Skocz do zawartości
IGNORED

estradowy basowiec do domu

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

MISIOMOR to jest genialna myśl, narysowałbyś jak ten układ ma wygladać ?

Taki układ symulowanej indukcyjności wygląda jak Sallen Key highpass, na wtórniku, tylko że bez wejściowego konda (który dodaje się żeby dostać cały rezonator szeregowy RLC). Indukcyjność jest między punktem X a masą. R2 powinien być wielokrotnie (50 - 100 razy) większy niż R1, wtedy wartość indukcyjności wynosi L=R1*R2*C1, a rezystancja szeregowa - R1.

Można na tym zrobić układ notch'a wycinającego łagodnie określoną częstotliwość. Jak się chce minimalnej ingerencji w tor sygnałowy, można toto zintegrować z potencjometrem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jeszcze co do tego genialnego stwierdzenia że "wszystko leci na średnicy" to Gonzo człowiek słyszy interwałami a nie częstotliwościami, co w skrócie oznacza że bas do 120Hz to jest prawie 1/3 wszystkiego co słyszysz, więc bas jest raczej ważny nie tylko w Twoim ukochanym techno :)

Kolejne pytanie.... głosniki estradowe muszą mieć spawarki, muszą mieć potężny zapas mocy, muszą mieć oddech w muzyce i swobodę, a jednocześnie muszą być wysterowane. Krótko mówiąc muszą grać swoją optymalną głośnością/mocą a jednocześnie mieć zapas. Z doświadczenia wiem że wtedy jest dobrze... tylko bałbym się odkręcić takiego potwora w zamkniętym pomieszczeniu tak żeby grał swoimi optymalnymi parametrami.

Każda konstrukcja jest przewidziana do określonego celu, dlatego dalej uważam że głośniki do domu należy stosować w domu, a estradowce na scenie i przed nią.

:) wovo, źle mnie zrozumiałeś, ja nie słucham techno, a pisząc że "wszystko leci na średnicy" to miałem na mysli że w tym paśmie dzieje się najwięcej.

Skraje pasma są dodatkami do tej średnicy, one konturowane są wysokimi, bądź wypełniane tymi najniższymi składowymi.

To co słyszę to może się nazywać i "burak" ważne że słyszę, a czy będą to interwały, czy częstotliwości, to mnie to koło pióra lata.

Ten problem pozostawiam Tobie, laryngologom i badaczom nazewnictwa.

moeże faktycznie z głośnikiem estradowym trudno będzie zrobić coś sensownego w jednak nienajwiękzym salonie, to w związku z tym jaki głośnik wykorzystać do obudowy zamkniętj ? tak żeby uzyskać dobre rozciągnięcie "od bołu" , ale z zachowaniem szybkości. czy macie jakieś zdanie o Daytonach classic : DC300-8 lub DC380-8 - tutaj cena jest atrakcyjna, ale szukam kogoś kto miał okazję ich słuchać

Wyłącz sobie głośnik basowy i wysokotonowy i posłuchaj, a potem zrób na odwrót, wyłącz tylko średniotonowca - i zobaczysz co jest dodatkiem do czego.

Może jednak mylisz pewne pojęcia ?

Może chodzi Ci o moc dostarczoną do każdego z głośników, aby zachować pełne pasmo?

Pewnie że można słuchać tylko za pomocą dwóch głośników - wysokotonowca i basowca, ale wówczas utrata danych będzie niewspołmiernie większa niż byśmy ten sam kawałek słuchali tylko na średniotonowym głośniku.

Nigdzie przecież nie napisałem, że tych dwóch, pokrywających skraje pasma nie należy w ogóle brać pod uwagę i to z racji tego że uzupełniają pełne pasmo kolumny.

