Skocz do zawartości
IGNORED

czy ma sens tor XLR/RCA?

2socks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i prosze o rade. od paru dni w moim zestawie pracuje pre Audionet - pomiedzy CD CECa i koncowka Primare A32. mankament pre jest taki ze ma wejscia zbalansowane do CD ale na wyjsciu jest juz tylko RCA. Czy jest sens i zauwaze roznice w dzwieku budujac system z XLR pomiedzy CD a pre a pozostawiajac polaczenie do koncowki na RCA? Czy tez lepiej sobie darowac i zostawic wszedzie RCA? z gory dzieki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/86675-czy-ma-sens-tor-xlrrca/

Tu jak we wszystkich Audiofilskich opowieściach nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Bo czasami gra lepiej na RCA a czasami na XLR. Uważam że cały tor w RCA albo w XLR bo tak to para idzie w gwizdek...

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Lutując RCA-XLR wykorzystujesz połączenie niesymetryczne, więc różnicy w porównaniu RCA-RCA być nie powinno, ale jak wiesz cuda w audio się zdarzają, albo nawet przeważąją... ;-)

Jacku

tylko jemu chodziło czy mieć podłączoną cd z pre w sposób zbalansowany czy niezbalansowany. Bo na wyjściu pre i tak ma wyjścia niezbalansowane. Więc ewentualne różnice mogą zależeć od budowy pre bo w najgorszym razie oba piny z xlr po prostu idą do masy w pre. Bo Cd ma wyjścia na xlr.

Co do cudów to faktycznie w audio jak mało gdzie jest ich pełno...

Audionet Pre1

wypisz wymaluj taki jak na zdjeciu tylko srebrny...

Jak chcesz to kolego Ci pożycze XLRa abyś mógl nausznie sie zorientować w róznicy:-)

dzieki, dzieki. zglosze sie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dzieki za podpowiedzi Panowie.

jak na razie zostane w calosci przy torze RCA.

Jest sens zróżnicować połączenie.Odtwarzacz będzie grał lepiej i głosniej.Zapewne można jednocześnie podłączyć cec-a po rca i xlr.Kable xlr Proel z rynku pro- są niezbyt drogie i dobrej jakości,na próbę wystarczą.Pytanie dotyczy pre-czy to układ zbalansowany i jaką ma impedancję?

Audionet Pre1

Pierwsza generacja, faktycznie nie ma xlr na wyjściu. Zapomniałem ;).

Tak jak triode myślę jednak, że warto spróbować jednego połączenia po XLR.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Połącz przez XLR jak jest taka możliwość. Będzie dwukrotnie głośniej (6dB).

Poza tym niczego lepiej nie będzie.

W dobrych klockach nie ma słyszalnej przewagi między symetrycznym a asymetrycznym prowadzeniu sygnałów. Chyba, że jest naokoło mnóstwo zakłócaczy, jakieś pętle mas,...

Natomiast nie wiem czego innego się spodziewasz po kablach? Że niby ma Ci zmienić brzmienie?

Choć jak uwierzysz to i usłyszysz...

Kable nie służą do kreacji dźwięku!

Jeśli tak jest to świadczy to źle o klockach.

+

Oczywiście, głośniej przez XLR spowoduje automatycznie lepszość przekazu ;)

Chyba, że przesterujesz następne stopnie... ;)

Połącz przez XLR jak jest taka możliwość. Będzie dwukrotnie głośniej (6dB).

Poza tym niczego lepiej nie będzie.

W dobrych klockach nie ma słyszalnej przewagi między symetrycznym a asymetrycznym prowadzeniu sygnałów. Chyba, że jest naokoło mnóstwo zakłócaczy, jakieś pętle mas,...

Natomiast nie wiem czego innego się spodziewasz po kablach? Że niby ma Ci zmienić brzmienie?

Choć jak uwierzysz to i usłyszysz...

Kable nie służą do kreacji dźwięku!

Jeśli tak jest to świadczy to źle o klockach.

+

Oczywiście, głośniej przez XLR spowoduje automatycznie lepszość przekazu ;)

Chyba, że przesterujesz następne stopnie... ;)

Twoje tezy są błędne i wynikają zapewne z tego,że nigdy nie miałeś kontaktu z dobrymi kablami i torem zbalansowanym.Oprócz tego,że dżwięk jest głośniejszy to jest również:swobodniejszy,bardziej dynamiczny,ma lepszą głębie ale jest również szczuplejszy,mniej wypełniony.Kable wpływają na brzmienie tak jak każdy inny element toru.Przynajmniej tak jest u mnie.

Gość sly30

(Konto usunięte)

Twoje tezy są błędne i wynikają zapewne z tego,że nigdy nie miałeś kontaktu z dobrymi kablami i torem zbalansowanym.Oprócz tego,że dżwięk jest głośniejszy to jest również:swobodniejszy,bardziej dynamiczny,ma lepszą głębie ale jest również szczuplejszy,mniej wypełniony.Kable wpływają na brzmienie tak jak każdy inny element toru.Przynajmniej tak jest u mnie.

