Skocz do zawartości
IGNORED

wytłumienie pokoju...

Marcin_M

Rekomendowane odpowiedzi

...wiem...wiem, temat zostal niejednokrotnie poruszany, z gory przepraszam ze poruszam go raz jeszcze...lecz wydaje mnie sie ze utknalem w martwym punkcie, przeczytalem sporo stron na temat wytłumienia pokoju i szczerze mowiac czym wiecej ich czytam tym mniej wiem jak prawidlowo wykonczyc pokój :( ...bylbym bardzo wdzieczny za rady i propozycje, ewntualne linki do stron na ktorych moge znalesc wiecej informacji, ilustracji...jak do tej pory moj pokoj wyglada jak na zalaczony zdjeciu, czcialbym zastosowac pianke firmy Eurofoam (podobno najlepiej wyjde cenowo, jesli moze znacie jakies inne firmy godne uwagi bylbym wdzieczny za informacje)...moje pytanie brzmi jakie piramidki zastosowac do takiego pokoju? duze czy male? jak je rozmiescic? (myslalem o takim jak przedstawia trzecia ilustracja dla pokoju o wymiarach 3x4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) jak duzo tego wytlumienia uzyc? czy warto cos klasc na sufit?

Dziekuje i pozdrwaiam!!

[obrazekLUKASZ-128223_1.jpg]

post-2907-100004872 1170256823_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8661-wyt%C5%82umienie-pokoju/
  • 5 lat później...

Witamserdecznie,

Chciałem podzielić się z Wami moim pomysłem na wytłumienie pokoju...

Znalazłem fajne panele z wełny mineralnej (gęstość 90kg/m3) pokryte czarnym welonem o gęstości 120 kg/m3 i oprawione w estetyczne ramki metalowe (nierdzewka), wymiary 120x30x5 [cm] - produkcja oczywiście duńska (szczegóły na PW).

Powiesiłem je na ścianach w trzech grupach - po jednej grupie 3 paneli za głośnikami i jedna grupa 4 paneli po przeciwnej stronie. Efekt poprawy akustyki - powalający!!!

Zostało mi trochę tych paneli więc chętnie odpsprzedam zainteresowanym (PW).

Ukryta Zawartość

post-19606-100004949 1263814991_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba najpierw trzeba wiedzieć z jakimi częstotliwościami walczyć a dopiero potem dobierać materiały i ewentualne pułapki ... tak to wygląda zgodnie ze sztuką.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

ja mam problem z wygluszeniem pokoju jest u mnie efekt takiej rury metalowej i jak jeszcze nie bylo dywanu to byl taki efekt jak by wiekszej rury teraz jest dywan i gabki za szafami i ten efekt jest inny trudno mi to opisac hmmm... jak by ta rura byla mniejsza echo sie szybciej odbija jest bardziej jak glos robota jak klasne to jest takie szybkie trrrrrr :-/

juz mi sie odechciewa powoli walczyc z tym calym audio :-/

sebolx

Nie wiem jak to może wyglądać, jak masz normalny pokój mieszkalny i trochę klamotów do siedzenia czy półki to niema echa, jak są puste ściany to jest, co do gąbki pisałem wyżej, przerabiałem to u siebie, i teraz szukam coś drewnianego na ściany, półki, czy jakieś obrazy, byle miękkich pochłaniaczy nie było bo się martwo robi.

wywalilem te gabki z za szaf wole takie echo niz to ktore bylo jak robot okropne

a co do pokoju to czekam na obrazy 2 z plutna ktore jest naciagniete na drewniana rame a za plutno wloze gabke moze cos da no i nie bedzie widac ze to wygluszenie ;) narazie mam zastepcze obrazy na sztuke powieszone ale to aluminiowa rama i pleksa wiec niczego dobrego nie wnosza ;)

Pozniej zrobie fotke pokoju z kazdej strony to moze cos doradzicie jak poprawic akustyke ;)

widok z przodu (fotka robiona z boku bo w kadr sie nie miescilo wszystko )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prawa strona pokoju

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ogólnie zgadzam się z przedmówcami co do poprawności poszukiwań.

