uruchamia wiele funkcji w określonej kolejności.

Ukryta Zawartość

Mam Harmony 700. Logitech robi chyba najlepsze piloty uniwersalne mimo to nie z każdym sprzętem działa optymalnie. Poza tym trzeba się znacznie napracować żeby uzyskać dobry wynik. Co do Hramony 700 to muszę powiedzieć że ma gówniane klawisze. Już po roku użytkowania są wytarte. Po tej cenie spodziewałem się czegoś lepszego mechanicznie. Jak mi kiedyś ten pilot zdechnie to na pewno kupię następnego Logitecha mimo że nie jest bez wad.

Podpinasz pod kompa po usb i ustawiasz wszystko dedykowanym softem. Wybierasz, jakie masz urządzenia i jakie funkcje pełnią (w jakich działaniach biorą udział). Robi się to za pomocą kreatora + możliwość "ręcznej" modyfikacji przypisań, kolejności działań, opóźnień, definicji klawiszy itp.

Potrafi sterować praktycznie wszystkim, na stronie logitecha znajdziesz spis, jeśli chcesz się upewnić. Jest też dedykowana infolinia. Uruchamiając pilota najlepiej założyć konto i wtedy wszystkie ustawienia (kopia) są przechowywane na serwerze logitecha i jak zadzwonisz na info, to je widzą i mogą ewentualnie zasugerować poprawki, jeśli coś nie działa jak należy.

Tylko jedna uwaga do powyższego wpisu. Nie masz internetu to nie jesteś w stanie go zaprogramować ponieważ bazy sprzętu są na stronie Logitecha. Ma to swoje wady i zalety. Wada jest oczywista. Musisz mieć dostęp do Internetu. Zaleta taka że masz cały czas aktualizowaną bazę sprzętu w której jest chyba wszystko co istnieje. A nawet jakby nie istniało to też żaden problem. Można sobie wczytać kody z oryginalnego pilota.

Muszę jednak uzupełnić moją wypowiedź bo można ją źle zrozumieć. To że nie działa optymalnie z każdym sprzętem oznacza że nie zawsze uda się optymalnie ustawić włączanie jednym klawiszem kilku urządzeń. U mnie n.p. nie przełączało właściwie na odpowiednie wejście w telewizorze Philipsa. Jeżeli chodzi o wejście SCART to telewizor sam przełączał się na to wejście gdy tylko dostał sygnał. Jednak jeżeli chodzi o inne wejścia to trzeba było poprawiać ręcznie.

Tak poza tym to pilot w pełni potrafi naśladować oryginalnego pilota a w jednym wypadku to miał nawet funkcje których na oryginalnym pilocie nie było.

KrzysiekA- jak nie umiesz ustawić = wina leży wyłącznie po Twojej stronie.

Zdeklarujesz np. "wymuszenie Euro" i już masz problem.

Ustawiałem Logitechów już z kilkadziesiąt i nigdy nie ma problemów (tylko trzeba wiedzieć co się ustawia i jak się ustawia).

Fakt że czasami trzeba poprawki nanieść (coś do głowy "po czasie wpadnie")

Masz np. nóżkę "8" w Euro aktywną to ....odczep się od pilota (jeszcze go nie nauczyli druty przerywać).

KrzysiekA- jak nie umiesz ustawić = wina leży wyłącznie po Twojej stronie.

Zdeklarujesz np. "wymuszenie Euro" i już masz problem.

Ustawiałem Logitechów już z kilkadziesiąt i nigdy nie ma problemów (tylko trzeba wiedzieć co się ustawia i jak się ustawia).

Fakt że czasami trzeba poprawki nanieść (coś do głowy "po czasie wpadnie")

Masz np. nóżkę "8" w Euro aktywną to ....odczep się od pilota (jeszcze go nie nauczyli druty przerywać).