Wyłącz sobie głośnik basowy i wysokotonowy i posłuchaj, a potem zrób na odwrót, wyłącz tylko średniotonowca - i zobaczysz co jest dodatkiem do czego.

spróbować najlepiej na rozmowie telefonicznej, małe pasmo? nie będzie prze skype

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

moeże faktycznie z głośnikiem estradowym trudno będzie zrobić coś sensownego w jednak nienajwiękzym salonie, to w związku z tym jaki głośnik wykorzystać do obudowy zamkniętj ? tak żeby uzyskać dobre rozciągnięcie "od bołu" , ale z zachowaniem szybkości. czy macie jakieś zdanie o Daytonach classic : DC300-8 lub DC380-8 - tutaj cena jest atrakcyjna, ale szukam kogoś kto miał okazję ich słuchać

Aby zachowac szybkosc i wiernosc na roznych poziomach glosnosci bez szaf grajacych tylko w obudowach o rozsadnych wymiarach z glosnikiem 15" a nie 20"+ bez ukladu aktywnego z servo korygujacym ruch membrany nie da sie. 15" sam w sobie to juz jest calkiem spory kompromis bo im nizsza czestotliwosc tym wieksze wychylenie wymagane a wiec miedzy innymi coraz wiekszy kolnierz. Ja bym powiedzial, ze dla 20Hz to 18" jest przyzwoitym minimum plus servo.

pozdrawiam,

Może Beyma 8 BX zobacz :Elmuz.pl

Ma niezłe parametry .Również jest człowiek w Kielcach ,który robi kolumny w oparciu o te głośniki (gotowe kolumny kosztują ok. 3000 zł .i można ich posłuchać)

Beyma 8 BX jest głośnikiem z grupy studyjnej wiele firm na świecie wykorzystuje ten głośnik ze względu na bardzo dobrą średnicę .

Piotr

kiedyś tam z takiego samego powodu zaślepiłem w jakichś JBL-kach dziurę z tyłu i wyrżnąłem z przodu

obyło się bez słyszalnych efektów ubocznych, wręcz pomogło

W Grandach tak się nie da, bo tak jak w moich 850kach są dwa otwory br (po jednym dla każdego gł basowego), w dodatku jeden znajduje się tak w połowie wysokości kolumny.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Możesz jeszcze spróbować rozwiązania w stylu variovent (otwór stratny).Częściowe zatkanie otworów br. wełną mineralna, włókniną lub czymś o podobnych właściwościach nie spowoduje tak drastycznego podniesienia częstotliwości rezonansowej głośnika jak w obudowie zamkniętej oraz podbicia na wyższym basie. Jednocześnie spróbował bym zmniejszenia objętości obudowy o kilka litrów. Poza tym odpowiedź impulsowa będzie lepsza i zniekształcenia mniejsze jak w obudowie zamkniętej. Ilość materiału tłumiącego należy dobrać doświadczalnie.

ja tych Grandów nie ruszam - nie chcę ich zniszczyć. narazie odsunąłem je na 65 cm od ściany i baba po nawet ( o dziwo ) krótkiej awanturze narazie nie kąsa - początkowo było 80 cm jak weszła do domu, to się darła z rękami w górze :-) no to w ramach kompromisu cofnąłem najpierw odrobinę , a potem do rzeczonych 65 cm od ściany - no już zrobiło się tłusto od dołu, ale jeszcze bez dudnienia, więc narazie grandy zostają.

co sadzicie o tym głośniku stx ? W.STX.12.2.500.8.F.S.MC

jak by zrobić na nim kolumny trójdrożne ? jest stosunkowo tani i to jest jego podstawowa zaleta - można bez bólu próbować

Baba jest fajna , więc zostaje :-)

oceńcie głośnik Dayton ST385-8 - to chyba jest jakas rewelacja !!! w obudowie zamkniętej jest świetny , czy to możliwe ? co sądzicie ? cena jest niemała, ale lepiej wydać kasę na jeden konkretny głośnik niż 5 pierdziawek :-)

Może spróbuj coś ze stajni Infinity? Obudowy zamknięte, duże głosniki. Nie powinno być gorzej od Twoich dali.

Tak czy owak, jeśli pokój podbija jakieś częstotliwości to nawet OZ będzie buczało...

moeże faktycznie z głośnikiem estradowym trudno będzie zrobić coś sensownego

Zobacz jeszcze ten projekcik

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-właściwie zacznij od Conclusions na końcu pierwszej części, pozdro

KK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.