Mogę jedynie stwierdzić, że w moim przypadku chodziło o zredukowanie refleksów ściennych i to musze przyznać mi się udało. W pokoju ewidentnie się odpoczywa, a muzyka nie powoduje hałasu, a to jest moim zdaniem pewien kompromis na jaki wszyscy musimy chodzić:)

Kolejnym etapem do tych paneli jest namalowanie jakiś motywów (może od szablonu) na flisie (oczywiście farbą wodorozcieńczalną).

może np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lewa strona pokoju

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tyl pokoju

Ps. drzwi beda wygluszane gabka i obite ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sebolx

Wiesz co, pisałeś o tym dźwięku dziwnym jak z rury czy coś, a stolik ci na lampę drgań nie przenosi czasami?, bo wiem że ikeiowe meble do masywnych nie należą, miałem stolik kwadratowy, i jeszcze mam komodę, jeszcze.

I wydaje mi się że te kolumny mógłbyś ewentualnie szerzej rozstawić, może warto tez pokombinować z otwieraniem szafy jak słuchasz np:sam, bo szafy takie to już jak ustroje mogą się zachowywać, czasem wystarczy uchylić trochę jedne drzwi.

Ładny kolor na ścianach :-).

Będę się starał u siebie wszystkie gąbki wywalić, i obrazy wieszać, jakaś rzeźba, kwiaty, półki, coś dekoracyjnego co przy okazji będzie działać jak ustrój i będzie także funcjonalne, ale za to szarych gąbek nie będzie.

Siara, 18 Sty 2010, 15:44

>

>Kolejnym etapem do tych paneli jest namalowanie jakiś motywów (może od szablonu) na flisie

>(oczywiście farbą wodorozcieńczalną).

> może np:

Drukarnie wielkoformatowe oferują nadruk na płótnie lub na banerze przypominającym płótno - może to być opcja warta rozważenia.

we, 18 Sty 2010, 16:00

>sebolx

>

>Wiesz co, pisałeś o tym dźwięku dziwnym jak z rury czy coś, a stolik ci na lampę drgań nie przenosi

>czasami?, bo wiem że ikeiowe meble do masywnych nie należą, miałem stolik kwadratowy, i jeszcze mam

>komodę, jeszcze.

>I wydaje mi się że te kolumny mógłbyś ewentualnie szerzej rozstawić, może warto tez pokombinować z

>otwieraniem szafy jak słuchasz np:sam, bo szafy takie to już jak ustroje mogą się zachowywać, czasem

>wystarczy uchylić trochę jedne drzwi.

>Ładny kolor na ścianach :-).

>Będę się starał u siebie wszystkie gąbki wywalić, i obrazy wieszać, jakaś rzeźba, kwiaty, półki, coś

>dekoracyjnego co przy okazji będzie działać jak ustrój i będzie także funcjonalne, ale za to szarych

>gąbek nie będzie.

IKEA meble z papieru ale ja nie lubie inwestowac w meble bo nie chce ich miec cale zycie po prostu jak sie znudza i moda sie zmieni to do kosza i nie zal i znowu do IKEA na zakupy hehe ;)

A kolor na zywo jest o wiele ladniejszy to farba Dulux Cynamonowy Deser ;)

Lampa tez made in IKEA nie wiem czy cos sie odbija od stolika ale chyba nie bo go przestawialem i zmiany nie slychac zadnej ;)

Zobacze jeszcze z tym uchylaniem szaf moze cos sie zmieni no i obrazy przyjda to za plutno gabki wloze i drzwi obije moze bedzie lepiej zobaczymy ;)

A i jeszcze najgorsza sprawa u mnie :(((

Dzwiek jest bardziej dociazony na prawa strone po prostu juz nie mam na to sily zawsze wokal slysze po prawej stronie miedzy prawa kolumna a Tv gdzies tam go czuje :(((