Nie jest możliwe ponieważ dla różnych akcji trzeba było wybrać różne wejścia telewizora a te można wybrać jedynie naciskając klawisz na pilocie kilka razy albo naciskając ten klawisz a następnie przesuwając strzałkami w górę albo w dół. Na telewizorze nie można wybrać wejść jednym klawiszem. Teraz jeżeli n.p. przełączam z oglądania DVD na oglądanie z Media pleyera to trzeba klawisz wejścia na telewizorze nacisnąć inną ilość razy niż jakbym przełączał z oglądania telewizji na oglądanie z Media Playera. Zawsze pozostają jakieś kombinacje które nie działają prawidłowo. Wina leży po stronie telewizora który nie ma komend na pilocie który włączał by konkretne wejścia.

KrzysiekA - wykazujesz się niewiedzą i w tym temacie.

Nic ponadto.

Męcz się dalej, albo proponuje nastolatka poprosić by ustawił.

W tej chwili mam w domu KOLEJNY TV, który zmianę wejść ma w podobny sposób na oryginalnym pilocie (czyli kombinacja wyboru i potem dopiero konkretne wejście strzałkami), a Harmony robi to za jednym naciśnięciem.

Czyli oryginalny pilot nie ma możliwości wybrania danego wejścia (nigdy nie miał jedno-klawiszowego), a w Harmony mam (kolejny raz).

Tak że pisz znowu tylko za siebie (czyli "ja nie potrafię") a nie wyciągaj wnioski ogólne...bo to już mania... .

KrzysiekA - wykazujesz się niewiedzą i w tym temacie.

Nic ponadto.

Męcz się dalej, albo proponuje nastolatka poprosić by ustawił.

W tej chwili mam w domu KOLEJNY TV, który zmianę wejść ma w podobny sposób na oryginalnym pilocie (czyli kombinacja wyboru i potem dopiero konkretne wejście strzałkami), a Harmony robi to za jednym naciśnięciem.

Czyli oryginalny pilot nie ma możliwości wybrania danego wejścia (nigdy nie miał jedno-klawiszowego), a w Harmony mam (kolejny raz).

Tak że pisz znowu tylko za siebie (czyli "ja nie potrafię") a nie wyciągaj wnioski ogólne...bo to już mania... .

Nie rozumiesz że w telewizorze nie ma komend wybierających konkretne wejście. Jeżeli mam włączony Scart1 to że by przełączyć na SVideo musze nacisnąć trzy razy. Jeżeli mam włączony Scart2 i chcę przełączyć na SVideo muszę nacisnąć dwa razy a jeżeli włączam telewizor to żeby wybrać Svideo muszę nacisnąć cztery razy. Teoretycznie pilot powinien wiedzieć które wejście jest włączone i odpowiednio do tego naciskać przełącznik wejścia ale tego nie robił. Nie wybierał odpowiedniego wejścia bo za każdym razem klawisz wejścia naciskał tyle samo razy niezależnie od tego jakie wejście było włączone na telewizorze.

Jeżeli telewizor nie ma kodów do przełączania na konkretne wejście to nic nie da żadne makro na najlepszym nawet pilocie jeżeli pilot nie zapamiętuje jakie wejście właśnie jest włączone w telewizorze i odpowiednio do tego nie reaguje.

Sprawa wygląda w ten sposób, że w logitechach ustawiamy rodzaj wejścia już w czasie konfiguracji na sztywno. Dlatego urządzenia po uruchomieniu danej aktywacji są już skonfigurowane w określony wcześniej sposób i nie ma problemu z przełączaniem za każdym razem źródła wejściowego czy wyjściowego.

Nie tłumacz poprzednikowi (to raczej bez sensu), potrzeba trochę "smykałki technicznej" i wszystko jest proste.