U mnie też tak jest że kable mają bardzo duży wpływ na cały system.

absolutnie nie chcialem wywolywac kolejnej dyskusji o kablach. jedni slysza ze kable cos zmieniaja, inni nie. osobiscie jestem zwolennikiem pierwszej tezy i jednoczesnie szanuje zdanie "niewiezacych" :)

ale do rzeczy. zgodnie z obietnica poszedlem w XLR i to niepozyczone ale zanabylem za zaskorniaki MIT CVT2. jak robic doswiadczenia to na calego. do czasu wpiecia tych nowych MITow, pomiedzy CD a pre graly sobie Chord Chameleony a do koncowki Nordosty Red Dawn. Gralo to fajnie ale wiadomo... gonimy kroliczka.

pierwsze wrazenia po wpieciu MITow - troche lepsza scena co do lokalizacji zrodel pozornych, troche wiecej powietrza (to chyba lubie najabrdziej) ale... jednoczesnie wokal gorszy i bas pudelkowy.

tak slyszalem od Pana sprzedawcy, 72 godziny wygrzewania i dopiero wtedy mozna oceniac efekt koncowy, ale ja jestem po polowie tego czasu i jak to sie dzisiaj ladnie mowi... "szalu nie ma". spodziewalem sie o wiele wiecej po kablach 4x drozszych od tych moich biednych Chordow. teraz za cholere nie rozstrzygnie czy to kwestia kabla jako kabla czy XLR :) pewnie zmiany w dzwieku pomiedzy RCA a XLR najlepiej byloby porownywac kable dokaldnie tego samego modelu.

jakby co, to daje tym kablom jeszcze drugie 36 godzin wygrzewania i jezeli sie nic nie zmieni to bede mial nowe MITy do sprzedania ;)

Nordosty niezbyt się nadają do pre -power,to bardzo podatny na zakłócenia kabel(jeżeli wierzyć recenzentom).Miałem ten kabel z lampą i niezbyt mi się podobał.Lepszy byłby Cardas np.Quadylink 5-c,Cross.Spróbuj Chorda.

Kilkanaście lat praktykowania w nauce z przesyłaniem małych sygnałów. Tory symetryczne, wzmacniacze pomiarowe, przetwarzanie sygnałów.

Kilkadziesiąt napraw sprzętu audio o torach symetrycznych i w pełni zbalansowanych...

Kilka własnych konstrukcji, wkrótce być może jedna na Forum.

Natomiast ty wpisujesz się w schemat forumowych bajarzy: "Twoje tezy są błędne i wynikają zapewne z tego,że nigdy nie miałeś kontaktu z dobrymi kablami i torem zbalansowanym."

Żałosne!

Przeczytaj jak kolega opisuje zmiany,a potem sam sobie odpowiedz co warte jest twoje doświadczenie.

No i co z tego, że tak opisuje? Ludzie (a w szczególności osoby na tym forum) mają skłonność do egzageracji.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Kilkanaście lat praktykowania w nauce z przesyłaniem małych sygnałów. Tory symetryczne, wzmacniacze pomiarowe, przetwarzanie sygnałów.

Kilkadziesiąt napraw sprzętu audio o torach symetrycznych i w pełni zbalansowanych...

Kilka własnych konstrukcji, wkrótce być może jedna na Forum.

Natomiast ty wpisujesz się w schemat forumowych bajarzy: "Twoje tezy są błędne i wynikają zapewne z tego,że nigdy nie miałeś kontaktu z dobrymi kablami i torem zbalansowanym."

Grzesiu , jesteś OMC doktor i to z wykształceniem kierunkowym a nieustannie kopiesz się na tym forum z koniem. To jest mission impossible.

Już lepiej wejdź na forum triody bo tam są ludzie , którzy mają wiedzę a nie wiarę.

Szkoda, że sam nie jestem fanem lamp :(

Pozdr.

JacekPlacek

No i co z tego, że tak opisuje? Ludzie (a w szczególności osoby na tym forum) mają skłonność do egzageracji.

A dla kogo taki kabel i sposób podłączenia:dla ciebie,dla ludzi czy dla kolegi,który szuka rozwiązania?

Mam taki problem, chce podłaczyć jeden CD do dwóch odbiorników, ma on wyjscia RCA i XLR.

Mowa jest o CD CA 840C.

Odbiorniki oba niestety RCA.

Po podłączeniu przejsciówki z XLR na RCA podłączając jeden z kabli (obojetnie który, L czy P) jest jeszcze OK

W obu odbiornikach nie ma zmian.

Po podłaczeniu drugiej przejsciówki XLR-RCA maleje sygnał w obu odbiornikach czyli na obu wyjsciach RCA=-RCA, i po tym XLR-RCA.

Kable polaczylam jek w opisie GND-2, 1, 3 razem do bolca w RCA.

Juz nie wiem czy cos z tego bedzie, chyba ze ktos cos podpowie.

Mam taki problem, chce podłaczyć jeden CD do dwóch odbiorników, ma on wyjscia RCA i XLR.

Mowa jest o CD CA 840C.

To po co się bawisz w XLR? Kup końcówki mocy z wejściami XLR i dopiero się baw (kable XLR-XLR)

To po co się bawisz w XLR? Kup końcówki mocy z wejściami XLR i dopiero się baw (kable XLR-XLR)

Mam takie ale w innym zestawie.

A tu chciałbym podłączyć wzmacniacz lampowy.

Ale dzieki za radę.

Mowa jest o CD CA 840C.

Po podłączeniu przejsciówki z XLR na RCA podłączając jeden z kabli (obojetnie który, L czy P) jest jeszcze OK

W obu odbiornikach nie ma zmian.

Po podłaczeniu drugiej przejsciówki XLR-RCA maleje sygnał w obu odbiornikach czyli na obu wyjsciach RCA=-RCA, i po tym XLR-RCA.

Kable polaczylam jek w opisie GND-2, 1, 3 razem do bolca w RCA.

Juz nie wiem czy cos z tego bedzie, chyba ze ktos cos podpowie.

Coś chyba pomieszałeś.Jaki jest rozkład na pinach xlr(powinno być w instrukcji).Sprawa przejsciówki była omawiana w zakładce DIY.

Po prostu opisy przejsciówki znalezione w necie były niewłasciwe

Ukryta Zawartość

nalezało

1-gnd

2-sygnał +

I jest OK

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.