Moze ktos mial cos takiego juz ??? jak z tym walczyc bo ja juz kolumny kable wszystko przestawialem prawa na lewo lewa na prawo cincze zamienialem cuda wianki i nic :(((

Ps. fotka lampy (nie wiem czy taka moze cos odbijac ale szybki jakies ma :( )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po lewej komoda coś rozproszy (jeśli ciuchy w środku to i pochłonie) coś zaburzy w dźwięku, po prawej okno i kaloryfer, płaskie powierzchnie które odbijają i masz wzmocniony dźwięk, wysuń komodę pod drzwi na moment i sprawdź, jak to będzie to, to coś musisz ustawić po oknem i powinno się wyrównać, ja mam taki numer z drzwiami po prawej i jest tendencja do uciekania wokalu na prawo i jakby głośniej trochę.

sebolx

Brawa za odwage,oraz za konkretnosc[zdjecia]

Pamietaj,ze pokoj mozna tez przetlumic,ale do rzeczy -

1]Za kolumnami masz 2 szafy-dzwiek slizga sie po szkle-na czas odsluchu proponuje zaslaniac je np.

suknem.

2]kolumny do przodu,i pod katem[do srodka],abys uzyskal w miejscu odsluchu trojkat rownoboczny.

3]Za kolumnami[50cm] ustaw cwiercwalki na zewnatrz-ustawiaj kolumny w roznych polozeniach[rozstaw].

4]Za kanapa gdzie sluchasz gabki w ksztalcie tabliczek czekolady PS7-50X50cm sztuka,czyli nad

kanapa 2x1 metr,czyli 8 sztuk.-gabki tlumiace.

5]Postaraj sie o grubsze zaslony-b.wazne

6]Na calej powierzchni zadbaj o dywan,lub gruba wykladzine.

7]Zaslaniaj telewizor na czas odsluchu.

8]Wroclawska firma 4sound ma absorbery ze sklejki zabejcowane na sciane-nie sa to tanie rzeczy.bo

wymiar 50x50=550+vat-takze na scianie z kanapa 4 sztuki,gabka nie bo wyglad,mozna tez gabke

tlumiaco-rozpr. w ramki i obciagnac suknem-odpowiednik rogoz audio-[poszukaj na allegro]

9]Kup gabki piramidki 50x50 o gestosci 35kgm szesc wzdluz scian z zaslonami i na przeciwleglej

scianie-wtedy bas bedzie kontrolowany.[tak mysle]

10]rob to etapami-bedziesz zadowolony na pewno.

moglbym CI tez podac adresy firm,ale musialby to byc typowo odsluchowy pokoj i to drogo wychodzi.

Takze akustyka najtrudniejsza jest, bo kazde pomieszczenie inne i inny uklad mebli.

Powodzenia i sorry za zrobienie CI balaganu-wytlumienie rob etapami i na spokoj.

pozdrawiam.

stary audiofil

Na poczatek Dziekuje Ci za cenne uwagi :)

To zadna odwaga po prostu chcialem uzyskac porady na temat wygluszenia pokoju ;)

A w szafach i komodzie to nie szyby tylko taki panel plastikowy zwykly najtanszy bo IKEA ktory w srodku ma rowki z powietrzem ;)

Postaram sie powalczyc z tym pokojem ale nie chce robic z niego jakiegos dziwnego pomieszczenia odsluchowego bo to bedzie wygladalo okropnie ;) a jak ktos na kawe wleci to pomysli ze zwariowalem juz do konca gdy zobaczy tone paneli wygluszajacych itp. ;)

Jutro jeszcze zobacze z ustawieniem tych kolumn dam lekko do przodu i skrece do srodka w ten trojkat rownoboczny :)

Juz powoli trace nadzieje na dobry dzwiek i na wokal na samym srodku no ale jeszcze sie pomecze troche bo moze warto :]

Myslalem kupic te panele od kolegi ktory dal wyzej fotki i dac po 2 za kolumnami kolejne 2 na to znaczy 1 na prawej i 1 na lewej scianie tam gdzie siedze czyli przy lozku no i jeszcze 3 panele nad lozkiem razem 7 paneli 120x30x5 cm tylko czy to cos da ???