Tym co mają kłopot polecam np.ten link:

(to też jest w instrukcji):

Ukryta Zawartość

-------------

By nie wprowadzano w błąd (wyłącznie z niewiedzy), daję fotkę

Z lewej pilot oryginalny i zaznaczony tylko jeden przycisk wyboru ...potem strzałki OK itp , z prawej Logitech i jak widać na wyświetlaczu widać wejścia , których nie ma oryginał....(na następnej zakładce pozostałe wejścia).

Mało tego, na Logitechu obojętnie na którym wejściu wył. TV, to np przy odbiorze z kablówki sam zaloguje się na określone HDMI (czego znowu pilot oryginalny nie potrafi).

Tak, że nie bzdurzyć....:))))

post-8228-0-45006500-1316774383_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawa wygląda w ten sposób, że w logitechach ustawiamy rodzaj wejścia już w czasie konfiguracji na sztywno. Dlatego urządzenia po uruchomieniu danej aktywacji są już skonfigurowane w określony wcześniej sposób i nie ma problemu z przełączaniem za każdym razem źródła wejściowego czy wyjściowego.

W sumie to żaden problem. Po przełączeniu akcji musiałem tylko poprawić wejście na telewizorze.

Nie tłumacz poprzednikowi (to raczej bez sensu), potrzeba trochę "smykałki technicznej" i wszystko jest proste.

Tym co mają kłopot polecam np.ten link:

(to też jest w instrukcji):

Ukryta Zawartość

-------------

By nie wprowadzano w błąd (wyłącznie z niewiedzy), daję fotkę

Z lewej pilot oryginalny i zaznaczony tylko jeden przycisk wyboru ...potem strzałki OK itp , z prawej Logitech i jak widać na wyświetlaczu widać wejścia , których nie ma oryginał....(na następnej zakładce pozostałe wejścia).

Mało tego, na Logitechu obojętnie na którym wejściu wył. TV, to np przy odbiorze z kablówki sam zaloguje się na określone HDMI (czego znowu pilot oryginalny nie potrafi).

Tak, że nie bzdurzyć....:))))

[--wymoderowano--] Telewizor musi mieć kody zdalnego sterowania które ustawiają konkretne wejścia. Jeżeli telewizor takich kodów nie ma to nie może też przyjąć takiej komendy. To że na jednym pilocie nie ma przycisków a na Logitechu są oznacza to tylko że w firmware telewizora ma zaprogramowane kody sterujące zdalnego sterowania przełączające na konkretne wejście tylko na pilocie nie umieszczono takich klawiszy. . Są telewizory które nie potrafia przyjąć takich kodów bo takie kody po prostu nie istnieją dla tego telewizora tak jak w przypadku mojego starego Philipsa. Można oczywiście ustawić makra ale do przełączania wejść w wypadku pewnych telewizorów makro musi różnicować komendy w zależności od tego jakie wejście jest aktualnie włączone.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Nie mam pilota jeszcze ale w moim przypadku nie da się jednym przyciskiem włączyć tv na zadanym wejściu. Dlaczego? Mam plazmę panasonic i gdy oglądam na wejściu av1 to po wyłączeniu odbiornika i włączeniu zawsze jest w trybie "tv" trzeba wtedy 1 raz nacisnąć przycisk nas pilocie "av" , wtedy włączy ostatnie używane wejście czyli "av1" Gdyby ostatnim oglądanym wejściem było "av2", to ustawił by na"av2", więc skąd logitech ma wiedzieć jakich kombinacji użyć? Nie twierdze jednak ze pilot jest zły, sam mam zamiar kupić wersje 600 lub 650

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

więc skąd logitech ma wiedzieć jakich kombinacji użyć?

Jeśli, do sterowania będziesz używał tylko logitecha, to będzie pamiętał, na którym wejściu zakończył sterowanie, możesz też ustawić sekwencję sterującą przed wyłączeniem tv, tak aby zawsze "pozostawał" na jednym wejściu, aby był punkt odniesienia.