>Siara

Drogie te panele? Bo ja swojego czasu popełniłem podobne tyle, że na drewnianej ramie i obciągnięte materiałem... ciekaw jestem ile oszczędziłem ;)

Podobne rozwiązania oferuje ecophone, ale przy adaptacji indywidualnej małego pomieszczenia to dość kosztowne rozwiązanie...

cena rynkowa jest dość zabójcza - około 180-200 pln!

Ja mam po znajomości dużo taniej i jeszcze mi zostało - ale o tym na PW.

Ecophone - to prawda, że produkują ale z wełny szklanej, a to conajmniej półka niżej od wełny mineralnej jeśli chodzi o akustykę.

pozdrawiam

Warto dodać, że wygłuszanie pomieszczenia powinno się robić stopniowo na słuch, a nie na zasadzie im więcej waty i gąbek napchamy w pokoju tym lepiej. Zwykle przetłumienie pokoju zabija muzykę, dzwięk za szybko będzie wygasał, zabraknie wybrzmień... Np. taki audio physic poleca wprowadzać materiały tłumiące, tylko w miejscach pierwszych odbić, w pozostałych miejscach zaleca unikać materiałów tłumiących. Pozdr

Pełna racja kolegi GT. Przesada spowoduje poczucie pustki... a moim zdaniem wystarczy wyłapać pogłosy, refleksy (a i to nie koniecznie wszystkie).

Ze swojej strony dodam jeszcze kilka fajnych spostrzeżeń. Otóż Duńczycy prowadzą teraz badania w temacie wytłumiania hałasu w pomieszczeniach mieszkalnych. Powodem jest coraz bardziej surowy wystrój wnętrz (twarde, szklane powierzchnie, bardzo mało miękkich). Ludzie przebywając dłużej w takim miejscu szybciej się męczą, boli ich głowa, itp, itd.

Pomysł sprowadza się do stosowania wytłumiaczy w miejscach niewidocznych i przynosi to naprawdę ogromne efekty. takie powierzchnie to np. góra szafy, spód blatu od stołu, i inne tego typu.

Wszzelkie błąkające się refleksy łapiemy i mamy relax:)

Super temat i juz niejedni znajomi będąc u mnie zauwazyli jak wielkie są różnice (pokój obok bam zupełnie niewytłumiony).

Pozdrawiam

Siara

ooooo to powiem Ci ze ja to chyba przed dunczykami wymyslilem hehe :))) juz dawno temu kladlem gabki pod szafy i na szafy tylko pod lawa tego nie zrobilem ale zrobie bo jak nie widac to nie przeszkadza :)))

tasma dwustronnie klejaca i gotowe :))) mozna tez na klej ale to juz bedzie na zawsze ;)

1 - wszystkie sciany mam pokryte chropowata o nieregularnych krztaltach tapeta. czy jest to zauwazalnie lepsze rozwiazanie niz pomalowanie sciany?

2 - za kolumnami mam podwojna zaslone. pierwsza zaslona calkiem gruba. druga to niestety prosta firanka. zastanawiam sie czy za ta grubsza zaslona nie zastosowac drugiej grubszej? czy zauwazalnie ograniczy to basy? jak na razie to obserwuje korzystny wplyw zaslony za kolumnami.

3 - zastanawiam sie co by mozna bylo polozyc za zaslonami, aby jeszcze bardziej stlumic bass, lub zusykac wirtualnie wiecej przestrzeni? czy moze zostawic juz same zaslony w spokoju, bo pewna odleglosc miedzy zaslonami a sciana jest korzystniejsza, niz jej zawerzanie?