Może się też okazać, że pomimo fabrycznego sterowania tak jak opisałeś, logitech będzie potrafił ustawić "wprost" określone wejście. Urządzenia z wejściami przełączanymi sekwencyjnie sprawiają niestety takie problemy i czasem trzeba się nakombinować.

No to nieźle.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Nie mam pilota jeszcze ale w moim przypadku nie da się jednym przyciskiem włączyć tv na zadanym wejściu. Dlaczego? Mam plazmę panasonic i gdy oglądam na wejściu av1 to po wyłączeniu odbiornika i włączeniu zawsze jest w trybie "tv" trzeba wtedy 1 raz nacisnąć przycisk nas pilocie "av" , wtedy włączy ostatnie używane wejście czyli "av1" Gdyby ostatnim oglądanym wejściem było "av2", to ustawił by na"av2", więc skąd logitech ma wiedzieć jakich kombinacji użyć? Nie twierdze jednak ze pilot jest zły, sam mam zamiar kupić wersje 600 lub 650

Panasonic ma funkcję hotelową. Łatwe do ustawienia. Po zastosowaniu plazma zawsze po uruchomieniu włączy się w jedno konkretne wejście. Ja posiadając tuner sat bez funkcji hotelowej dostałbym kręćka. A tak na marginesie jestem w trakcie zakupu tabletu sony s. Jednym z powodu zakupu jest możliwość sterowania sprzętu AV. W MM widziałem to w akcji. Wygląda obiecująco. Do tej pory stosuje piloty kameleon. Al one się trochę zestarzały. Przyciski nie pracują jak kiedyś.

A jak ustawić ta funkcje hotelową?

A jak ustawić ta funkcje hotelową?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HAHAHA!!!! 3 lata mam telewizor a nie wiedziałem!!

Jest tez funkcja blokady głosnosci,idealna dla mojej córki która zawsze rozgłasnia TV na maxa i można jej mówic a ona swoje. :)

Dzieki @Lidi

logitech nie musi znac kombinacji, po prostu w oprogramowaniu logitecha ustawiasz, ktore zlacze ma sie uruchomic i szlus. juz jego w tym glowa, zeby uruchomil od razu, to co chcesz, bez koniecznosci klikania nieskonczona ilosc razy i stosowania kombinacji klawiszy.

tez mam m.in. plazme panasonica i wszystko, podkreslam wszystko chodzi z logitech cacy.

generalnie od jakis 2 lat uzywam logitech harmony jakis model 700 iles. nigdy praktycznie nie bylo z nim problemow. baza sprzetu obslugiwanego przez to urzadzenie jest ogromna.nawet jesli jakiegos urzadzenia nie ma w bazie, to zawsze istnieje mozliwosc "nauczenia" pilota nowej funkcji. wymogiem jest tylko fizyczne posiadanie pilota, ktorego funkcji chcemu nauczyc logitecha. takim niestandardowym funkcjom mozemy nadac wlasne nazwy, wiec nigdy nie powinnismy sie w tym wszystkim pogubic.

super funkcja, o czym pisal juz ktos powyzej, jest mozliwosci programowania praktycznie calych ciagow zdarzen (kolejnosc wlaczania / wylaczania sprzetu, wlaczenie odpowiednich wejsc itd.) , ktore uruchamiane sa za pomoca 1 przycisku na logitechu. to samo z wylaczeniem calosci, ktore rowniez odbywac sie moze poprzez 1 klawisz.

minusem jest koniecznosc posiadania systemu windows do zaprogramowania pilota przez internet (jakies 2 latka temu programowanie nie chcialo mi ruszyc pod linuxem, od tego momentu nie sprawdzalem, wiec moze i ten problem wyeliminowali).

w sumie pilot wart swojej ceny, ktorego krytyka najczesciej zajmuja sie ludzie nie potrafiacy skorzystac w odpowiedni sposob z dobrodziejstw takiego uniwersalnego pilota.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.