4 - na ile obrazy na scianie cos daja? bo nie chce mi sie tego tachac do domu na darmo ;)

Witam problem wytłumienia to nie taka prosta sprawa .Największy problem jest w zakresie 20hz do 300hz.

Sam w pokoju stosuję gąbki,walce i półwalce ale w zasadzie to jest kosmetyka na rezonanse za dużo to nie pomaga .Często jest tak że jak pokój jest wytłumiony jest jeszcze gorzej powód bardzo prosty rezonanse są jeszcze bardziej słyszalne.Ustawienie kolumn pomaga w znikomy sposób.Mam pokój prawie 40 metrów kwadratowych pomimo zastosowania różnych ustrojów niektórej muzyki nie szło słuchać .

Pierwsza sprawa to pomiar albo chociaż policzenie rezonansów wynikających z rozmiarów pomieszczenia .

Oczywiście dotyczy to przede wszystkim zakresu niskotonowego zakres ten potrafi zepsuć wszystko.

U mnie po pomiarach wyszły takie wyniki 22,5hz podbicie 7db przy 48hz 8db natomiast w zakresie od 61hz do 73hz w szycie prawie 14db w zasadzie nie ma możliwości żeby to przeskoczyć myślę o ustrojach .

Teraz w tym zakresie stosuje korekcje cyfrową efekt jest niesamowity korekcja jest robiona na sygnale cyfrowym potem sygnał jest zamieniany na analog.Taki zakres basowy liniowy to całkiem inne słuchanie muzyki.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-8618-100004310 1264438083_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

speedy, 25 Sty 2010, 16:56

>4 - na ile obrazy na scianie cos daja? bo nie chce mi sie tego tachac do domu na darmo ;)

Ja mysle ze cos daja a te obrazy na zdjeciu u mnie to tylko przejsciowe pozostalosci po starym pokoju teraz mam juz obrazy z plotna na drewnianej ramie a za plotno wloze gabke wytlumiajaca i mysle ze cos sie poprawi na pewno nie pogorszy bo nic gorszego od gloej sciany nie ma ;)

Ps.

jak juz to zrobie to napisze czy te nowe obrazy cos poprawily ;)

Witam serdecznie,

Moim zdaniem oprócz problemów, o których pisze kolega Digi58 (diagnozowanie rezonansów i częstotliwości, które chcemy wyłapać) trzeba pamiętać, że do wytłumiania drgań na różnych poziomach stosujemy bardzo różne materiały.

Stosowanie samej gąbki w przeróżnych kształtach niewiele pomoże. Wystarczy spojrzeć na budowę głośników - do wytłumienia najwyższych tonów stosować można gąbke lun owcze runo, ale do wytłumiania średnich i niskich już tego nie stosujemy. Do tego potrzebujemy materiału typu filc, wełna itp. - chodzi o wytrącenie drgań poprzez przejęcie ich na włukna i przekazanie dalej na kolejne włukna aż do wyczerpania energi.

Stąd właśnie częste propozycje stosowania dywanów długowłosych, miękkich obić itp. itd.

Pozdrawiam

>Siara, 26 Sty 2010, 12:53

>Stosowanie samej gąbki w przeróżnych kształtach niewiele pomoże. Wystarczy spojrzeć na budowę

>głośników - do wytłumienia najwyższych tonów stosować można gąbke lun owcze runo, ale do wytłumiania

>średnich i niskich już tego nie stosujemy. Do tego potrzebujemy materiału typu filc, wełna itp. -

>chodzi o wytrącenie drgań poprzez przejęcie ich na włukna i przekazanie dalej na kolejne włukna aż

>do wyczerpania energi.

Cos mi sie zdaje, ze niskie tony przez te wlokna welny i filcu przeleca tak samo bestratnie, jak przez owcze runo ;-) Podobnie zreszta z tonami srednimi ;-)

Do tlumienia niskich tonow potrzebna jest masa i jeszcze raz masa, a nie jakis tam filc ;-)

nsnotes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.